Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta privind programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM Invest, intr-o forma modificata.
Astfel, pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului a fost marit de la 15 la 30 miliarde de lei. Textul initial al OUG spunea ca, pentru anul acesta, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 15 miliarde de lei.
Au votat "pentru" 308 deputati, iar 2 s-au abtinut.
Prin adoptarea acestui proiect se aproba Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM Invest Romania, "program ce are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, denumite in continuare beneficiari, de catre institutiile de credit".
"Caracteristicile creditelor garantate in cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Programul este multianual, transparent si nediscriminatoriu, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie. (...) Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 30.000.000.000 lei", se... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 13:49
CEC Bank, institutia financiara cu cea mai lunga traditie si cea mai extinsa retea teritoriala din Romania, poate acorda credite de aproximativ 2 miliarde de lei prin programul IMM Invest, avand alocat un plafon de garantare de 1.701.438.000 lei.
"CEC Bank este unul dintre principalii finantatori din economia Romaniei. Cu un portofoliu de peste 12.000 de companii care au apelat la finantari CEC Bank si sold al creditelor pe acest segment de peste 12 miliarde de lei, CEC Bank nu este doar o banca de economii, ci un partener de incredere al companiilor. Suntem aici pentru a sprijini repornirea economiei si pentru a incuraja dezvoltarea companiilor cu potential de crestere", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.
Prin programul IMM Invest, IMM-urile, indiferent de categoria acestora, pot accesa finantari pentru activitatea curenta si pentru investitii in conditii avantajoase. Fiecare beneficiar poate cumula finantari garantate de stat (credite de investitii si capital de lucru) in limita plafonului de 10 milioane de lei.
Pana la sfarsitul anului, dobanda este subventionata de stat, iar comisionul de risc si comisionului de administrare sunt subventionate pe intreaga durata de derulare a finantarii. De asemenea, nu se percep comisioane de rambursare anticipata.
Fluxul pentru acordarea acestor finantari este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest si presupun analiza si aprobarea solicitarii atat la nivelul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 16:16
Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit ofera o suma suplimentara de 800 de milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducand un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din 11 tari, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul bancilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est si de Est si este destinat companiilor care utilizeaza tehnologii noi si produc noi produse intr-una din cele 11 tari in care aceasta facilitate este disponibila (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Ucraina).
"La doi ani dupa ce am anuntat 820 milioane euro pentru IMM-uri in 11 tari, Fondul European de Investitii si ProCredit dubleaza sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde euro sunt acum disponibili pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din aceste tari", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit si arata clientilor nostri ca investitiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est si de Est vor continua sa fie sustinute de UE si demonstreaza, de asemenea, ca aceasta contributie in dezvoltare facuta de bancile ProCredit in tarile in care activeaza este recunoscuta de UE ", a declarat Claus-Peter Zeitinger, presedinte al Consiliului de Supraveghere... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:12
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a vorbit intr-o conferinta de specialitate despre proiectele legislative care afecteaza IMM-urile romanesti.
'Am realizat Testul IMM intr-un sondaj privind o serie de proiecte legislative. 94,4% dintre IMM-uri au spus ca nu sunt de acord cu angajarea raspunderii penale pentru neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, in tot sau in parte, in cel mult 30 de zile de la implinirea termenului legal, a unui numar de 32 de impozite si contributii. Printre cele mai importante motive care au creat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte a impozitelor si contributiilor, respondentii au mentionat neincasarea la timp a facturilor de la beneficiar- 92,2%, precum si plata intarziata din contractele de achizitie publica - 80,7%', a spus Florin Jianu.
Printre cele mai importante efecte negative ce pot aparea ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta se numara sporirea controalelor abuzive, ca urmare a indemnizatiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF si MFP - 87%, inchiderea societatilor- 74,4%, concedierea personalului si somaj - 65,9%, reducerea veniturilor la buget, ca urmare a inchiderii societatilor si plata indemnizatiei de somaj si ajutoare sociale- 49%, reducerea investitiilor- 36,6%.
Conform sondajului, 74,1% dintre respondenti au afirmat ca au intampinat dificultati in retinerea si plata, in tot sau in parte, a... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:00
1Primul exercitiu de implementare a fondurilor europene alocate Romaniei, in calitatea ei de stat membru al UE, se apropie de final. Perioada de programare 2007-2013 mai dureaza pana la 31 decembrie 2015, conform regulii consacrate "n+2", insa bugetele alocate pe cele mai multe dintre masurile de interes pentru intreprinzatorii privati sunt deja epuizate, in aceasta etapa.
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", principalul instrument de finantare pentru companiile romanesti, are toate sansele sa asigure absorbtia in proportie de 100% a banilor alocati, asa cum aprecia ministrul Fondurilor Europene, in cadrul ultimei reuniuni a comitetului de monitorizare pentru acest program. Din perspectiva stricta a gradului de absorbtie, acesta este un fapt imbucurator si incurajator pentru demararea urmatorului ciclu financiar.
Sunt notabile eforturile depuse in procesul de implementare, atat de catre beneficiarii privati, cat si de autoritatile publice implicate, avand in vedere nenumaratele piedici intalnite pe traseu. Lipsei de experienta in gestionarea fondurilor europene, guvernate de reguli si proceduri excesiv birocratizate i s-au adaugat alte obstacole neanticipate initial. Generate de criza globala incepand cu 2008, noile dificultati din piata si mediul de afaceri au afectat dramatic capacitatea financiara si de dezvoltare a intreprinderilor, mai ales pe cea a IMM-urilor, diminuandu-le potentialul investitional si posibilitatea de a... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 12:30
In prima parte a articolului, vorbeam despre oportunitatea care s-a creat gratie FEI pentru business angels prin European Angels Fund. Aminteam despre structura si despre initiativele care functioneaza deja prin acest fond.
