Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, ca nu intentioneaza sa schimbe legislatia in cazul facilitatilor pentru IT-isti, insa a subliniat ca nu crede in regimuri fiscale discriminatorii.
"Stiti ca am avut niste declaratii legate de IT-isti. Deocamdata nu intentionez sa schimb legislatia, dar o spun limpede: nu cred in regimuri fiscale discriminatorii. Regimurile fiscale discriminatorii genereaza extrem de multa tensiune, inclusiv presiuni uriase asupra Guvernului, pentru ca daca cineva beneficiaza de un regim fiscal, oricine altcineva este legitimat sa ceara un regim fiscal si pana la limita toata va spune 'nu mai vrem sa platim impozit' si are argumente suficient de puternice", a spus Orban la dezbaterea organizata de Confederatia patronala Concordia "Dialog pentru dezvoltare".
El a adaugat ca facilitatile pentru IT au fost acordate in 2001 si ca la acea data au avut un efect mult mai puternic in contextul impozitarii progresive. ...citeste mai departe despre "Orban anunta cu nu va renunta, deocamdata, la facilitatile fiscale pentru IT-isti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 21:28
In contextul global actual, domenii precum IT si cel al cercetarii-dezvoltarii-inovarii ("CDI") sunt elemente cheie ale unei dezvoltari sustenabile, iar digitalizarea accelerata determina atat guvernele, cat si companiile sa faca schimbari semnificative.
Daca vorbim de companii, preocuparea constanta pentru crearea de produse/servicii noi si pentru imbunatatirea celor deja existente este accelerata in special de reducerea costurilor asociate si de obtinerea unui avantaj competitiv care sa le plaseze pe o pozitie cat mai ridicata intr-un clasament ce vizeaza experienta si satisfactia crescuta a clientilor.
Din punctul de vedere al guvernelor, obiectivul principal ramane cresterea economica si atragerea de investitii straine, iar parghiile folosite au fost legate in principal de politicile fiscale aplicabile in randul jucatorilor din domeniul CDI.
In acest sens, sunt tari care au introdus masuri fiscale extrem de atractive in 2019, precum Indonezia care anunta deduceri fiscale generoase de pana la 300% pentru activitatile intreprinse pe propriul teritoriu.
Alte exemple pe care le putem aminti sunt: valoarea deducerilor fiscale acordate care a crescut la 250% din valoarea cheltuielilor in Singapore, respectiv 200% in Polonia, conform studiului global EY "Worldwide R&D Incentives Reference Guide 2019".
Exista insa si tari, precum Italia, care au introdus, incepand cu anul fiscal trecut, doua masuri mai putin generoase, si anume: obligativitatea de certificare a... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 12:35
Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata separata pentru a evalua daca facilitatile fiscale de care au beneficiat in Belgia 39 de multinationale le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile fata de concurentii lor, incalcand reglementarile UE privind ajutorul de stat, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Decizia de luni a CE vine dupa ce in februarie Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar impotriva facilitatilor fiscale acordate multinationalelor de Belgia.
In 2016, Comisia Europeana a ordonat Belgiei sa recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilitati fiscale. Aceasta schema permitea companiilor sa isi reduca taxele platite cu 50% pana la 90%.
Tribunalul General nu a luat atitudine pentru a stabili daca scutirile de taxe acordate de Belgia au generat un ajutor de stat ilegal dar a constatat ca Executivul comunitar nu a reusit sa stabileasca existenta unei scheme. Acest lucru inseamna, conform Tribunalului General, ca trebuie evaluata individual compatibilitatea reglementarilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arata in comunicatul CE.
De aceea, Comisia Europeana a decis sa demareze o investigatie aprofundata separata privind reglementarile fiscale individuale.
In acelasi timp, Executivul comunitar a facut apel la decizia Tribunalului... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:39
Viorica Dancila a anuntat faptul ca Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, un set de facilitati pentru a incuraja companiile sa-si plateasca obligatiile bugetare restante.
Masura se aplica atat pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cat si pentru unitatile administrativ teritoriale.
"Adoptam in sedinta de astazi un set de facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabililor sa isi plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica fara discriminare persoanelor fizice companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile personalitate juridica, se aplica masura anulari dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, in... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:09
Grecia a incalcat legislatia UE prin faptul ca percepe accize reduse de la micii producatori ocazionali bauturi alcoolice, a decis joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene, sustinand o plangere depusa de Comisia Europeana, informeaza DPA.
Cazul priveste tsipouro si tsikoudia, doua bauturi spirtoase distilate din tescovina in nordul Greciei si in insula Creta.
Grecia percepe de la micii producatori ocazionali de bauturi spirtoase o acciza semnificativ mai mica. In timp ce marile distilerii platesc o acciza standard de 50%, micile distilerii platesc o acciza de 6%.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca aceste facilitati sunt contrare legislatiei in domeniul competitiei. Grecia trebuie sa modifice prevederile fiscale, in caz contrar riscand masuri punitive.
"Chiar daca statele membre sunt autorizate sa aplice accize reduse sau scutiri pentru anumite produse regionale sau traditionale, acest lucru nu inseamna ca o traditie nationala poate exonera statele membre de la obligatiile lor care decurg din dreptul comunitar", se arata in decizia CJUE.
