Facebook, directorul general Mark Zuckerberg si directorul financiar David Wehner au fost dati vineri in judecata in urma anuntului dezamagitor referitor la rezultatele trimestriale ale companiei, care a dus joi la scaderea capitalizarii de piata cu o suma record de 120 de miliarde de dolari.
Actionarul James Kacouris acuza Facebook si pe directorii acesteia, intr-o plangere depusa la un tribunal federal din Manhattan, ca au facut declaratii inselatoare sau ca nu au comunicat incetinirea cresterii veniturilor, scaderea marjelor de profit si declinul utilizatorilor activi.
Kacouris a aratat ca piata a fost socata cand adevarul a inceput sa iasa la iveala, miercuri. El a spus ca scaderea de 19% a preturilor actiunilor, in ziua urmatoare, a fost efectul incalcarii legislatiei federale de catre partile reclamate.
Prin aceasta reclamatie, Kacouris vrea sa declanseze un proces colectiv si sa obtina daune nespecificate, transmite Reuters. Un purtator de cuvant al Facebook a refuzat sa comenteze.
Actionarii dau deseori in judecata companiile in Statele Unite, dupa scaderea neasteptata a preturilor actiunilor, in special daca pierderile sunt semnificative.
Impotriva Facebook au fost intentate numeroase procese in urma scandalului referitor la folosirea improprie a datelor personale ale utilizatorilor Facebook de catre firma de consultanta Cambridge Analytica. Multe dintre aceste procese au fost unificate la un tribunal din San Francisco.
Scaderea actiunilor... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 11:11
Actiunile Facebook au scazut cu peste 5% in timpul tranzactiilor de luni, dupa anuntarea de catre autoritatea pentru protectia consumatorilor a unei investigatii referitoare la modul in care compania a permis ca datele a 50 de milioane de utilizatori sa ajunga in posesia firmei de consultanta politica Cambridge Analytica.
Investigatia Comisiei Federale pentru Comert, care in general confirma existenta unei anchete numai in cazurile de interes public major, se adauga presiunilor parlamentarilor din SUA si Europa ca directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, sa explice cum au fost gestionate datele utilizatorilor de Facebook.
Citeste si UE pune presiune pe Facebook sa ofere explicatii in scandalul Cambridge Analytica
Actiunile Facebook au coborat pentru scurt timp sub 150 de dolari pe unitate, pentru prima oara din iulie 2017. In ultimele 10 zile, capitalizarea bursiera a Facebook s-a redus cu peste 100 de miliarde de dolari, de la aparitia informatiilor ca firma Cambridge Analytica a folosit datele utilizatorilor Facebook in campania prezidentiala a lui Donald Trump din 2016.
Facebook s-a prabusit pe bursa dupa ce s-a aflat ca a folosit datele a 50 de milioane de utilizatoriFacebook a pierdut 75 de miliarde de dolari la bursa intr-o saptamana
Compania se confrunta si cu nemultumirea companiilor care isi fac publicitate pe Facebook si a utilizatorilor.
Retailerul american de componente auto Pep Boys si-a suspendat luni toata publicitatea facuta pe... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 10:47
Cotatia actiunilor Facebook a inregistrat luni o scadere semnificativa, la deschiderea bursei de pe Wall Street, pe fondul dezvaluirilor privind exploatarea datelor a milioane de utilizatori ai retelei de socializare.
La o ora dupa debutul tranzactiilor la bursa de la New York, actiunile Facebook inregistrau o scadere de peste 7%, ceea ce a anulat aproximativ 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata a companiei fondata de Mark Zuckerberg, informeaza AFP si Reuters.
Aceasta este cea mai mare scadere procentuala inregistrata intr-o singura zi de titlurile Facebook dupa luna septembrie 2014. Declinul semnificativ inregistrat de actiunile Facebook a dus la o scadere de aproape 2% a indicelui bursier Nasdaq, care regrupeaza actiunile companiilor din sectorul tehnologiei.
