Unul dintre subiectele fierbinti ale acestei perioade este legat de cheltuielile pe care romanii le au cu energia electrica.
Sute de mii de romani au primit deja facturi cu sume uriase de plata si multi altii le asteapta cu teama.
Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat se apropie sezonul rece, iar cheltuielile vor creste implicit.
Este contextul in care un roman a facut un experiment si atrage atentia asupra energiei electrice consumate de aparatele electrocasnice care raman in priza si atunci cand nu sunt folosite, dupa cum a scris intr-o postare pe Facebook.
Cat consuma electrocasnicele daca le lasati in priza
"Astazi am facut un experiment cu o priza care afiseaza consumul pentru fiecare electrocasnic in parte care raman in stand by: televizor smart 50 inci- 1.0w/ora, sistem audio -1.9w, ventilator cu picior - 0.5w, prelungitor cu protectie la tensiune cu intrerupator -0,4w, aer conditionat - 1.8w, modem tv digi - 4.7w, tv led bucatarie - 0.3w, cuptor microunde 1.6w, cuptor electric 0.4w, masina de spalat 0.4w, senzor de miscare 0.5w, lampa veghe cu senzor noapte 0.5w, laptop oprit 0.5w.
Acestea se pot scoate din priza cand nu sunt folosite.
Total consum 14,5 WATTI/ ORA 14,5 x 720 ore =10,4 kilowatti (10,4kwh x 0,76 lei = 7,9 lei) intr-o luna de zile, consum care se pierde daca tin aceste electocasnice in priza permanent.
Poate intereseaza pe cineva sa stie cam cat consuma electrocasnicele daca le lasati in priza si nu deveniti obsedati ca... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 12:10
Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan a declarat marți, 20 septembrie, despre consumatorii care au primit facturi de regularizare, din cauza necitirii contoarelor o perioadă lungă de timp, că vina este cu siguranţă a operatorului de distribuţie.
Iar acesta trebuie să-și asume eroarea, iar două instituţii sunt îndrituite să aplice legea şi să ia măsurile corespunzătoare, respectiv ANRE şi ANPC.
”Referitor la faptul că unii dintre consumatori au primit facturi de regularizare, datorită necitirii contoarelor o perioadă lungă de timp, cu siguranţă vina este a operatorului de distribuţie care trebuie să îşi asume această eroare. Este foarte important ca facturarea energiei, această regularizare, să se facă împărţită pe tot intervalul pe care îl acoperă, pentru că preţul energiei nu este cel din momentul acesta şi regularizarea se întinde pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus secretarul de stat.
Dan Drăgan a precizat că, conform reglementărilor legale în vigoare, Mnisterul Energiei nu poate să controleze şi să penalizeze companiile dacă deviază de la un comportament normal sau realizează anumite deviaţii faţă de reglementările în vigoare.
”Cu siguranţă este o eroare faptul că nu s-au citit şi nu s-au măsurat consumurile în perioadele normale, cum sunt ele stabilite prin reglementare şi aici două instituţii sunt îndrituite să aplice legea şi să ia măsurile... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2022, ora 21:16
Facturile mari la energia alectrica reprezinta unul dintre subiectele fierbinti ale acestei perioade, dupa ce sute de romani s-au trezit ca au de achitat sume uriase.
Romanii sunt ingrijorati de costurile pe care ar putea sa le aduca sezonul rece, cand apar cheltuieli suplimentare cu incalzirea.
O parte dintre cei care locuiesc la casa si-au montat panouri fotovoltaice, iar solutia este de interes si pentru cei care locuiesc la bloc.
Este si cazul unui roman care vrea sa-si monteze individual astfel de panouri si care cere parerea pe un grup de Facebook dedicat.
"M-ar interesa sa pun panouri la un apartament! Stau la etajul 4 din 4 si vreau sa fie montate deasupra geamurilor si pe plafonul balconului sau doar deasupra balconului,are undeva la 4m lungime.
Ma intereseaza sa nu cer aprobare vecinilor (nu le cer voie sa fac ceva la mine in casa) ce idei aveti si un pret! Nu sunt un mare cunoscator, dar m-ar interesa!", a scris acesta pe grupul AFM: Casa verde - Fotovoltaice, de pe Facebook.
E nevoie de aprobarea vecinilor
In comentarii, parerile sunt impartite, insa cei mai multi sunt de parere ca demersul implica acordul vecinilor.
"Tot ai nevoie de aprobarea vecinilor, asociatiei si autorizatie de la primarie. Iti recomand sa te consulti cu jurist care cunoaste legislatia in privinta regimului locativ. Si eu stau la bloc si aveam acelasi plan. E greu cu cei incuiati la minte."
"Nu ai nevoie de autorizatie primarie pentru panouri. Dar mai bine... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2022, ora 09:55
Mai mulți români s-au plâns, după liberalizarea pieței energiei, că au primit facturi uriașe la electricitate. Secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, a declarat la Digi 24 că în cazul unor diferențe foarte mari e posibil să fie erori, dar a recomandat ca oamenii să fie mai ponderați cu consumul. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat Niculescu.
Digi 24 a prezentat cazul unor români care au primit facturi uriașe după liberalizarea pieței energiei. Spre exemplu, un telespectator al televiziunii de știri a povestit că s-a întors din vacanță și a găsit o factură de 3.300 de lei pentru un consum de 4.466 de kWh pentru o lună de zile, în condițiile în care anterior plătea 70-80 de lei pentru 130-140 de kWh.
