Patru barbati si o femeie, trimisi in judecata pentru inselaciune si fals, dupa ce au luat credite de peste 850.000 de euro folosind acte false, au fost declarati nevinovati pentru ca faptele s-au prescris. Sentinta nu este definitiva.
Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a pronuntat, in data de 5 octombrie 2020, o prima sentinta intr-un dosar de inselaciune si fals in care au fost trimise in judecata cinci persoane acuzate ca, in anii 2009-2010, au luat credite de sute de mii de euro folosind acte false. Dosarul a fost deschis in 2014 si trimis in judecata in 2019.
Din cauza unor nereguli din rechizitoriu, judecatorul a retrimis dosarul la procuror pentru completarea urmaririi penale. Dupa retrimiterea in judecata au fost formate doua dosare.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, primul "tun" a fost dat in octombrie 2009. Folosindu-se de adeverinte de venit falsificate, care aratau ca are venituri mult mai mari decat in realitate, I.G.S. a obtinut un credit de 204.000 de euro. Cateva luni mai tarziu, barbatul a mai luat de la aceeasi banca 16.500 de euro, tot folosindu-se de acte false.
I.G.S. nu s-a limitat la a lua credite cu acte false. Potrivit procurorilor, in perioada 23.11.2009 - 12.01.2010 barbatul i-a pus la dispozitie unui alt inculpat adeverinte de venit false, pe baza carora barbatul a luat credit de 200.000 de euro.
In aceeasi perioada, I.G.S. i-a pus la dispozitie unui alt inculpat... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:02
Administratorul, o angajata si o societate de turism din Alba Iulia au fost trimise in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Alba Iulia pentru falsificarea a peste 600 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice catre angajatii mai multor companii de stat.
Z. Dorina, G. Laura si persoana juridica Alba Travel&Events SRL sunt acuzate de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din Alba Iulia, prin intermediul celor doua inculpate persoane fizice au fost emise in fals 632 de facturi privind vanzarea unor pachete turistice si 634 de chitante aferente acestora, cunoscand ca inscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajati ai mai multor societati sa beneficieze din partea societatilor angajatoare de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihna.
Ulterior, inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 de facturi si 670 de dispozitii de plata catre casierie care atesta in mod neadevarat faptul ca au restituit clientilor incasarile pentru servicii neprestate.
"In perioada 2013-2018, in realizarea obiectului de activitate la punctul de lucru din
mun. Alba Iulia, jud. Alba, prin intermediul inculpatelor Z. Dorina (administrator) si G. Laura (angajata), inculpata SC Alba Travel&Events SRL a ajutat angajatii mai multor societati sa induca in eroare societatile... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 00:14
Facebook a desfiintat sapte retele separate de conturi si pagini false de pe platforma sa, active in Iran, Afganistan, Egipt, Turcia, Maroc, Myanmar, Georgia si Ucraina, din cauza unui "comportament neautentic coordonat", transmite Reuters.
Platforma de socializare a anuntat ca a eliminat retelele ca parte a raportului sau lunar referitor la "comportamentul neautentic coordonat", care mentioneaza, de asemenea, ca Facebook a eliminat in octombrie aproape 8.000 de pagini implicate in campanii inselatoare din intreaga lume.
Multe dintre retelele eliminate de Facebook au fost implicate in campanii inselatoare de influenta politica, folosind conturi false, vizand publicul atat pe plan intern, cat si in strainatate.
O retea de conturi si pagini Facebook a fost operata din Egipt, Turcia si Maroc, de catre persoane conectate la Fratia Musulmana, o miscare islamista egipteana care opereaza retele de grupuri din Orientul Mijlociu. Paginile au vizat tari din regiune si au inclus un continut legat de terorism, a aratat Facebook.
Facebook a descoperit doua retele "neautentice" in Georgia, care raspandeau continut politic, dintre care una se referea la persoane asociate unor doua partide politice.
In Ucraina si Myanmar, Facebook a constatat ca firme de relatii publice desfasurau campanii inselatoare similare in numele partidelor politice.
Compania a desfiintat astfel de conturi la nivel global dupa ce a fost criticata pentru ca nu a dezvoltat suficient de rapid... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 04:29
Ministrul Finaintelor, Florin Citu, acuza PSD ca raspandeste informatii false in ultima perioada. El sustine ca socialistii au pregatit o serie de masuri care vin impotriva romanilor. "Meritati sa stiti adevarul", spune Citu.