"Credem ca acest episod este un alt indiciu al unor probleme de natura sistemica la Facebook", a declarat Brian Wieser, analist la firma americana de brokeraj Research Group, care are deja o recomandare de vanzare pentru actiunile Facebook, care au crescut cu 60% anul trecut. Wieser sustine ca riscurile de reglementare pentru Facebook se vor intensifica iar utilizarea datelor in scopul publicitatii va fi supusa unor riscuri mai mari decat in trecut.
Conform unei anchete realizate de New York Times si The Observer, editia de duminica a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiza de date Cambridge Analytica a obtinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 20:37
Facebook vrea sa renunte la jumatate din fondurile pe care le are la dispozitie printr-o linie de credit de 3 miliarde de dolari, deoarece scaderea puternica a actiunilor i-a redus obligatiile fiscale, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Cea mai mare retea de socializare, care a anuntat recent ca a ajuns la 1 miliard de utilizatori activi, vrea sa extinda totodata linia de credit de la un an la 3 ani, anunta Bloomberg, citat de Mediafax.
Compania a anuntat in luna martie ca a obtinut o finantare-punte de 3 miliarde de dolari, pe un an, pentru a acoperi taxele aferente tranzactiilor efectuate de angajati cu actiunile pe care le detin.
La scurt timp inainte de listarea Facebook la bursa, in luna mai, compania a contractat o alta linie de credit, de 5 miliarde de dolari.
Obligatiile fiscale ale retelei de socializare au scazut insa sub estimarile initiale ale companiei, deoarece actiunile au acazut pe bursa cu 45% fata de pretul de la listare.
Printre bancile care participa la finantarea companiei se numara JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Goldman Sachs.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii Facebook si ai bancilor implicate au refuzat sa comenteze informatiile.
Mark Zuckerberg, fondator si director general al Facebook, a anuntat joi ca reteaua de socializare a atins oficial pragul de 1 miliard de utilizatori activi lunar.
Facebook a facut publice si alte date impreuna cu numarul de utilizatori. Printre acestea, 1.130 de miliarde de like-uri de... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 15:45
Multi dintre investitori inca spera in revenirea actiunilor Facebook. In timpul ultimelor doua saptamani actiunile retelei sociale si-au revenit de la un minim de 17,55 de dolari, pana la 22,86 de dolari.
Totusi, chiar si asa, actiunile Facebook sunt mai jos cu 40% fata de momentul initial al lansarii la bursa, cand au fost evaluate la 38 de dolari. Reteaua sociala a fost prima companie americana care a debutat pe bursa cu o valoare mai mare de 100 de miliarde de dolari.
Ar putea actiunile Facebook sa creasca, in sfarsit, dupa patru luni de la listarea esuata? Barrons a publicat un articol in care sustine ca actiunile Facebook valoreaza 15 dolari si, in consecinta, vor incepe sa scada din nou.
In primul rand, Barrons subliniaza faptul ca raportul pret/profit al actiunilor Facebook (P/E ratio) este de 48, relativ mare si mult mai mare decat rata unor companii mult mai bine cotate, precum Apple sau Google.
Companiile au o rata mare a raportului pret/profit al actiunilor atunci cand investitorii cred ca actiunile vor creste rapid.
Problema companiei Facebook este insa faptul ca, potrivit castigurilor inregistrate de actiuni, cresterea nu prea exista. Problemele pe care le inregistreaza publicitatea in mediul telefoniei mobile nu vor disparea prea curand, scrie Venture Beat, chiar daca firma a inregistrat o crestere puternica in ceea ce priveste numarul de utilizatori activi prin intermediul telefonului mobil, inregistrand in trimestrul doi al acestui an o... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 13:26
Esecul listarii Facebook are un vinovat principal, iar numele lui este David Ebersman, scrie New York Times, numindu-l pe directorul financiar al companiei, in varsta de 42 de ani.
Nu este la fel de cunoscut precum Mark Zuckerberg, fondatorul si CEO-ul Facebook, sau precum Sheryl Sandberg, directorul operational.
Insa el este de vina, scrie New York Times, pentru esecul listarii Facebook la bursa. Actiunile Facebook au atins un minim de 18,06 dolari, la inchiderea de vineri.
