Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, intr-o emisiune difuzata de televiziunea publica, principalele masuri din viitorul master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung. Un punct important pe agenda ministrului sunt fermele familiale, chiar daca acestea nu s-au bucurat de succes.
"Indiferent ce s-a facut pana acum la Cotroceni, am vorbit de fiecare data de un masterplan. Ideea este comuna tuturor ministrilor: vrem pentru agricutura sa avem idei de dezvoltare, pe cel putin pe 10 ani, care sa ofere predictibilitate pentru investitorii care vor sa investeasca in acest domeniu", a spus Daniel Constantin, la TVR 1.
Agricultorii romani, neinteresati de fermele familiale
Ministrul Agriculturii s-a aratat increzator ca fermele familiale, proiectul de suflet al ministrului si introdus in strategia elaborata de minister, vor avea succes, desi fermierii nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene si ca in 2014 va avea loc liberalizarea pietei funciare.
Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu crede ca banii din fonduri nerambursali sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.
Un alt aspect prezentat cu optimism de... mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 13:23
Ministerul Agriculturii a anuntat prelungirea termenului pentru depunerea proiectelor pentru fermele familiale pana la mijlocul lunii august. Fermierii romani nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene, desi autoritatile le-au "pus pe tava" toate instrumentele necesare: proiecte tip sau credite pentru prefinantare.
Sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Masurii 121 referitoare la modernizarea exploatatiilor agricole a fost prelungita pana la jumatatea lunii august, potrivit anuntului publicat pe pagina principala a portalului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Practic, fermierii romani putea sa aleaga unul din proiectele tip pe care le punea Ministerul la dispozitie si sa il depuna la APDRP pentru a obtine finantarea din fonduri europene de 50.000 de euro.
Bugetul pentru aceasta sesiune de depunere este de 50 de milioane de euro, adica doar 1.000 de proiecte ar fi primiti finantarea. Daca nu ar fi avut partea de co-finantare intrucat un asemenea proiect putea sa ajunga si la 125.000 de euro, MADR a pus la dispozitia fermierilor un fond de microcreditare.
Totusi, fermierii romani nu s-au lasat convinsi de proiectul "de suflet" al ministrului Daniel Constantin. Practic, programul a fost prelungit cu alte doua saptamani pentru ca nu au fost alocali banii, desi depunerea proiectelor a inceput in luna iunie si era vorba doar de 1.000 de proiecte.
De ce nu s-au inghesuit fermierii romani la "fermele... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 08:02
Autoritatile au dat startul la depunerea proiectelor pentru fermele de familie. Fermierii pot primi pana la 125.000 de euro pentru a-si creste afacerea, iar autoritatile le pun la dispozitie inclusiv proiectele-tip pentru a le depune.
Business24 prezinta conditiile si formalitatile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi sustinerea financiara de la stat.
Prin acest proiect, autoritatile vor sa ii "indemne" pe fermierii sa se asocieze si sa produca mai mult decat au nevoie pentru consum.
"Subzistenta inseamna 1-2 capete unde sigur laptele se foloseste doar in familie, fermele de familie vor sa iasa cu acesti fermieri de 1-2 capete si sa le duca la 20 sa vina si sa produca pentru piata. Asta este ceea ce vrem sa facem," a declarat ministrul Agriculturii Daniel Costantin intr-un interviu acordat Business24.
Cand, unde si cine poate depune proiect de finantare
In perioada 25 iunie - 31 iulie, fermierii pot depune proiecte la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. In cadrul acestei sesiuni, vor primi finantare in jur de 1.000 de ferme familiale, fiind alocate fonduri de 50 de milioane de euro.
In cadrul acestei sesiuni, pot depune proiecte si persoane fizice. Totusi, dupa ce primesc notificarea ca proiectul a fost selectat, se angajeaza sa se inregistreze ca persone fizice autorizate/ intreprindere individuala. Angajamentul este atasat cererii de finantare si trebuie indeplinit in termen de 30 de zile de la data primirii... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:19
Fermierii au la dispozitie fonduri nerambusabile, completate acum si cu credite "garantate" si acordate de Ministerul Agriculturii pentru infiintarea fermelor de familie. In plus, fermierul nu trebuie nici macar sa intocmeasca proiectul pe care il depune pentru ca are la dispozitie unul tip.
Dupa ce Business24 a prezentat in exclusivitate intentiile autoritatilor de a infiinta un fond prin care fermierii pot accesa credite de pana la 5.000 de euro, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vorbit despre scopul acestui intrument de creditare.
Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri
"Vom avea peste 100 de milioane de euro, bani pe care ii vom pune la dispozitia sistemului bancar. Nu stiu deocamdata modalitatile, dar bancile ii vor pune dupa aceea la dispozitia beneficiarilor cu anumite facilitati pe care le vom prezenta dupa ce vom discuta in aceste zile cu celelalte ministere. Noutatea este ca vom avea si partea de garantare asigurata. Beneficiarii nu vor trebui sa vina cu garantii proprii pentru a obtine aceste credite", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin in cadrul unui interviu acordat Agerpres.
Finantare din fonduri europene si credit de la stat
Practic, autoritatile vor sa ii "indemne" pe fermierii sa se asocieze si sa produca mai mult decat au nevoie pentru consum. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei.
"Subzistenta inseamna 1-2 capete unde sigur... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:51
Preotii vor promova la sate masuri de sprijinire a agriculturii, precum instalarea tinerilor fermieri sau crearea fermelor familiale, dupa ce luni seara ministrul Agriculturii Daniel Constantin si Preafericitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, semneaza un protocol de colaborare.
Protocolul prevede, printre altele, promovarea prin intermediul Bisericii a masurilor pe care le ia Ministerul Agriculturii.
Astfel, prin intermediul preotilor, vor fi promovate la sate masurile de finantare a agriculturii atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, preotii vor promova masurile in afara slujbelor religioase.
"Preotii reprezinta vectorul principal in mediul rural si au o credibilitate foarte mare", au declarat reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Preotii le vor vorbi enoriasilor despre avantajele asocierii, despre fermele familiale si despre masuri precum instalarea tinerilor fermieri la sate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si Preafericitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, vor semna protocolul luni seara, la ora 19:00, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.
Ministrul Agriculturii va fi insotit de secretarul general al ministerului, Daniel Ionescu, si de secretarii de stat Daniel Botanoiu si Valentin Soneriu. Semnarea protocolului de colaborare va fi urmata de o scurta conferinta de presa sustinuta de purtatorul de cuvant al Patriarhiei... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 13:23