Doctrina.Biz, prima platforma online de marketing dedicata profesionistilor din sanatate, a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de 220.000 euro, ceea ce plaseaza Romania pe locul 2 ca venituri in randul tarilor europene in care activeaza Doctrina, pe primul loc fiind tara de origine, Slovenia.
Numarul de proiecte dezvoltate de Doctrina in Romania anul trecut a crescut cu 10% fata de 2017, pe fondul diversificarii serviciilor digitale si consolidarii audientei.
"Platforma Doctrina permite medicilor si farmacistilor acces direct la informatii despre patologii si produse farmaceutice, prin intermediul continutului video.
Acoperim, dupa primii ani de functionare, 70% dintre farmacistii si asistentii de farmacie din Romania. Anul trecut am triplat si numarul medicilor inscrisi in platforma.
De asemenea, am diversificat serviciile catre productie, consultanta si alte unelte de digital marketing, astfel incat prezentarile disponibile in platforma sa fie cat mai performante si mai interesante pentru audienta, specialistii din industria sanatatii", declara Doru Mircea, Fondator si Business Development Manager Doctrina Romania.
Digitalizarea comunicarii in farma, inca la inceput
In prezent, sunt peste 8000 de farmacisti si respectiv 7000 de asistenti de farmacie inregistrati ca utilizatori pe Doctrina.
Anul trecut, 44% dintre farmacistii inregistrati si 50% dintre asistentii de farmacie au urmarit complet cel putin o prezentare de produs sau brand farmaceutic... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 11:43
Sunt cel putin 3 mari provocari pe care un jucator in piata farmaceutica din Romania trebuie sa le ia serios in seama: propriul produs, pacientul roman si nu in ultimul rand piata farmaceutica.
Dar sa le luam pe rand:
Daca ne referim la produsul pe care il promovezi, atunci trebuie sa recunoastem ca au trecut vremurile in care orice produs avea sansa sa ajunga blockbuster. Astazi ai nevoie de un produs cu o eficienta terapeutica demonstrata, recunoscuta de ghidurile internationale si a carui siguranta, tolerabilitate sunt deosebite.
Insa degeaba toate acestea daca nu sunt indeplinite alte trei conditii: sa te regasesti pe lista de compensare, sa activezi intr-un domeniu terapeutic important (precum cel oncologic, de transplant sau cardiovascular) si sa fi protejat prin licenta de aparitia genericelor.
Evident ca genericele isi au rolul lor in reglarea mecanismelor pe baza carora functioneaza piata farmaceutica si asigura accesul unei marje mai mari de populatie la terapii care altfel, datorita costurilor, poate nu ar fi avut acces, dar ca om de marketing, implicat in promovarea unui produs original, trebuie sa ai in vedere si acest aspect. Chiar in acest an am asistat, spre exemplu, in piata de psihiatrie, la scaderea dramatica, dar normala, a vanzarilor unui produs original odata cu pierderea licentei acestuia si aparitia primelor generice ale respectivei molecule.
In plus, pentru a promova cu succes un astfel de produs, vei avea mereu nevoie de o echipa... mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:47
Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu 3 ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca, afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata. Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.
Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate. Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.
Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 14:36
Distribuitorul de medicamente ADM Farm vizeaza consolidarea indicatorilor financiari, la nivel de profitabilitate si cash flow, astfel incat sa treaca pe crestere incepand de anul viitor, dupa ce in ultimii doi ani afacerile i-au scazut.
Distribuitorul s-a confruntat cu o perioada dificila in urma cu doi ani, cand unul dintre fondatori, Dragos Pop, a decedat.
"Ceea ce ne intereseaza in momentul de fata este sa ne consolidam indicatorii financiari, sa crestem calitatea acestora pe partea de profitabilitate, marja si cash flow, astfel incat sa punem compania pe crestere de anul viitor. Nu ne propunem cresteri agresive. Intr-o piata care stagneaza de atata timp, cresterile mari vin daca iei din cota de piata a competitorilor si asta inseamna sa transformi businessul intr-unul de discount. Nu ne intereseaza acest model", a declarat directorul general al companiei, Adrian Samson, care a preluat aceasta functie in august.
El a aratat ca distribuitorul vizeaza parteneriate puternice cu un numar de furnizori pe care sa se poata concentra.
"Vrem sa facem un profit onest. Intr-o piata care stagneaza vrem un business stabil, este un indicator mai important decat cresterea", a mai spus Samson.
ADM Farm are in prezent 3.500 de clienti farmacii
ADM Farm are in prezent 3.500 de clienti farmacii, 80% din vanzari fiind realizate catre farmaciile independente, iar restul de 20% catre retele.
Distribuitorul a avut anul trecut afaceri in scadere cu aproape 10%, la 695... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 10:50
Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, crede Robert Popescu, directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori.
Legea farmaciei ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.
"Cu o farmacie la 2.500 de locuitorii, Romania este intre primele patru tari din Europa dupa acest criteriu. In Romania ar trebui sa fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau este cel al Ungariei, care in 2010 a facut ce ar urma sa facem noi. Este vorba despre o liberalizare a pietei in care au aparut multe farmacii, iar intr-un an si jumatate o buna parte din acestea dar si alte farmacii au dat faliment. Pana la urma Ungaria a reintrodus criteriul demografic, iar problemele create de aceasta liberalizare au avut costuri semnificative", a declarat Popescu, care este presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR), la ZF Pharma&Health Summit '14.
ADRFR cere mentinerea criteriului demografic
De altfel, potrivit lui Robert Popescu, piata farmaciilor este liberalizata doar in trei piete europene.
"Circa 80% dintre statele europene au criteriul demografic, geografic, de proprietate. Au introdus bariere de intrare pe piata", a mai spus Popescu.
