Autoritatile din Timis au intrat in alerta luni, 2 noiembrie 2020, in jurul orei 23.00 in urma unui apel la 112 care anunta o bomba la fabrica de cauciucuri Continental din Timisoara. Alarma s-a dovedit a fi falsa, dar autorul apelului nu a fost inca gasit.
"In jurul orei 23:00,politistii timiseni au fost sesizati cu privire la faptul ca la o fabrica de anvelove din Timisoara a fost pusa o bomba. Politistii s-au deplasat de urgenta la fata locului si au efectuat verificari, insa s-a constatat ca este vorba despre un apel fals.
Totodata, politistii Sectiei 5 Timisoara s-au sesizat din oficiu si au intocmit un dosar penal cu privire la savarsirea infractiunii de amenintare in care se efectueaza cercetari pentru stabilirea situatiei de fapt", a transmis Politia Timis.
Autorul alertei false nu a fost inca depistat. ...citeste mai departe despre "Falsa alerta cu bomba la fabrica de cauciucuri Continental din Timisoara. Autorul farsei nu a fost prins" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 09:06
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) avertizeaza, miercuri, ca au aparut mai multe pagini de Internet care folosesc termeni precum "juridic", "legal", "drept", uneori chiar "avocat" si care practica servicii de consultanta juridica in mod ilegal, recomandandu-le cetatenilor sa verifice daca persoanele de la care solicita informatii sunt inscrise in Tabloul avocatilor.
"Avand in vedere ca in perioada starii de urgenta profesionistii sunt obligati prin lege sa comunice cu clientii aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanta juridica online venite din partea unor neavocati.
Publicul este atentionat sa verifice pe site-ul www.unbr.ro daca persoanele de la care solicita servicii de consultanta juridica sunt inscrise in tabloul avocatilor. Acolo vor gasi si datele de contact ale avocatilor, inclusiv email si telefon, pentru a-i putea identifica si a avea siguranta unui serviciu oferit legal", precizeaza UNBR.
Avertizarile UNBR
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania avertizeaza ca va avea "toleranta zero" fata de cei care practica fara drept profesia de avocat, prin oferta de consultanta juridica promovata in special in mediul online.
"Nicio societate comerciala sau persoana fizica autorizata nu are dreptul sa factureze consultanta juridica, chiar daca pretinde ca provine de la un jurist.
O serie de societati comerciale fara drept de a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 11:24
Falsificatorii de moneda manifesta un interes in crestere pentru moneda nationala fata de cotele inregistrate in anii precedenti, atat sub aspectul tipologiilor de fals, precum si al cantitatilor produse, bancnota cea mai vizata in procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 de lei, potrivit raportului de activitate al procurorilor DIICOT pe anul 2019, capitolul "Falsul de moneda".
Procurorii precizeaza ca fenomenul fals de moneda este o infractiune itineranta, transfrontaliera. Bancnotele contrafacute sunt principalul atu pe care il au falsificatorii in fata autoritatilor, in sensul ca o bancnota contrafacuta calitativ superior poate produce prejudicii majore, atat persoanei asupra careia este descoperita cat si sigurantei nationale, prin contrafacerea bancnotei nationale.
"Bancnotele contrafacute nu mai sunt asa de usor de detectat in momentul plasarii, fapt explicat prin calitatea lor, dar si de existenta unor imprejurari favorabile - lipsa verificarii minimale a numerarului in momentul tranzactiei, neatentia sau necunoasterea elementelor de siguranta ale bancnotei autentice etc.
Plasarile au loc, in special, pe segmentul comercial si mai putin cu ocazia tranzactiilor intre persoane fizice, bancnotele contrafacute fiind descoperite la alte locatii decat cele in care au fost plasate, de regula in centrele de procesare si banci comerciale," se arata in documentul citat, care poate fi accesat pe site-ul DIICOT.
Care este situatia in cazul euro
Pentru... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:15
Cercetatorii Kaspersky au identificat o aplicatie falsa, care este conceputa pentru a pacali utilizatorii sa creada ca este versiunea certificata de FaceApp, dar infecteaza dispozitivele victimelor cu un modul adware numit MobiDash.
Odata ce aplicatia este descarcata din surse neoficiale si instalata, aceasta simuleaza o eroare si este eliminata. Apoi, un modul malware din aplicatie ramane, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afisand reclame.
