Anul 2020 a însemnat o schimbare radicală în foarte multe domenii de activitate. Această schimbare a însemnat atât lucruri pozitive, cât și negative. Evoluția macroeconomică și financiară a fost puternic afectată de incertitudinea cauzată de pandemia globală creată de COVID-19.
Deși perioada a fost incertă, în primele 9 luni ale anului 2020, societățile de asigurari autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de peste 8,5 miliarde de lei. Această sumă aduce o creștere cu aproximativ 4,8% față de valoarea înregistrată în aceeași perioadă în anul precedent.
Însă, au existat și domenii de asigurări care au înregistrat scăderi în anul 2020. Spre exemplu, pentru asigurări de viață a fost o ușoară scădere a valorii subscrierilor de 1,3%. Urmează să vedem ce schimbări a adus contextul economic al anului 2020 pentru primul trimestru din 2021. Fluctuațiile economice create de pandemia de COVID-19 rămân sau nu aceleași anul acesta?
În acest articol vom aborda semnificația pandemiei pentru piața de asigurări, schimbările aduse de aceasta pentru anul 2021 și unde se situează piața asigurărilor din România după primul trimestru al acestui an.
Ce a reprezentat pandemia pentru piața de asigurări?
Este cert faptul că în toate domeniile de activitate pandemia a adus schimbări majore. Nimeni nu s-a așteptat la acest lucru și foarte multe industrii au fost luate prin surprindere.... mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 15:14
In Romania, incidenta afectiunilor si a bolilor grave continua sa fie semnificativa. De exemplu, conform statisticilor, aproape 15.000 de cazuri noi de cancer au fost identificate doar in primele 3 luni din acest an, precum si aproximativ 17.000 de cazuri noi de diabet zaharat, 6.500 de cazuri de infectii interioare, dar si 3.000 de cazuri noi de tuberculoza.
Aceasta incidenta crescuta a problemelor medicale in randul populatiei, alaturi de problemele grave din sistemul de sanatate public, dar si interesul in crestere pentru asigurarile private de sanatate sunt doar cateva dintre motivele care au determinat APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor sa lanseze, pe 18 noiembrie, "Totul despre asigurarile de sanatate" - o campanie nationala de informare dedicata asigurarilor de sanatate, dar si unui stil de viata sanatos.
Date statistice: aproape 15.000 de cazuri noi de cancer, 6.500 de infectii interioare si 17.000 de cazuri noi de diabet zaharat, in primele 3 luni ale anului
In perioada ianuarie - martie 2019, s-au inregistrat 14.989 de cazuri noi de cancer (incidenta fiind de 312,5 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 15.832 cazuri noi de cancer in aceeasi perioada a anului 2018 (cand s-a raportat o incidenta de 328,1 la 100.000 de locuitori), arata datele publicate de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatatea Publica - Institutul National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii. Numarul bolnavilor de cancer ramasi in evidenta in... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 12:09
Pretul unui bilet la un festival de renume poate fi o investitie considerabila, la fel ca si o vacanta binemeritata. Ca sa fie siguri ca totul merge ca pe roate si riscurile sunt, totusi, sub control, tinerii au inteles ca trebuie sa descopere "tainele" asigurarilor.
De fapt, un studiu desfasurat in 2018 de Entrepreneurship Academy si Eurolife arata ca Millennials ar fi dispusi sa aloce un buget mediu lunar de pana la 100 de lei pentru asigurari, daca ar intelege in detaliu beneficiile acestora.
Mai departe, urmatoarea generatie, Generatia Z, vine cu noi abordari pentru companiile de asigurari.
"Cei nascuti incepand cu anul 1995 petrec mult timp online, folosind mai multe dispozitive si comunicand pe canale multiple. Cand vine vorba de servicii de asigurare, ei prefera sa le achizitioneze prin intermediul aplicatiilor. (...) Pentru ei este foarte important sa se intalneasca in persoana cu un agent inainte de a cumpara o asigurare. O astfel de intalnire nu trebuie sa aiba loc intr-un birou fizic, pentru ei este in regula daca se desfasoara pe Skype, FaceTime sau Google Hangouts. Aceasta generatie isi doreste totul acum", explica Anita Nitulescu, CEO Eurolife ERB Asigurari Romania, intr-un interviu acordat Business24.
