Companiile din Germania listate la bursa vor fi obligate ca incepand din 2016 sa numeasca femei in cel putin 30% din posturile din consiliile de supraveghere, dupa ce principalele doua partide germane s-au inteles asupra cotei si a adoptarii unei legi in acest sens.
Cele mai mari doua partide din Germania, blocul conservator al cancelarului Angela Merkel si social democratii, au convenit asupra adoptarii cotei in cadrul discutiilor pentru formarea unei coalitii ample care sa sustina guvernul, a declarat Manuela Schwesig, principalul negociator al Partidului Social Democrat in grupul de lucru pentru familii, femei si oportunitati egale, potrivit Wall Street Journal.
"Femeile castiga inca mai putin decat barbatii si descopera in continuare ca abia au oportunitati de a ocupa pozitii de conducere, chiar daca sunt bine calificate. Din aceasta cauza am convenit asupra unor legi pentru plata egala pentru munca egala si pentru promovarea femeilor in posturi de conducere", a spus Schwesig intr-un interviu acordat postului ARD, conform Wall Street Journal
Schwesig ocupa functia de ministru al Muncii in landul Mecklenburg-Pomerania Inferioara.
Spre deosebire de Statele Unite, companiile din Germania au o structura cu doua trepte, cu un consiliu de administratie format in jurul directorului general, insotit de un consiliu de supraveghere similar consiliului director al companiilor americane.
Legislatia pregatita de politicienii germani nu va afecta intr-o prima faza... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:02
Femeile antreprenor, care conduc deja o afacere si au nevoie de finantare, se pot inscrie, incepand de astazi, in cadrul unui nou program destinat sprijinirii IMM-urilor, "Femeia Manager".
Un nou program de sustinere a sectorului IMM, "Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii", care se adreseaza de aceasta data femeilor manager care conduc o firma si care au nevoie de finantare pentru sustinerea afacerii, a fost lansat, astazi, de Ministerul Economiei si va fi derulat prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:55
Progresele in domeniul egalitatii de gen conduc la crestere economica, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, potrivit caruia rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor este de 62,1 %, fata de 75,1% in randul barbatilor.
Potrivit raportului anual lansat luni de Comisia Europeana privind egalitatea de gen, imbunatatirea egalitatii dintre barbati si femei este un element esential al raspunsului UE la actuala criza economica.
Raportul analizeaza progresele inregistrate in ultimul an in rezolvarea discrepantelor ramase intre femei si barbati in ceea ce priveste incadrarea in munca, in economie si in societate, in general.
Desi s-au inregistrat unele progrese in ceea ce priveste cresterea numarului de femei care ocupa functii de conducere in intreprinderi si reducerea disparitatii salariale de gen, raman in continuare provocari importante. Tarile UE trebuie sa atraga mai multe femei pe piata muncii daca doresc sa realizeze obiectivul global al UE de a atinge rata de ocupare a fortei de munca pentru toti adultii de 75 % pana in 2020. Una dintre modalitatile de a imbunatati competitivitatea Europei este obtinerea unui echilibru mai bun intre femeile si barbatii cu functii in procesul de luare a deciziilor economice.
Studiile au demonstrat ca diversitatea de gen este benefica si ca intreprinderile in ale caror structuri de conducere exista mai multe femei au rezultate mai bune decat intreprinderile in care conducerea este asigurata numai de barbati.... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 17:42
Femeile ocupa pozitii de top in cele mai prestigioase corporatii ale lumii precum IBM, PepsiCo sau Archer Daniels Midland. Dar in umbra lor, sunt companiile mici, in care departe de ochii presei, femeile intampina dificulati in promovare.
Cercetatorii de la Universitatea Georgetown au intervievat 2.000 de directori din companii cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 si 7 miliarde de dolari. In astfel de companii femeile ocupau in 2010 4,5% din pozitiile de management. Spre deosebire de companiile mari, unde femeile ocupa 14% din posturile de conducere, potrivit Reuters.
