Românii au ales, mai mult că oricând, protecția oferită de asigurările de viață. Chiar și așa, tara noastră se află la un nivel modest comparativ cu celelalte state analizate ale Uniunii Europene.
Dacă în România asigurările de viață reprezentau la nivelul anului 2020 circa 19% din piață, în țările din Europa Centrală și de Est este de peste 31% iar în alte țări din Europa procentul depășește chiar 50%. Aceasta ne indică, pe lângă potențialul deosebit al pieței locale, și deficitul de protecție al românilor.
Ziare.com iți explica în cadrul rubricii Banii tai de ce este recomandat să iți faci o asigurare de viață şi care sunt beneficiile financiare.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungem în momentul în care ne dorim să ne întemeiem o familie sau simțim că a venit momentul ne mutăm la casa noastră. În aceste situații, ar trebui să ne asigurăm că ne vom bucura din plin de momentele petrecute alături de familie și cei dragi, dar și că vom reuși să construim un viitor financiar stabil, indiferent de situațiile neprevăzute (boli grave, accidente, invaliditate sau deces). Aceste situații nu pot fi controlate și creează panica.
Nimeni nu-și dorește să se gândească la cele mai rele scenarii, dar faptul că ai încheiat o poliță de asigurare de viață îți va oferi liniștea și siguranța de care tu sau familia ta aveți nevoie.
Astfel că oricine ar trebui să ia în calcul... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 10:36
Guvernul german intentioneaza sa retraga din 15 iunie avertizarile de calatorie in scop turistic catre 31 de tari europene daca situatia legata de noul coronavirus o va permite.
Executivul german urmeaza sa adopte, miercuri, un document conform caruia vor fi permise calatoriile catre celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene si catre Regatul Unit, precum si catre cele patru tari non-membre UE aflate in spatiul Schengen - Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, noteaza revista Focus, care a citat dpa, informeaza Reuters.
La 18 mai, ministrul de externe german Heiko Maas a anuntat ca Berlinul spera sa relaxeze o avertizare de calatorie privind toate deplasarile peste hotare in scop turistic, masura care este in vigoare pana la 15 iunie.
De asemenea, potrivit AFP, guvernul german intentioneaza sa prelungeasca masurile de distantare fizica pana pe 5 iulie, considerand ca epidemia de coronavirus ar reizbucni "foarte repede" in absenta unor dispozitii preventive.
Pregatit de cancelaria de la Berlin, acest document, care trebuie sa fie discutat cu cele 16 landuri regionale, prevede mai ales mentinerea unei distante de cel putin 1,5 metri intre persoane.
Pana la zece persoane - sau doua familii - vor putea sa se reuneasca "la domiciliu in camere inchise" sau "in spatii publice", potrivit acestui proiect de rezolutie.
Documentul va fi publicat in contextul in care doua landuri din estul tarii vor sa ridice incepand din 6 iunie aproape toate... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 09:40
Monitorul Social anunta valorile cosului minim de consum pentru un trai decent in 2019, valori actualizate in luna septembrie 2019.
Astfel, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru 2019 este de 6.954 lei pe luna, iar pentru o familie de doi adulti si un copil este de 5.918 lei pe luna.
Astfel, o familie din doi adulti si doi copii ar avea urmatoare cheltuieli:
- alimentatie - 1459 lei;
- imbracaminte si incaltaminte - 670 lei;
- locuinta - 7822 lei;
- dotarea locuintei - 225 lei;
- cheltuieli cu locuinta - 483 lei;
- produse de uz casnic si igiena personala 243 lei;
- servicii - 507 lei;
- educatie si cultura - 562 lei;
- ingrijirea sanatatii - 111 lei;
- recreere si vacanta 240 lei;
- fondul de economii al familiei - 630 lei.
Pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.383 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.684 lei pe luna, in timp ce salariul minim net pe economie 1.263 de lei.
Conform unui comunicat de presa al Monitorului Social, in octombrie, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege conform caruia cosul lunar pentru un trai minim decent reprezinta principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie si a politicilor salariale.
"Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Iohannis in data de 26 octombrie 2019, care are la dispozitie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esentiala pentru... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 12:21
Vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, avertizeaza ca problema medicilor de familie se va agrava deoarece media de varsta a acestora este in jur de 55 de ani, iar cand se vor pensiona, nu va avea cine sa le ia locul.
