Ca urmare a eforturilor depuse pentru a se asigura ca utilizatorii sai sunt in siguranta si pentru a combate abuzurile in platforma de reclame, Facebook a intentat azi, in California, un proces impotriva unei companii si a doua persoane fizice. Acestea au incalcat Termenii si Politicile de publicitate, folosind malware pentru a compromite conturile de Facebook ale utilizatorilor si pentru a rula reclame inselatoare care promovau bunuri precum marfuri contrafacute si pastile pentru slabit.
Prin procesul intentat, Facebook isi propune sa traga la raspundere compania ILikeAd Media International Company Ltd. si pe Chen Xiao Cong si Huang Tao pentru crearea de malware, comiterea de acte de inselaciune cu scopul de a-i face pe oameni sa il instaleze, compromiterea conturilor de Facebook ale utilizatorilor si apoi folosirea acestora pentru a rula reclame inselatoare pe platforma.
Inculpatii au folosit pentru unele dintre reclamele lor imagini cu celebritati, pentru a-i incuraja pe oameni sa dea click pe acestea, o practica cunoscuta sub numele de "celeb bait". In unele cazuri, acestia au folosit si o tehnica cunoscuta sub numele de "cloaking". Prin intermediul acestei practici, inculpatii au ascuns in mod voit adevarata pagina de destinatie a link-ului din reclame, afisand doua versiuni diferite ale acesteia: o versiune in sistemele Facebook si o alta versiune pentru utilizatorii platformei.
Procesul de identificare si tragere la raspundere a organizatiilor si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 10:07
Daca ar fi existat in 1930, Facebook i-ar fi oferit lui Hitler o platforma pentru disiminarea credintelor sale antisemite, a declarat actorul britanic de comedie Sacha Baron Cohen cu ocazia unui discurs sustinut in New York.
Actorul cunoscut pentru interpretarea personajului de satira Ali G a criticat si companiile Google, Twitter si YouTube pentru ca promoveaza "absurditati", afectand miliarde de oameni, relateaza BBC.
"Daca ii platesti, cei de la Facebook vor afisa orice reclama 'politica' vrei, chiar daca este o minciuna. Si chiar te vor ajuta sa ajustezi aceste minciuni in functie de utilizatori, pentru un efect maxim. Dupa aceasta logica sucita, daca Facebook exista in 1930, l-ar fi lasat pe Hitler sa posteze reclame de 30 de secunde pentru 'solutia' sa la 'problema evreiasca'", a spus Cohen.
Comediantul a adaugat ca este timpul "pentru o regandire fundamentala a platformelor de social media si a modului in care ele contribuie la raspandirea urii, a conspiratiilor si a minciunilor".
In replica, reprezentantii Facebook au declarat ca actorul interpreteaza gresit politicile companiei si ca postarile care instiga la ura si la violenta sunt interzise pe platformele sale.
Declaratiile au loc in contextul in care gigantii din domeniul social media se confrunta cu presiuni in crestere pentru combaterea dezinformarilor din jurul campaniilor politice.
Twitter a anuntat recent ca va interzice toate reclamele politice incepand cu 22 noiembrie. La randul sau,... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 15:21
Gigantul american Google a anuntat, miercuri, o inasprire a regulilor in materie de reclame politice, dar nu va incerca sa stabileasca veridicitatea lor decat in cazuri exceptionale.
Luand pozitie dupa Twitter, care a optat pentru o interdictie pur si simplu, si Facebook, adepta a unei mai mari tolerante in numele libertatii de expresie, Google a transmis ca "nimeni nu poate statua asupra tuturor afirmatiilor si insinuarilor politice", relateaza AFP.
"Indiferent daca e vorba de un candidat la alegerile legislative sau de plasarea unui anunt pentru mobila de birou, aplicam aceleasi reguli pentru toata lumea, nu exista nicio exceptie", a spus Scott Spencer, vicepresedinte al grupului, insarcinat cu publicitatea.
Gigantul din domeniul tehnologiei, care isi obtine din publicitate majoritatea covarsitoare a veniturilor, vrea totusi sa interzica publicarea de mesaje ostentativ false (cum ar fi o data falsa a unui scrutin sau un anunt fals privind moartea unui candidat) sau sa impiedice ca un grup ultraspecific de alegatori sa fie tinta unor mesaje false.
Aceste modificari vor fi puse in practica de saptamana viitoare in Marea Britanie, prin urmare inaintea organizarii de alegeri legislative la 12 decembrie. Masurile vor fi aplicate pana la sfarsitul anului in restul Uniunii Europene si, incepand cu 6 iunie 2020, peste tot in lume.
Motorul de cautare dominant incearca sa lupte impotriva asa-numitelor 'deep fake'-uri (fotografii sau videouri trucate hiperrealiste)... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 12:35
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, nu crede ca este corect ca intr-o democratie o companie sa cenzureze politicieni sau informatii.
Zuckerberg a tinut un discurs la Washington DC, dupa saptamani de critici legate de decizia Facebook de a nu interzice publicitatea politica ce contine afirmatii false.
El a adaugat ca a luat in considerare interzicerea tuturor reclamelor politice pe platformele sale, transmite BBC.
Chiar daca ar fi sustinut aceasta idee, nu era clar unde ar fi trebuit sa fie trasa o linie, a spus Zuckerberg. In schimb, a decis ca Facebook ar trebui sa fie "de partea unei exprimari mai mari".
