Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Ministri de Finante din zona euro au avut sambata o a doua sedinta, in care sa discute planul de actiune in cazul in care Grecia intra in faliment si iese din zona euro.
La iesirea de la intalnire, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finante si liderul Eurogrupului, a spus ca au discutat despre necesitatea de a "pastra o uniune monetara puternica", si s-a aratat increzator ca in acest moment se afla intr-o pozitie "mult mai buna decat in timpul sau inainte de criza" elena, informeaza The Telegraph.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Dijsselbloem a dezvaluit ca delegatia Greciei a fost cea care a decis sa paraseasca discutiile, elenii fiind invitati sa ramana si pentru cea de-a doua sedinta si ca Eurogrupul este dispus sa reia negocierile.
"Usa este deschisa. Nu noi am plecat, nu noi am spus ca negocierile s-au sfarsit. Procesul nu s-a incheiat, nu se va incheia niciodata. Multe ...citeste mai departe despre "Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 22:20
Premierul grec Alexis Tsipras a transmis, marti, ca este increzator ca va ajunge la un acord cu creditorii internationali in urmatoarele doua saptamani.
De asemenea, el ia in considerare si organizarea unui referendum in cazul in care cerintele zonei euro, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene sunt considerate a fi inacceptabile de Guvernul pe care il conduce, informeaza Reuters.
Tsipras mentioneaza ca exclude falimentul tarii sale.
Totusi, Atena mai are doar cateva zile pana cand ramane fara bani, astfel ca un acord cu creditorii internationali este crucial.
Daca va fi incheiat, atunci va fi eliberata o transa de imprumut, cu ajutorul careia va fi evitata intrarea in incapacitate de ...citeste mai departe despre "Va intra Grecia in faliment? Ce spune premierul elen despre negocierile cu zona euro si referendum" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:35
Negocierile dintre Atena si creditorii sai vor fi reluate luni, a informat duminica o sursa guvernamentala elena, adaugand ca premierul grec, Alexis Tsipras, si cancelarul german, Angela Merkel, au avut o discutie telefonica.
"Intr-o convorbire telefonica intre Alexis Tsipras si cancelarul german, cei doi lideri si-au exprimat dorinta de a pune bazele unei comunicari stabile pe toata durata negocierilor cu scopul de a ajunge intr-un timp iminent la un acord reciproc util", a subliniat sursa citata de AFP.
"Pentru accelerarea" tratativelor, Alexis Tsipras a mai discutat cu presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. De asemenea, Nikos Houliarakis, reprezentantul Atenei in cadrul "grupului de la Bruxelles", insarcinat cu negocierile dintre Grecia si creditorii sai, i-a telefonat reprezentantului Comisiei Europene Declan Costello. Ei au cazut de acord sa tina o teleconferinta luni, inainte de reuniunea programata miercuri la Bruxelles.
Aceste discutii succesive au avut loc la... citeste mai departe despre "Grecia, pe marginea prapastiei: Se reiau negocierile cu zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 08:36
Miliardarul american George Soros a avertizat, marti, ca exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro.
"E un joc in care pierde toata lumea, iar cel mai bun lucru care se poate intampla este ca elenii sa se descurce cum pot. Grecia reprezinta o problema de mult timp, care a fost gestionata prost de ambele parti", a spus omul de afaceri, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Negocierile intre Guvernul de la Atena si creditorii international nu ajuta deloc finantele si economia tarii, asa ca exista posibilitatea ca discutiile sa conduca la o iesire din zona euro, a continuat Soros, potrivit Business Insider.
Anuntul facut dupa intalnirea Tsipras-Merkel: Cum ar putea Grecia sa evite intrarea in faliment (Video)
"Poti sa continui sa o impingi inapoi la infinit", prin plata dobanzilor fara stergerea datoriei, insa "nu va exista niciun surplus, intrucat economia Greciei se scufunda".
"In acest moment, ne aflam la o bifurcatie de drumuri si cred ca ...citeste mai departe despre "Soros: Exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro. Economia elena se scufunda" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 14:57
Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde i-a indemnat pe europeni sa dea cat mai rapid un semnal puternic al "vointei lor colective de a-si consolida uniunea monetara", intr-o interventie, sambata, inaintea alegerilor legislative din Grecia, cruciale pentru euro.
