Tribunalului Valcea a dispus inceperea procedurii generale a falimentului combinatului petrochimic Oltchim din Ramnicu Valcea, admitand astfel cererea formulata de consortiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, potrivit unui comunicat transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Societatea Oltchim SA informeaza actionarii si pe cei interesati despre solutia instantei publicata pe site-ul portal.just.ro, la termenul din 8 mai 2019, in dosarul de insolventa nr. 887/90/2013 aflat pe rolul Tribunalului Valcea, respectiv: Instanta admite cererea formulata de consortiul de administratori judiciari Rominsolv S.P.R.L. si BDO Business Restructuring S.P.R.L. In temeiul art. 107 alin. (1) lit. C raportat la art. 105 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 dispune inceperea procedurii generale a falimentului debitoarei Oltchim SA", arata comunicatul.
De asemenea, instanta desemneaza provizoriu, in calitate de lichidator judiciar, consortiul de lichidatori judiciari Rominsolv S.P.R.L. si BDO Business Restructuring S.P.R.L., care va avea o retributie lunara de 1.000 lei.
In plus, tribunalul dispune dizolvarea societatii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al debitoarei.
"Fixeaza termenul maxim de predare a gestiunii de catre consortiul de administratori judiciari, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate dupa deschiderea procedurii si dispune predarea catre consortiul de lichidatori judiciari, in termen de 5 zile... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 19:52
RomInsolv si BDO Business Restructuring, administratorii judiciari ai Oltchim, vor prezenta in luna februarie planul de reorganizare a companiei, aflata in insolventa, care urmeaza sa fie aprobat pana cel mai tarziu in luna martie, varianta intrarii in faliment fiind exclusa.
Administratorii judiciari ai Oltchim i-au prezentat ministrului Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, calendarul privind procedura de reorganizare a combinatului chimic, care prevede definitivarea tabelului creantelor in 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare in 30 de zile de la aceasta data si aprobarea acestuia cel mai tarziu in 7 martie, potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, informeaza Mediafax.
Tudose s-a intalnit marti cu administratorii judiciari ai Oltchim, administorul special Bogdan Stanescu, si cu o delegatie a Sindicatului Liber Oltchim.
"Evolutia financiara din ultimul an ne arata ca exista premize pozitive pentru o reorganizare rentabila a societatii, iar ipoteza falimentului este exclusa", a afirmat Tudose, citat in comunicat.
Administratorii judiciari ai Oltchim au aratat ca cifra de afaceri a companiei a crescut de la intrarea in insolventa (februarie 2013), de la 5,4 milioane de euro pe luna la 16 milioane de euro pe luna in ultimele luni din 2014, inregistrand pentru pima data in ultimii trei ani un profit brut din exploatare cumulat de 580.000 de euro in lunile octombrie si noiembrie ale anului... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:48
PLR, formatiunea condusa de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propune stergerea unei parti din datoriile combinatului Oltchim, pentru ca acesta sa devina mai atractiv pentru investitori.
Deputatul liberar-reformator Romeo Radulescu, fost primar al orasului Ramnicu Valcea, a mentionat ca se poate da o hotarare a Parlamentului prin care societatea sa fie scutita de datoriile catre statul roman care sunt mai vechi de 3 ani de zile.
Ulterior, ea va putea fi privatizata, a sustinut Romeo Radulescu, citat de Evenimentul Zilei.
Daca statul sterge datoriile mai vechi de 3 ani de zile, atunci acest lucru nu se considera a fi ajutor de stat, asa ca Romania nu trebuie sa aiba aprobarea Comisiei Europene, arata politicianul, mai ales daca acestea nu vor fi convertite in actiuni, asa cum s-a intamplat in cazul Petromidia.
Ar fi vorba de o suma de 300 de milioane de euro, iar decizia ar trebui luata impreuna cu creditorii, a mai spus Romeo Radulescu.