Care sunt tendintele din industria asigurarilor, in Romania, in 2019, atat din perspectiva jucatorilor, cat si a preferintelor consumatorilor?
Ne asteptam la continuarea tendintei ascendente din 2018, cand volumul primelor brute subscrise in... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 16:36
Soarta asigurarilor din Romania tine de educatie, deci e nevoie de un imens efort de educatie a cetatenilor, pentru ca romanii nu gandesc pe termen lung, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Mihai Mandres, la conferinta "Quo Vadis piata de asigurari in 2019".
Acesta a insistat in mai multe randuri ca efortul cel mai important pentru cresterea consumului de asigurari in Romania este cel de educare a populatiei.
"Asadar, avem o serie de cauze, unele din care pot fi corectate in timp, altele doar cu trecerea generatiilor, iar solutiile care se degaja din aceasta analiza sunt urmatoarele: in primul rand, un imens efort de educatie, si spun ca soarta asigurarilor din Romania tine de educatie. Este vorba de cultivarea intelepciunii practice: sa iti pui problema ce se intampla cu tine peste ani de zile. Oamenii nu se gandesc la faptul ca li se poate intampla ceva si de aceea soarta asigurarilor este dependenta de un mare efort de educatie. Dar nu e vorba doar de educatie economica. Este vorba de educarea capacitatii de a gandi pe termen lung, de a lua in calcul si variante proaste, eventualele accidente, eventualele ghinioane, eventualele riscuri care se pot produce", a afirmat oficialul MFP.
Secretarul de stat a comparat sectorul asigurarilor din Romania cu situatia din Uniunea Europeana, afirmand ca starea pietei romanesti de resort "nu este deloc stralucita".
"Adevarul este ca starea pietei asigurarilor nu este deloc stralucita in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:42
Educatia financiara din Romania se afla la un nivel modest, tara noastra ocupand locul 124 din 143 intr-un clasament global de evaluarea a statelor in functie de nivelul de educatie financiara, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, responsabil pe Sectorul Instrumentelor si Investitiilor financiare.
Acesta sustine ca nivelul redus de educatie financiara nu este o figura de stil, ci o realitate cu consecinte economice si sociale, iar in context domeniul necesita un plan cu actiuni diferite pe termen lung, care sa includa campanii de informare si cursuri pe anumite segmente ale populatiei adulte.
Coca Constantinescu explica si de ce sunt importante asigurarile, acestea asigurand protectie financiara prin transferul unor riscuri de la asigurat la asigurator, si a mentionat rolul asigurarii suplimentare a locuintei si al asigurarii de viata.
Cum sta Romania la capitolul educatie financiara?
Nivelul redus de educatie financiara nu este o figura de stil, ci este o realitate cu consecinte economice si sociale. Educatia financiara in Romania se afla la un nivel modest, relevat de studii realizate la nivel international, in care Romania ocupa locul 124 din 143 intr-un clasament global de evaluarea a statelor in functie de nivelul de educatie financiara.
In contextul mediului economic tot mai complex, al cresterii gradului de intermediere financiara la nivel international si... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 12:30
Consiliul de Administratie al societatii FATA Asigurari l-a numit, in cadrul sedintei din 2 februarie, in functia de director general pe Bogdan Pirvu, dupa ce acceptase anterior demisia lui Diego De Gennaro din aceasta functie, a anuntat luni compania.
Bogdan Pirvu a detinut pana in prezent functia de director general adjunct.
Bogdan Pirvu are o cariera de peste 12 ani in domeniul asigurarilor, fiind in special cunoscut pentru activitatea desfasurata in domeniul asigurarilor agricole. Si-a inceput cariera in asigurari alaturi de Omniasig Asigurari Agricole, continuand in cadrul AGRAS, unde a ocupat functia de director general adjunct, pana in anul 2006, cand s-a alaturat companiei FATA Asigurari, in cadrul careia, din anul 2008, a ocupat pozitia de director general adjunct. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:07