Banca Centrala a Rusiei a anuntat inchiderea a doua banci comerciale din tara, ca urmare a slabei evaluari a riscurilor si a unor operatiuni ilegale derulate de acestea. Decizia completeaza eforturile oficialilor de la Moscova de a consolida sectorul bancar pe fondul crizei economice in care s-a scufundat tara.
Intercommerz, cotata ca a 67-a banca din punct de vedere al activelor detinute, si Alta-Bank, ocupanta locului 186 in clasamentul institutiilor de credit din Rusia, si-au inchis portile in urma revocarii licentei de functionare, anunta Daily Sabah.
Conform oficialilor din Banca Centrala a Rusiei, Intercommerz se face vinovata de o slaba evaluare a riscurilor, in ciuda activelor minime aflate in portofoliu.
"In acelasi timp, banca a fost implicata si intr-o serie de tranzactii dubioase", au mai spus reprezentantii institutiei.
Oficialii din Rusia incearca de mai multi ani sa curate sectorul bancar de sute de institutii de credit aflate intr-o pozitie vulnerabila sau implicate in diverse operatiuni de spalare de bani.
Recenta prabusire a rublei a accentuat riscul de colaps in sectorul bancar rusesc, ducand pana acum la zeci de falimente ale bancilor mici.
La inceputul acestui an, Vneshprombank, cotata a 40-a banca ruseasca, si-a declarat insolventa. Printre clientii sai se numara si cateva figuri de rang inalt din elita politica de la Moscova.
Banca Centrala a Rusiei a confirmat ca a retras licenta Vneshprombank ca urmare a instabilitatii... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 14:53
Criza economica din Rusia a impins zeci de banci din aceasta tara in faliment, iar altele ameninta sa se prabuseasca in curand. Numai ca, acolo unde reprezentantii sistemului bancar se uita cu teama, altii privesc cu jind.
Un miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat in spatele companiei petroliere Russneft si a Bancii PJSC B&N, actioneaza prin intermediul institutiei de credit pentru a cumpara bancile rivale scufundate de criza, relateaza reporterii Bloomberg.
Colectie de falimente
In ultimele luni, PJSC B&N a inghitit mai multe banci rivale cu probleme pana cand s-a transformat intr-una dintre cele mai mari institutii private de credit din Rusia.
Evolutia bancii controlata de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat in absenta sanctiunilor economice dictate de Occident.
Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pietele financiare internationale si au impins economia tarii in prima recesiune de dupa 2009 incoace.
"Criza creaza noi oportunitati", este de parere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la carma institutiei de credit.
"Nu castigam chiar atat de mult cat ne-am fi dorit, dar am reusit sa crestem prin intermediul achizitiilor", explica acesta.
In iunie, Shishkhanov a aprobat achizitia Bancii MDM, a 23-a ca marime in sector, si a saptea cumparata de PJSC B&N.
Achizitia aceasta a propulsat banca lui Gutseryev pe locul 5 in topul bancilor private din Rusia si pe locul 9 la general, dupa cum arata analizele agentiei de rating... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:04
Cea mai mare banca europeana, Deutsche Bank, se pregateste sa-si inchida toate operatiunile din Rusia, cu exceptia serviciilor de tranzactii bancare, au declarat, luni, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Este foarte probabil ca grupul bancar german sa-si inchida 90% din activitatile de pe piata rusa, ramanand doar cu divizia Global Transaction Banking, arata informatiile obtinute de Reuters.
Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare
La sfarsitul saptamanii, Deutsche Bank a anuntat ca presedintele subsidiarei sale din Rusia va parasi Moscova pentru Germania. Plecarea vine pe fondul investigatiilor lansate la sediul din Moscova de catre Deutsche Bank si Departamentul Justitiei din SUA.
Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze planurile bancii referitoare la Rusia.
Probleme mari pentru cel mai mare producator auto din Rusia: Reactia lui... citeste mai departe despre "Exit rasunator: Cea mai mare banca europeana pleaca din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:21
Datele privind activitatea bancilor cipriote in perioada dinainte de faliment au fost distruse, rezulta dintr-un raport al companiei americane Alvarez and Marshal datand din 26 martie, transmite canalul de televiziune CyBC, indicand ca raportul a fost pus la dispozitia Bancii Centrale a tarii.
Potrivit televiziunii citate, preluata de site-ul bfm.ru, raportul este format din patru parti: prima vizeaza cumpararea de obligatiuni de stat grecesti de catre Bank of Cyprus; a doua - cumpararea de catre aceasta a bancii Uniastrum in Rusia; a treia - extinderea Bank of Cyprus in Romania, care, dupa cum mentioneaza canalul media citat, ocupa cea mai importanta parte a studiului.
Informatiile sunt verificate de procuratura
Raportul mentionat mai include doua anexe cu documente, rapoarte si scrisori ale Laiki Bank si Bank of Cyprus.
Se asteapta ca aceasta informatie sa fie verificata de anchetatori. Informatiile au fost deja furnizate procurorului general Petros Clerides, care a asigurat ca cei vinovati nu vor putea sa evite responsabilitatea pentru incalcarile ce au condus la problemele din sectorul bancar al tarii.
Autoritatile cipriote au inceput anterior investigarea activitatilor bancilor pentru a determina ce actiuni ale acestora au condus la declansarea actualei crize.
Bancile cipriote s-au redeschis saptamana trecuta pe fondul unei restrictii semnificative privind circulatia capitalurilor. Dupa cum a anuntat joi Banca Centrala a Ciprului, aceste restrictii... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:37
Operatorul aerian ungar Malev, care a oprit zborurile la inceputul lunii februarie din cauza problemelor financiare majore, ar putea primi un credit de stabilizare de 120 de milioane de dolari din partea bancii Vneseconombank, din Rusia, care detine 5% din actiunile companiei.
Daca Vneseconombank (Banca pentru activitati economice externe) va acorda finantarea, Malev ar putea relua zborurile de pe aeroportul din Budapesta, a relatat agentia rusa ITAR-TASS, citata de Novinite.
Surse apropiate situatiei au declarat ca au existat dificultati in procesul negocierilor, iar discutiile vor fi reluate in aceasta saptamana la Moscova si Budapesta.
Un tribunal din Budapesta a plasat Malev sub controlul unui administrator special.
Malev este al doilea transportator european care a fost nevoit sa opreasca activitatea, in decurs de o saptamana. Spanair, cu sediul in Barcelona, a oprit zborurile pe 27 ianuarie, punand in dificultate 23.000 de pasageri.
Un purtator de cuvant al Malev a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca 2.080 de angajati ai companiei, reprezentand 75% din totalul personalului, vor fi concediati.
Compania aeriana, impovarata de datorii, a oprit zborurile dupa 66 de ani de activitate.
Falimentul nu a fost inca declarat oficial, iar autoritatile de la Budapesta vor sa relanseze compania, intrucat falimentul Malev ar impune plata unei despagubiri uriase, de circa 1.000 de miliarde de forinti (3,4 miliarde de euro), grupului german Hochtief, care... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 09:54