"Marile companii sunt nevoite sa raspunda frecvent la intrebarile referitoare la numarul femeilor din mediul de afaceri. Astfel, companiile se vad obligate sa creeze un echibru, dar nimeni nu a ajuns inca la egalitate, a declarat Grafii Margaret, responsabil pe probleme de politica in Camera de Comert al SUA.
Potrivit statisticilor, o femeie castiga in medie cu 18% mai putin decat un barbat. In Romania, diferenta dintre salarialul mediu lunar incasat efectiv de barbati si cel primit de femei a fost de aproximativ 12% in anul 2010, conform datelor INS.
In 2010, femeile care ocupau functia de directori executivi au primit bonusuri in valoare totala de 2,2 milioane de dolari fata de 2,5 milioane de dolari cat au obtinut barbatii pe aceleasi functii.
Domeniile in care se observa un numar mai mare de femei in pozitii de conducere in companii de mici dimensiuni sunt mass media cu 21%, industria... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:01
Numarul firmelor din Romania conduse de femei a crescut cu 12-15% in ultimii cinci ani, cele mai multe IMM-uri conduse de femei fiind din domeniul comertului si serviciilor, potrivit directorului din cadrul BCR, Melania Mirea.
"Din 2006 si pana in 2011, firmele din Romania conduse de femei au crescut cu 12-15%. Probabil ca perioada aceasta de criza le-a facut pe femei sa se orienteze mai mult catre zona de anteprenoriat si sa gasesca alte solutii daca joburile pe care le aveau nu mai erau de perspectiva sau erau in zona de risc", a mentionat Melania Mirea.
Aceasta a adaugat ca o astfel de evolutie demonstreaza faptul ca romancele au un spirit antreprenorial mai puternic, comparativ cu femeile din Uniunea Europeana.
"Aproape jumatate (46%) dintre afacerile mici gestionate de femei sunt din domeniul comertului, iar 20% fac parte din cel al serviciilor - resurse umane, traning, contabilitate, cosmetica si infrumusetare. Regasim femeile in afaceri mici, de familie, pe care le deschid pentru a fi aproape de familie", a mai spus Melania Mirea.
Aceasta a mentionat ca, la nivelul Europei Centrale si de Est, intre 31 si 38% dintre IMM-uri sunt conduse de femei. In ceea ce priveste portofoliul BCR, 35% dintre IMM-uri au in conducere femei, iar 11% sunt detinute exclusiv de femei.
"Femeile respecta mai bine regulile, sunt mai prudente, au mai multa rabdare. Sunt cateva proiecte detinute de femei, finantate din fonduri UE, in domenii precum agricultura - cresterea... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 16:43
O lege care sa oblige companiile sa numeasca mai multe femei in conducere taie dependenta ascensiunii unei femei de vointa unor diriguitori, in marea majoritate barbati, a declarat consilierul de stat pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, pentru Business24.
Comentand propunerea Comisiei Europene de a impune statelor membre UE cote obligatorii de reprezentare a femeilor in conducerea companiilor, Andreea Paul Vass considera utila o astfel de lege pentru mediul de stat, insa mai putin benefica pentru mediul privat care are capacitatea de a se "autocorecta".
Consiliera primului ministru spune ca Norvegia este singurul stat din Europa care a introdus o cota minimala obligatorie nu doar in randul reprezentantilor politici, ci si in randul top managementului privat. Ratiunea de la care s-a pornit a fost schimbarea mentalitatii desidentilor comunitari, atat de ordin economic cat si de ordin social.
"Studiile relevante realizate de Goldman Sachs sau McKinsey, care au analizat un numar mare de companii din lume, au aratat ca acele companii care au un echilibru relativ in companie intre femei si barbati obtin in medie un profit cu 56% mai mare", a declarat Andreea Paul.
Femeile din tarile UE, platite cu 18% mai putin decat barbatii
Consiliera premierului este de parere ca argumentul social tine de faptul ca exista asa numitul plafon de sticla care impiedica ascensiunea unei femei intr-o companie privata. Acest ultim argument se impleteste... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:47
30 de companii de top din Germania si-au propus, in mod voluntar, un obiectiv ambitios: cresterea numarului de femei care sa ocupe functii de conducere. Initiativa firmelor germane vine in contextul in care mai multi oficiali europeni au atras atentia ca doar 12% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari companii europene sunt femei.
