Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat intrarea in faliment in data de 23 septembrie, dupa ce nu a putut strange fondurile necesare pentru supravietuire, in conditiile in care datoriile depaseau 1,7 miliarde de lire sterline.
Compania infiintata in anul 1841 detinea hoteluri, statiuni turistice, companii aeriene si nave de croaziera, dar se lupta pentru supravietuire dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anuntului de intrare in faliment, nu mai putin de 600.000 de turisti din intreaga lume au fost blocati in vacantele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.
Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an si deservea 19 milioane de clienti pe an, din 16 tari. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei.
La doua saptamani de la anuntul privind falimentul gigantului Thomas Cook, autoritatile britanice au anuntat finalizarea unei operatiuni de repatriere a celor 140.000 de turisti britanici blocati in intreaga lume.
Pe data de 7 octombrie, autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a precizat ca operatiunea, botezata 'Matterhorn', a reprezentat cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:41
Autoritatile britanice au anuntat, luni, ca au finalizat operatiunea, fara precedent, de repatriere a aproximativ 140.000 de turisti, la doua saptamani dupa falimentul surprinzator al touroperatorului Thomas Cook.
Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a informat intr-un comunicat ca aceasta operatiune, botezata "Matterhorn", cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, se va incheia in scurt timp odata cu aterizarea pe aeroportul din Manchester (nord) a unui avion plecat din Orlando (SUA) cu 392 de pasageri la bord.
In total, un numar de 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri si au permis repatrierea a aproximativ 140.000 de persoane de la debutul operatiunii "Matterhorn", in data de 23 septembrie, la cateva ore dupa ce touroperatorul Thomas Cook si-a anuntat falimentul.
"Vreau sa multumesc tuturor celor care au luat parte la aceasta operatiune enorma, in special pasagerilor pe care i-am adus acasa. Vreau de asemenea sa ii felicit pe fostii angajati ai Thomas Cook care au lucrat cu noi pentru a face din aceasta operatiune un succes", a explicat directorul general al CAA, Richard Moriarty, informeaza AFP.
In momentul falimentului Thomas Cook, un numar total de 600.000 de turisti erau in vacanta la nivel mondial cu touroperatorul britanic. Autoritatile de la Londra au reusit sa isi repatrieze cei 140.000 de turisti, insa soarta celorlalti 450.000 de turisti se joaca intre mai multe tari si filiale ale... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:56
Autoritatile britanice au anuntat luni ca au finalizat operatiunea, fara precedent, de repatriere a aproximativ 140.000 de turisti, la doua saptamani dupa falimentul surprinzator al touroperatorului Thomas Cook, informeaza AFP.
Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a informat intr-un comunicat ca aceasta operatiune, botezata 'Matterhorn', cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa cel de al doilea razboi mondial, se va incheia in scurt timp odata cu aterizarea pe aeroportul din Manchester (nord) a unui avion plecat din Orlando (SUA) cu 392 de pasageri la bord.
In total, un numar de 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri si au permis repatrierea a aproximativ 140.000 de persoane de la debutul operatiunii 'Matterhorn', in data de 23 septembrie, la cateva ore dupa ce touroperatorul Thomas Cook si-a anuntat falimentul.
"Vreau sa multumesc tuturor celor care au luat parte la aceasta operatiune enorma, in special pasagerilor pe care i-am adus acasa. Vreau de asemenea sa ii felicit pe fostii angajati ai Thomas Cook care au lucrat cu noi pentru a face din aceasta operatiune un succes", a explicat directorul general al CAA, Richard Moriarty.
In momentul falimentului Thomas Cook, un numar total de 600.000 de turisti erau in vacanta la nivel mondial cu touroperatorul britanic. Autoritatile de la Londra au reusit sa isi repatrieze cei 140.000 de turisti, insa soarta celorlalti 450.000 de turisti se joaca intre mai multe tari si filiale ale... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:01
Aproximativ 2.000 de turisti romani au fost afectati de falimentul agentiei Thomas Cook, insa nimeni nu a intampinat dificultati, astfel incat sa fie necesara interventia statului pentru repatriere, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Bogdan Trif, intr-o conferinta de presa.