Emiliana Costiug a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca daca statul roman si Guvernul ar avea o viziune, ar trebui sa ia in serios aceasta problema.
"Deficitul de personal va creste deoarece specialitatea de medicina de familie nu este atractiva, medicii tineri nu sunt interesati sa devina medici de familie. Peste cativa ani, problema medicilor de familie se va agrava, deoarece media de varsta actuala este in jur de 55 de ani, iar cand vom iesi la pensie, nu va avea cine sa ne ia locul. Medicina de familie este subfinantata cronic, sunt multe probleme care se rezolva la nivelul retelei medicinii de familie dar nu sunt finantate, ceea ce se traduce prin munca multa, supranormare, cu bani putini. Ajungem, astfel, in situatia in care medici de familie aflati in contract cu CJAS prefera sa mearga in sistemul privat sau peste hotare. Daca noi, ca stat si Guvern, am avea o viziune, ar trebui sa ne punem serios aceasta problema", a spus Costiug.
Potrivit acesteia, in prezent, bugetul unui cabinet medical de familie este egal cu venitul unui medic primar din spital.
"Din aceasta suma, eu trebuie sa asigur tot ceea ce inseamna functionarea cabinetului - chirie, utilitati, fond de salarii pentru medic si asistenta,... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 18:59
Executivul a adoptat, in sedinta de joi, o hotarare care prevede acordarea, cu titlu gratuit, a unor produse de igiena pentru persoanele si familiile defavorizate, printr-un program de ajutor european, scopul fiind, printre altele, si "cresterea stimei de sine a persoanelor vulnerabile".
"Prezenta hotarare stabileste unele masuri necesare in vederea implementarii Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane precum si cadrul legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari in cadrul urmatorelor operatiuni: a) distribuirea de ajutoare alimentare - lipsa alimentelor de baza; b) distribuirea produselor de igiena; c) asistenta tehnica", prevede hotararea adoptata, in sedinta de joi a Guvernului, pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea implementarii Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD.
Astfel, categoriile de persoane cele mai defavorizate care beneficiaza de ajutoare alimentare, in caz de deprivare alimentara constand in lipsa alimentelor de baza si/sau asistenta materiala de baza, in caz de precaritate materiala constand in lipsa produselor de igiena, acordate in cadrul POAD si care au calitatea de destinatari finali sunt urmatoarele:
persoanele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantatfamiliile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familieiprecum si persoane aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 18:32
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca atata vreme cat in Romania exista oameni care "au stat in puscarie in mod nejustificat" inseamna ca trebuie schimbate legi si reformate institutii, in acest cotext el relatand ca le-a spus unor oficiali europeni sa aplice in tarile lor legislatia din Romania, pentru a vedea daca aceasta are nevoie sa fie schimbata.
Eugen Teodorovici a relatat, miercuri seara, intr-o emisiune la Digi 24, ca a avut o discutie cu oficiali europeni, la o reuniune de saptamana trecuta a ministrilor de Finante si ca, intrebat fiind despre justitia din Romania, le-a spus acestora ca daca oameni nevinovati sunt condamnati, atunci e nevoie de schimbare legislativa si de reformarea unor institutii.
"Ca cetatean am doua elemente pe care tot timpul le spun. Atata timp cat un cetatean roman a stat in puscarie in mod nejustificat si in urma unei hotarari a instantei s-a dovedit clar ca a fost nejustificat in puscarie, acel om si-a pierdut familie, poate, cariera si viata personala, nu i-o mai poate da nimeni inapoi, ca e politican sau om simplu, nu conteaza, e un abuz.
Atunci inseamna ca am legi care trebuie schimbate, institutii care trebue poate reformate si persoanele care sunt in acele sisteme trebuie sa fie si ele, poate, sa aiba un alt profil. Pentru ca inseamna ca de undeva se intampla lucrurile astea: fie ca legea a fost prost facuta, poate prost interpretata", a afirmat Teodorovici.
El a spus ca le-a recomandat unor... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 23:07
Premierul ungar Viktor Orban sustine ca economia Ungariei va creste cu 4% in urmatorii ani, va ajunge la un nivel foarte scazut al somajului pana in 2022, timp in care salariile vor creste, si afirma ca tara sa nu mai are nevoie de fondurile de la Uniunea Europeana pentru a avea succes.