"Dragi romani, socialistii lui Dragnea au inundat spatiul public cu informatii false in aceasta perioada. Meritati sa stiti adevarul! V-au prezentat un program de guvernare, exact ca in 2016, fara sursa de finantare. Au schimbat prezentatorul, nu mai este Dragnea, este Grindeanu. Grindeanu, cel care a semnat OUG. 13 noaptea ca hotii. Dar ca si atunci, lipseste sursa de finantare. In Ministerul Finantelor publice, din 2019, au pregatit o serie de masuri care vin impotriva romanilor. Astazi am sa va prezint trei din aceste masuri care sunt in acest document", a spus Citu intr-un videoclip postat pe pagina sa de Faceook.
Ministrul Finantelor spuna ca documentul la care face referire se numeste "tabel de masuri, venituri si cheltuieli din 19 iulie 2019" si prezinta cele trei masuri. Acestea sunt: impozitarea veniturilor bisericii; supraimpozitarea pensiilor, despre care spune ca este vorba despre contributii mai mari pentru toate pensiile si cresterea pretului politei de RCA, incepand de anul viitor.
"Sunt trei dintre masurile pe care le pregatesc socialistii pentru anul viitor despre care nu va spun. Meritati sa stiti adevarul si voi continua sa prezint toate aceste documente in perioada urmatoare", a adaugat Citu.
...citeste mai departe... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 16:25
Facebook are un nou instrument pentru depistarea conturilor false, bazat pe invatarea mecanica. Cu ajutorul acestui instrument, gigantul american a eliminat anul trecut 6,6 miliarde de conturi false.
Multi ani, Facebook nu a luat nicio masura impotriva conturilor false, nevazand o problema in faptul ca cineva vrea sa aiba mai multe conturi. Abia cand au inceput sa ia amploare campaniile de dezinformare si spam a devenit evident rolul acestor conturi in propagarea minciunilor si a inselatoriilor.
Sub presiunea autoritatilor si criticat din toate partile, Facebook a inceput in ultima vreme sa ia masuri impotriva conturilor false. Insa, pentru a depista conturile false folosite in acest gen de campanii, sunt necesare instrumente eficiente, capabile sa le identifice automat pe baza anumitor tipare de comportament.
Aici intervine invatarea mecanica, cu care Facebook lucreaza de mai multi ani. Invatarea mecanica este folosita de instrumentele cu care gigantul american depisteaza conturile false.
Cu un astfel de instrument, anunta Facebook, au fost eliminate anul trecut 6,6 miliarde de conturi false. In afara de acestea, au fost blocate "din fasa" milioane alte tentative de creare de conturi false.
Tehnologia folosita se numeste Deep Entity Classification. Ea foloseste invatarea mecanica si evalueaza comportamentul tuturor utilizatorilor si felul in care acestia interactioneaza pentru a deosebi conturile false de cele reale.
DEC creeaza pentru fiecare cont un... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 09:22
Cercetatorii Kaspersky au descoperit o noua versiune a troianului bancar Ginp, detectat pentru prima data de analistii companiei in anul 2019. Pe langa functiile standard ale troienilor bancari centrati pe Android - de a intercepta si trimite SMS-uri, de a efectua suprapuneri de ferestre - noua versiune identificata implica o functie extrem de neconventionala, aceea de a insera mesaje text false in Inbox-ul unei aplicatii SMS obisnuite.
Aceste mesaje apar ca venind din partea unor furnizori credibili, care isi informeaza utilizatorii cu privire la un incident (blocarea accesului la cont, de exemplu). Pentru a impiedica acest lucru, utilizatorului i se cere sa deschida aplicatia, moment in care troianul se suprapune peste fereastra initiala si ii cere victimei sa introduca datele unui card de credit sau ale unui cont bancar.
Astfel, detaliile de plata sunt predate, mai departe, atacatorilor cibernetici.
"Ginp este simplu, dar eficient - viteza cu care evolueaza si dobandeste noi capabilitati este ingrijoratoare. Desi pana acum acest atac a fost remarcat doar in Spania, pe baza experientei noastre anterioare, el ar putea incepe sa apara si in alte tari; Utilizatorii de Android trebuie sa fie in alerta", spune Alexander Eremin, security expert la Kaspersky.
Pentru a reduce riscul de a fi expus la Ginp sau la alti troieni bancari, expertii Kaspersky recomanda:
Descarcati doar aplicatii oficiale, de pe Google Play StoreFiti atenti la cererile de permisiune ale... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 12:20
O retea care lua credite cu acte false a fost destructurata de DIICOT.