"Acestia aveau pachete turistice luate de la agentii care foloseau si serviciile Thomas Cook. Am facut un grup de lucru, impreuna cu MAE si ANAT, si am cerut o raportare rapida sa vedem daca sunt turisti in dificultate care sa necesite repatriere, dar, din fericire, nu a fost cazul. La MAE s-a infiintat si un call-center, dar nu au fost sesizari", a spus Trif.
Potrivit ministrului, cei mai multi din cei aproape 2.000 de turisti nici nu au apucat sa plece si isi vor primi banii inapoi de la agentii, dar a fost si un caz cu unii turisti deja plecati carora agentia de turism prin care au cumparat vacanta le-a achitat zilele ramase neplatite de Thomas Cook.
Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat, luni, intrarea in faliment dupa ce a esuat in cursul weekendului sa gaseasca fondurile necesare pentru supravietuire si va intra in "lichidare imediata".
Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei.... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:24
Falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook va avea consecinte grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria, a declarat luni seara ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, transmite BTA.
Potrivit oficialului bulgar, numarul de turisti pe care Thomas Cook ii aduce in fiecare vara in Bulgaria variaza intre 350.000 si 450.000. Aceasta in conditiile in care anul trecut Bulgaria a fost vizitata de un numar total de 9,2 milioane turisti straini.
In paralel, Ambasada Marii Britanii la Sofia a anuntat ca in prezent exista 2.500 de clienti ai Thomas Cook care au ramas blocati in Bulgaria.
Angelkova a mai spus ca marti urmeaza sa aiba loc o reuniune de lucru cu participarea proprietarilor de hoteluri, a tour-operatorilor care lucreaza cu Thomas Cook, precum si cu Ambasada Marii Britanii la Sofia si cu Agentia pentru protectia consumatorilor, pentru a discuta posibilele consecinte care ar putea aparea de pe urma falimentului Thomas Cook.
Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie a trimis deja Ministerului Turismului din Bulgaria un formular special care va fi distribuit catre toate cele 6.000 de hoteluri din Bulgaria care lucreaza cu Thomas Cook, pe baza caruia hotelurile vor putea sa solicite despagubiri pentru platile datorate si sa isi acopere costurile.
Directorul Institutului pentru analize si evaluari in turism din Bulgaria, Roumen Draganov a apreciat ca falimentul Thomas Cook este un eveniment major care va avea consecinte greve asupra... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:43
De ce Thomas Cook, cel mai vechi tour operator din lume, s-a prabusit dupa 178 de ani de activitate? Raspunsul simplu ar fi ca nu a reusit sa obtina o finantare suplimentara in valoare de 200 de milioane de lire sterline (pe langa pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja) de la creditorii sai, printre care se numara si RBS, banca detinuta de statul britanic.
The Guardian arata ca, de fapt, problemele companiei sunt mult mai adanci de-atat. Au inceput in 2007, odata cu o fuziune dezastruoasa, au continuat cu acumularea unor datorii uriase si revolutia adusa de Internet in ceea ce priveste sejururile turistice. La toate acestea se adauga temerile legate de Brexit.
In mai, Thomas Cook a raportat pierderi in valoare de 1,5 miliarde de lire. Asta in conditiile in care, acum 12 ani, fuziunea cu MyTravel - cunoscuta mai degraba pentru brandurile Airtours si Going Places - promitea crearea unui gigant european in domeniul turismului. Dar planurile de acasa nu s-au potrivit cu cele din targ. Noul grup a avut profit doar intr-un singur an in ultima jumatate de decada, iar fuziunea a contribuit si mai mult la acumularea de datorii.
Un lucru e cert: colapsul Thomas Cook nu are ca sursa faptul ca britanicii nu mai calatoresc. Ba din contra: 60% din populatie a mers in concediu cel putin o data in strainatate in 2018, in crestere cu 57% fata de anul anterior.
