Un barbat din regiunea Panhandle din Florida, Statele Unite, a achitat facturile a 114 familii care riscau sa ramana fara apa si gaze in perioada sarbatorilor de iarna din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, au informat mass-media locale citate de EFE.
Autorul acestui gest de generozitate este Michael Esmond, proprietarul unei afaceri din Pensacola, care a platit din propriul buzunar 7.615 de dolari pentru a ajuta 114 familii sa nu ramana fara apa, gaze si alte utilitati.
Potrivit lui Esmond, in varsta de 74 de ani, este "evident ca anul acesta este mult mai rau decat cel precedent pentru multe familii", in contextul pandemiei de coronavirus si a consecintelor uraganului Sally din luna septembrie, a informat canalul Fox29.
"Ne aflam intr-o regiune care este o importanta zona turistica si care a fost devastata vara aceasta", a adaugat Esmond pentru explica motivul din spatele acestei actiuni de binefacere.
Scopul sau a fost de a aduce putina bucurie in aceasta perioada de sarbatori pentru numeroase familii care nu si-au putut achita facturile la apa, gaze sau alte servicii.
Directoarea departamentului de servicii din oras, Anne Oliver, a declarat presei ca acesti bani vor servi la achitarea facturilor unor clienti care acumulasera peste 60 de zile de intarzieri la plata facturilor la gaze, apa sau canalizare.
Nu este prima data cand Michael Esmond da dovada de o asemenea generozitate. In 2019, el a platit facturile la aceleasi servicii pentru 36 de... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 06:00
De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
A intrat in vigoare Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de crestere a taxei de cogenerare, taxa platita de toti consumatorii casnici sau industriali. Taxa de cogenerare creste de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, o crestere de peste 40%.
La nivelul intregii tari, taxa pe cogenerare va fi in valoare de peste 350 mil. de euro pe an, fata de aproximativ 245 mil. de euro, cand taxa de cogenerare era de 3,5 euro/MWh. Calculul este realizat la un consum mediu national de aproximativ 8.000 de MWh, care include atat consumul casnic, cat si cel industrial, potrivit Ziarul Financiar.
Taxa de cogenerare este platita de toti consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinata ajutorului de stat acordat producatorilor de energie in cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc si agent termic pentru populatie.
Aceasta taxa a fost, incepand cu iulie 2020, circa 3,5 euro/MWh. Incepand cu 1 noiembrie 2020, taxa de cogenerare este de aproximativ 5 euro/MWh. ...citeste mai departe despre "Cresc facturile la energie electrica. A intrat in vigoare ordinul ANRE care mareste taxa de cogenerare cu peste 40%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:31
Piata gazelor naturale se liberalizeaza incepand de la 1 iulie. Astfel, pentru aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici, pretul gazelor nu va mai fi reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci va fi stabilit in functie de cerere si oferta.
Clientii casnici ar fi trebuit sa incheie pana la data de 30 iunie 2020 un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential.
In situatia in care clientul casnic nu a incheia, pana la data liberalizarii, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, furnizorul actual ii va asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa aceasta data, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, in baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale in vigoare, pe care clientul il are deja incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul din oferta comunicata clientului, pe parcursul lunilor mai si iunie, de catre furnizorul actual.
In situatia in care acest pret este ajustabil, furnizorul are obligatia sa notifice clientului noul pret, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data modificarii si prin modalitatea de comunicare convenita cu acesta, intr-un mod transparent si usor de inteles, cu precizarea dreptului clientului de a denunta contractul, in cazul in care nu accepta acest pret.... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:13
Incepand din iunie, companiile din Romania vor putea folosi pentru procesarea facturilor RobOKEY - o solutie automatizata dezvoltata de echipa LIFE IS HARD|Work Soft.
RobOkey proceseaza pana la 1500 de facturi pe zi, in conditiile in care procesarea manuala a unei singure facturi poate dura pana la 5 minute si poate functiona timp de 24 de ore pe zi, fara eroare.
Dezvoltat in cadrul platformei OKEY.ro - solutie digitala in cloud pentru managementul afacerii - robotul foloseste tehnologie RPA, recunoaste si proceseaza peste 50 de formate de factura, iar daca intalneste un format nou, se va "antrena" sa il recunoasca.
"RobOKEY automatizeaza sarcinile repetitive de procesare a facturilor si poate reduce cu 80% costurile operationale alocate acestui proces intr-o companie, totul intr-un abonament lunar cu cost fix, accesibil oricarui IMM", spune Erik Barna, CEO al LIFE IS HARD.
Activarea serviciului RobOKEY se poate face impreuna cu oricare dintre abonamentele OKEY.ro, iar configurarea dureaza doar o zi.
Pe langa facturare online, OKEY.ro are module dedicate pentru gestiunea stocurilor, gestionarea flotei auto, managementul vanzarilor si al documentelor si poate fi integrat cu orice tip de platforma de e-commerce.
Companiile pot opta si pentru OpenOnline, solutie de dezvoltare a magazinului online integrata cu platforma OKEY.ro, destinata celor care folosesc sau doresc sa isi dezvolte acest canal de vanzare.
In prezent, peste 1700 companii din Romania... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 16:00
Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-si renegocia pana la 1 iulie 2020 preturile pe care le vor plati dupa liberalizare, dar, pana la ora actuala, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le ofera aceasta posibilitate, se arata intr-o analiza realizata de Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai multi dintre furnizori, mai exact peste 80% nici macar nu isi informeaza clientii ca vor trece intr-o piata libera, unde au posibilitatea de a-si negocia pretul gazelor.
