Forte Asigurari, firma care ofera asigurari de viata militarilor romani din teatrele de operatiuni din afara tarii noastre, se afla in dificultate: licenta i-a fost retrasa, iar acum se afla la un pas de faliment.
Cu toate acestea, clientii companiei nu vor fi lasati de izbeliste, deoarece dosarele pot fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care are competenta necesara pentru a face platile cuvenite.
Insa asta poate dura cateva luni bune, deoarece trebuie sa fie parcurse niste etape.
Saptamana trecuta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a ridicat licenta Forte Asigurari si a cerut intrarea in faliment a companiei. Mai ramane ca o instanta sa confirme acest lucru.
Dupa aceea, decizia de inchidere a procedurii de redresare financiara si constatarea starii de insolventa trebuie publicate in Monitorul Oficial. Abia apoi FGA poate intra in scena, la solicitarea creditorilor companiei, au precizat reprezentantii institutiei pentru Ziare.com.
Doar in ...citeste mai departe despre "Firma care asigura militarii romani din strainatate, la un pas de faliment: Ce trebuie sa stii daca esti clientul ei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 07:00
O companie de succes se poate prabusi ca oricare alta, insa nu fara sa existe anumite semne inainte de a se intampla acest lucru si este in avantajul angajatilor sa le observe.
Jonathan Cutler, fost director de comunicatii la eToys, a povestit pentru BBC Capital cum compania la care credea ca va lucra toata viata a luat-o in jos.
"Era incredibil. Euforia era mare, iar eu aveam sansa sa fac parte dintr-o industrie si o companie care cresteau sub ochii mei", a declarat el. In mai putin de doi ani de cand s-a angajat in aceasta firma, compania a inceput sa aiba probleme.
Si Juliet Boghossian si-a spus povestea profesionala, ea lucrand tot in cadrul unei companii care a dat pana la urma faliment.
Nu se schimba cu industria
In anul 2001, Juliet Boghossian a inceput sa lucreze la Contessa Premium Foods, o companie de fructe de mare din California. Totul a mers excelent pana in 2007, iar apoi a venit criza.
Firma a inceput sa faca restructurari si sa isi reduca drastic ...citeste mai departe despre "Patru semne ca firma pentru care lucrezi "se scufunda"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Iulie 2014, ora 11:50
O proportie de 22% dintre companiile bulgare risca sa intre in faliment in urmatorii doi ani din cauza platilor restante, scrie miercuri cotidianul Sega, citand un studiu al companiei EOS Matrix, specializata in colectarea platilor. Din cauza faptului ca nu pot sa-si realizeze incasarile, aproximativ 40% dintre firme au nevoie de imprumuturi bancare.
Cand au nevoie de finantare, companiile bulgare recurg in primul rand la credite bancare si la leasing. O proportie de 34% dintre companii au luat imprumuturi pe termen scurt, iar tot atatea - pe termen lung, in timp ce 26% au achizitionat bunuri in rate (leasing).
In acelasi timp, doar 15% dintre companiile bulgare apeleaza la serviciile unor companii specializate pentru colectarea platilor restante. Spre comparatie, in Grecia ponderea acestora este de 54%, iar in Romania - de 25%. Majoritatea companiilor bulgare incep sa colecteze platile restante de la partenerii lor la un an sau chiar la doi ani dupa expirarea termenului de plata.
De aceea, ele nu reusesc sa recupereze decat 5% din suma, in celelalte tari din Europa colectarea incepand la cel mult 6 luni dupa expirarea termenului de plata, ceea ce permite recuperarea a jumatate din restante.
Ziarul Trud informeaza ca 52 de orase bulgaresti ar putea ramane fara finantare europeana pentru construirea unor depozite de deseuri. Autoritatile locale din aceste orase au intarziat foarte mult cu pregatirea proiectelor de construire a unor depozite moderne, care sa... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 12:25
Proportia pe care au luat-o cazurile de insolventa in ultimii cinci ani este ingrijoratoare, iar majoritatea firmelor care nu au ajuns in aceasta situatie au nevoie de restructurare, a declarat Gianina Lazanu, director in BRD, la o conferinta privind restructurarea companiilor.