Polarizarea 'ei-noi' reflecta cel mai bine situatia din tara noastra referitoare la business angels. Titlurile in mare parte dintre publicatiile scrise si online se concentreaza pe credite ca surse de finantare pentru o afacere. Increderea persoanelor care cauta o finantare se indreapta in aceeasi directie fiindca alternativele care exista nu prea primesc atentie de nicaieri.
In primul rand, Romania nu are o cultura antreprenoriala propice pentru astfel de investitori. Piata nu este suficient de matura pentru a favoriza persoane cu avutia necesara, de minimum 250.000 euro, sa plaseze investitii de tip angel, cu mici exceptii. In schimb, are indivizi care pretind a fi business angels fara a avea legatura cu investitiile. Educatia, sau mai degraba lipsa ei, si limitele financiare actioneaza in detrimentul acestora in ceea ce priveste sansele de a conlucra cu FEA. Treaba se face dupa ureche, intr-o doara, iar cu un asemenea grad de profesionalism nu poti sa te prezinti in fata unei evaluari europene.
Ca o extensie, fiindca nu prea avem business angels in adevaratul sens al cuvantului, nici nu poate fi vorba de retele de business angels puse la punct. O exceptie ar fi Tech Angels, insa nu se compara cu initiative din Germania sau Austria. Spre... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:15
Fondul European de Investitii (FEI) a incheiat recent patru noi acorduri JEREMIE in Romania pentru credite cu dobanzi reduse pentru IMM-uri in valoare de 120 milioane de euro. Bancile vizate in acest acord sunt Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank. Prin intermediul aceluiasi instrument, JEREMIE, bancile romanesti BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au implementat credite in valoare de 180 milioane de euro pentru IMM-uri.
Insa, paleta de activitati care cade sub incidenta acestui fond depaseste creditele acordate IMM-urilor de catre banci. Dezvoltat ca o institutie supranationala in 1994 printr-un parteneriat public-privat intre BEI (Banca Europeana pentru Investitii), CE (Comisia Europeana) si alte 34 de institutii financiare, rolul FEI este sa sustina IMM-urile Europei in accesarea finantarii. FEI isi realizeaza misiunea colaborand cu intermediari sub forma fondurilor de capital de risc, fondurilor de crestere, banci sau companii de leasing, prin credite, garantii sau micro-finantare.
Astfel, pe fundamentul extinderii solutiilor pentru sustinerea dezvoltarii si inovarii IMM-urilor, a luat nastere Fondul European de Business Angels (European Angels Fund). Initiativa, lansata oficial pe 12 martie 2012, isi propune sa ofere capital pentru business angels si pentru investitori care nu fac parte din institutii prin coinvestitii. Acestea se adreseaza investitiilor in seed sau early stage funding, precum si pentru... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:24
Extinderea facilitatilor legale existente pentru tinerii care isi deschid o firma la nivelul intregii populatii este unul dintre obiectivele noului ministru delegat pentru IMM, Florin Jianu.
Jianu a spus ca aceste facilitatile trebuie extinse astfel incat orice persoana, inclusiv batranii si pensionarii, sa isi poata infiinta prima firma, conform Mediafax.
"Primul meu obiectiv este sa dam sansa fiecarui roman, oricarui om care nu a avut in tara asta o firma, sa-si poata deschide o firma, pur si simplu translatand stimulentele care exista intr-o lege pentru intreprinzatorii debutanti - deschidere fara costuri la Registrul Comertului, cu deduceri de taxe la angajator pentru minimum 2-maximum 4 angajati, grant de 10.000 ero de la stat reprezentand 50% din planul de afaceri si imprumut garantat de stat pana la 80.000 euro - sa extind la nivelul intregii populatii. Fiecare om din aceasta tara, fie el batran, pensionar, orice tip de categorie umana, sa dam posibilitatea fiecarui roman sa isi deschida o prima firma, daca nu a avut niciodata", a spus noul ministru, la Antena 3.
El a argumentat prin faptul ca in Romania sunt 22 intreprinderi mici si mijlocii la mia de locuitori in timp ce media europeana este de 50-56 IMM-uri la mia de locuitori. mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 09:59
Majorarea pragului pentru care firmele trebuie sa plateasca TVA a intrat in vigoare de la 1 iulie, plafonul fiind ridicat de la 35.000 la 65.000 de euro sau 220.000 de lei. Din aceasta categorie fac parte aproximativ 60% din platitorii de TVA inregistrati in Romania.
Insa ce au, mai exact, de facut cei care vor sa nu mai plateasca taxa pe valoare adaugata?
Agentii economici care sunt deja inregistrati ca platitori de TVA pot face oricand o solicitare pentru a fi scosi din evidente. Contribuabililor care nu au depus niciun decont de TVA si nu au realizat achizitii ori livrari de bunuri si servicii, le este recomandat sa faca singuri o solicitare de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, pentru a evita anularea din oficiu a acesteia.
Daca acest lucru se intampla, agentii economici nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, dar vor avea, insa, obligatia de plata a taxei in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati astfel.
Persoanele carora le-a fost anulata inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile, nu vor mai beneficia, incepand cu 1 iulie 2012, de dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata pentru achizitiile respective, exceptie facand achizitiile de bunuri efectuate in cadrul procedurilor de executare silita.
Scutirea de plata a TVA poate fi solicitata atat de contribuabilii care s-au inregistrat ca platitori inainte de 2012, dar si in primele sase luni ale anului. Astfel,... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:15