In timp ce liderul politic al celei mai mari economii a Europei este o femeie, managementul corporativ este, in continuare, dominat de barbati. In nicio companie germana cu potential foarte mare de dezvoltare, cunoscute ca "blue chip firm", nu au fost angajate femei, pana in 2008. In prezent, doar 3,7% din managerii de top din Germania sunt femei, scrie Reuters.
Cabinetul condus de Angela Merkel inca mai dezbate problema introducerii unor legi care sa impuna un anumit numar de femei in pozitii de conducere. Pana acum, atat ministrul Afacerilor Familiale, Kristina Schroeder, cat si cancelarul Angela Merkel au respins orice pachet legislativ de acest tip.
Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, apreciaza eforturile companiilor care s-au oferit voluntar pentru a angaja mai multe femei, dar ministrul Muncii, Ursula von der Leyen, este de alta parere. In opinia ei, initiativa voluntara a firmelor nu este suficienta si se impune un cadru legislativ.
Alte tari europene, cum ar fi Norvegia, Franta si Spania au impus, prin lege, ca toate companiile de top sa aiba cel putin o treime din functiile de conducere ocupate de persoane... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:34
Dupa zeci de ani in care s-a vorbit despre emanciparea femeii, o americanca este platita in medie cu 22% mai putin decat un barbat. Diferanta este mai mare decat in Romania.In timp ce unele voci spun ca discrepanta intre nivelul salarial al unei femei si al unui barbat este doar "in mintea femeilor", statisticile fac din acest lucru o realitate. Un studiu recent arata ca o femeie cu studii superioare din S.U.A. castiga cu 713.000 de dolari mai putin decat un barbat in timpul unei cariere de 40 de ani.
Business Insider a scos la iveala cateva discrepante majore intre statutul celor doua sexe in campul de munca.
Astfel, in ciuda progresului femeilor din ultimele decenii, salariul mediu al unei femei din SUA reprezinta inca doar 78% din cel al unui barbat. Acest lucru inseamna ca o femeie trebuie sa mai munceasca inca patru luni pentru a castiga salariul anual al unui barbat.
Intrebarea este daca aceste diferente se datoreaza discriminarii sau orientarii diferite in alegerea carierei.
Diferenta de salariu incepe chiar la intrarea in campul muncii. Dupa primul an de la terminarea facultatii, o femeie castiga in medie 80% din salariul unui barbat.
Dupa 10 ani, o femeie castiga doar 69% din salariul unui barbat. Diferenta nu poate fi datorata somajului, educatiei sau alegerilor personala, ceea ce demonstreaza ca discriminarea se poate inrautatii in timp sau ca efectele discriminarii sexuale sunt cumulative.
Exista cateva domenii in care diferenta dintre... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 16:22
Prezenta mai multor femei in managementul unei companii "poate avea un efect negativ asupra performantei financiare" a acesteia, arata un studiu publicat de cotidianul britanic Daily Telegraph si preluat de NewsIn.Studiul intervine la numai cateva zile dupa ce Harriet Harman, vicepresedinte al Partidului Laburist, a avertizat ca lipsa femeilor in functii importante in companii reprezinta unul dintre motivele crizei financiare. Harman nu a putut fi contactata pentru a comenta concluziile cercetarii.Studiul sugereaza ca femeile directori sunt mai stricte decat omologii lor barbati."Mesajul nu este ca avem nevoie de mai putine femei in management. (...). Un consiliu de conducere nu este orientat exclusiv spre profit. Insa putem constata ca atunci modifici managementul, ar putea exista consecinte nedorite. Acest lucru este important de tinut minte in contextul actual, in care companiile sunt supuse la presiuni din ce in ce mai mari sa isi schimbe structura consiliului de conducere", a subliniat Ferreira. mai mult
Vineri, 07 August 2009, ora 12:05