Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.
Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.
Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.
Romania, expusa direct
Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.
O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.
"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.
In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
Situatia precara a economiei Greciei ameninta fragila stabilitate a Uniunii Europene, exitul statului elen urmand sa atraga dupa sine o intreaga "drama europeana".
Dupa oficializarea falimentului Greciei, mii de miliarde de euro vor fi mutate, intr-o miscare asemeni celei care a pornit criza.
"Grecia va fi tinuta in viata prin aparate pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24
"Atunci au fost folosite ca platforma creditele subprime, pe acestea s-au crosetat aceste derivate care au ajuns la sume imense. Asa se intampla acum pe incapacitatea de plata a Greciei. S-a pariat atat de mult incat atunci cand va fi declara oficial, se va declansa o platforma intreaga de astfel de operatiuni, se inchid tot felul de pozitii financiare. De asta s-au temut liderii UE. Cand stateau noaptea pe la Consiliul European sa salveze Grecia, din acest motiv incercau sa o salveze. Nimeni nu are insa curajul sa spuna acest lucru", spune Blanculescu.
Parerea sa e ca falimentul Greciei va fi elementul declansator al unor miscari masive pe pietele financiare. "Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:40
Un faliment necontrolat al Greciei ar avea costuri de peste 1.000 de miliarde de euro pentru economia internationala, potrivit unui document transmis de Institutul pentru Finante Internationale (Institute of International Finance -IIF) liderilor europeni.
Banca Centrala Europeana ar fi puternic afectata, prin expunerea pe datoria Greciei, dar si prin masurile pe care ar trebui sa le adopte pentru a evita contagiunea la alte state slabe din Europa, se arata in documentul IIF, obtinut de Athens News.
IIF este institutia care a negociat in numele bancilor comerciale cu guvernul de la Atena pentru restructurarea datoriei statului elen.
Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar ameninta direct cu destabilizarea Portugaliei, Irlandei, Italiei si Spaniei.
Organizatia estimeaza necesarul de recapitalizare la circa 160 de miliarde de euro. Economia europeana va fi afectata de un faliment al Greciei inclusiv prin incetinire si declinul veniturilor din taxe.
Raportul obtinut de Athens News a fost transmis liderilor europeni pe 18 februarie, inainte de decizia de a lansa programul de restructurare a datoriilor statului elen, anuntat la sfarsitul anului trecut.
"Avand in vedere aceaste traume financiare, este dificil sa ne imaginam ca Grecia va ramane un membru functional al zonei euro in cazul unui faliment dezordonat", se arata in raport.
IIF, cu sediul la Washington, include peste 400 de institutii financiare din circa 70 de tari, inclusiv patru din Grecia. mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 12:30
Ministrul german de Finante Wolfgand Scaeuble a declarat ca Europa este mai pregatita pentru falimentul Greciei, decat era in urma cu doi ani. Prin afirmatia sa, ministrul german mareste presiunea asupra statului elen sa gaseasca economiile necesare pentru a evita falimentul.
Guvernele din zona euro se vor decide in curand si vor stabili noi detalii ale programului de ajutor destinat Greciei, spune comisarul european Olli Rehn, citat de Bloomberg.
Ministrii de finante din zona euro se vor intalni in Bruxelles miercuri, pentru a stabili noul acord pentru Grecia.
"Vrem sa facem tot ce putem ca sa ajutam Grecia sa treaca de aceasta situatie", a declarat ministrul german, Schaeuble, intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
"Ceea ce trebuie sa rezolvam acum este cu mult mai putin dificil decat ceea ce s-ar intampla daca statul elen ar da faliment. Cu toate acestea, suntem mai bine pregatiti decat in urma cu doi ani, daca intr-adevar acest lucru se va intampla", a spus ministrul de Finante german. mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 19:45
Prim-ministrul Greciei, Lucas Papademos, a apreciat vineri ca falimentul tarii sale "nu este o optiune" si a avertizat in legatura cu producerea unui "haos economic" in lipsa unui acord cu privire la datoria tarii, in contextul in care tara se afla intr-un "moment de responsabilitate istorica".
"Nu putem permite falimentul tarii. Noul program de salvare este necesar pentru desavarsirea eforturilor care au inceput acum doi ani pentru restabilirea competitivitatii economiei elene si asanarea financiara", a spus premierul grec, citat de EFE.