Potrivit datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au intampinat aceasta problema numai in ultimele doua zile, primele detectii aparand pe 7 iulie. Au fost identificate aproape 800 de module diferite.
"Persoanele din spatele MobiDash isi ascund adesea modulul adware in aplicatii si servicii populare", explica Igor Golovin, security researcher la Kaspersky. "Aceasta inseamna ca actiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales daca luam in considerare sutele de tinte, in doar cateva zile. Le recomandam utilizatorilor sa nu descarce aplicatii din surse neoficiale si sa instaleze solutii de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme."
Produsele Kaspersky detecteaza si blocheaza amenintarea ca non-virus: HEUR: AdWare.AndroidOS.Mobidash. mai mult
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 11:37
Un barbat de 26 de ani care sustinea ca este medic a fost retinut de politistii din Capitala.
Acesta este acuzat de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati, inselaciune, falsificare de instrumente oficiale, fals material in inscrisuri oficiale si folosire a instrumentelor false.
Medicul fals a fost descoperit dupa ce in decembrie 2018, o femeie de 34 de ani a depus o plangere la politie dupa ce a mers la un cabinet pentru un examen de specialitate, iar reprezentantul firmei i-a eliberat un buletin de analiza, fara a o supune vreunui control sau a o conecta la un aparat.
Ulterior, un medic specialist din cadrul unui spital i-a adus la cunostinta ca buletinul de analize respectiv nu reprezinta un examen imagistic.
In urma perchezitiilor din cabinetul din sectorul 3, politistii au gasit asupra tanarului de 26 de ani mai multe stampile, cu inscriptii aferente mai multor specializari medicale.
"De asemenea, au fost identificate si ridicate mai multe documente, diplome si certificate, ce urmeaza a fi expertizate, avand in vedere existenta unei suspiciuni rezonabile ca acestea sunt false. Din verificarile efectuate la institutii cu atributii in domeniul sanatatii a rezultat ca in evidentele acestora nu exista vreun medic cu datele de identificare ale celui in cauza", a transmis Politia Capitalei.
Citeste si:
Un nou caz de impostura: Un fals medic ortoped-traumatolog si psiholog dadea consultatii intr-o camera de caminInca un medic fals descoperit... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 14:29
Raluca Daniela Birsan de la Spitalul Judetean Ilfov nu a terminat Medicina si nu este rezident, asa cum pretinde, a declarat marti dupa-amiaza ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Ba mai mult, tanara activa in spital in urma unui contract incheiat ilegal.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, jurnalistii de la Liberatatea au dezvaluit marti dimineata ca Raluca Daniela Birsan cosea operatiile pacientilor, facea garzi si desfasura, in mod curent, activitati de medic ginecolog, fara a avea insa aceasta calificare.
La solicitarea jurnalistilor, Raluca Daniela Birsan a declarat ca, de fapt, nici nu este medic ginecolog, ci doar absolvent de Medicia si ca in spital era doar "voluntara pentru activitati medicale".
Suprinzator, insa, conducerea spitalului a organizat, marti, o conferinta de presa in care a afirmat ca, "pana la proba contrarie", Raluca Daniela Birsan este medic.
Fortat de aceste dezvaluiri, Ministerul Sanatatii a declansat o ancheta si a descoperit ca, de fapt, Raluca Daniela Birsan mintea. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sorina Pintea a declarat ca a aflat despre acest caz abia in dimineata zilei de marti, chiar daca la nivelul Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov situatia pare sa fi fost cunoscuta de multa vreme.
"Documentul prezentat de dansa potrivit caruia ar fi fost confirmata ca medic rezident este fals. Nu a fost niciodata incrisa la rezidentiat si n-a fost confirmata si n-a avut niciun contract incheiat cu un spital platitor. Din... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 15:53
Desi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, dadea saptamana trecuta asigurari ca un caz precum cel al italianului Matteo Politi nu ar fi posibil intr-un spital public, iata ca a aparut si este chiar mai grav, pentru ca in acest caz nu exista nici macar o parafa de la DSP si fara nici un aviz de la Colegiul Medicilor.