Acesta si-a prezentat marti agenda economica inaintea alegerilor parlamentare din aprilie, relateaza Reuters.
Liderul conservator al Ungariei a intrat frecvent in conflict cu Bruxellesul din cauza unor legi care au sporit controlul asupra mass-media si a politicilor anti-imigratie.
El a spus ca Ungaria trebuie sa ramana in Uniunea Europeana pentru a avea acces la pietele acesteia, si nu pentru ca are nevoie de fondurile pe care le primeste de la blocul comunitar.
Orban spera sa obtina un al treilea mandat de premier la alegerile din aprilie, partidul sau Fidesz fiind pe primul loc in sondajele de opinie.
El face campanie cu un mesaj ferm anti-imigranti si cu promisiuni de subventii generoase din partea statului pentru familii si de crestere a pensiilor.
Oficiali de la Bruxelles discuta despre posibilitatea de a conditiona o parte din fondurile comunitare pentru tarile membre de respectarea statului de drept, ca mijloc de a tine sub control Ungaria, Polonia si alte foste tari comuniste unde partidele aflate la guvernare si-au intarit controlul asupra mass-media si asupra justitiei in ultimii ani, reaminteste Reuters.
Orban, care denunta cu regularitate politicile UE... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 15:24
Un primar PSD din Gorj a fost trimis in judecata de catre DNA, impreuna cu fiica sa, pentru ca a primit zeci de mii de euro din fonduri europene pretinzand ca va creste vaci. Fiica sa e in Anglia, iar primarul n-are nicio vaca, desi a luat banii.
Michy Nioata a facut toata afacerea in 2011, inainte sa fie ales primar in Bumbesti Pitic (Gorj), din partea PSD, bazandu-se pe complicitatea unor functionari, sustin procurorii.
Edilul s-a inscris intr-un program de sprijinire a fermierilor pentru care a primit in 2012 40.000 de euro. Banii nu au intrat in conturile lui, ci ale fiicei, care e plecata in Anglia, relateaza Digi24. Acum tatal si fiica sunt trimisi in judecata si au sechestru pe bunuri si conturi.
Primarul fost reclamat la DNA de un localnic, care a povestit si cum reuseste edilul sa scape de controale. Claudiu Golu, martorul denuntator, a povestit la Digi24 ca primarul imprumuta "vreo 15-17 vaci" carora le scoate crotaliile din urechi cu un cleste, ca sa nu fie identificate.
Localnicii si mai ales vecinii spun ca edilul n-are vaci.
"Stiu ca n-are un grajd pentru ca trec de multe ori pe la poarta lui", a declarat unul. "Dumnealui zice ca le are, dar pe unde le are, nu se stie", a spus un altul la postul citat.
"Eu nu cred ca o fata din Anglia vine sa mulga vacile la noi in Romania, sa faca naveta din Anglia sa intretina vacile", a comentat o femeie din comuna.
Primarul spune ca e vorba doar despre o rafuiala politica, dar le-a spus procurorilor... mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 14:13
Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie sa faca un efort financiar mai mic in Danemarca, Germania si Portugalia, decat in Franta, Marea Britanie si in Polonia, unde cumpararea unei locuinte inghite mai multi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.
In Danemarca, achizitionarea unei locuinte noi de 70 mp nu necesita decat 2,1 ani de venit mediu brut, fata de 3 ani in Germania si 3,1 ani in Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanta Deloitte, care vizeaza piata imobiliara rezidentiala in 15 tari din Europa si in Israel.
In Belgia, Olanda, Irlanda, Spania si Austria, locuinta este inca relativ abordabila pentru ca achizitionarea ei necesita intre 3,6 si 5,6 ani de venit mediu brut. Dimpotriva, familiile trebuie sa investeasca 7,9 ani de venituri medii brute in Franta, 8,5 in Marea Britanie si 10,4 in Rusia, adica un efort financiar mult mai considerabil.
In Republica Ceha, Italia, Ungaria si Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 pana la 7,4 ani de venituri.
Acest efort financiar 'nu pare sa fie corelat semnificativ cu nivelul de bogatie al tarii', comenteaza Deloitte.
De fapt, in tarile cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie si Franta, precum si in altele cu economie mai putin dezvoltata ca Republica Ceha, Ungaria si Polonia, el este cvasisimilar, mergand de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.
In ceea... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 09:05