Combinatul Oltchim a trecut ...citeste mai departe despre "Cum ar putea fi salvat combinatul Oltchim de la faliment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:36
Probabilitatea ca pana pe 12 decembrie sa fie depusa o oferta pentru preluarea combinatului valcean este extrem de redusa, a declarat, marti, liderul sindicatului Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu.
"Pe 12 decembrie, probabilitatea ca vreun investitor sa depuna o oferta angajanta pentru Oltchim este extrem de redusa, deoarece acel program de reorganizare elaborat in urma cu un an de Adunarea Generala a Creditorilor nu este atractiv.
Deoarece pentru acel Oltchim SPV, care ar urma sa preia toate activele viabile ale Oltchim, este prevazuta o garantie de zece milioane de euro, ce trebuie depusa de ofertant la cumpararea caietului de sarcini. Mai mult, trebuie spus ca acest Oltchim SPV nu este infiintat, ci ar urma sa fie infiintat intr-un interval de 6-9 luni dupa castigarea licitatiei", a precizat Diculoiu.
In cazul in ...citeste mai departe despre "Probleme mari pentru Oltchim: In lipsa unui investitor, combinatul se indreapta catre faliment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:45
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat marti la Ramnicu Valcea ca este exclusa varianta falimentului combinatului Oltchim si ca amanarea privatizarii are la baza interesul investitorilor pentru preluarea si a rafinariei Arpechim.
"Oltchim este o companie de interes national si strategic, am cerut sindicalistilor sa aiba rabdare pentru ca privatizarea combinatului nu este un esec. Dimpotriva, amanarea a fost ceruta de investitorii strategici pentru ca sunt interesati si de preluarea la pachet a Oltchim cu Arpechim. Speram, astfel, ca in intervalul de timp imediat sa reusim finalizarea cu succes a negocierilor cu cei de la OMV, pentru a prelua rafinaria pitesteana", a spus ministrul Nita.
Termenul de privatizare al combinatului a fost amanat cu 45 de zile, interval in care se spera ca rafinaria Arpechim sa poata fi preluata de statul roman.
Constantin Nita a mentionat ca in cursul saptamanii viitoare va fi finalizata si noua organigrama a conducerii combinatului.
Potrivit administratorului judiciar de la Oltchim, doi investitori sunt interesati de preluarea la pachet a Oltchim si Arpechim, acestia fiind concernul chinez Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum Co. Ltd., precum si un concern din tara noastra - SIF Transilvania Project Management Company.
Oltchim este cel mai mare agent economic din judetul Valcea si se afla in insolventa din ianuarie 2013. La sfarsitul anului trecut, acesta a fost impartit in doua entitati - Oltchim SPV si... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 15:17
Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea risca sa se indrepte rapid spre faliment, daca cei doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa nu vor fi inlocuiti de autoritati, a declarat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim.
"Guvernul trebuie sa trimita o Comisie de analiza si decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care sa dispuna inlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa. In caz contrar, combinatul risca sa se indrepte rapid spre faliment.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a facut in ultima vreme o serie de declaratii prin care incearca sa intoxice opinia publica cu privire la rezultatele spectaculoase inregistrate de combinat dupa declararea procedurii de insolventa. Din pacate, declaratiile domnului ministru nu concorda cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au platit din fondul de garantare, in prezent sunt restante la acordarea salariilor, iar combinatul functioneaza la numai 10% din capacitatea de productie", a afirmat Mihai Diculoiu.
Potrivit acestuia, singura firma serioasa care ar fi interesata sa investeasca in Combinatul Oltchim este compania SOCAR din Azerbaidjan.
"Desi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse sa investeasca in Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singura firma serioasa este Compania Petroliera de Stat a Republicii Azerbaidjan - SOCAR. Dupa vizita facuta de premierul Victor Ponta in... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:30
Un numar de 200 de salariati de la Oltchim au inceput luni a treia saptamana de proteste nemultumiti de faptul ca nu s-a rezolvat nicio revendicare in ceea ce priveste reluarea activitatii combinatului chimic.
