Tarile europene, care mizeaza pe 5G ca sa le impulsioneze cresterea economica, vor sa combata teoriile conspirationiste care leaga tehnologia wireless de raspandirea noului coronavirus, teorii care au dus la incendierea catorva stalpi cu antene.
Conform grupurilor de lobby europene ETNO si GSMA, zvonurile false au dus la peste 140 de atacuri asupra stalpilor de telefonie mobila din 10 tari europene si la atacuri asupra personalului de intretinere.
In Marea Britanie au avut loc 87 de atacuri, in Olanda 30, dar au fost raportate cazuri si in Franta, Belgia, Italia si Germania.
Conform unui document al Uniunii Europene, tarile membre si-au exprimat ingrijorarea intr-o videoconferinta pe teme digitale, care a avut loc vineri.
Consiliul ministrilor Uniunii Europene "a subliniat importanta combaterii dezinformarii cu privire la retelele 5G, in special a zvonurilor care pretind ca aceste retele sunt periculoase pentru sanatate sau ca au vreo legatura cu COVID-19", se arata in document.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a demontat aceste zvonuri, spunand ca virusii nu pot fi transportati de undele radio sau pe retelele mobile si ca au fost raportate cazuri de COVID-19 si in tari care nu au retele 5G. Comisia Europeana, executivul Uniunii Europene, a respins si ea aceste zvonuri.
Uniunea Europeana spera ca tehnologia 5G sa ajute la revenirea dupa pandemie si sa concureze mai eficient Statele Unite si China.
Citeste si:
20 de antene de telecomunicatii din Marea... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 18:17
Finlanda este considerata tara europeana cea mai rezistenta in fata fenomenului "fake news", fapt ce se explica prin atitudinea sa foarte serioasa in ceea ce priveste combaterea lui: de la profesori la elevii din clasele primare, toata lumea invata cum sa identifice stirile false, arata jurnalistii de la The Guardian intr-un reportaj.
Copiilor le este insuflata circumspectia de la varste fragede, spune Kari Kivinen, directorul unei scoli publice din Helsinki. In clasele primare dau rezultate bune fabulele clasice. Morala din "Corbul si vulpea" lui La Fontaine, apreciaza Kivinen, este valabila si in ceea ce priveste anumiti politicieni din zilele noastre.
In gimnaziu se pune un accent puternic pe gandirea critica.
La orele de matematica, de exemplu, elevii invata cat de usor pot fi manipulate statisticile. La orele de arta pot vedea cat de usor poate fi distorsionat mesajul unei imagini, la cele de istorie analizeaza cele mai notabile campanii de propaganda, in timp ce profesorii de limba finlandeza le arata in cate feluri pot fi utilizate cuvintele pentru a deruta, a induce in eroare si a insela.
"Obiectivul este acela de a avea cetateni si alegatori activi si responsabili. Gandirea critica, verificarea informatiilor, interpretarea si evaluarea tuturor informatiilor pe care le primesti, de oriunde apar, sunt cruciale. Am facut din acest lucru o parte centrala a materiei, pentru toate disciplinele", spune Kivinen.
Programa scolara din Finlanda este parte a... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 00:00
Sintagma "fake news" (stiri false), desemnata de dictionarul Collins ca fiind expresia anului 2017, alaturi de producerea de videoclipuri de tip "deepfake", menite sa deterioreze reputatia persoanelor publice, vor fi si in 2020 in atentia publica, reiese din raportul anual al companiei de securitate cibernetica Eset, privind tendintele in cybersecurity.
Conform documentului, intitulat "Cybersecurity Trends 2020 - Tehnologia devine tot mai inteligenta. Noi suntem?", o alta tendinta in acest an va fi relevata de confidentialitatea datelor.
"Confidentialitatea a fost o alta problema care a iesit la lumina indirect, in urma alegerilor din 2016. Scandalul Cambridge Analytica ne-a indemnat pe toti sa reevaluam abordarea noastra in ceea ce priveste confidentialitatea in ziua de azi. In SUA, acest lucru a generat un val de suspiciune atunci cand vine vorba de companiile mari de tehnologie si modul in care protejeaza datele utilizatorilor lor. S-au adoptat, desigur, legi care sa abordeze problema confidentialitatii si a modului in care companiile gestioneaza datele utilizatorilor. Insa, suntem cu totii de acord ca aceste probleme nu sunt abordate suficient de rapid. Companiile ar trebui sa trateze masurile de confidentialitate ca o piatra de temelie in serviciile lor", noteaza specialisti Eset.
De asemenea, propagarea tehnologiei de Machine Learning (ML) va continua sa simplifice multe sarcini de serviciu.
