Bullying-ul reprezinta un comportament ostil sau o situatie conflictuala, fara legatura cu o problema reala, prin care, un sef sau un coleg, ajunge sa: umilieasca, tachineze, batjocoresca sau jigneasca, pentru a-si castiga o pozitie de putere sau de autoritate.
De cele mai multe ori, aceste persoane care apeleaza la un astfel de comportament sunt persoane frustrate, nemultumite de propria viata, egoiste, lipsite de empatie, cu tulburari de natura psihica, sau extrem de traumatizate de anumite experiente proprii.
Astfel bullying-ul poate fi considerat din perspectiva psihologica o forma de de violenta fizica sau psihologica ce produce in mod intentionat daune persoanei prejudiciate.
De foarte multe ori, din pacate, persoana care devine victima unui astfel de comportament, nu dispune de mecanisme prin care sa se poata apara, considerandu-se prinsa intr-o plasa, fara putinta de a mai scapa.
Tocmai pentru faptul ca se considera neajutorata, ii este teama sa spuna unui superior ceea ce i se intampla, sau, ii este frica sa isi schimbe locul de munca, considerand ca poate gasi ceva mai rau decat ceea ce are acum.
Insa, nu este chiar asa. O persoana care se considera victima unui comportament de bullying, trebuie sa apeleze la un specialist. Impreuna cu acesta poate descoperi care este problema agresorului si, in functie de aceasta, se poate gasi o solutie.
In cazul in care abuzatorul are o tulburare psihica, sau o situatie de viata ce ii tulbura judecata,... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 15:28
Lipsa fortei de munca nu doar in agricultura, ci in toate sectoarele de activitate, este o problema nationala, a declarat, miercuri, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, care s-a aratat dezamagit ca in ultimii 28 de ani, in mediul rural din Romania, s-au dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid ajutoarele sociale.
"E o problema nationala si nu ne plangem doar noi, cei din agricultura, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa fortei de munca. Eu cand ii aud pe unii ca spun ca salariile sunt mici, pai nu ai cui sa le dai. Suntem nevoiti sa facem eforturi foarte mari, sa inlocuim forta de munca cu utilaje care costa sume fabuloase si nu reusim de multe ori sa le amortizam, pentru ca avem o piata destul de precara pe ceea ce inseamna piata produselor agricole si astfel in loc sa ne dezvoltam, batem pasul pe loc. Noi vrem sa facem, sa producem plus valoare, ne gandim la bugetul Romaniei. Vrem progresul Romaniei, dar nu avem cu ce, pentru ca sunt niste legi, ar trebui sa va aplecati asupra lor", a precizat Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor, adresandu-se premierului Romaniei.
Seful LAPAR s-a aratat dezamagit de faptul ca in ultimii ani in Romania se dau foarte multe ajutoare sociale, nemeritat, iar sectorul sufera de lipsa fortei de munca.
"Va spun cu amaraciune ca in cei 28 de ani s-a dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid o noua specializare la tara: ajutoarele sociale.... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:51
Auzim atat de des expresia "sunt stresat la munca", incat ajungem sa ne intrebam daca nu cumva a devenit firesc pentru stilul nostru de viata.
Mai stim oare cum este sa muncim fara sa fim stresati? Stresul la locul de munca exista inca de cand a aparut munca, dar este adevarat - noi, cei care traim acum, suntem mai stresati decat erau oamenii in trecut. Spre exemplu, 51% din numarul total al angajatilor raporteaza ca stresul este ceva obisnuit acolo unde lucreaza.
Stim ca, pe termen mediu si lung, acesta ne afecteaza productivitatea si sanatatea fizica si emotionala. Adevarul este ca nu putem controla prea multe la locul de munca, dar acest lucru nu inseamna cu nu putem gasi deloc solutii - chiar si atunci cand suntem prinsi intr-o situatie dificila.
Daca vrem sa gasim metode eficiente de a gestiona stresul, avem nevoie sa ne concentram asupra singurului lucru pe care il putem controla: propria persoana. Cum putem face acest lucru?
Mai intai, este important sa identific ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Stresul la locul de munca - cum il putem diminua cand ne cunostem mai bine pe noi insine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 18:01
Rata somajului calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata in luna august la 7,3%, la acelasi nivel atat cu cea inregistrata in luna anterioara, cat si cu cea din august 2010, arata datele transmise vineri de INS. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna august este de 709.000 persoane, in crestere usoara fata de luna precedenta (707.000), dar in scadere fata de aceeasi luna din anul precedent (724.000), relateaza NewsIn.
Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,9% in cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului BIM a fost estimata la 6,1% pentru luna august (6,4% in cazul barbatilor si 5,6% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,6% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna august.
Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa. mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 10:19
21.598 de oameni fara loc de munca au fost inregistrati in luna mai, diferenta fata de luna mai fiind infima, de 14 oameni. Rata somazului s-a pastrat la 1,98%, potrivit datelor furnizate de gentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti. Jumatate dintre someri au fost femei, 13.570 dintre ei au beneficiat de indemnizatia de somaj potrivit Legii 76/2002 si 580 au fost absolventi.
