Agetur, agentia despre care Ziare.com a scris, ieri, ca a inaintat actele pentru intrarea in insolventa, are incasari de la turisti de 2,7 milioane de lei, iar polita debitorului de asigurare in caz de insolventa nu acopera decat 380.000 de euro (aproximativ 1,85 milioane lei). Asta inseamna ca proprietarul agentiei trebuie sa acopere diferenta pentru a-i despagubi pe turisti.
Anton Tiganus, expertul judiciar care se ocupa de dosar, spune ca exista o lista cu 520 de turisti care au platit in avans excursii. La un simplu calcul reiese ca fiecare client al agentiei a platit, in medie, 5.200 de lei per pachet. In cazul in care polita de asigurare acopera cel mult 60% din valoarea avansurilor pe care clientii le-au achitat. Asta inseamna ca tot va ramane o diferenta de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare pachet turistic achizitionat care va trebui recuperata din averea proprietarului firmei.
Turistii tot raman cu ceva paguba
"Astazi am primit sentinta de la instanta si s-a decis deschiderea procedurii de insolventa in forma generala, cu intentia de reorganizare judiciara pe baza de plan. Deci debitorul isi continua activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si a judecatorului sindic, se intocmesc toate documentele premergatoare analizei economico-financiare si a stabilirii diagnisticului, adica daca se permite o reorganizare judiciara sau se trece pe faliment", a declarat pentru Ziare.com, expertul judiciar Anton Tiganus.
Creditorii se vor inscrie la... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:18
Una dintre agentiile de turism cu traditie in Romania a intrat in procedura de reorganizare din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus.
Pe portalul Ministerului de Justitie apare informatia ca firma de turism Agetur a intrat in reorganizare judiciara.
"Din pacate, falimentele nu au intarziat sa apara si regretul este cu atat mai mare cu cat este vorba despre o agentie cat se poate de onorabila de aproape 30 de ani pe piata de turism din Romania. Mai mult, este vorba despre o agentie care nu a avut nici un incident de-a lungul activitatii ei, dar probabil sunt efectele limitarii circulatiei aproape de zero. In plus, Agetur se ocupa de destinatii mai elevate, mai indepartate, cu pachete destul de scumpe", a declarat, pentru Ziare.com, Dumitru Luca, presedintele ANAT.
Potrivit sefului ANAT, patronul societatii Agetur, Dragos Horhocea, a fost membru in consiliul director al ANAT pana acum doi ani, fiind presedintele Consiliului de Etica.
"In cazul lui, nu poate fi vorba de teapa data clientilor, asa cum am vazut in anii trecuti, ci s-au terminat resursele. Probabil a avut presiune pe rambursari si nu a mai putut sa opereze", este de parere Luca.
CITITI SI: Vacante all-inclusive in Bulgaria, ofertate in extrasezon la preturi extrem de mici. Sejur de 7 nopti - 200 de euro
Nu vor exista turisti pagubiti
Presedintele ANAT afirma ca Agetur avea o polita de asigurare destul de consistenta, de 200.000 de euro, pe care a marit-o in iarna cu inca... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:25