Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a anuntat miercuri, 31 martie, ca a fost lansata licitatia pentru documentatia tehnica a autostrazii Brasov - Fagaras. Este prevazuta cu o lungime de 48 de kilometri, iar licitatia urmeaza "un model nou", astfel incat lucrarile ar putea incepe imediat dupa licitatie, fara blocaje.
"Acest proiect tinut la sertar ani de zile face primii pasi catre realizare: a fost lansata licitatia pentru documentatia tehnica a autostrazii.
Cu o lungime de 48 de kilometri, sectorul - parte din Autostrada Transilvania - este scos la licitatie pentru completarea studiului de fezabilitate si pentru elaborarea proiectului tehnic.
Licitatia este una "pe model nou", in care CNAIR primeste la final intreaga documentatie tehnica, iar la momentul la care va fi organizata licitatia pentru construire, lucrarile vor putea incepe imediat, fara blocaje, cu toate exproprierile facute si fara surprize in teren.
Mai mult, in aceste trei luni de mandat, CNAIR a finalizat noul model de caiet de sarcini pentru licitatii, iar autostrada Brasov - Fagaras este prima care beneficiaza de aceasta reforma", a transmis Catalin Drula.
In plus, ministrul a anuntat si ca studiul de fezabilitate pentru sectorul Sibiu-Fagaras a fost finalizat si estimeaza ca acordul de mediu o sa fie emis la sfarsitul lunii aprilie.
"Studiul de fezabilitate pentru sectorul Sibiu-Fagaras a fost in sfarsit finalizat.
Mai ramane doar emiterea acordului de mediu, preconizata la... mai mult
Miercuri, 31 Martie 2021, ora 11:44
Lucrarile pentru consolidarea, restaurarea si conservarea Cetatii Fagaras, care vor ajunge la o valoare totala de aproape 30 de milioane de lei, au demarat miercuri.
Construirea a doua poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezinta principala modificare ce vizeaza completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.
De asemenea, se va interveni si pe malurile canalului de aparare, iar luciul de apa va fi extins, astfel ca lebedele vor lipsi de pe lac in tot acest timp.
Investitia pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Tara Fagarasului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finantarea nerambursabila este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispozitie 2 ani pentru finalizarea lucrarilor.
Echipa Primariei Fagaras, condusa de primarul Gheorghe Sucaciu si Florina Micu - managerul proiectului, a predat amplasamentul constructorilor asociati: Troia Premium Construct si Pro Construct.
"Este o zi importanta pentru toti. Am semnat, astazi, documentele pentru demararea lucrarilor de consolidare, restaurare si conservare a Cetatii Fagaras, unul dintre cele mai importante monumente din Romania.
A durat mult si nervii au fost intinsi la maxim, pentru ca a trebuit sa obtinem toate avizele si autorizatiile necesare pentru a pune proiectul in practica. Va marturisesc ca inclusiv colegi de ai mei nu credeau ca vom reusi.
Dar, iata ca dupa 4 ani de la debutul demersurilor, incep lucrarile si primele... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 15:25
BRD Groupe Societe Generale a acordat Fundatiei Comunitare Tara Fagarasului, prin Fondul de Urgenta gestionat de Asociatia pentru Relatii Comunitare, un grant in valoare de 36.000 de euro.
Banii vor fi folositi pentru achizitionarea a doua aparate de ventilare VG 70, fiecare in valoare de 18.000 de euro, care vor dota spitalul municipal Dr. Aurel Tulbure din Fagaras in cel mai scurt timp.
Aparatura vine in sprijinul medicilor si in completarea arsenalului de echipamente cu care personalul medical va lupta in perioada urmatoare pentru preventia sau eventualele imbolnaviri cu COVID-19 in randurile comunitatii fagarasene.
"Ne onoreaza si ne emotioneaza sprijinul oferit in aceste vremuri care ne incearca pe toti! Multumim, Groupe Societe Generale si ARC, dar si tuturor celor care aleg sa se implice, cu o donatie indiferent cat de mica sau mare, in fondul 'Impreuna pentru sanatate'", transmit reprezentantii Fundatiei Comunitare Tara Fagarasului.
Si tu poti dona, AICI, pentru dotarea spitalului din Fagaras!
"Impreuna pentru sanatate", donatii pentru spital
Fundatia si-a propus sa stranga cel putin 100.000 de lei, pentru dotarea spitalului din Fagaras. In primele doua zile, pana la donatia BRD, deja s-a strans aproximativ 35% din suma, bani suficienti pentru a echipa o sectie ATI cu un Aparat de ventilare VG 70 si un defibrillator Life Point Pro.
Toate sumele stranse vor fi alocate pentru un aparat de ventilare mecanica portabil SHANGRILA 510S pentru... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 18:15
Terenurile pe care va fi construita varianta ocolitoare a Fagarasului au trecut in proprietatea municipalitatii, care poate acum sa demareze lucrarile de construire, dupa demersuri care au durat 3 ani.
