Banca Centrala a Ciprului a respins miercuri ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Surse bancare au declarat pentru ca, inca de miercuri, cele doua oferte au fost considerate mult prea mici in comparatie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanti.
Mai multe surse au confirmat ca Raiffeisen Bank a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma sa le preia de sucursala din Romania a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, desi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusa sa includa in portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.
Desi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvanian a mandat avocatii si reprezentantii trimisi in Cipru, sa continue negocierile, dar au avut o marja destul de limitata de imbunatatire a ofertei, sub presiunea actionarilor BERD si IFC. Oficialii celor doua banci care au depus oferte nu au putut fi contactati.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.
Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 10:40
Marii deponenti la principala banca din Cipru ar putea fi obligati sa accepte pierderi de pana la 60%, mult mai mult decat s-a estimat initial in cadrul pachetului de salvare european pentru a salva tara de la faliment, au declarat oficiali, citati de Associated Press si agentia CNA.
Nici viitorul sucursalelor nu arata foarte bine, ministrul de finante cipriot anuntand ca sucursalele straine, precum cea din Romania, vor fi in cele din urma vandute.
Depozitele de peste 100.000 de euro /128.000 dolari/ la Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Intr-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii determina ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile.
Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrala.
Economiile convertite in actiuni bancare ar permite, teoretic, deponentilor sa-si recupereze in cele din urma pierderile. Dar actiunile detin in prezent o valoare mica si este incert cand anume actiunile vor recastiga o valoare egala cu pierderile deponentilor, noteaza AP.
Legile de urgenta adoptate saptamana trecuta permit autoritatilor cipriote sa ia... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 12:20
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, George Padure, nu mai are mult si va ramane sub cerul liber. Bank of Cyprus a cerut executarea silita a acestuia pentru recuperarea sumei de 14 milioane de euro, potrivit ziarului Puterea. George Padure nu este cunoscut doar ca om de afaceri, acesta fiind imediat dupa Revolutie si primar al sectorului 1 al Capitalei.
Criza l-a lovit in plin pe Padure. La inceputul anului 2008, acesta a contractat un credit de la Bank of Cyprus cu scopul de a investi in proiectul rezidential Sigma, ce fusese estimat la 200 milioane de euro. Omul de afaceri tocmai finalizase cu succes proiectul Metropolis, care cuprinde 13 blocuri. Unele dintre acestea aveau chiar si 17 etaje.
Imediat ce piata imobiliara a intrat in cadere libera, Sigma a fost oprit, firma lui Padure intrand in faliment la finalul anului 2009. Bank of Cyprus a inceput imediat procedurile pentru recuperarea datoriei.
Recent, omul de afaceri a cerut Judecatoriei Sectorului 1 anularea tuturor formelor de executare silita, pe motiv ca a garantat imprumutul ca reprezentant legal al firmei Sigma Project Development, si nu ca persoana fizica.
Padure ceruse Bank of Cyprus acordarea unei perioade de gratie pentru a "reajusta proiectul la noile conditii ale pietei", cerere care, conform omului de afaceri, s-a lovit de inflexibilitatea reprezentantilor institutiei financiare. In continuare, Bank of Cyprus solicita returnarea intregii datorii.
Proiectul "Sigma... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 13:29