Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca va incerca sa convinga reprezentantii FMI sa fie de acord ca CFR Marfa sa nu mai fie privatizata.
"Cand toate tarile isi fac propriile companii de transport marfa, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Basescu (presedintele Traian Basescu, n.r.) l-a luat in fata FMI, si angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi incerca sa conving FMI sa nu vindem CFR Marfa, daca voi putea. Daca nu, ma voi supune angajamentelor, bineinteles", a declarat Fenechiu.
Intrebat ce companii din subordinea institutiei vor fi privatizate, ministrul nu a facut nominalizari, afirmand ca de la preluarea mandatului a avut discutii cu mai multi consultanti, iar deciziile vor fi luate dupa "analize temeinice".
"Exista mai multe solutii de eficientizare a companiilor, exista managementul privat, exista vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre actionari strategici care sa vegheze la transparenta decizionala a companiilor, exista posibilitatea vanzarii unor pachete majoritare sau privatizarea integrala", a spus Fenechiu.
Exista propuneri de strategii pentru FR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi
El a precizat ca in prezent exista discutii si propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi.
"Eu vin din business-ul privat si am multi prieteni, multi cunoscuti, proprietari, actionari in mari companii. Orice manager adevarat, orice om care stie... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:50
Cu toate ca in toamna anului trecut se spunea ca 2011 va fi anul privatizarilor companiilor de stat, miscare in urma careia statul ar fi putut incasa aproximativ 7 miliarde de euro, in prezent planurile par sa se fi schimbat in totalitate.
Daca in luna februarie, presedintele spunea ca nu doreste ca statul sa cedeze controlul la Romgaz, Transgaz sau Transelentrica, saptamana aceasta seful statului a subliniat necesitatea privatizarii companiilor energetice, dar si a celor din transporturi.
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune TV, la inceputul saptamanii, ca procesele de privatizare, mai ales in domeniul transporturilor trebuie sa continue, chiar daca pana acum nimeni nu le-a dorit.
De asemenea, la intalnirea de la Berlin cu Angela Merkel, acelasi Traian Basescu ii spunea cancelarului german ca investitorii nemti sunt asteptati sa participe la privatizarea complexurilor energetice de la Turceni si Rovinari, Termocentralei Craiova si companiei CFR Marfa.
Potrivit ultimei scrisoari de intentie catre FMI, companiile care vor fi scoase spre privatizare vor fi cuprinde Oltchim, Romgaz, Tarom, Transelectrica si Transgaz.
De asemenea, pe lista privatizarilor se vor incadra si companiile Termoelectrica cu vanzarea completa a filialelor Galati si Braila, Hidroelectrica cu un pachet de actiuni de 10%. Statul are de gand sa relanseze o oferta publica secundara pentru cei 9,84% din actiunile Petrom.
O alta companie care se vrea a fi privatizata este... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:00