Prejudiciul in acest caz se ridica la 3.740.817 de lei, conform unui comunicat al DIICOT remis joi.
Suspectii sunt anchetati pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals.
Conform DIICOT, respectivele persoane au solicitat acordarea de imprumuturi/credite, pretinzand, in mod mincinos, ca sunt angajate si obtin venituri salariale necesare pentru a achita ratele aferente imprumuturilor contractate.
In realitate, aceste persoane fie nu erau angajate deloc, fie aveau contracte individuale de munca active, insa veniturile salariale lunare realizate nu le permiteau obtinerea facilitatilor de creditare solicitate.
Astfel, prezentand o situatie nereala privind veniturile realizate, solicitantii creditelor deveneau clienti eligibili pentru obtinerea imprumuturilor de la banca.
Ca sa obtina creditele, suspectii se foloseau de niste persoane care depuneau in locul lor cereri de creditare (titularii contractelor de credit). Acestea aveau acelasi profil social, fiind persoane cu studii medii si cu situatie materiala precara, unele fiind cunoscute cu antecedente penale, precizeaza DIICOT.
In schimbul creditelor obtinute fraudulor, titularii contractelor de credit primeau comision in functie de valoarea imprumutului.
"Unii dintre membrii grupului infractional au avut rolul de a insoti clientii la sediile institutiilor de creditare pentru a... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 16:27
Presedintele american Donald Trump a facut 129 de afirmatii false, intr-o singura saptamana, pe platforma lui preferata de socializare: Twitter.
CNN relateaza ca astfel liderul de la Casa Alba a doborat un nou record, de cand jurnalistii au inceput sa numere informatiile neadevarate pe care le lanseaza Trump in mediul online prin platforma de microblogging.
"Presedintele Donald Trump a facut, in medie, 18 afirmatii false pe zi saptamana trecuta. 129 de afirmatii false pe saptamana - este un nou record care il doboara pe cel precedent de 90".
Jurnalistii publicatiei numara tweet-urile cu informatii false ale lui Trump de 14 saptamani.
In ultimele zile, Trump a postat mesaje inselatoare despre relatiile sale cu Ucraina si denuntul facut de un avertizor de integritate referitor la discutia cu omologul sau ucrainean Volodymyr Zelensky.
Cea mai frecventa afirmatie falsa din ultimele doua saptamani - de 11 ori saptamana trecuta si de noua ori saptamana dinainte - a fost legata de acest denunt: informatiile pe care le-a facut publice avertizorul de integritate "nu sunt corecte".
De asemenea, Trump a facut 24 de afirmatii false, saptamana trecuta, cu privire la militari, incercand astfel sa-si justifice controversata decizie de a retrage trupele americane din nordul Siriei. ...citeste mai departe despre "Donald Trump si Twitter-ul: A facut 129 de afirmatii false intr-o singura saptamana" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 11:06
Politistii din Capitala fac, marti, 44 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Dambovita, Teleorman, Ialomita, Calarasi, Prahova si Giurgiu, intr-un dosar de inselaciune, fals in declaratii, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, in care mai multe persoane sunt suspectate ca au obtinut credite bancare pe baza unor documente false.
Prejudiciul este estimat la 3,2 milioane de lei, iar oamenii legii au 56 de mandate de aducere.
"Din datele si probele administrate in cauza, rezulta presupunerea rezonabila ca banuitii au desfasurat activitati de natura infractionala, constand in obtinerea de credite bancare in baza unor documente false si depunerea unor declaratii fiscale la organele financiare pentru ca persoanele respective sa figureze in mod nereal ca angajati ai unor societati comerciale", arata sursa citata.
Prejudiciul creat prin savarsirea faptelor mentionate este estimat la 3.200.000 de lei si au mai fost solicitate credite care nu au fost acordate in valoare de aproximativ 2.000.000 de lei.
Persoanele implicate vor fi duse pentru audieri la sediul Sectiei 1 Politie.
Actiunea beneficiaza de sprijinul politistilor din cadrul Inspectoratelor de Politie ale judetelor Ilfov, Dambovita, Ialomita, Teleorman, Giurgiu, Prahova si Calarasi. ...citeste mai departe despre "Credite in valoare de 3,2 milioane de lei obtinute cu acte false - perchezitii in Bucuresti si 7 judete" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:57