"Un numar de 100.000 de firme in insolventa din 600.000 de companii active este o cifra ingrijoratoare, avand in vedere ca ritmul de regenerare este extrem de redus. Din cele ramase pe piata, marea majoritate are nevoie de restructurare serioasa, cu sau fara insolventa", a declarat Lazanu, mentionand ca "uneori, pentru ca tin prea mult la imaginea lor, unii patroni amana intrarea in insolventa.
Gianina Lazanu, care ocupa functia de director al directiei de restructurare creante din BRD Societe Generale, a aratat ca principalele motive care au dus la intrarea in insolventa a firmelor din Romania ar fi investitiile in alte sectoare de activitate decat cel principal, continuarea investitiilor nerentabile si a contractelor care generau pierderi, dar si neadaptarea la conditiile pietei.
Citeste mai multe despre Falimentele firmelor ii sperie pe bancheri. Una din sase companii este in insolventa pe Adevarul. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 14:50
Un numar de 951.803 comercianti activi era inregistrat la finele anului trecut, din care 298.365 persoane fizice autorizate si 653.418 persoane juridice, conform datelor publicate pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului.
Anul trecut, 21.221 firme si-au suspendat activitatea, cu 68,1% mai putine fata de 2010, cand au fost inregistrate 66.420 suspendari de activitate.
Cele mai multe firme care si-au suspendat activitatea anul trecut erau din municipiul Bucuresti - 2.616 societati (fata de 10.910 in 2010) si judetele Constanta - 1.249 societati (3.036 in 2010), Arad - 877 societati (1.833 in 2010), Brasov - 854 societati (2.881 in 2010), Prahova - 837 societati (2.426 in 2010) si Bihor - 821 societati (2.735 in 2010).
Domeniile unde a fost inregistrat cel mai mare numar de suspendari de activitate au fost comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor - 6.974 suspendari, constructii - 2.681 suspendari, activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 1.802 suspendari si industria prelucratoare - 1.539.
De asemenea, comparativ cu anul 2010, cand s-au inregistrat un numar de 7.508 dizolvari voluntare la nivelul intregii tari, in 2011 au fost inregistrate 4.001 dizolvari voluntare, reprezentand o scadere cu aproximativ 46,7%.
Cele mai multe dizolvari voluntare au avut loc in judetele Iasi - 443, Sibiu- 365, Hunedoara - 315 si municipiul Bucuresti - 296, in timp ce domeniile cele mai afectate au... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 20:20
Presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Cezat Coraci, a declarat joi pentru NewsIn ca numarul firmelor care vor intra in faliment anul acesta va fi de circa 100.000, urmand ca, in 2011, numarul acestora sa scada la circa 50.000, potrivit NewsIn."Cele 100.000 de firme care vor intra in faliment pana la sfarsitul anului sunt din domeniile serviciilor, comertului si industriei, in timp ce umarul firmelor nou infiintate se ridica la circa 77.000.
Toate acestea s-au intamplat din cauza crizei si introducerii impozitului minim de 2.200 lei anual, respectiv 550 lei pe trimestru.
Estimam ca in 2011 se va reduce numarul IMM-urilor care vor fi nevoite sa isi intrerupa activitatea, la circa 50.000" a declarat pentru NewsIn presedintele UGIR-1903.
Astfel, UGIR-1903 considera necesara reanalizarea parametrilor economici ai constructiei bugetare pentru anul 2011, in care tinta de deficit bugetar de 4,4%, prevazuta prin acordul semnat cu Fondul Monetar International (FMI), nu poate fi atinsa decat pe seama reducerii investitiilor, a cresterii arieratelor sau a majorarii taxarii firmelor si a cetatenilor.
"Apreciem ca declinul economiei romanesti in anul 2010 va fi mai accentuat decat estimarea de -1,9%.
Previziunile expertilor independenti, ca si a marilor banci, prognozeaza o scadere a PIB de 3% in acest an si o reducere de 1,8% in anul urmator, valori mult apropiate de realitatea economica din Romania", au spus reprezentantii .