De cealalta parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici stiu ca la data de 1 iulie 2020 vor intra in piata libera de gaze si un numar si mai mic dintre acestia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul ca pretul nu va mai fi stabilit "de stat" si ca ei trebuie sa-l renegocieze impreuna cu furnizorii lor.
Analiza AEI, realizata pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vand catre consumatorii casnici din piata reglementata ne arata ca desi suntem cu 45 de zile inainte de liberalizare, furnizorii - in marea lor majoritate - nu isi informeaza clientii ca au optiunea de a-si renegocia preturile si nici nu le propun preturi noi.
Mai exact, din datele prelucrate pana in acest moment de Asociatia Energia Inteligenta reiese ca:
80% dintre furnizorii actuali nu si-au informat "casnicii" ca urmeaza sa fie "liberalizati", prin anunturi postate pe paginile lor de internet;83% dintre... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:34
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anuntat ca ELCEN a emis o somatie, joi, catre Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA, societate aflata in subordinea Primariei Bucuresti, pentru plata caldurii pe luna decembrie.
Conform somatiei, in 15 zile trebuie platiti 169.737.732,52 lei, care reprezinta contravaloarea energiei termice livrate de ELCEN catre Termoenergetica in luna decembrie 2019.
In cazul in care Compania Municipala Termoenergetica nu va da curs somatiei de plata, ELCEN va proceda in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Civila, pentru a solicita plata integrala a sumei datorate.
"Trebuie sa recunosc ca sunt profund dezamagit de comportamentul Termoenergetica. Atunci cand s-a semnat contractul dintre ELCEN si Termoenergetica, anul trecut, inainte sa inceapa iarna, am crezut ca Termoenergetica nu va repeta practicile falimentare ale RADET-ului, adica sa beneficieze de energie termica fara sa plateasca facturile pe care s-au angajat sa le plateasca. ELCEN si-a indeplinit angajamentul si a livrat energie termica in luna decembrie, iar bucurestenii nu au au avut de suferit din cauza ELCEN, ci doar din cauza retelei de distributie de caldura, administrate de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, care a tot avut avarii, defectiuni si tot felul de probleme.
Acum, pe buna dreptate, ELCEN cere plata pentru caldura furnizata, somand Termoenergetica sa plateasca factura in termen de 15 zile. Daca... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 16:47
Atunci cand vine vorba despre documente contabile, factura este cel mai folosit document de acest fel. Atat firmele mici si PFA-urile, cat si firmele mari, folosesc un software contabil pentru a emite facturi sau, in cel mai rau caz, folosesc inca tipizate.
In ultimii ani tipizatele se intalnesc din ce in ce mai rar insa, in conditiile in care chiar si un program de contabilitate gratuit (Regnskabsprogram) poate sa genereze rapid facturi electronice si sa ajute la economii de timp, de stres si de hartie.
Ce este o factura electronica?
Este un document in format electronic ce indeplineste toate conditiile legale pentru a putea fi considerat factura. O factura electronica poate sa fie emisa si de cel mai bun program de contabilitate si de un simplu Word, insa trebuie sa contina o serie de elemente specifice pentru a fi autentica:
Identitatea furnizorului sau a celui care o emite;Informatii lizibile. Factura trebuie sa fie cat se poate de usor de citit de catre orice om;Continut corect.
O factura electronica este autentica in momentul in care este trimisa printr-un schimb electronic de date sau in momentul in care este semnata printr-o semnatura electronica.
Nu sunt considerate facturi electronice acele documente emise cu un program de contabilitate sau cu Word si Excel, insa printate si trimise sub forma fizica.
De ce merita sa fie folosita factura electronica in detrimentul facturilor fizice?
Conform Regnskabsprogrammerne.dk, avantajele acestui tip de... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 10:58
Platile in numerar continua sa fie considerate cele mai sigure de catre romani, in conditiile in care mai mult de jumatate dintre acestia prefera sa plateasca prin aceasta metoda facturile de utilitati, potrivit unui studiu referitor la comportamentul romanilor raportat la plata facturilor.
"Cand vine vorba de utilitati, 7 din 10 romani obisnuiesc sa le plateasca personal si achita cel putin o factura prin intermediul sistemului electronic PayPoint. 3 din 10 respondenti care au utilizat un sistem electronic de plata in ultimele 3 luni asociaza dispozitivul electronic folosit cu PayPoint", arata PayPoint Romania, realizatorul studiului de piata.
Consumatorii PayPoint isi platesc facturile la electricitate in proportie de 90% prin sistemul de plata asistata, la telecomunicatii in proportie de 84%, la gaz in proportie de 55% si la apa in proportie de 50%.
"Comportamentul financiar al consumatorului ramane fidel notiunilor de siguranta, proximitate si usurinta in utilizare ce definesc sistemul de plati PayPoint si ne bucura sa observam ca utilizatorii nostri aleg sa foloseasca sistemul Paypoint cu recurenta lunara. In magazinele partenere PayPoint din apropierea locuintei, platile sunt efectuate rapid si in siguranta, fiind de asemenea locul in care consumatorii isi fac o parte din cumparaturile zilnice necesare", a declarat Mugur Dogariu, managing director PayPoint Romania.
In ultimele 3 luni, 5 din 10 romani au folosit plata asistata, 4 din 10 romani au facut... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:13