In luna mai a acestui an, Romania, tara care detinea atunci presedintia Consiliului UE, a propus ca Uniunea Europeana sa fie mai permisiva cu proprietarii de livezi care vor sa isi distileze propriile lor bauturi spirtoase, o practica traditionala in Europa Centrala si de Est dar care este restrictionata in blocul comunitar din motive de sanatate.
Normele UE interzic in prezent distilarea la domiciliu a... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:52
Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca, din dispozitia premierului Viorica Dancila, propune trei masuri, printr-un proiect de OUG, care vizeaza scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei in cadrul ANAF.
Masurile vizeaza, in primul rand, eliminarea "inechitatilor rezultate de aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel", potrivit comunicatului.
Astfel, se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita astfel de decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.
Totodata, masurile vizeaza "modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 23:13
Turismul este sectorul care tine Grecia pe linia de plutire. Criza din 2010 a lasat urme adanci in economia tarii care a incheiat in august al treilea program de asistenta financiara internationala, dar industria turismului a reusit sa se adapteze rapid si sa genereze an de an peste 8% din PIB.
Nu doar masurile luate de guvern si antreprenori au contribuit la succesul sectorului, un rol major avandu-l criza politica si violentele din Turcia. In topul vizitatorilor Greciei raman germanii, dar leaganul civilizatiei europene este o destinatie foarte apreciata si pentru turistii din Romania.
Pentru a facilita mentinerea rentabilitatii sectorului turistic, guvernul grec face, la randul sau, eforturi pentru a crea oportunitati in acest domeniu. Se stie ca de multe ori, pentru oamenii cu bani, ideea de vacanta este asociata, printre altele, cu viata de cazino.
Cum foarte multe persoane bogate, in special din Rusia, isi petrec vacantele aici, guvernul grec a hotarat construirea unui cazinou in cadrul mega-resortului pe care il va construi pe locul fostului aeroport international Ellinikon, situat langa Atena.
Se stie ca autoritatile elene manifesta deschidere pentru industria de Gaming. Pe teritoriul acestui stat pot fi accesati si o mare parte dintre operatorii de casino online care sunt licentiati in Romania.
Dupa dezafectarea aeroportului, locul acestuia va fi luat de o mega statiune turistica, pentru construirea careia vor fi alocati aproximativ 8 miliarde de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 11:05
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, s-a intalnit joi cu mai multi directori de la producatorul american de vehicule electrice Tesla, cu ocazia unui turneu prin Silicon Valley, ocazie cu care le-a prezentat reducerile de taxe si facilitatile oferite de autoritatile ungare producatorilor auto, informeaza agentia de presa MTI.
Productia si exportul de autoturisme produse de firmele straine reprezinta un motor al cresterii economice a Ungariei, tara unde salariile pentru muncitorii calificati sunt mult mai mici fata de nivelul din Europa Occidentala.
Industria auto asigura peste 100.000 de locuri de munca si este responsabila pentru o treime din productia industriala a Ungariei. Tarile vecine, Slovacia si Cehia, sunt si ele importanti producatori auto in regiunea Europei Centrale si de Est.
"Obiectivul vizitei noastre este sa punem Ungaria pe harta conducerii Tesla, ca tara care se concentreaza serios pe industria auto", a declarat Szijjarto, dupa ce s-a intalnit joi cu directorul de dezvoltare si cel juridic de la Tesla.
Potrivit oficialului ungar, reprezentantii Tesla au raspuns pozitiv la reducerile de taxe oferite pentru investitiile facute in Ungaria, precum si la taxa pe companii din Ungaria, care, la 9%, este cea mai mica din UE.
Szijjarto a mai informat ca Ungaria si-a propus sa instaleze peste 3.000 de statii de incarcare pentru vehiculele electrice pana la finele lui 2019. Potrivit ministrului ungar de Externe, in 2018, Tesla va construi doua... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 13:47
YouTube primeste un design nou si, pentru prima oara in ultimii 12 ani, schimba logo-ul.
Cel mai important site de continut video si-a pastrat logo-ul din 2005, cand a fost lansat. Acum, pentru prima oara de la infiintare, il modifica.
Modificarea logo-ului este simpla dar semnificativa. Bula rosie a fost mutata de pe cuvantul Tube si a fost transformata intr-un buton care reprezinta functia Play.
In afara de logo, site-ul care a depasit 1,5 miliarde de utilizatori pe luna schimba cu aceeasi ocazie si designul. Testat cu un numar redus de utilizatori timp de mai multe luni, noul design reprezinta filosofia Material pe care Google a aplicat-o in decursul ultimilor ani pe majoritatea serviciilor sale.
Citeste si YouTube pregateste realitatea virtuala cu comentarii rostite, nu scrise
Folosit de produse precum Android, Gmail, Google Drive sau Photos, Material Design inseamna text mai clar si usor de citit si mai mult spatiu alb. Pentru asta, Google a renuntat la elemente de design care creau impresia de aglomeratie, precum umbre, efecte 3D si altele.
Dincolo de schimbarile vizuale, Google a umblat si la facilitatile YouTube. Ideea de baza, care va fi dusa la final pe o perioada mai mare de timp, este de a crea un serviciu uniform, in care aceleasi optiunii sa fie disponibile pe toate platformele. De exemplu, in prezent, Google nu ofera pe desktop unele din functiile disponibile pe telefoane si invers.
Astfel, functia care permite schimbarea vitezei de... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:06