In fapt, problema este ca oamenii nu mai calatoresc ca odinioara: folosesc mai mult companii aeriene low... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 09:11
Falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook, care a lasat zeci de mii de turisti blocati in regiunea Marii Mediterane, va avea un impact pe termen lung asupra sectorului turistic din Grecia, au declarat pentru DPA o serie de oficiali greci.
Aproximativ 50.000 de turisti, in principal turisti britanici, au ramas blocati in Grecia, in principal pe insule, a declarat ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis pentru postul de televiziune Skai, adaugand ca in prezent sunt luate masuri impreuna cu autoritatile britanice pentru a-i repatria pe turisti. "Vom avea 22.000 de clienti ai Thomas Cook care vor pleca in zilele urmatoare", a spus Theocharis.
Aproape jumatate din turistii Thomas Cook sunt blocati in Creta, cea mai mare si mai sudica insula din Grecia. Proprietarii de hoteluri au fost instruiti sa-i sfatuiasca pe clienti sa nu se grabeasca spre aeroporturi, a informat Skai.
Insa hotelierii greci sunt ingrijorati cand vine vorba de platile datorate de Thomas Cook.
"Vor fi consecinte", a spus Charis Theocharis, adaugand ca Ministerul Turismului din Grecia lucreaza la un plan pentru compensarea pierderilor financiare.
Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat luni intrarea in faliment dupa ce a esuat in cursul weekendului sa gaseasca fondurile necesare pentru supravietuire si va intra in "lichidare imediata".
"Este un cutremur de magnitudinea 7 grade iar tsunamiul abia urmeaza", a declarat presedintele... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 12:47
Aproximativ 50.000 de turisti au ramas blocati in Grecia, in principal pe insule, ca urmare a falimentului touroperatorului britanic Thomas Cook, a declarat luni pentru Reuters un oficial din Ministerul Turismului din Grecia.
Turistii blocati in Grecia, in principal turisti britanici, sunt in vacanta in insulele Zakynthos, Kos, Corfu, Skiathos si Creta, a declarat oficialul. "Principala noastra prioritate este sa ii ajutam sa ajunga acasa", a mai spus oficialul care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
In paralel, Ministerele de Finante si de Turism din Turcia au anuntat ca lucreaza la un pachet de sprijin financiar pentru companiile locale afectate de falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook. Potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului Turismului din Turcia, un numar de 21.033 de clienti ai Thomas Cook sunt in prezent in vacanta in Turcia. Ministerul Turismului mai informeaza ca pachetul de sprijinire a firmelor locale va fi pus in aplicare in cel mai scurt timp posibil.
Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat luni intrarea in faliment dupa ce a esuat in cursul weekendului sa gaseasca fondurile necesare pentru supravietuire si va intra in "lichidare imediata".
Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 12:33
Intrarea in faliment a operatorului britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a declansat cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria Marii Britanii.
150,000 de britanici care se afla peste hotare in vacanta sunt vizati de operatiunea de repatriere, intitulata "Operation Matterhorn/ Operatiunea Matterhorn", potrivit The Telegraph.
Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat ca zeci de avioane charter, chiar si din Malaezia, au fost angajate pentru a aduce inapoi clientii firmei de turism. Totodata, lucreaza in plus si oamenii din centre de apel si aeroporturi.
"Falimentul Thomas Cook este o veste trista pentru toti, mai ales pentru cei aflati in vacanta deja. Guvernul si Autoritatea Civila de Aviatie UK (CAA) lucreaza non stop pentru a-i ajuta pe oameni", a transmis Shapps.
Departamentul pentru Transporturi a precizat ca toti clientii aflati in prezent in strainatate, plecati prin agentia Thomas Cook, sunt programati sa se intoarca in Marea Britanie in urmatoarele doua saptamani. Acestia vor fi adusi acasa cat mai aproape de data lor de intoarcere, rezervata prin Thomas Cook.
CAA a mentionat ca zborurile de repatriere sunt disponibile numai pentru pasagerii care au plecat in vacanta din Marea Britanie. In plus, vor fi adusi inapoi in UK si calatorii care nu au bilete de avion la compania aeriana Thomas Cook, dar si-au facut vacanta prin intermediul agentiei.
Operatiunea de repatriere se va desfasura pana... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:45