"De la scotocitul prin multimi de date pana la executarea... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 11:17
Google, una dintre companiile care este acuzata in mod constant ca nu face suficient pentru a combate dezinformarea si raspandirea urii in mediul online, incearca sa-i invete pe cei mici cu privire la cele doua pericole prin mai multe programe de educare.
Google adauga mai multe componente noi campaniei "Be Internet Awesome", lansata oficial in urma cu doi ani. Noile componente vizeaza ceea ce Google numeste competenta mediatica pentru cei mici.
Programul dezvoltat impreuna cu Net Safety Collaborative include jocuri si activitati care incearca sa invete copiii intr-un mod distractiv sa depisteze dezinformarea pe retelele sociale si in general in mediul online.
Teoretic, cei mici ar trebui ca prin intermediul jocurilor din acest program sa ajunga sa faca deosebirea dintre o informatie falsa si una reala, printre altele, pe baza titlurilor si a URL-urilor.
Una dintre activitatile noului program de educare, numita "Don't Fall for Fake", incearca sa-i invete pe cei mici sa analizeze critic informatiile pe care le descopera pe Internet si sa faca diferenta intre sursele credibile de stiri si celelalte.
"Share with Care", care invata copiii sa-si mentina o reputatie buna online inclusiv dand share doar la informatii reale, si "It's Cool to be Kind", care vizeaza fenomenul prin care ura este raspandita in mediul online, sunt alte doua programe din aceasta campanie.
Campania "Be Internet Awesome" a fost lansata in urma cu doi ani si se concentra la acel moment pe... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 10:08
Un studiu sociologic pe baza a doua sondaje de opinie realizate simultan in Romania si SUA dezvaluie faptul ca peste jumatate dintre romani cred ca in spatele stirilor false (fake news) se afla politicienii si partidele din tara.
Rezultatele studiului au fost prezentate, marti, de Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane si Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS) . Este pentru prima oara cand au fost realizate sondaje de opinie simultan in Romania si Statele Unite.
Potrivit rezultatelor, in ce priveste fenomenul stirilor false, majoritatea respondentilor, atat din Romania (56%), cat si din SUA (52%), apreciaza ca stirile false sunt mai raspandite in mediul online decat pe canalele traditionale.
De asemenea, peste jumatate din romani cred ca politicienii si partidele din tara propaga stiri false.
"Jumatate dintre americani, respectiv putin peste jumatate dintre romani considera ca in spatele raspandirii stirilor false se afla, de cele mai multe ori, politicienii si partidele din tara lor. De altfel, distributia raspunsurilor arata ca politicienii si partidele sunt perceputi cel mai puternic ca fiind initiatorii stirilor false.
Sub 50% atat dintre romani, cat si dintre americani apreciaza ca in spatele raspandirii stirilor false se afla, de cele mai multe ori, alte state", arata rezultatele cercetarii.
Respondentii din Romania sunt de parere intr-o masura... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 14:34
In Joia mare, inainte de Pastele catolic, o stire spargea monotonia jurnalelor de stiri si agita Facebook-ul: "Papa Franscisc a spus ca iadul nu exista". O asemenea afirmatie a Suveranului Pontif ar fi modificat nu doar o paradigma teologica trecuta prin atatea Concilii ale Vaticanului, ci si felul in care omul isi gestioneaza o intreaga suita de relatii, cu lumea, cu moartea, cu propriile greseli. O minciuna sau fake news, de felul celor instrumentate politic, care impart lumea in bine si rau, pentru a fi mai usor de manipulat?
Seara, Vaticanul a trimis o dezmintire: Iadul exista, totul a fost o scorneala a jurnalistului italian Eugenio Scalfari, 93 de ani, ateu declarat, fondatorul publicatiei italiene de stanga La Repubblica. De fapt, spune Vaticanul, Pontiful a vorbit public despre existenta iadului, cand a spus ca membrii mafiei trebuie sa isi schimbe viata "cat mai este timp, pentru ca sa nu sfarsiti in iad."
Asadar, o minciuna, care continua sa se rostogoleasca in presa si in mediile de socializare. Ironic, Papa insusi a blamat in repetate randuri fenomenul stirilor false.
Este aceasta doar o minciuna sau este fake news? Ce ii lipseste pentru a deveni dintr-o barfa transformata in stire un fenomen de manipulare?
