Piata gazelor naturale se liberalizeaza incepand de la 1 iulie. Astfel, pentru aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici, pretul gazelor nu va mai fi reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci va fi stabilit in functie de cerere si oferta.
Clientii casnici ar fi trebuit sa incheie pana la data de 30 iunie 2020 un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential.
In situatia in care clientul casnic nu a incheia, pana la data liberalizarii, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, furnizorul actual ii va asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa aceasta data, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, in baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale in vigoare, pe care clientul il are deja incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul din oferta comunicata clientului, pe parcursul lunilor mai si iunie, de catre furnizorul actual.
In situatia in care acest pret este ajustabil, furnizorul are obligatia sa notifice clientului noul pret, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data modificarii si prin modalitatea de comunicare convenita cu acesta, intr-un mod transparent si usor de inteles, cu precizarea dreptului clientului de a denunta contractul, in cazul in care nu accepta acest pret.... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:13
Romania are o performanta negativa fara precedent la nivel mondial in legatura cu pretul facturilor la energie electrica si gaze naturale, cu majorari de peste 40%, respectiv 48%, intr-un singur an, a afirmat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, intr-o conferinta de specialitate.
"Factura la energie a Uniunii Europene se ridica la 1,11 miliarde de euro pe zi, adica cea mai scumpa factura la energie din lume, iar noi, spre deosebire de celelalte state membre, avem o performanta negativa fara precedent la nivel mondial.
Am ajuns sa inregistram o crestere a pretului la gaze naturale cu peste 48% intr-un singur an si la energie electrica cu peste 40%.
Este fara precedent intr-o tara care are materii prime cu care isi poate acoperi consumul intern in proportie de 98% - si vorbesc despre gaze naturale.
Este o crestere generata strict de procesul de liberalizare. Aceasta crestere se duce direct in afectarea competitivitatii economiei romanesti si suportabilitatii consumatorilor", a afirmat Iancu.
Potrivit oficialului, Romania se afla in situatia in care detine materii prime, dar care sunt procesate in alta parte, devenind astfel un motor de crestere economica pentru alte tari.
"Noi vorbim despre economia circulara care se refera la valorificarea eficienta a resurselor, de orice categorie. Uniunea Europeana depinde de un consum anual de peste 176 milioane de tone materii prime si doar 30% si-l acopera de... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:29
Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.
"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.
Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.
"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.
Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:46
Gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata.
Astfel, s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa existe anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze", a explicat Havrilet.
El a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar ...citeste mai departe despre "Se scumpesc gazele din productia interna: Vor simti romanii la facturi?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 14:47
Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, in urma discutiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, intr-o dezbatere de specialitate, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).
Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei", a explicat Havrilet.
Presedintele ANRE a precizat ca va fi ...citeste mai departe despre "Facturi mai mari la gaze: Cand si cu cat vor creste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 14:23
Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, va propune Comisiei Europene sa defineasca consumatorii vulnerabil la preturile la energie si gaze, astfel ca acestia sa primeasca fonduri europene la plata facturilor.
El a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Romania s-a angajat in fata FMI sa liberalizeze preturile la energia electrica si gaze in mod etapizat pe durata mai multor ani.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara in toamna anului trecut, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", ca proiectul guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, in al doilea semestru din 2012, Bulgaria si Romania aveau cele mai mici preturi medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh si, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regasit in Danemarca (29,7 euro) si Cipru (29,1 euro).
Raportat la puterea de cumparare, cea mai ieftina energie electrica din UE este in Finalanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cea mai scumpa in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria.
In ceea ce priveste gazele, cele mai mici preturi medii au fost inregistrate in Romania (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia si Estonia si cele mai mari... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 15:35
Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.
El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.
Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".
Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie
Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 15:47
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Romania va importa mai multe gaze naturale in perioada verii, chiar daca necesarul ar putea fi acoperit din productia interna, pentru a evita scumpirile din iarna reflectate in factura platita de consumatori.
Astfel, ANRE solicita companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de pe piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna, informeaza Mediafax.
Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.
"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat luni presedintele ANRE, Niculae Havrilet, agentiei Mediafax.
Potrivit lui Havrilet, gazele din import costa acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 550 dolari in iarna trecuta.
In perioada verii, gazele din import, de doua ori mai scumpe decat cele din productia interna, sunt livrate in consum, in timp ce o parte a gazului intern este inmagazinat in depozite pentru a fi utilizat iarna. Scopul acestor masuri este mentinerea unui nivel cat mai constant al pretului anual platit de consumatori.... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 08:03