Anul 2015 pare a fi cel in care se poate consemna falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar si mari reduceri de pret ce vor face zona imobiliara mai atractiva in anii urmatori, este concluzia unei dezbateri organizate la Bucuresti de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica (IRICE).
Cifrele anului 2014 au fost incurajatoare, calculele medii aratand scaderi medii de preturi, de circa 25% in anul trecut cu maxime de 35% in zona case, vile si terenuri centrale.
Aceste reduceri au fost sensibile si arata o tendinta de normalizare a pietii si de racordare la posibilitatile economice ale clientilor, dar mai este nevoie de inca trei-patru ani de scaderi similare pentru a se obtine preturile normale, arata IRICE.
Se intampla pentru prima data dupa 7 ani: S-au scumpit apartamentele in toate marile orase din tara
"Anul 2015 va aduce noi scaderi marcante de preturi, iar reducerile in sectorul imobiliar vor fi de pana la jumatate din actualele preturi. Tendinta ...citeste mai departe despre "Piata imobiliara in 2015: Apartamentele si casele se vor ieftini, dar marii dezvoltatori pot da faliment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:05
Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.
"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.
Inca din 2013 asistam o revenire a pietei imobiliare, bazata in special pe scaderea preturilor locuintelor, atat pe piata vanzarilor, cat si pe piata inchirierilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca soldul creditelor ipotecare acordate in moneda nationala a crescut de peste patru ori, pe parcursul anului 2013, astfel ca dupa o lunga perioada in care creditele in euro erau cele mai solicitate, au inceput sa devina o varianta atractiva si creditele ipotecare in lei.
Potrivit anlistilor contactati de Business24, anul 2014 poate fi mai bun decat precedentii dintr-un singur motiv, si anume relatia mult mai echilibrata si mai corecta dintre calitate si pret.
Cresterea creditului ipotecar, la... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:10
Se poate spune ca retailul a fost de departe cel mai afectat segment din piata de real estate, intrucat aici au avut loc cele mai mari scaderi de preturi, cele mai multe falimente, dar si cele mai multe amanari sau anulari de proiecte. In acelasi timp, retailul va reprezenta si primul indicator al revenirii economiei.
In prezent, trendul in domeniul de retail este cel al unei cresteri, insa doar pe anumite segmente, o parte din electronice, o parte din bijuterii, o parte din haine. Din pacate, acesta nu reprezinta semnul mult asteptat. Cum se explica fenomenul care induce in eroare? Oamenii care n-au avut bani in perioada de boom, cel mai probabil nu au bani nici azi, Cei care au avut bani, in mare masura au bani si azi. In ultimii cinci ani, s-a terminat mai curand rabdarea, iar cei instariti au inceput sa ciupeasca din provizii, prin cheltuieli mici: "Nu mai investesc 350.000 de euro intr-o vila ca am deja un apartament", isi spune romanul. "Mai bine il renovez, chiar daca e mai mic, insa merit o vacanta, sotia merita un inel, copilul merita o tableta. M-am saturat sa tot astept, vreau sa incepem sa traim un pic".
Cum a ajuns retailul "Cenusareasa" din real estate
Prabusirea segmentului era inevitabila prin simplul fapt ca puterea de cumparare a romanului a scazut foarte mult si magazinele n-au mai vandut ca in anii de boom. Retailerii au schimbat planurile de expansiune cu expectativa sau, mai mult, au inceput sa inchida partial sau sa iasa din piata.
Mai... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 12:45
Sa vorbim un pic si despre unul dintre subiectele amintite la finalul ultimului editorial, si anume: pseudoprofesionalismul dovedit de jurnalistii care scriu in domeniul real estate si despre piata imobiliara. Vorbesc despre aceasta categorie de jurnalisti, pentru ca nu imi permit sa ma refer decat la acest domeniu, de real estate.
Cu aceasta ocazie as vrea sa deschid o paranteza si sa consemnez si un aspect destul de important: in viata nu este bine sa generalizezi. Cu toate acestea, in toate editorialele mele de pana acum si in cele care vor urma, am generalizat si voi continua sa fac acest lucru, pentru ca, din pacate asa stau lucrurile IN ROMANIA. Mare atentie! nu inseamna ca toata lumea este la fel, existand si exceptii.
Asadar, sa ne intoarcem la subiectul acestui editorial si sa impartim activitatatea jurnalistilor care scriu despre piata imobiliara in doua perioade de timp: intervalul de dinaintea crizei imobiliare si perioada care a urmat boomului imobilar.
Vom observa, astfel, ca aceiasi jurnalisti s-au comportat total diferit inainte de inceperea crizei comparativ cu al doilea interval luat in calcul. Jurnalistii in perioada de dinainte si chiar din timpul boomului imobiliar erau permanent in cautarea de stiri senzationale, pe care sa le publice pe prima pagina a tuturor ziarelor.
Criteriul luat in calcul de "jurnalistii profesionisti" nu era realitatea si fezabilitatea stirii, doar senzationalul. Important era sa vanda stirea respectiva, chiar... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 07:01
Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.
Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.
Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.
La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.
Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori
Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.
"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.
Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47
Cum piata imobiliara din China nu da nici un semn de crestere, multe companii din acest sector apeleaza la masuri creative pentru a convinge oamenii sa cumpere proprietati. Printre promotiile inovative se numara oferirea de mici cadouri precum iPhone-uri sau masini de lux la achizitionarea unui imobil.
Promotiile la imobiliare reprezinta reactia disperata a companiilor ce activeaza in acest sector, scrie CNN.