"Maine vom merge la Bucuresti, poate ca vocea a 1.000 de oameni va fi ascultata de actualii guvernanti. Acestia trebuie sa realizeze ca in spatele celor 1.000 de oameni stau alti 10.000 pentru care inchiderea, falimentul Oltchim inseamna dezastru, inseamna o cadere in lant a altor agenti economici, inseamna Valea Plangerii aici la Ramnicu Valcea.
Romania ar trebui sa fie guvernata, dar daca ne uitam la Valcea sau la Mechel vedem ca asteptarile noastre sunt prea mari in raport cu ce poate clasa noastra politica face", a precizat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Protestatarii vin marti la Bucuresti
Marti, peste 1.000 de salariati ai Oltchim din cadrul sectiilor din Valcea si Pitesti vor participa la un miting in Piata Victoriei din Bucuresti. Acestia sunt nemultumiti de neplata salariilor pe ultimele trei luni, de concedierile colective preconizate, de lipsa de strategie in ceea ce priveste repornirea combinatului la o capacitate de 65%.
Oltchim Ramnicu Valcea este cel mai mare agent economic din judet unde lucreaza aproximativ 3000 de salariati. Dupa 4 ani de pierderi, in vara anului 2012 combinatul a fost inchis. Ulterior a trecut printr-un proces esuat de privatizare iar la finalul lui octombrie a fost repornit la 5% capacitate.... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:03
Oltchim are nevoie in prezent de 15 milioane euro pentru a lua materia prima de la poarta si a o prelucra, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca pana saptamana viitoare incearca sa gaseasca o formula pentru a scoate combinatul din situatia actuala.
"Combinatul este intr-o forma buna. Instalatiile sunt performante si combinatul este competitiv. Chestiunea este ca managementul a fost defectuos, s-a cumparat prea scump, s-a vandut prea ieftin si s-au acumulat datorii. Exista potential de pornire. Am restabilit relatia cu partenerii comerciali, exista materie prima si piata. Pana cand o sa folosim Arpechim avem nevoie de doua luni de respiro. Problema este ca ne mai trebuie 15 milioane euro sa luam materia prima de la poarta fabricii si sa o prelucram. Pentru acesti 15 milioane euro, Comisia Europeana ezita sa ne acorde ajutor de stat.
Pana acum nu avem o decizie finala, dar a avertizat ca, faptul ca s-a luat energie electrica fara contraprestatie financiara, a fost deja o forma de ajutor de stat. Guvernul evita sa foloseasca ajutorul de stat ilegal, bancile nu vor sa se mai implice, pentru ca deja si-au prins mana in usa pana acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem in situatia in care trebuie sa gasim o solutie noua. In aceste zile cautam formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Pana saptamana viitoare incerc sa gasesc o formula care sa scoata Oltchim din aceasta situatie, care este dramatica si nedreapta" a... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:50
Exista trei investitori "seriosi, cu capacitate si financiara si industriala", pentru salvarea companiei Oltchim de la faliment, a declarat Victor Ponta. Premierul a subliniat ca scopul deschiderii procedurii de insolventa la Oltchim este, ca si in cazul Hidroelectrica, acela de a face viabila, o societate "care se ducea spre faliment".
Premierul si-a exprimat si zilele trecute dorinta ca insolventa de la Oltchim sa fie gestionata dupa modelul Hidroelectrica.
"Este extrem de important ca avem un model de succes cum este Hidroelectrica. Pe acest tip de model de succes se va face si restructurarea la Oltchim", a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa.
Combinatul Oltchim, o companie cu 3.300 de angajati a fost subiectul unei privatizari nereusite in luna octombrie a anului trecut.
Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro, pe care s-a angajat sa o plateasca.
Dupa aceasta experienta, statul a renuntat la privatizare si mizeaza pe procedura de insolventa pentru a scoate compania din impas. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 15:10