"Un faliment necontrolat ar arunca tara intr-o aventura dezastruoasa" si ar crea "conditiile unui haos economic si ale unei explozii sociale'", a declarat seful guvernului grec de coalitie, potrivit AFP. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 23:30
Germania nu va accepta intrarea Greciei in incapacitate de plata, a afirmat luni cancelarul Angela Merkel.
"Refuzam sa acceptam falimentul Greciei. Nu putem accepta asta", a declarat Merkel postului de televiziune german ZDF.
Luni, Angela Merkel a declarat, in timpul unei conferinte de presa la Paris impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca Atena nu va putea primi noul ajutor financiar de care are atata nevoie daca nu va incheia acordul cu UE si FMI.
"Nu poate exista niciun nou program daca nu incheie (acordul) cu troika", creditorii publici ai Atenei - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, a precizat oficialul german.
Atat presedintele francez Nicolas Sarkozy, cat si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat dorinta ca Grecia sa-si plaseze veniturile de stat intr-un fond separat pentru a-si achita datoria si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, cerand inca o data grecilor "sa-si respecte cu rigurozitate" angajamentele. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:42
Standard & Poor's spune ca retrogradarea Greciei la categoria "default selectiv" este probabila, dupa ce statul va termina restructurarea datoriilor.
Insa acest lucru nu va distruge, in mod obligatoriu, credibilitatea Uniunii Europene, dupa cum a declarat, marti, un oficial al agentiei de rating, citat de mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 21:53
Evitarea falimentului Greciei depinde in totalitate de guvernele din zona euro, a declarat Jean Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene."Am cerut acestor guverne sa gaseasca o solutie viabila cat mai curand posibil" a declarat seful BCE intr-un interviu acordat unei publicatii din Slovacia si citat de France24, desfiintand complet varianta intrarii Greciei in default ca o solutie la criza datoriilor din zona.
"Orice eveniment de credit, fie ca este vorba de default sau default selectiv, ar trebui sa fie evitat", a declarat Trichet, pentru cotidianul Hospodarske Noviny.
"Cine ar putea lua in considerare falimentul unei tari suverane drept o solutie buna in contextul crizei financiare globale?", se intreaba Trichet, in conditiile in care purtatorul de cuvant slovac, Richard Sulik se afla printre sustinatorii ideii ca falimentul ar putea ajuta Grecia sa rezolve criza datoriilor. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 12:18
Dupa eforturi repetate ale guvernului Papandreou, Grecia anunta intrarea in incapacitate de plata. Pe strazile Atenei, incep sa se stranga grecii satui de masuri de austeritate si cu apetit pentru revolta. UE a abandonat statul elen si l-a izgonit din zona euro, pentru a salva moneda Uniunii. Este SCENARIUL SFARSITULUI pentru Grecia, imaginat de omul de afaceri Silviu Prigoana, consultantul financiar Niels Schnecker si editorialistul Bloombiz.ro, Ilie Serbanescu.Daca se decide ca Grecia sa fie lasata in faliment, se va lua masura scoaterii din sistem.
"Nu se poate lasa toata zona euro la cheremul a ceea ce se intampla in Grecia. Este necesara o actiune tehnica pentru a scoate Grecia din sistem si lasarea ei sa se descurce singura", explica Ilie Serbanescu.
Ce urmeaza dupa se poate citi in manualele de istorie recenta a economiei globale.
"Va fi o hiperinflatie galopanta, asa cum a fost in Brazilia anilor '80. Nimic nu mai are valoare, se pierd toate sistemele monetare interne ale tarii", isi incepe Niels Schnecker scenariul.
Pentru ca nu mai exista cumparatori si vanzatori, nu mai exista un sistem de valoare, continua consultantul, adaugand ca pentru o perioada vor circula in paralal sistemul de troc cu vanzarea de moneda.
Dupa ce micile rezerve de bani ale cetatenilor se vor fi epuziat, tot ce va ramane va fi trocul.
Greutatea mare va fi pe umerii poporului grec, care in ultimii 20 de ani n-a prea fost obisnuit sa taie chitanta.
"Grecii sunt victimele propriilor... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 19:20