Acum, la trei luni de la listare, compania a pierdut peste 50 de miliarde de dolari in ceea ce priveste valoarea de piata.
Cu toate acestea, numele lui Ebersman este rar mentionat in presa de specialitate. El a aprobat cresterea continua a pretului actiunilor Facebook, care au ajuns la 38 de dolari, dupa ce compania estimase un interval initial intre 28 si 35 de dolari.
Ebersman a inundat piata, scrie New York Times, cu 25% mai multe actiuni decat era planificat initial.
Mark Zuckerberg: Nu mai vand nicio actiune timp de un an
Facebook a anuntat ca directorul general Mark Zuckerberg nu va vinde nicio actiune timp de un an, iar doi dintre executivii de varf nu intentioneaza sa instraineze titluri dincolo de tranzactiile necesare pentru a-si plati taxele, potrivit WSJ.com, citat de catre Mediafax.
Anuntul a fost facut in contextul in care actionarii si investitorii sunt ingrijorati de perspectivele de crestere ale companiei.
Compania a prezentat un plan prin care va rascumpara... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:44
Declinul cotatiei Facebook cu 45% fata de pretul din oferta publica initiala a generat randamente de peste 500% pentru investitorii din Europa care au cumparat produse financiare ce mizau pe scaderea actiunilor companiei.
Un investitor trebuia sa plateasca 0,06 euro in saptamana de dupa listarea Facebook pentru a cumpara un instrument financiar (put warrant) care estima ca pretul unei actiuni, de 38 de dolari la intrarea pe bursa in mai, va ajunge la 22 de dolari pana in martie 2013.
In prezent, cu actiunile Facebook la 21,87 dolari in prima ora de tranzactionare a sedintei de luni pe Wall Street, instrumentele financiare respective au o valoare de 0,36 euro, potrivit calculelor Bloomberg.
Put warrant ofera detinatorului dreptul de a vinde companiei emitente un anumit volum de actiuni la un pret prestabilit, vanzarea avand loc la o anumita data sau intr-o anumita perioada.
Facebook, care a atras 16 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala din sectorul IT, nu a inchis nicio sedinta bursiera peste pretul de listare si a pierdut 21% de la raportarea de rezultate financiare la 26 iulie.
Listarea Facebook: Premisele unui esec
"Daca ai cumparat un put warrant pentru nivelul de 22 de dolari cand Facebook se tranzactiona la 38 de dolari, atunci ai facut o gramada de bani", a declarat seful distributiei pentru Germania si Austria la Vontobel Holding, companie care a emis warrant-urile de 22 de dolari.
Valoarea acestor instrumente financiare... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:13
Cotatia Facebook a coborat luni, in perioada de tranzactionare care precede deschiderea bursei din SUA, sub pretul de 38 de dolari la care au fost listate vineri titlurile companiei pe piata americana Nasdaq, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.
Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.
Evolutia Facebook pe Nasdaq in prima zi de tranzactionare
Actiunile Facebook se tranzactionau luni, inainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, in scadere cu 3,8% fata de inchiderea de vineri - 38,23 dolari.
Actiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzactionate si in afara programului obisnuit al bursei, cu o ora si jumatate inainte de deschidere, dar si dupa inchiderea sedintei.
Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionart sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.
Analistii anticipau ca actiunile... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 22:00
Scaderea actiunilor Facebook s-a accelerat la peste 10% la scurt timp de la deschiderea sedintei bursiere din SUA, desi piata americana a inceput sedinta in urcare, dupa declinul puternic de saptamana precedenta.
Actiunile Facebook se aflau in scadere cu 13,7% (16:54, ora Romaniei), la 33 dolari, dupa ce au deschis tranzactiile in scadere cu 4,45%, la 36,53 dolari, comparativ cu inchiderea de vineri, de 38,23 dolari.
Indicele industrial Dow Jones a urcat cu 0,24%, Standard & Poor's 500 cu 0,21%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 0,15%, potrivit Reuters.
Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.
In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.
Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionare sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.
Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.
Surse din piata sustin ca banca de... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 21:00