Apa geotermală se dovedește a fi o sursă excelentă pentru încălzire și apă caldă, mai ales în contextul crizei energetice actuale.
Aflat la poalele Munților Bihorului, orașul Beiuş nu va avea probleme din cauza frigului. Localitatea e așezată pe un imens zăcământ de apă geotermală, care asigură confortul în locuințe și instituții, potrivit TVR.
Apa geotermală e extrasă de la o adâncime de 3.000 de metri și asigură încălzirea și apa caldă pentru toate apartamentele din oraș și mare parte din case. Oamenii sunt încântați și de căldura din locuințe, dar și de prețul mic al facturilor.
Toate instituțiile publice din Beiuș sunt încălzite cu apă geotermală. Copii de la grădinițele din oraș au asigurate condiții excelente.
Administrația locală are un proiect pentru extinderea rețelei de apă geotermală în întregul oraș. Pe lângă prețul mic plătit de oameni și instituții, autoritățile vor și să elimine sursele de poluare folosite la încălzire. ...citeste mai departe despre "Orașul din România cu cele mai mici facturi la încălzire. Căldura din locuințe și clădirile publice, asigurată de apa geotermală" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 23:58
Aproape 60% dintre romani se tem ca le va fi foarte greu sa achite facturile pentru utilitati in iarna care vine, arata un studiu realizat de o companie de cercetare de piata.
58% dintre romani au declarat ca le va fi foarte greu sa achite facturile, procentul fiind mai ridicat in cazul tinerilor intre 25 si 34 de ani (64%).
De asemenea, jumatate dintre respondenti declara chiar ca sunt ingrijorati ca nu vor reusi sa isi incalzeasca locuinta, iar 48% se asteapta sa existe intreruperi de furnizare a caldurii din cauza infrastructurii vechi.
"Cresterea preturilor este cea mai mare ingrijorare a romanilor la acest sfarsit de an. Scumpirile ii ingrijoreaza pe romani mai mult decat alte nelinisti din cadrul societatii. 40% dintre romani declara ca valoarea facturii pentru energia electrica sau gazele naturale este cel mai mare motiv de neliniste pentru perioada urmatoare, iar 25% se declara ingrijorati de cresterea preturilor pentru articolele de baza. Pe de cealalta parte, doar 13% dintre respondenti se declara ingrijorati de extinderea conflictului de la granitele Romaniei, 10% de nivelul coruptiei din tara, iar cei mai putini, 5%, mai sunt ingrijorati de un nou val al pandemiei Covid-19", se arata intr-un comunicat al companiei Reveal Marketing Research, care a realizat studiul.
Comportamentul de consum
In ceea ce priveste comportamentele de consum si utilizare a utilitatilor, 58% dintre romani declara ca temperatura din casa va fi mai mica in iarna aceasta... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 13:37
Românii se gândesc cu îngrijorare la iarna ce va urma și la facturile pe care le vor plăti pentru încălzire pe măsură ce Europa încearcă să se delimiteze tot mai mult de gazul rusesc, însă situația ar putea să nu fie așa neagră cum este conturată.
În jur de 1,1 milioane de apartamente din România mai sunt încălzire prin tradiționalele calorifere racordate la CET (centrală electrica de termoficare), iar jumătate sunt în București.
„Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20% în plus. Însă, dacă iarna din 2022-2023 va fi la fel ca în iarna 2021-2022 atunci costurile vor fi egale cu cele de anul trecut. Datorită plafonării prețurilor la gaze, facturile ar trebui să fie la nivelul iernii trecute, din lunile ianuarie-februarie”, explică pentru Europa Liberă Rodica Muștea, auditor energetic.
Cu toate că tariful gazului a crescut, românii nu ar trebui să plătească mai mult decât în iarna precedentă din patru motive:
Plafonarea anticipată a prețului la gazeAccesul la gaze din producția internăSubvenția care limitează majorarea prețurilorTVA-ul scăzut la gigacalorie
Cât va costa încălzirea în marile orașe ale României
Europa Liberă a estimat cât va plăti în această iarnă o familie pentru încălzirea unui apartament de până la 80 de metri pătrați în sistemul centralizat de termoficare.
București... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 12:34
Facturile mari la energia alectrica reprezinta unul dintre subiectele fierbinti ale acestei perioade, dupa ce sute de romani s-au trezit ca au de achitat sume uriase.
Romanii sunt ingrijorati de costurile pe care ar putea sa le aduca sezonul rece, cand apar cheltuieli suplimentare cu incalzirea.
O parte dintre cei care locuiesc la casa si-au montat panouri fotovoltaice, iar solutia este de interes si pentru cei care locuiesc la bloc.
Este si cazul unui roman care vrea sa-si monteze individual astfel de panouri si care cere parerea pe un grup de Facebook dedicat.
"M-ar interesa sa pun panouri la un apartament! Stau la etajul 4 din 4 si vreau sa fie montate deasupra geamurilor si pe plafonul balconului sau doar deasupra balconului,are undeva la 4m lungime.
Ma intereseaza sa nu cer aprobare vecinilor (nu le cer voie sa fac ceva la mine in casa) ce idei aveti si un pret! Nu sunt un mare cunoscator, dar m-ar interesa!", a scris acesta pe grupul AFM: Casa verde - Fotovoltaice, de pe Facebook.
E nevoie de aprobarea vecinilor
In comentarii, parerile sunt impartite, insa cei mai multi sunt de parere ca demersul implica acordul vecinilor.
"Tot ai nevoie de aprobarea vecinilor, asociatiei si autorizatie de la primarie. Iti recomand sa te consulti cu jurist care cunoaste legislatia in privinta regimului locativ. Si eu stau la bloc si aveam acelasi plan. E greu cu cei incuiati la minte."