Membrii Asociatiei Distribuitorilor si... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:50
Producatorii farmaceutici din Romania spun ca vor fi nevoiti sa opreasca investitiile pentru acest an si sa renunte la produsele care se dovedesc nerentabile, ca urmare a cresterii cu 30% a taxei clawback calculata pentru trimestrul patru al anului trecut, fata de trimestrul anterior.
"Subfinantarea din sistemul de sanatate a ajuns la un nivel nesustenabil, producatorii de medicamente nu mai pot sustine din singuri, prin plata taxei clawback, deficitul de finantare. Nivelul taxei clawback in trimestrul patru a ajuns la un nivel de 20% din vanzarile producatorilor de medicamente, asta inseamna ca platim, pe langa cota unica de 16%, inca de 20% din cifra de afaceri. Discutam despre o supraimpozitare, undeva la 40%. Vom fi nevoiti sa oprim toate investitiile in anul 2014 pana ce se va gasi o solutie pentru aceasta taxa clawback", a declarat joi presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.
El a aratat ca in ultimul trimestru al anului trecut taxa clawback a crescut cu 30% fata de trimestrul anterior, suma pe care producatorii nu si-au bugetat-o.
"Aceasta contributie creste in fiecare an pentru ca bugetul nu a mai fost actualizat din 2012, fiind la nivelul consumului de medicamente din 2011. In fiecare an, producatorii de medicamente acopera integral diferenta dintre bugetul alocat de stat si consumul in functie de nevoia de tratament. Spre exemplu, noi (Terapia Ranbaxy - n.r.) avem 3 milioane de lei in plus la taxa... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 15:16
Grupul american Amgen este aproape de un acord pentru preluarea Onyx Pharmaceuticals intr-o tranzactie de 10,5 miliarde de dolari cash, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor.
Pretul, de 125 dolari pe actiune, depaseste cu 6,9% cotatia bursiera a Onyx de la finalul sedintei de vineri, de 116,96 dolari.
Onyx a primit anul trecut avizul autoritatilor americane pentru medicamentul impotriva cancerului Kyprolis, estimat sa genereze pana in 2021 venituri de peste 3 miliarde de dolari.
Contacati de Bloomberg, reprezentantii celor doua companii americane au refuzat sa comenteze informatiile.
Sursele citate au afirmat ca negocierile nu s-au incheiat si exista inca sanse ca preluarea sa nu se materializeze.
Potrivit informatiilor aparute anterior in presa, grupurile AstraZeneca, Pfizer si Novartis au fost de asemenea interesate sa preia Onyx.
Onyx este cunoscuta in Europa in principal pentru medicamentul Nexavar, destinat tratamentului impotriva cancerului la ficat sau rinichi, comercializat pe continent in parteneriat cu grupul german Bayer. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 09:05
Sterling Resources Ltd. a retras cererea inaintat? in luna mai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) privind transferul catre Melrose Resources BV a unei cote de participare de 32,5% la Perimetrele Pelican si Midia detinute de Sterling in zona offshore din Romania, informeaza NewsIn. "Sterling Resources Ltd. anunt? c?, urmare a incet?rii acordului cu Melrose Resources BV, compania a retras cererea inaintat? Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in data de 22 mai 2009 cu privire la transferul catre Melrose Resources BV a unei cote de participare de 32,5% la Perimetrele Pelican si Midia detinute de Sterling in zona offshore din Romania", potrivit unui comunicat emis luni de Sterling.
Data intrarii in vigoare a notificarii adresate ANRM, agentia de reglementare responsabil?, in numele Guvernului Romaniei, de administrarea resurselor minerale, este 1 noiembrie 2010.
"Imposibilitatea obtinerii aprob?rii transferului a impiedicat continuarea operatiunilor privind descoperirile Ana si Doina, precum si efectuarea altor activitati de explorare si evaluare in Perimetrele in cauza.
Sterling in momentul de fata are in vedere s? continue in mod activ desf?surarea operatiunilor off-shore, de comun acord cu celelalte companii in legatura cu care au fost inaintate cereri de transfer, respectiv PetroVentures Europe BV si Gas Plus International BV", se mai arata in comunicat. mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 14:35
Sectorul farmaceutic de la bursele din Europa Centrala si de Est ar putea reintra in atentia investitorilor in 2010, tinand cont de natura defensiva a emitentilor din acest sector, dupa ce actiunile farma au fost ocolite anul trecut, potrivit unei analize a Erste Group, informeaza NewsIn.
"In continuare, natura lor defensiva va fi atat in favoarea, cat si in defavoarea actiunilor farma din ECE. Previziunile pentru T1 2010 arata ca investitorii vor prefera sectoarele ciclice, investitiile in titlurile farma urmand sa fie marginalizate. Cu toate acestea, deoarece conditiile economice raman fragile si impactul incetinirii economice va continua sa se reflecte in rezultatele sectoarelor ciclice, am putea asista la o reorientare a investitorilor catre titlurile defensive, spre finalul anului. In acel moment credem ca sectorul medical - si in special jucatorii din sectorul de generice - ar trebui sa se afle printre optiunile preferate", explica Vladimira Urbankova, analist pentru sectorul farma in cadrul Erste Group.
Analistii Erste considera ca perspectivele farmaceutice din Europa Centrala si de Est sunt mai degraba incurajatoare, deoarece se asteapta la o revenire a cresterii pe toate pietele majore din regiune, inclusiv pe pietele care au avut cel mai mult de suferit anul trecut, cum ar fi Ucraina.
In ceea ce priveste actiunile companiilor locale monitorizate de Erste in sectorul farma, estimarile de profitabilitate sunt negative, intrucat companiile romanesti vor fi afectate... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 14:46