Un tunel abandonat ce strabate un munte este probabil ultimul loc in care te-ai astepta sa gasesti fructe si legume gata de cules.
Si totusi, o astfel de piesa de infrastructura gazduieste in Coreea de Sud o ferma verticala high-tech in care se cultiva capsuni, salata si verdeturi, dupa cum putem vedea intr-un reportaj CNN.
Construit in provincia Chungcheong Nord, tunelul lung de 600 de metri a fost inchis in 2002 din motive de siguranta.
Astazi este unul dintre cele mai cunoscute exemple de agricultura pe verticala, care presupune cresterea plantelor fara sol si fara lumina naturala, in straturi suprapuse, intr-un climat controlat. La lumina LED-urilor, care emit doar spectrul de lumina de care plantele au nevoie pentru fotosinteza, culturile sunt produse pe tot parcursul anului.
Muzica lui Beethoven si a lui Schubert rasuna in tunel, incurajand plantele sa creasca, precizeaza Choi Jae-bin, CEO-ul companiei NextOn, cea care a construit ferma.
In contextul in care populatia globala urmeaza sa ajunga la 9,7 miliarde de locuitori pana in 2050 si al iminentei suprapopulari a oraselor, productia de hrana in orice spatiu nefolosit, cat mai aproape de consumatori, devine un concept tot mai atragator. In plus, incalzirea globala, erodarea continua a solului si deficitul de apa, toate acestea au ca rezultat un declin in ceea ce priveste productivitatii culturilor, fiind cu atat mai necesara o alternativa la metodele traditionale de productie.
Fermele verticale... mai mult
Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 00:00
Cea mai mare ferma de pe acoperis din lume va avea o suprafata de aproape 14.000 de metri patrati.
Ferma este construita in Paris de compania de agricultura urbana Agropolis, cea care a castigat contractul pentru redezvoltarea unui complex care gazduieste activitati de divertisment din capitala Frantei, potrivit FastCompany.
Plantele vor creste in aer liber, asa cum se intampla cu cele din fermele traditionale, insa vor fi dispuse pe verticala, fiind folosita tehnologia aeroponica. Aceasta presupune absenta solului si hranirea plantelor cu ajutorul unui dispozitiv care creeaza un fel de ceata prin care o solutie cu substante nutritive ajunge la radacini, fiind folosita astfel mai putina apa.
Daca majoritatea fermelor verticale sunt dezvoltate in interior, cei de la Agropolis au ales sa lucreze afara, din dorinta de a reduce cantitatea de resurse utilizate pentru a creste plante intr-un spatiu inchis, cum ar fi energia electrica necesara pentru iluminat.
Reprezentantii companiei mai spun ca produsele obtinute pe acoperis vor fi mai scumpe decat cele din culturile conventionale, dar mai ieftine decat cele bio crescute in ferme obisnuite, si ca se asteapta, cu toate acestea, ca ferma sa inceapa sa faca profit inca din primul sau an.
Recolta va ajunge direct la locuitorii din apropierea fermei, fie pe baza de abonamente, fie prin intermediul magazinelor si restaurantelor locale - inclusiv unul care va fi construit pe acoperis, chiar langa ferma, ideea fiind... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 08:33
Un startup din Silicon Valley si furnizorul de servicii de catering al Aeroportului International din Dubai vor sa construiasca cea mai mare ferma verticala din lume. Recolta va fi folosita pentru pregatirea mancarurilor servite in avion pasagerilor care pleaca de pe aeroport.
Crop One Holdings este o companie americana din industria alimentara, iar Emirates Flight Catering asigura serviciile de catering pentru toate companiile aeriene care opereaza zboruri pe Aeroportul International din Dubai, cel mai mare din lume dupa traficul de pasageri.
Cele doua companii vor construi in Dubai o ferma cu o suprafata de 12.000 de metri patrati care va produce zilnic aproape 3.000 de kilograme de legume si de verdeturi, scrie Business Insider.