"Intr-un termen foarte scurt, poate mai putin de trei luni, este necesar ca europenii, in special cei din cadrul zonei euro, sa dea semnale puternice privind vointa lor colectiva de a-si consolida uniunea monetara", a declarat Lagarde pentru cotidianul francez Liberation.
"Ceea ce este necesar este o hotarare colectiva de a avansa catre o etapa puternica a constructiei zonei euro", a subliniat ea.
In opinia sefei Fondului Monetar International (FMI), este necesar sa se "depaseasca uniunea monetara, pentru a fi puse in comun politici bugetare, insotite totodata de instrumente de supervizare a sectorului financiar in sens larg si de mecanisme de solutionare a crizelor bancare".
Este necesar ca "totul (sa fie plasat) sub o autoritate a zonei euro si nu a bancilor centrale nationale", a subliniat ea, evocand crearea unei "Trezorerii Europene" si unei "Agentii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.
"Acest lucru nu poate fi facut de pe o zi pe alta", recunoaste Lagarde, "dar este importanta afirmarea acestui principiu colectiv", in opinia sa. "Toate tarile din zona euro trebuie sa acepte o comunitate bugetara, bancara si financiara, in care hotararile sa fie luate... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 16:45
Autoritatea Bancara Europeana a luat o hotarare de care depinde viitorul zonei euro: datoriile suverane trebuie platite, cat mai repede posibil. Multi analisti spun de mult timp acest lucru, iar acum situatia este cu atat mai grava, cu cat bancile au inceput sa se "roage" ca Europa sa nu intre in faliment.
Autoritatea Bancara Europeana le-a cerut bancilor sa isi majoreze capitalul cu 114 miliarde de euro (peste 153 miliarde de dolari), pentru a respecta minimul de 9% de capital necesar, conform prevederile din octombrie, scrie Business Insider.
In urma testelor de stres din iulie, investitorii au pus la indoiala capacitatea Autoritatii Bancare si s-au aratat sceptici ca bancile ar putea strange fonduri.
Printre bancile expuse la criza datoriilor suverane se numara mai multe institutii bancare din Italia, Germania, dar si din Spania si Irlanda.
Tinand cont de numarul mare de banci expuse la criza datoriilor, decizia S&P care a anuntat ca vrea sa retrogradeze mai multe tari din zona euro, nu mai poate fi o surpriza.
Printre bancile vizate se numara BNP Paribas, cu o expunere pe datoriile suverane de 33,92 miliarde euro, Bank of Ireland, cu o expunere de cinci miliarde euro si UBI Banca, din Italia, cu o expunere de 8,2 miliarde euro.
De asemenea, pe lista bancilor vizate se mai afla si cateva institutii bancare din Germania, printre care Commerzbank (expunere 16,26 miliarde de euro), DZ Bank (expunere 7,65 de miliarde de euro) si Landesbank... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:12
Laureatul premiului Nobel in economie crede ca acordul zonei euro pentru sustinerea Greciei poate opri extinderea crizei datoriilor, conform Mediafax."Deciziile liderilor europeni sunt un raspuns pentru cei care contesta euro, un raspuns care pare convingator si poate opri extinderea crizei", a afirmat Stiglitz pentru cotidianul elen Ta Nea.
El considera ca deciziile constituie "o solutie politica clara, un pas spre integrarea zonei euro si a Europei".
Liderii zonei euro au incheiat saptamana trecuta un acord promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, prin care Grecia va primi finantare externa de 109 miliarde euro de la UE si FMI.
Acestei sume i se adauga o contributie de circa 50 miliarde euro a creditorilor privati ai statului elen in perioada 2011-2014.
Creditorii privati vor putea participa la plan prin intermediul a patru instrumente, respectiv schimbul de obligatiuni la valoarea nominala in titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligatiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenta in titluri noi cu scadenta la 30 de ani si aceeasi valoare, un schimb de obligatiuni la 80% din valoare in titluri pe 30 de ani, dar si un schimb la 80% in instrumente pe 15 ani.
Dobanda in cazul primelor doua variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia si 5,9% pentu a patra.
Dobanda fondurilor de 109 miliarde euro puse la dispozitia Greciei in urmatorii trei ani de UE si FMI prin programul de finantare... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 10:04
Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei dupa principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasa din faliment in anii 1980, potrivit Mediafax. Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei.
UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.
Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.
Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar, noteaza Reuters.
Datoria publica elena ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut in 2013, nivel considerat nesustenabil de multi analisti.
Ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:48