"Nu ai nevoie de autorizatie primarie pentru panouri. Dar mai bine... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2022, ora 09:55
Oamenii care au nevoie de ajutor pentru a plăti costurile necesare încălzirii vor putea să primească o sumă de bani din luna noiembrie, potrivit reglementărilor prevăzute de Legea consumatorului vulnerabil.
Astfel, persoanele eligibile, vor primi ajutorul pe parcursul întregului sezon rece (noiembrie - martie 2021), dar numai dacă depun actele necesare în intervalul 1-20 noiembrie. Cei care nu se încadrează vor pierde cel puțin banii alocați pentru luna noiembrie, potrivit avocatnet.ro.
Câți bani primesc oamenii
De la 1 noiembrie, venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire va fi de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, în timp ce, după legislația actuală, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei.
Dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile necesare, stabilirea dreptului se va face prin dispoziția primarului, astfel:
Începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;Începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.
„Pentru cei care depun documentele până la data de 20 noiembrie a.c., stabilirea dreptului se face începând cu luna noiembrie a.c., iar pentru cei care depun... mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 09:16
Lunile de iarna au adus nu doar preturi mai mari la energie termica, ci si facturi absurde, pentru luna octombrie facturandu-se 35 de zile de furnizare a caldurii, iar pentru luna decembrie - 33 de zile.
Astfel, locuitorii Capitalei care au apelat la solutia reabilitarii termice a blocurilor, au ajuns sa plateasca chiar mai mult pentru caldura decat inainte potrivit Evenimentului Zilei.
Spre exemplu, pentru un apartament cu 3 camere din Berceni, cu 3 persoane, factura pentru caldura si apa calda s-a ridicat la 900 de lei, deoarece este singurul apartament ramas care este conectat la RADET.
Reprezentantii RADET au transmis insa ca luna ...citeste mai departe despre "Luna cu 35 de zile, pe facturile RADET - ce optiuni au cei care platesc prea mult la caldura" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 08:44
Directorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, Mihai Becheanu, a declarat joi ca, in aceasta iarna, facturile pentru incalzirea apartamentelor vor fi mai mari cu 10-25% fata de precedentul sezon rece, potrivit NewsIn.Tot Becheanu estimeaza ca factura de caldura pentru un apartament cu doua camere va fi, in medie, de 200 de lei.Anul acesta, 1.060 din cele 580.000 de apartamente din Capitala s-au debransat de la sistemul public de distributie a energiei termice, fata de 1.100 in 2010.Doar 2.800 de bucuresteni, identificati de municipalitate ca au venituri nete de 1.500 de lei pe luna pe membru de familie, vor plati la iarna tariful nesubventionat al gigacaloriei, de 318 lei, restul urmand sa achite doar 170 de lei, a anuntat, la 6 octombrie, primarul general Sorin Oprescu.Fara subventii, bucurestenii ar trebui sa plateasca gigacaloria la pretul de productie, respectiv 318 lei cu TVA. Din acest pret, 60% este tariful perceput de producatorul ELCEN, iar restul, cel al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul careia apa calda si caldura ajung in apartamente. mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 18:15
Eliminarea subventiei la energia termica va impune acordarea ajutorului statului doar pentru familiile cu un venit net pe membru de pana la 850 lei, in timp ce persoanele cu venituri mai mari vor fi obligate sa suporte o crestere a valorii facturii la incalzire, potrivit premierului Emil Boc. "Cei care au venituri peste o anumita limita nu vor mai primi subventii din partea statului, insa cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termica.
Eu cred, dintr-o prima aproximatie, in calitate de ministru interimar al Muncii, ca familiile care au un venit pe membru intre 800 si 850 lei nu vor suferi la factura la energia termica la iarna, vor beneficia in continuare de sprijin suplimentar pentru a putea sa plateasca factura. Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, sa creasca valoarea facturii", a declarat, luni seara, seful Guvernului, la postul public de televiziune.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va elimina subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, alocatiile pentru incalzire urmand sa fie orientate exclusiv catre persoanele defavorizate, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI obtinuta de MEDIAFAX.
Agentia MEDIAFAX a anuntat, in urma cu o saptamana, ca Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu Fondul Monetar International sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata astfel ca factura populatiei pentru incalzire si... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 00:11
Anul trecut, proprietarii locuintelor noi in care a fost instalat un sistem de incalzire prin pardoseala au platit pentru incalzire sume cu pana la un sfert mai mici decat cele din 2008. Potrivit unui studiu al Amass Integral Solutions, pentru o garsoniera de 38 de metri patrati utili, factura pe cele trei luni de iarna in care s-a folosit incalzirea in pardoseala a fost de aproximativ 550 de lei. Asta in timp ce la acela?i tip de garsoniera, dar racordata la reteaua de termoficare factura, pe aceeasi perioada, a fost de aproximativ 720 de lei.
La un apartament de doua camere, cu suprafata utila de 56 de metri patrati, incalzirea in perioada octombrie-decembrie 2009, a costat circa 700 de lei fata de 1.000 lei la cel care a folosit agentul termic furnizat de CET-uri, in timp ce la trei camere factura a fost de 1.000 de lei, fata de 1.250 de lei.
Pentru o vila cu un singur etaj, dar cu mansarda, a carei suprafata utila este de 173 de metri patrati, calculul efectuat de profesorul Nicolae Vasile, specialist la Institudul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE), releva ca incalzirea prin pardoseala a costat, pe o perioada de sapte luni, 4.600 de lei, in timp ce pretul platit pentru incalzirea produsa de o centrala pe gaz a fost de 5.600 de lei.
mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 10:10