„Vă dați seama că aici este vorba despre o greșeală sau o lipsă de transmitere a indexului pentru o perioadă de timp. S-ar putea să fie vorba de o regularizare, eventual. Aici problema nu este a furnizorului, pentru că măsurarea consumului o face distribuitorul de energie electrică. Practic, citirea contorului o face distribuitorul de energie electrică, iar datele măsurate, consumul înregistrat, se transmite către furnizor, iar acesta întocmește factura”, a explicat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Secretarul de stat le-a recomandat oamenilor să „își ia soarta în propriile mâini”.
„În primul rând... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 09:19
Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-si renegocia pana la 1 iulie 2020 preturile pe care le vor plati dupa liberalizare, dar, pana la ora actuala, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le ofera aceasta posibilitate, se arata intr-o analiza realizata de Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai multi dintre furnizori, mai exact peste 80% nici macar nu isi informeaza clientii ca vor trece intr-o piata libera, unde au posibilitatea de a-si negocia pretul gazelor.
De cealalta parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici stiu ca la data de 1 iulie 2020 vor intra in piata libera de gaze si un numar si mai mic dintre acestia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul ca pretul nu va mai fi stabilit "de stat" si ca ei trebuie sa-l renegocieze impreuna cu furnizorii lor.
Analiza AEI, realizata pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vand catre consumatorii casnici din piata reglementata ne arata ca desi suntem cu 45 de zile inainte de liberalizare, furnizorii - in marea lor majoritate - nu isi informeaza clientii ca au optiunea de a-si renegocia preturile si nici nu le propun preturi noi.
Mai exact, din datele prelucrate pana in acest moment de Asociatia Energia Inteligenta reiese ca:
80% dintre furnizorii actuali nu si-au informat "casnicii" ca urmeaza sa fie "liberalizati", prin anunturi postate pe paginile lor de internet;83% dintre... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:34
Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru esecul de a transpune in legislatia nationala Directiva 55/2014 privind facturarea electronica.
Directiva 55/2014 spune ca eficienta in operatiunile de facturare se realizeaza atunci cand este utilizat un standard comun acceptat la nivel european prin care factura sa circule doar in format electronic si sa poata fi procesata automat de catre sisteme informatice.
Facturile pe hartie, chiar si cele trimise ca fisiere pdf pe email, vor fi inlocuite complet prin transmisia intre sisteme informatice a unui format standardizat de date, generand economii financiare si ducand la reducerea fraudelor.
Standardul tehnic european pentru facturare electronica este disponibil din noiembrie 2017. Termenul limita din 18 aprilie 2019, incalcat de Romania, viza asigurarea faptului ca toate institutiile publice, in particular cele centrale, au posibilitatea de a primi facturi in formatele definite de standard (tehnic, sunt formate bazate pe XML, UBL 2.1 respectiv UN/CEFACT CII asa cum sunt definite in standardul EN 16931)
De ce este important si benefic sa adoptam standardul pe scara larga?
Cu totii primim facturi, fie ca persoane fizice, fie ca si companii sau institutii.
Le primim pe email ca fisier pdf, uneori le primim inca pe hartie, le sortam, le programam pentru plata, le platim, iar persoanele juridice le inregistreaza pentru raportarea contabila. Toate acestea sunt inevitabile, consuma... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 12:00
Pierderile uriase din retelele electrice au fost suportate de consumatori prin includerea lor in facturi, arata Curtea de Conturi.
Mai exact, in perioada 2010-2013, in retelele electrice de distributie au fost inregistrate pierderi in valoare estimata de 1.301.680.000 euro, provocate in principal de starea tehnica precara a retelelor.
Precizarea apare in Sinteza Raportului de audit al Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica in perioada 2010 - 2014.
Detaliul care ar putea "umfla" intretinerile cu cateva sute de lei
Aceste pierderi au fost acoperite in proportie de 82% prin tariful de distributie (componenta a tarifului de energie electrica achitat de consumatori), precizeaza Raportul, care mai spune ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acceptat in tariful aferent serviciului de distributie pierderi in valoare de 4.619.469.000 lei (1,069 miliarde de euro).
Retelele de distributie a energiei electrice sunt ...citeste mai departe despre "Facturi umflate la energie electrica: Pierderile din retea, suportate de consumatori - Curtea de Conturi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 15:18
Unul dintre cei mai mari producatori de energie din Europa, E.On, a fost obligat la plata unei amenzi de 10 milioane de euro, in Marea Britanie, dupa ce autoritatile au constatat ca incarca in mod repetat facturile cu servicii inexistente sau ilegale.
Plata amenzii de a fost dictata de regulatorul din piata de energie britanica, Ofgem, dupa ce compania a fost implicata in mai multe incidente de genul acesta, anunta postul britanic BBC.
Autoritatile au descoperit ca mai multi clienti E.On au platit sume prea mari pentru conectare la reteaua administrata de compania germana, iar altii si-au vazut factura incarcata cu taxe de debransare ilegale.
Conducerea sucursalei britanice a gigantului energetic german a cerut scuze in mod public clientilor sai, recunoscand ca nu este singurul incident de acest gen survenit in relatia sa cu clientii din Regatul Unit.
In noiembrie 2012, E.On a platit o alta amenda de 1,7 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro) pentru aceeasi fapta, desi compania sustine ca incidentul de acum trei ani s-a petrecut in alt context.
"Este de-a dreptul inacceptabil ca E.On sa nu asigure protectia acestor consumatori, iar abaterile repetate motiveaza stabilirea acestei amenzi uriase", a declarat Sarah Harrison, reprezentantul Ofgem.
Zeci de mii de pagubiti
Numarul facturilor umflate remise de E.On in ultimul incident se ridica la 48.000, printre pagubiti numarandu-se atat persoane fizice, cat si companii din Marea Britanie.
Multi... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:40
2Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.
Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).
Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).
Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.
Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de ...citeste mai departe despre "Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 12:10