Crop One are deja experienta in agricultura pe verticala, detinand o astfel de ferma in Millis, Massachusetts. Ferma functioneaza pe tot parcursul anului cu un sistem de iluminat pe baza de LED-uri care imita lumina naturala a soarelui, amplasat in incaperi cu climat controlat, temperatura si nivelul de oxigen fiind setate la valorile optime pentru fiecare tip de cultura in parte.
Spre deosebire de culturile traditionale, in fermele verticale plantele nu cresc in pamant, ci in tavi cu apa tratata cu substante nutritive dispuse pe mai multe niveluri. Recipientele sunt prevazute cu senzori care monitorizeaza in timp real evolutia plantelor.
Lucrarile la ceea ce va fi cea mai mare ferma verticala din lume, surclasand ferma verticala... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 18:17
Ciprian Constantin Ghibescu are 38 de ani si o idee de business care promite sa-i aduca o cifra de afaceri de 1 milion de euro pana la sfarsitul lui 2019. Filosofia sa de viata si de business este inspirata de cea a lui Steve Jobs, iar un lucru e clar: "Lumea nu stie ce vrea pana nu-i arati ce vrea".
Iar astazi toata lumea isi doreste sa-si transforme viata intr-una cat mai sanatoasa cu putinta: alimentatie bio, automobile electrice, miscare si nu numai. Unii angajatori tin cont de toate aceste lucruri si aleg ceva inedit pentru angajatii lor, cum ar fi gradini verticale, cortine vegetale, cascade vegetale. Toate montate in spatiul de lucru.
Ciprian a identificat aceasta tendinta si a adus-o si in Romania. In plus, ideea sa vine si cu un plan bun de business: "Nu putem vorbi de cheltuieli de infrastructura foarte mari: nu sunt stocuri, (...), in functie de ce doreste se face comanda, cu un avans de 50% din valoarea proiectului", povesteste Ciprian Constantin Ghibescu, fondatorul Amazing Art Design, intr-un interviu acordat Business24.
Pentru inceput, as vrea sa ne spuneti mai multe despre dumneavoastra.
Ma numesc Ciprian Constantin Ghibescu, am 38 de ani si sunt din orasul Sebes, judetul Alba. Incepand din ianuarie anul acesta locuiesc la Sibiu. Am urmat cursurile Liceului Economic Sebes, unde am absolvit in anul 1999. Mereu am avut o inclinatie spre lumea juridica asa ca am intrat la Drept unde am terminat 2 ani, circumstantele vietii m-au determinat sa plec... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:58
Paris, orasul iubirii, modei si al artei, al indragostitilor si al lumii, devine si orasul... fermelor. Printre Turnul Eiffel, galerii de arta, terase unde francezii isi beau tacticos paharul cu vin, isi fac loc din ce in ce mai multe ferme. Ambitia primarului, care incet, incet se transforma in realitate, e ca o treime din spatiul verde din oras sa devina ferma urbana.
E drept, nu toate aceste ferme vor fi la vedere. Multe sunt acoperite, altele sunt la inaltime, pe acoperisuri, arata CNN.
Totul a inceput in 2014, cand primarul abia ales, Anne Hidalgo, a spus ca vrea sa transforme Parisul in oras verde. Doi ani mai tarziu, cu sprijinul Guvernului, a fost lansat Parisculteurs, un proiect potrivit caruia acoperisurile si nu numai vor gazdui 100 de hectare de vegetatie pana in 2020. O treime din spatiul verde va fi dedicat fermelor urbane.
Pana acum, 74 de companii si institutii publice au anuntat ca vor sa faca parteneriat cu autoritatile, pentru a face agricultura urbana.
Iar oamenii de rand s-au aratat interesati sa ia parte si ei la proiect, sa gradinareasca in mijlocul Parisului.
Desi pare greu de crezut, Parisul va gazdui atat ferme de pui, cat si straturi de varza. De ce ferme de pui? Pentru ca e practic ca acolo unde ai plante sa ai si animale, din moment ce mancarea e din abundenta.
Statie de metrou transformata in ferma si cafenea
La 20 de minute de Turnul Eiffel, aproape de statia de metrou Porte de Clignancourt, se afla deja La REcyclerie,... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 00:00