De la inceputul anului, pe piata muncii au fost integrate 9.468 de persoane, dintre care 211 de absolventi, potrivit datelor ANOFM. mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:47
Facebook nu este singurul mediu care ii determina pe oameni sa se exprime liber si neingradit, uitand sau ignorand repercursiunile unei astfel de comportament. Chiar si Twitter a facut cateva "victime" care au sfarsit prin a ramane fara job, din cauza afirmatiilor nepotrivite din tweet-urile lor. Iata cateva situatii reale de evitat, prezentate de Business Insider, in care postarile pe Twitter i-au costat pe autori propriul loc de munca:
Credea ca posteaza de pe contul personal de Twitter
Scott Bartosiewicz, social media strategist la o companie new media contractata de Chrysler pentru promovarea online, a postat un tweet de pe contul corporate de Twitter al Chrysler, crezand ca era logat in contul personal.
In acest tweet, angajatul sublinia agresiv ironia faptului ca Detroit se numeste “orasul motoarelor” si nimeni de acolo nu are habar sa conduca.
Bartosiewicz a fost concediat si Chrysler nu si-a mai reinnoit contractul cu New Media Strategies.
Concediat pentru glume despre japonezi
Comedianul Gilbert Gottfried, vocea mascotei de la cea mai mare companie de asigurari din Japonia, Aflac, a fost concediat dupa ce a facut glume nepotrivite despre tsunami-ul care a lovit Japonia.
“Japonia este o tara foarte avansata. Japonezii nu se duc la plaja. Plaja vine la japonezi”, glumea el, pe Twitter.
Jucator de fotbal american, curios sa afle “si cealalta varianta” a mortii lui bin Laden
“Ce fel de oameni pot face un eveniment din... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 11:50
Rata somajului din zona euro si-a pastrat in decembrie 2010 cota de 10%, in crestere cu 0,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor publicate marti de Eurostat si preluate de NewsIn.Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din luna decembrie 2010 s-a mentinut la nivelul din noiembrie, de 9,6%, dar a crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand atingea 9,5%.
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 23,18 milioane de persoane in decembrie, din care 15,78 milioane in zona euro.
Fata de luna anterioara, numarul somerilor a scazut cu 19.000 in UE si cu 73.000 in zona euro.
Comparativ cu decembrie 2009, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 434.000 in UE si cu 178.000 in zona euro.
Dintre statele membre, cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Olanda (4,3%), Luxemburg (4,9%) si Austria (5,0%), in timp ce Spania, Lituania si Letonia au inregistrat cele mai mari rate ale somajului, de 20,2%, respectiv 18,3% pentru ultumele doua tari.
Cifrele pentru Letonia si Lituania sunt aferente celui de-al treilea trimestru din 2010.
Fata de luna decembrie 2009, opt state membre au inregistrat o scadere a somajului, intr-un stat a fost la acelasi nivel (Marea Britanie), in timp ce celelalte 18 state membre au inregistrat cresteri ale ratei somajului.
Cele mai mari scaderi ale somajului au fost inregistrate in Malta (de la 7,3% la 6,2%) si Suedia (de la 8,9% la 7,2%), in timp ce Lituania a inregistrat cea... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 13:26
Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata din 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta, potrivit Mediafax.Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.
"Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca", prevede legislatia actuala.
Ordonanta aprobata de Guvern elimina insa conditia legata de distanta la care trebuie sa se afle locul de munca ofertat pentru sistarea indemnizatiei de somaj.
"Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca", este stabilit prin ordonanta Guvernului.
Actul normativ stabileste totodata ca plata indemnizatiei de somaj va inceta la data refuzului... mai mult
Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 00:14
Dupa zeci de interviuri si zile stresante ai obtinut, in sfarsit, un job pe placul tau. Inainte de a semna contractul, gandeste-te serios la salariu si la alte beneficii aduse de noua ta slujba. De asemenea, inainte de a stabili salariul trebuie sa te interesezi de cateva aspecte. Chiar daca oferta pare in regula, nu este cazul sa te arunci cu capul inainte fara sa te asigura care este cel mai bun salariu si cel mai bun pachet de beneficii.In primul rand, intereseaza-te despre companie, deoarece este important sa afli pozitia financiara a societatii, te sfatuieste eHow. Aceste situatii financiare pot fi gasite pe Internet, pe site-uri de specialitate sau pe cele de stiri. Intereseaza-te ce salariu primeste o persoana ce ocupa acelasi post ca al tau la o firma asemenatoare. Exista, de asemenea, site-uri speciale, unde poti introduce pozitia, anii de experienta si inca alte cateva detalii si vei obtine un salariu orientativ.
De asemenea, sa nu uiti ca varsta si experienta conteaza foarte mult. Daca ai multi ani de experienta in spate, nu trebuie sa accepti acelasi salariu cu un student ce abia a iesit de pe bancile facultatii. Gandeste-te din timp la ce pachet salarial iti doresti si fa o lista cu aceste beneficii. Nu uita de asigurarea medicala si eventual unele servicii mai ieftine la o clinica particulata. De asemenea, discuta despre zilele de concediu. Unele firme nu respecta zilele legale de concediu, insa nu anunta de la inceput acest lucru.Acum este... mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 01:41