In prezent, tot traficul de pe drumul E68 Sibiu-Brasov trece prin centrul Municipiului Fagaras, inclusiv transporturile de marfa, astfel ca multe cladiri de pe traseu au fost avaraite, de-a lungul anilor, iar locuitorii sufera din cauza poluarii, a galagiei si a accidentelor generate de traficul intens.
Procedura de predare-primire a variantei ocolitoare a orasului a demarat luni, prin semnarea procesului verbal de constatare si identificare de catre comisia reunita CNAIR - Primaria Municipiului Fagaras. Primaria poate demara acum investitia pentru realizarea proiectului asteptat de 30 de ani de catre cetateni, se arata intr-un comunicat remis Business24.ro.
"Prin predarea acestui imobil din domeniul public al statului in domeniul public al Municipiului Fagaras se creeaza, astazi, o certitudine. Ce ne-am dorit de 30 de ani se implineste. Acum incepe implementarea acestui proiect, finantat din bugetul local al municipiului printr-un credit accesat in anii anteriori. Va asigur ca toti banii pentru acest obiectiv vor fi recuperati din fonduri europene.
Vorbind de termenul de incepere a lucrarilor, sunt necesare doua luni pentru a ne ocupa de actualizarea documentatiei si alte trei luni de organizare a licitatiei. Daca nu vor fi contestatii, lucrarile vor putea fi... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 17:07
Fundatia Comunitara Tara Fagarasului va organiza un eveniment pentru strangere de fonduri, destinate dotarii noii sectii de Pediatrie a Spitalului Municipal Fagaras.
"Toti pentru copii!" va avea loc in 28 martie, incepand cu ora 18:00, la Complexul Laguna Albastra. 700 de invitatii sunt puse la dispozitia persoanelor care vor sa contribuie la imbunatatirea conditiilor in care vor fi tratati micii pacienti.
Mai multi artisti au raspuns pozitiv apelului nostru, astfel ca cei prezenti ii vor putea asculta cantand pe: Dana Golet, Adina Rosca si Catalin Doinas, Formatia Analog & Catalin Chiper, Sebastian Stan, Mirela Manescu Felea si Marius Mateoi.
"Fundatia isi doreste o comunitate sanatoasa, iar copiii trebuie sa beneficieze de conditii ideale de tratament. Aici, acasa, nu la Brasov sau Sibiu. Este de inteles ca procesul va fi indelungat, dar imi doresc ca acesta sa nu fie intarziat din lipsa fondurilor. De aceea incercam, prin diferite mecanisme, sa ajutam la strangerea banilor necesari.
'Toti pentru copii!' este un apel pentru intreaga Tara a Fagarasului, deoarece Spitalul Municipal deserveste intreaga zona. Invitatii care vor urca pe scena au raspuns afirmativ, imediat. La fel si companiile, cand le-am solicitat sprijinul in acest demers. Avem incredere, asadar, ca si restul fagarasenilor, indiferent ca sunt parinti sau nu, se vor alatura campaniei si vor participa la evenimentul de la sfarsitul lunii martie", a declarat Cristiana Metea, directorul executiv al... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 17:35
Zimbrul va fi reintrodus in Muntii Fagaras, in premiera nationala, in cadrul unui program demarat de Fundatia Conservation Carpathia. Patru exemplare vor fi aduse din Germania, in prima faza, iar inca noua zimbri vor fi adusi ulterior din Polonia.
Pe termen lung este planificata continuarea reintroducerii graduale a acestei specii pana la formarea unei populatii stabile de 30 de zimbri in zona initiala, se arata intr-un comunicat de presa al fundatiei.
Disparut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes in ultimii ani in judetele Neamt, Caras Severin si Hunedoara.
Fundatia Conservation Carpathia extinde acest demers si isi asuma misiunea de a reface de la zero populatia de zimbri in Carpatii de Sud, in zona Muntilor Fagaras.
Puternic, maiestuos, el a fost iubit si pretuit de romani de-a lungul a sute de ani. Cu o influenta benefica asupra naturii si convietuind in armonie cu omul, zimbrul se reintoarce acasa.
Cele patru exemplare venite in Muntii Fagaras vor fi gazduite intr-un tarc de aclimatizare situat in zona lacului Pecineagu, incepand cu luna noiembrie 2019, urmand sa fie eliberati in salbaticie in primavara anului 2020, la distante de 20-30 km de localitati.
Selectia zimbrilor a fost facuta pe baza cartii de pedigree europene, astfel incat sa asigure adaptarea rapida a acestei specii la mediul inconjurator si sa ofere sanse maxime de supravietuire.