Totodata, UGIR-1903... mai mult
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 15:44
Statul a pierdut, de la introducerea impozitului minim in 2009 si pana in prezent, 2.818.454.969 lei prin falimentul a 317.557 de societati comerciale, iar prin cresterea TVA la 24%, alte firme vor fi inchise pana la finele anului, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, potrivit NewsIn."Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducerea impozitului minim, la capitolul de impozitare, taxe si contributii, deoarece, odata cu incetarea activitatii a 317.557 de societati comerciale, au fost generate in cascada scaderea incasarilor de la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit si impozit pe venit, scaderea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale din taxe si cresterea numarului somerilor" a precizat Ovidiu Nicolescu.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a mai spus ca scopul principal al introducerii impozitului minim de 16% a fost scaderea evaziunii fiscale, dar ca mentinerea acestuia risca sa creasca, si nu sa scada evaziunea fiscala.
"Cele 317.557 firme care si-au inchis activitatea de la aplicarea acestui impozit, nu au facut-o pentru ca erau evazioniste, ci pentru ca le-au crescut insuportabil costurile.Cota unica a sufocat IMM-urile si a incalcat un principiu elementar de impozitare, si anume impozitarea profitului, si nu a veniturilor. Daca o firma a obtinut un profit mic, iar impozitul platit in cota de 16% nu egaleaza impozitul minim impus... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 13:03
Premierul Boc a solicitat inspectorilor ANAF sa nu mai ceara falimentul firmelor cu obligatii fiscale neachitate, dar fata de care si statul este dator, sa nu mai raspunda interventiilor telefonice in favoarea firmelor verificate, avertizand totodata ca stie ca unele acte sunt incheiate voit eronat.
Intr-un discurs sustinut, marti, cu ocazia prezentarii raportului de activitate pe 2009 al ANAF, premierul a cerut Ministerului Finantelor ca, impreuna cu ANAF, sa analizeze cazurile in care este solicitata intrarea in faliment a firmelor care nu isi platesc obligatiile fiscale, dar care la randul lor trebuie sa incaseze bani de la stat, aratand ca astfel de situatii trebuie oprite, precizeaza Mediafax.
"Sunt situatii in care firme care trebuie sa incaseze bani de la stat pot intra in faliment pentru ca nu isi platesc obligatiile, desi si statul este datornic", a spus Boc.
El a atentionat totodata ca are informatii conform carora anumite acte de constatare a contraventiilor sunt redactate eronat in mod intentionat, pentru a permite firmelor in cauza sa conteste sanctiunile in instanta, si a cerut o analiza detaliata pe fiecare judet a acestor cazuri, atentionand ca raportul dintre sumele stabilite prin procese-verbale si banii efectiv incasati va reprezenta un criteriu de performanta in activitatea inspectorilor fiscali.
mai mult
Marti, 02 Martie 2010, ora 13:02
Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a explicat, marti, in plenul reunit al celor doua Camere, ca impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme, asa cum se sustine, si ca acesta reprezinta o "atitudine corecta", pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania."Problema este ca noi (Guvernul - n.r.) dorim sa avem un tratament egal al contribuabililor. Acest impozit minim, care inseamna 500 de euro pe an, nu este in masura ca sa bage in faliment, asa cum se sustine, miile de firme, ba dimpotriva, nu reprezinta decat o atitudine corecta pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania fata de adevaratii contribuabili onesti", a explicat Pogea, la dezbaterea OUG privind rectificarea bugetara, noteaza Mediafax.
El a aratat ca si-a petrecut peste 20 de ani in economia reala si in nici un caz, ca ministru al Finantelor, nu poate sa faca un gest care sa bage in faliment firmele, asa cum se sustine.
"Rectificarea bugetara prevede o ajustare a veniturilor in sensul cresterii cu 1,37 miliarde sau 0, 25% din PIB si se refera in principal la mult-dezbatutul impozit forfetar, care este impozit minim. Acest impozit minim nu afecteaza in nici un fel elementele de fiscalitate sau faptul ca un contribuabil doreste sa isi mentina in continuare, daca are microintreprindere, cota de impozitare de 3% pe venitul microintreprinderilor. Totodata, ramane in continuare impozitul de 16% pe profit", a adaugat Pogea.
Guvernul a aprobat recent o ordonanta de urgenta prin... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 12:46