Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.
Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.
Stare de urgenta
Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.
"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.
La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.
In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.
Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.
Conform calculelor facute de ministrul rus... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.
Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.
Furnizare la trei sferturi din volum
Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.
"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.
Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.
In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.
Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:
"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".
Rusia vrea bani pentru gazul livrat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Ucraina a amenintat Rusia cu sistarea asigurarii tranzitarii pe teritoriul sau a gazelor ruse catre Europa, in cazul in care Moscova va avea ''o abordare formala'' cu Kievul in rezolvarea problemelor legate de gazele naturale.
'Ucraina ar putea sa-si revizuiasca practica sa de sprijinire a Rusiei in problema tranzitarii gazelor ruse pe teritoriul ucrainean' catre Europa, a declarat vicepremierul ucrainean Iuri Boiko, citat de Interfax si ITAR-TASS.
'Daca avem in vedere relatiile de parteneriat cu colegii nostri rusi, vedem ca noi le-am asigurat intotdeauna in perioadele de varf, cand era foarte important, tranzitarea gazelor catre Europa, si, datorita sprijinului nostru, Gazprom si-a indeplinit intotdeauna obligatiile fata de Europa', a afirmat Iuri Boiko.
Insa, a continuat oficialul ucrainean, 'daca partea rusa va avea o abordare formala in relatiile din domeniul gazelor, atunci Kievul isi rezerva dreptul, in acelasi mod, sa utilizeze contractul numai pentru achizitionare, iar intreaga responsabilitate pentru tranzitarea gazelor spre Europa le va reveni lor /rusilor/'.
Declaratia vicepremierului ucrainean survine dupa ce, la inceputul acestei saptamani, gigantul rus Gazprom acuza Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, o acuzatie care intervine in momentul in care fosta republica sovietica spera sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana cu prilejul summitului european de la Vilnius din 21 noiembrie.
Premierul rus, Dmitri... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 12:00
Grupul rus Gazprom a instiintat compania ucraineana Naftogaz ca are sa-i plateasca suma de sapte miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a importat in 2012, a declarat sambata o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, relateaza RIA Novosti.
Ucraina incearca de mult sa modifice termenii unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat in 2009 cu Rusia, acord care leaga pretul gazelor naturale de pretul petrolului. Potrivit acestui acord, Ucraina trebuie sa plateasca anual Rusiei cel putin o cantitate de 33 miliarde metri cubi de gaze naturale, indiferent de cat consuma in realitate.
"Am primit o astfel de factura", a declarat purtatoarea de cuvant de la Naftogaz, Elena Yurieva, adaugand ca Ucraina a platit pentru cele 24,9 miliarde metri cubi pe care i-a utilizat anul trecut. "Am platit la timp si intreaga cantitate de gaze naturale care ne-a fost livrata de Gazprom", a precizat Elena Yurieva.
O sursa din Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pentru Reuters ca decizia autoritatilor de la Moscova are legatura cu acordul de 10 miliarde de dolari semnat joi la Davos de Ucraina si grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de sist care ar putea reduce dependenta Ucrainei de importurile de gaze naturale rusesti.
Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, in plus aproximativ doua treimi din gazele naturale rusesti destinate Europei trec prin teritoriul ucrainean. Disputele dintre Moscova... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 13:04
In fata spectrului unei noi crize energetice, mentionat vineri de Vladimir Putin, UE a promis sa examineze mijloacele prin care poate ajuta Ucraina sa isi plateasca facturile pentru gazul rusesc, comenteaza AFP, potrivit Newsin. De mai bine de o saptamana, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles.
Insa joi, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.
Vineri, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati".
Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face".
Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.
Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai... mai mult
Sambata, 30 Mai 2009, ora 10:47
Compania rusa Gazprom a anuntat luni ca este de acord sa nu penalizeze Ucraina pentru importurile mai mici decat cele prevazute prin contract in februarie, cu conditia ca aceasta tara sa plateasca gazul furnizat inainte de termenul de 7 martie, relateaza Reuters.
Presedintele Gazprom Aleksei Miller si seful Naftogaz Oleg Dubina au vorbit la telefon luni despre aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov.
"Cele doua parti au convenit ca Ucraina sa plateasca integral si la timp pentru gazul livrat propriu-zis in februarie, iar Gazprom nu va aplica penalizari pentru importurile mai mici decat cele prevazute in contract", a spus Kuprianov.
Naftogaz a importat 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2008, mai putin comparativ cu media de 55 miliarde metri cubi din anii precedenti.
Saptamana trecuta, Gazprom amenintase ca ar putea intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina, tara de tranzit pentru aprovizionarile europene, daca autoritatile de la Kiev nu vor plati pana la 8 martie o datorie de 400 de milioane de dolari.
Societatea ucraineana Naftogaz avertizase la randul ei ca nu va putea plati Gazpromului din cauza cresterii "catastrofale" a numarului facturilor neplatite de catre clientii sai nationali.
Pe de alta parte, Ucraina ar vrea sa schimbe contractul de aprovizionare semnat cu Rusia la sfarsitul crizei din ianuarie, pentru a diminua cantitatea de hidrocarburi importata.
Consilierul prezidential... mai mult
Marti, 03 Martie 2009, ora 09:30