"Ca sa garantam rezultatele favorabile ale... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 18:25
Editia de anul acesta a Galei Comunitatii Tarii Fagarasului, un eveniment aparte si de traditie, are loc pe 22 noiembrie, de la ora 18:00, in crama Cetatii Fagarasului.
In vederea organizarii acestui eveniment, Fundatia Comunitara Tara Fagarasului deschide perioada inscrierii pentru toti cei care vor fi nominalizati la categoriile specifice in vederea exprimarii recunostintei intregii societati fagarasene fata de initiativele care au contribuit in ultimii doi ani la dezvoltarea locala pe diverse planuri.
Categoriile la care se pot face nominalizari sunt, dupa cum urmeaza: Voluntarul anului, Din pasiune pentru..., Colegul implicat, Compania implicata, Liderul care schimba lumea, Echipa anului, Promotor al artei, culturii si traditiilor in Tara Fagarasului, Povesti si povestitori care inspira, Bunatatea care schimba lumea, Impact in comunitate, Proiectul anului, Promotor al excelentei in educatie, Promotor al mediului natural.
Pot fi nominalizate grupuri, persoane fizice, organizatii si companii care au desfasurat programe de implicare in comunitate in perioada propusa pentru nominalizari (ianuarie 2018 - 30 septembrie 2019), au oferit donatii sau sponsorizari financiare sau materiale, au avut o contributie individuala remarcabila prin mobilizarea altor oameni, institutii si resurse, s-au remarcat ca lideri in campanii de atragere de fonduri, voluntariat sau implicare sociala sau au desfasurat programe de strangere de fonduri in beneficiul unei organizatii sau cauze... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 15:45
Meteorologii anunta, miercuri, ca riscul producerii unor avalanse in zona inalta a Muntilor Fagaras si Bucegi este mare, deoarece stratul de zapada este instabil. La Balea Lac, in judetul Sibiu, zapada masoara 1,5 metri.
Potrivit meteorologilor, in ultimele 24 de ore, vremea s-a ameliorat din punctul de vedere al precipitatiilor, iar ninsorile au fost slabe. In unele zone inalte s-au semnalat avalanse spontane de suprafata in Muntii Bucegi si Fagaras.
Miercuri, stratul de zapada s-a tasat usor, iar la Balea Lac masura 150 de centimetri, la Varful Omu avea 90 de centimetri, la Sinaia 51 de centimetri, la Predeal 20 de centimetri, iar la Fundata, 14 centimetri.
Meteorologii spun ca riscul producerii avalanselor la peste 1.800 de metri este mare, de 4 pe o scara de la 1 la 5.
"La suprafata se gaseste un strat insemnat de zapada, cazuta in zilele precedente, care pe alocuri depaseste 50 de centimetri, iar pe vai si in zonele adapostite sunt acumulari mari de zapada, ca efect al actiunii vantului. De asemenea sunt formate placi de vant si cornise. Pe majoritatea pantelor zapada este putin stabilizata, avand rezistenta scazuta si coeziune slaba intre cristale, sau cu straturile mai vechi.
Spontan, datorita insolatiei, pe numeroase pante suficient de inclinate se pot declansa avalanse de dimensiuni medii si izolat mari, riscul fiind amplificat de supraincarcari oricat de slabe", au transmis, miercuri, meteorologii.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 23:41
Fundatia Conservation Carpathia vrea sa infiinteze un parc national in Muntii Fagaras, dupa modelul Yellowstone, primul parc national din lume, in contextul in care Carpatii raman fara paduri intr-un ritm alarmant.
Doar anul trecut au fost taiati ilegal peste 200.000 de metri cubi de lemn, potrivit statisticilor oficiale, citate de TVR.
In 2009, Christoph si Barbara Promberger au infiintat fundatia Conservation Carpathia, cu scopul de a conserva padurile din Europa, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte realizate in acest sens. Cei doi au reusit sa adune peste 60 milioane de euro din donatii si fonduri europene si au cumparat peste 21.000 de hectare de padure pentru a opri defrisarile.
Cei doi vor sa dezvolte eco-turismul la noi din tara si construiesc observatoare de animale salbatice, planul final fiind cel de a infiinta in Fagaras un parc national dupa modelul Yellowstone din SUA. Ei au replantat deja in zona 600 de hectare, ceea ce inseamna cam 1,5 milioane de puieti.
"Am incercat sa replantam speciile care normal trebuiau sa fie aici. Asta inseamna foarte putin molid, mai mult fag, paltin si un pic de brad", explica Barbara pentru sursa citata.
La randul sau, Christoph a afirmat ca, daca Guvernul accepta propunerea, cei doi isi vor dona proprietatile in patrimoniul statului.
"Daca Guvernul face acesti pasi sa dezvolte Muntii Fagaras intr-un parc national, cu standarde internationale, atunci noi donam toate proprietatile noastre, de la... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 10:12