Octombrie s-a dovedit cea mai proasta perioada pentru piata imobiliara chineza, preturile caselor inregistrand o scadere in 33 din cele 70 de orase importante ale Chinei, precum Shanghai, Wenzhou, Shenzhen sau Guangzhou, potrivit datelor unui raport publicat vineri de Biroul National de Statistica.
In Zhejiang, provincia de est a Chinei, si in special in cel mai important oras al zonei, Wenzhou, preturile proprietatilor au scazut cu 4,4% comparativ cu Beijing, unde au scazut cu 0,5% si Shanghai cu o scadere de 0,2%. Aceste date se traduc printr-o lovitura semnificativa adusa dezvoltatorilor imobiliari care au inregistrat ani de-a randul cresteri in aceasta zona a Chinei.
Un BMW gratuit la achizitionarea unei locuinte
Pentru ca perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare, companiile au fost fortate sa gaseasca solutii creative la aceasta problema. Astfel, o companie a reusit sa atraga 130 de cumparatori pentru proprietatile sale in doar doua saptamani, promovand o oferta inedita: un BMW gratuit primilor 150 de cumparatori.
Referitor la aceasta promotie,... mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 09:00
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, George Padure, nu mai are mult si va ramane sub cerul liber. Bank of Cyprus a cerut executarea silita a acestuia pentru recuperarea sumei de 14 milioane de euro, potrivit ziarului Puterea. George Padure nu este cunoscut doar ca om de afaceri, acesta fiind imediat dupa Revolutie si primar al sectorului 1 al Capitalei.
Criza l-a lovit in plin pe Padure. La inceputul anului 2008, acesta a contractat un credit de la Bank of Cyprus cu scopul de a investi in proiectul rezidential Sigma, ce fusese estimat la 200 milioane de euro. Omul de afaceri tocmai finalizase cu succes proiectul Metropolis, care cuprinde 13 blocuri. Unele dintre acestea aveau chiar si 17 etaje.
Imediat ce piata imobiliara a intrat in cadere libera, Sigma a fost oprit, firma lui Padure intrand in faliment la finalul anului 2009. Bank of Cyprus a inceput imediat procedurile pentru recuperarea datoriei.
Recent, omul de afaceri a cerut Judecatoriei Sectorului 1 anularea tuturor formelor de executare silita, pe motiv ca a garantat imprumutul ca reprezentant legal al firmei Sigma Project Development, si nu ca persoana fizica.
Padure ceruse Bank of Cyprus acordarea unei perioade de gratie pentru a "reajusta proiectul la noile conditii ale pietei", cerere care, conform omului de afaceri, s-a lovit de inflexibilitatea reprezentantilor institutiei financiare. In continuare, Bank of Cyprus solicita returnarea intregii datorii.
Proiectul "Sigma... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 13:29
"Economia Romaniei se baza la un moment dat pe smecherie: toata lumea se imbogatea cumparand un teren cu un pret si vanzand-ul cu 50% mai mult in 3 saptamani altuia care il vindea la randul lui cu 50% in plus, intr-o luna (…) Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani. Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv", a declarat omul de afaceri si deputat PD-L Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Ati avut dreptate cand declarati in trecut ca preturile la imobiliare vor avea o scadere puternica…
Inca nu ati vazut nimic. Atunci cand am facut afirmatia ca o sa scada drastic, intr-adevar, s-a intamplat pentru ca stiam din Statele Unite, unde am dat faliment in imobiliare.
E impropriu spus ca am dat faliment, pentru ca lucrarea am facut-o pe banii mei, fara credit, o am si acum.
Eu am prins prabusirea pietei imobiliare din Statele Unite, un val care a urmat si in Europa, bineinteles ca si in Romania.
Numai ca in Romania inca nu s-a stabilizat piata, este in continuare in cadere libera, pentru ca inca nu au iesit bancile cu executarile si cu licitatiile olandeze la proprietati.
Sa vedeti atunci preturi adevarate.
Cum sunt determinate preturile de pe piata imobiliara in acest moment? Reflecta nivelul de venituri ale romanilor, situatia economiei, lipsa creditelor?
In niciun caz. Aud tot... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 11:17
In 2009, piata imobiliara a inregistrat o serie de schimbari, printre care se numara ieftinirea apartamentelor, lansarea programului Prima Casa, finalizarea celui mai mare mall din Romania, precum si primul faliment semnificativ. Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere din Bucuresti si-au ajustat in acest an pretentiile cu 23%, pana la un nivel mediu de circa 90.000 de euro. Anul acesta a avut loc inaugurarea celui mai mare mall din Romania - Cotroceni Park in Bucuresti, in urma unei investitii de 300 milioane de euro. Centrul comercial are cea mai extinsa suprafata inchiriabila, respectiv 76.000 mp.Pe de alta parte, un mall a fost inchis, din cauza rezultatelor slabe inregistrate la capitolul vanzari. Proprietarii Armonia Center din Braila au decis sa inchida proiectul in care investisera 45 de milioane de euro.
Desi masura a fost anuntata drept una temporara, pentru circa sase-noua luni, dar pana la ora actuala reprezentantii companiei dezvoltatoare, RED Management Capital, nu au venit cu informatii suplimentare privind repozitionarea proiectului. In toamna acestui an compania nord-irlandeza Mivan Kier, antreprenorul mallului Liberty Center din zona Trafic Greu si al ansamblului rezidential New Town din Dristor a intrat in insolventa. Firma a avut afaceri de 128 de milioane de euro in 2008, an la sfarsitul caruia datoriile se ridicau la 20 de milioane de euro.
Dupa insolventa Mivan Kier, companii... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2009, ora 11:03