Am vorbit despre fenomenul de fake news, mecanismele si mizele lui, dar si despre cine poarta responsabilitatea mistificarilor si demistificarilor cu Alina Bargaoanu, expert in cadrul grupului la nivel inalt pentru combaterea stirilor false al... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:28
Compania americana Google a anuntat ca va investi 300 de milioane de dolari intr-o serie de proiecte destinate combaterii stirilor false de pe internet si sustinerii presei credibile, suma urmand sa fie alocata pe parcursul a trei ani.
In timpul unei prezentari care a avut loc marti, la New York, Google, mult timp criticat pentru ca a contribuit la raspandirea stirilor false si la declinul presei traditionale, a anuntat o serie de proiecte destinate "promovarii informatiilor fiabile si de calitate".
De asemenea, aceste proiecte vor ajuta presa credibila sa castige si mai multi abonati, potrivit Google.
Philipp Schindler, Chief Business Officer, a dat asigurari ca "viitorul Google si cel al companiilor media partenere sunt legate", transmite AFP.
Printre proiectele care vor fi sustinute de compania cu sediul in Mountain View, SUA, se numara crearea unui "laborator al dezinformarii", in partenariat cu Institutul Shorenstein din Harvard, o continuare a initiativei "CrossCheck" testata in Europa pentru a combate dezinformarea in timpul recentelor campanii electorale din Franta si Marea Britanie.
Este vorba de a "incerca codificarea a tot ce am aflat", "combinand instrumentele tehnice si expertiza editoriala", in ideea de a pune in practica acest lucru in timpul alegerilor americane din noiembrie, a spus Nicco Mele, director al Centrului Shorenstein.
In timp ce Facebook este din nou tinta criticilor, pentru ca a permis companiei Cambridge Analytica sa... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:42
Ministrul propus pentru Comunicatii, Bogdan Cojocaru a primit aviz faborabil, luni, din partea comisiilor de specialitate, printre temele abordate de acesta in fata senatorilor si deputatilor numarandu-se si eliminarea fenomenului "fake news".
"Suntem loviti din toate partile de astfel de stiri. Educatia va avea un rol foarte important in ceea ce insamna aceste stiri false. Imi doresc sa putem dezvolta politici in asa fel incat de la varste fragede sa ii invatam si pe cei mici, si pe cei mari si sa cream un cadru prin care sa putem face o diferentiere foarte clara a acestor stiri", le-a spus Cojocaru parlamentarilor.
El a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, in favoare votand 15 parlamentari, in timp ce "impotriva" s-au exprimat cinci senatori si deputati.
In aceste momente au loc audierile ministrilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului, unde acestia isi primesc avizele.
Ziare.com va prezinta audierile din comisii si desfasurarea dezbaterilor din Parlament. Urmariti alaturi de noi prestatiile ministrilor si a premierului Viorica Dancila.
Citeste si:
Ministrul propus al Economiei, despre prioritatile sale: Nu vreau sa intram in detalii. Imi cer scuze ca sunt emotionatSova: Minutul unui ministru al Transporturilor, prea scump pentru a petrece ore in sir calatorindValentin Popa, propus ministru al Educatiei: Pamblica e un regionalism. Dezacordurile sunt de la emotii, copiii sa vorbeasca bine romana (VIDEO)Ministrul propus al... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 13:51
Presedintele american Donald Trump a alcatuit o lista cu publicatiile care au castigat premiile "Fake News", distinctii inventate chiar de el.
Bineinteles, in varful listei se afla The New York Times.
Editorialistul New York Times Paul Krugman este primul pe lista intocmita de Trump, pentru ca a scris ca economia SUA va avea de suferit in timpul mandatului lui, fapt ce nu s-a adeverit.
Donald Trump l-a atacat si pe Brian Ross, reporter ABC News, care a "raportat in mod eronat" ca Trump i-a ordonat fostului consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn sa intre in contact cu Rusia in timpul alegerilor prezidentiale. Ross a fost ulterior suspendat de postul de televiziune si a fost mutat pe un alt proiect.
Trump a "premiat" si un articol din TIME conform caruia acesta ar fi scos din Biroul Oval un bust al lui Martin Luther King Jr.
Pe lista se afla mai multe articole CNN, pe care Trump le denunta a fi false. De asemenea, NewsWeek si Washington Post primesc fiecare cate un "premiu".
Subiectele care il fac pe Trump sa denunte "fake news" (stiri false - n.red.), potrivit The Independent, sunt investigatiile privind ingerintele Rusiei in alegerile din SUA din 2016, despre care Trump sustine ca sunt "cea mai mare farsa comisa asupra poporului american".
Well, now that collusion with Russia is proving to be a total hoax and the only collusion is with Hillary Clinton and the FBI/Russia, the Fake News Media (Mainstream) and this phony new book are... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 12:48