Ca si in cazul lui Matteo Politi, despre acest caz scriu tot jurnalistii de la Libertatea, care sustin ca este vorba despre medicul Raluca Daniela Birsan de la Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, aflat in sectorul 2 in Bucuresti.
Jurnalistii difuzeaza o inregistrare in care sustin ca Birsan apare in blocul operator cosand o pacienta. Contactata de acesta, tanara de 30 de ani sustine ca a absolvit UMF in 2013 si ca e "voluntara pentru activitati medicale" la Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov.
"Nu sunt medic ginecolog, eu am absolvit Facultatea de Medicina si fac voluntariat in cadrul sectiei. Nu desfasor activitate medicala de obstetrica-ginecologie. Doar ajut asa, cu scrisul unei foi, cu chestii de genul asta", a spus ea, desi jurnalistii spun ca este cunoscuta ca medic ginecolog.
"Raluca Daniela Birsan se comporta ca un medic, se prezinta pacientilor ca un medic, face garzi, cateodata singura chiar, fara doctorul Dragu, cea care a fost pana de curand sef de sectie la Ginecologie", povesteste una dintre asistentele din spitalul public.
Mai mult, una dintre asistente a spus ca Birsan a fost cea care a cusut-o dupa o cezariana.
Birsan a trimis... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 10:33
Dupa ce ministrul Sorina Pintea a acuzat clinicile private din Romania, la modul general, in cazul falsului medic care a profesat la Spitalul Monza, nu a intarziat sa apara si replica din sistem.
Astfel, intr-un comunicat remis Ziare.com, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED atrage atentia ca, "in lipsa unui raport privind situatia din toate unitatile sanitare private, afirmatiile ministrului Sanatatii, doamna Sorina Pintea, sunt menite sa atraga atentia in mod negativ asupra intregului sistem de sanatate privat".
"Institutiile private nu sunt constiente de ceea ce trebuie sa faca, adica sa presteze servicii de calitate si in siguranta pacientilor. Va asigur ca in sistemul public asa ceva nu se poate intampla. Nu am in acest moment toate datele. (...) Acum se vede ca institutiile private pot sa faca mai mult decat face o institutie publica, din pacate nu in folosul pacientilor - este o generalizare de care avem parte tot mai des in ultima perioada si pe care o consideram nedreapta si inoportuna", considera Eduard Dobre, director executiv PALMED, citat in comunicat.
Reprezentantii clinicilor private considera ca statul este dator sa sustina sistemul medical si sa depuna toate eforturile pentru a veni in sprijinul nevoilor pe care le are pacientul roman.
"Sistemul medical este format, asa cum bine stim, din public si privat. Fiecare segment are drepturi si obligatii, iar pentru respectarea celor din urma se depun toate eforturile, de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 21:29
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri la amiaza, ca au inceput sa faca verificari la toate codurile de parafa date in 2018 si toate dosarele medicilor straini care au cerut sa profeseze in Romania.
"Sunt in desfasurare controale la aceste clinici (care au colaborat cu Matteo Politi - n.red.) . Este Inspectia Directiei de Sanatate Publica si de maine (joi - n.red.) Corpul de Control al ministrului. Sa vedem despre ce este vorba, despre ce proceduri si din care moment au inceput", a spus Pintea.
Ministrul a precizat ca exista clinici care au fost contactate de Matteo Politi si care au refuzat pentru ca nu avea dosarul complet. "Clinicile serioase au spus nu", a adaugat Pintea.
"Verificam toate codurile de parafa care au fost date in 2018. Sunt 1.000 de dosare. Verificam si dosarele medicilor din afara tarii care au cerut sa lucreze in Romania", a adaugat Sorina Pintea, precizand ca acesta este doar primul pas, dar ca vor merge cu verificarile si in anii din urma.
Ministrul a acuzat clinicile private pentru aceasta situatie, sustinand ca in sistemul de stat nu este posibil sa existe vreun astfel de caz.
"Vreau sa ma asigur ca nu mai exista alte dosare incomplete. Institutiile, clinicile private nu sunt constiente de ceea ce trebuie sa faca. Va asigur ca in sistemul public nu exista asa ceva", a adaugat Pintea.
Cu toate acestea, falsul medic a obtinut o parafa de la o institutie din sistemul public. Miercuri dimineata, Pintea a declarat ca... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 14:35