Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunțat joi, 6 ianuarie, că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în 2021, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
Potrivit estimărilor FAO, speranţele revenirii la condiţii de piaţă mai stabile anul acesta sunt modeste.
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2021, acest indice a crescut până la 125,7 puncte, cel mai ridicat nivel după cel de 131,9 puncte din 2011.
Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Joi, FAO şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022.
”Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”, a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.
Creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 16:57
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in luna noiembrie, pentru a sasea luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna decembrie 2014, insa cresterea inregistrata luna trecuta a fost cel mai mare salt inregistrat pe parcursul unei singure luni dupa iulie 2012, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In noiembrie 2020, acest indice a crescut pana la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte in luna octombrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 101,9 puncte).
FAO a subliniat ca factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecuta a fost cresterea cu 14,5%, de la o luna la alta, a pretului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorari a preturilor la uleiul de palmier in conditiile scaderii stocurilor mondiale. "Similar, preturile la ulei de rapita si uleiul de floarea soarelui au continuat sa creasca pe fondul livrarilor limitate", a adaugat FAO.
Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta de 2,5% in noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut. "Preturile la export pentru grau au continuat sa creasca in noiembrie, in mare parte ca urmare a restrangerii perspectivelor privind... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 12:55
Problematica agriculturii din Romania este similiara cu cea din Brazilia, avand in vedere ca in ambele tari exista mari exploatatii agricole, orientate catre export, dar si ferme de subzistenta, a declarat, sambata, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
Comisarul european a participat la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa directorului general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agriculturii (FAO), Jose Graziano da Silva, de catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
'Brazilia este o tara continent cu o problematica a agriculturii pe care, pastrand proportiile, o regasim si in Romania, in sensul ca exista exploatatii agricole de dimensiuni mari, orientate spre performanta, export. Brazilia este unul din marii exportatori de produse agricole, agro-alimentare din lume.
Dar Brazilia are si zeci de milioane de mici producatori de subzistenta. Si Brazilia a stiut, in acesti ultimi ani de dezvoltare economica, sa devina un principal actor pe piata internationala agroalimentara, prin capacitatea de export, prin dezvoltarea si modernizarea agriculturii si, in acelasi timp, a stiut sa se preocupe si de problema celor saraci, care produc pentru a se hrani pe ei, familiile lor si pe cei din jurul lor', a precizat Dacian Ciolos.
Problema securitatii alimentare nu este o fatalitate, ci acest obiectiv poate fi atins
"Simt ca FAO, in anii urmatori, isi va... mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 13:49
Directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), Jose Graziano da Silva, a declarat ca este foarte impresionat de Romania. Potrivit oficialului, nu doar cifrele economice au contribuit la aceasta impresie.
"Sunt foarte impresionat de aceasta tara. Nu numai de cifrele economice, nu numai acestea m-au impresionat. Ministerul a marcat faptul ca dupa 20 de ani s-a obtinut o balanta pozitiva in raportul dintre export si import. Acesta contribuie la o crestere care este de 5,6-5,8% din PIB.
Nu este o cifra pe care o intalnim curent in lume si mai ales in aceasta regiune. Este vorba despre o performanta demna de remarcat. Trebuie sa spun ca, personal, am avut ocazia sa umblu prin oras. In aceasta dimineata am vazut cat de plina de viata este economia", a spus seful FAO, intr-o conferinta de presa dedicata inchiderii celei de-a 29-a Conferinte Regionale FAO pentru Europa si Asia Centrala de la Bucuresti.
De asemenea, acesta a precizat ca ...citeste mai departe despre "Seful FAO: Sunt foarte impresionat de Romania, economia este plina de viata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 09:00
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 1,8% in luna iunie, comparativ cu luna mai si a atins cel mai scazut nivel de dupa luna septembrie 2010, arata datele publicate joi de FAO.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2012, acest indice a atins o valoare medie de 201 puncte, in scadere cu patru puncte comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai. De asemenea, luna trecuta a fost a treia luna consecutiva de scadere a Food Price Index. Potrivit FAO, in prezent acest indice este cu 15,4% sub nivelul de varf atins in luna februarie 2011, cand preturile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicarii datelor statistice.
Perspectivele economice in continuare incerte si prognozele suficiente privind recoltele au permis scaderea preturilor internationale la majoritatea produselor alimentare se arata in comunicatul FAO.
Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a revizuit joi, in jos, cu 23 milioane tone estimarile privind recolta mondiala de cereale din acest an. In pofida acestei revizuiri, FAO estimeaza ca recolta mondiala de cereale din 2012 se va situa la nivelul record de 2.396 milioane tone. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:15