"Ne aflam la o alta rascruce. Putem fie sa continuam, sa sustinem libertatea de expresie, sa ii intelegem defectele, dar sa credem ca lungul drum catre un progres mai mare necesita idei care ne provoaca. Sau putem decide ca acest cost este numai temporar. Viitorul depinde de noi toti", a explicat Zuckerberg.
"In acest moment critic trebuie sa fim uniti pentru libertatea de expresie", a adaugat el.
Discursul a fost sustinut la Georgetown University din Washington DC, dupa care audienta a fost invitata sa puna intrebari. Cu toate acestea, sectiunea de intrebari si raspunsuri nu a fost transmisa public.
Evenimentul a avut loc la trei zile dupa ce s-a aflat ca incepand din luna iulie seful Facebook a gazduit cine private la mai multe dintre locuintele sale, la care a invitat jurnalisti conservatori, comentatori si cel putin un politician republican.... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:00
Statul american Washington a anuntat, luni, ca da in judecata companiile Google si Facebook, pe care le acuza ca au incalcat o lege locala privind publicitatea politica.
Legea stipuleaza ca entitatile care vand spatii publicitare pentru mesaje cu caracter politic, precum cei doi giganti tehnologici, trebuie "sa pastreze informatiile asupra celor care le achizitioneaza" si sa le faca publice, se arata intr-un comunicat al procurorului general al statului Washington, Bob Ferguson, citat de AFP.
Conform justitiei acestui stat, al carui oras principal este Seattle, cei doi giganti ai tehnologiei nu au respectat aceste obligatii de mai multi ani.
Candidati la alegeri si grupuri politice au platit circa 3,4 milioane de dolari pentru publicitate electorala la Facebook si 1,5 milioane de dolari la Google in ultimii zece ani, conform lui Ferguson.
Legea "se aplica tuturor, indiferent daca este vorba de ziarul dintr-un mic oras sau de o mare companie", afirma Ferguson, adaugand ca oamenii "au dreptul sa stie cine plateste publicitatea politica".
Reclamele cu caracter politic sunt frecvente in SUA si au devenit un subiect sensibil in special in contextul acuzatiilor de interferenta a Rusiei in alegerile americane din 2016.
Vezi si ce au facut rusii ca sa influenteze alegerile din SUA: Exemple de reclame si postari false
Facebook si Google au promis deja mai multa transparenta, dezvaluind explicit cine finanteaza aceste mesaje. Cei doi giganti au promis, de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 10:34
Facebook a anuntat cateva masuri care vor face reclamele politice sa fie mai transparente pe aceasta retea de socializare.
Mai exact, langa postarile sponsorizate legate de politicieni vom vedea o eticheta pe care scrie "platit de...".
In plus, vom primi detalii despre cei care au dat bani dupa ce vom da click, scrie BBC.
In plus, advertiserii vor fi nevoiti sa isi spuna numele si locul de unde acceseaza platforma.
Testele vor incepe in curand in Canada, dupa care sistemul se va aplica in SUA pana in noiembrie 2018, iar apoi in toata lumea.
Masurile au fost luate in contextul acuzatiilor potrivit carora hackerii rusi ar fi interferat in alegerile prezidentiale din SUA.
C.P. ...citeste mai departe despre "Se schimba regulile: O sa stim cine plateste reclama politica pe Facebook" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 20:16
Presedintele american Donald Trump a pus sub semnul intrebarii, vineri, decizia Facebook de a revizui modul in care administreaza reclamele politice platite, pe fondul investigatiilor privind presupusa interferenta rusa in alegerile din SUA.
"Farsa cu Rusia continua, acum se refera la anunturi pe Facebook", a scris Trump pe Twitter.
"Dar cum este cu acoperirea mediatica partinitoare si lipsita de onestitate in favoarea lui Hillary cea corupta?", a adaugat el, referindu-se la rivala sa din alegerile prezidentiale de anul trecut, Hillary Clinton.
The Russia hoax continues, now it's ads on Facebook. What about the totally biased and dishonest Media coverage in favor of Crooked Hillary?- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 septembrie 2017
Seful Facebook, Mark Zuckerberg, a postat joi un mesaj video in care promite mai multa transparenta in ceea ce priveste reclamele din cadrul retelei, vizate fiind in primul rand postarile propagandistice.
SUA ancheteaza modul in care Rusia s-ar fi implicat in alegerile locale de anul trecut, in urma carora Donald Trump a devenit presedinte. Parte a acestui scandal o constituie reclamele politice cumparate de anumite organizatii ruse in timpul alegerilor.
Facebook a recunoscut ca o misterioasa companie rusa a cheltuit 100.000 de dolari in timpul alegerilor din 2016 pe reclame politice care au vizat cetateni americani. Nu se stie daca acesta a fost singurul caz, cert este ca Facebook nu a dat si alte exemple.
Legea... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 21:26
Poate Facebook sa incline cu adevarat balanta in timpul unor alegeri electorale? Se pare ca da, arata un studiu recent.
Pe parcursul ultimului an, companii precum AggregateIQ si Cambridge Analytica au fost acuzate ca au postat pe retelele de socializare reclame care se folosesc de inteligenta artificiala pentru a influenta rezultatul referendumului pentru Brexit, respectiv pe cel al alegerilor prezidentiale din SUA. Insa in lipsa dovezilor, nimeni nu a stiut pana acum daca exista intr-adevar o astfel de tehnologie care sa faca posibile aceste lucruri, relateaza New Scientist.
Primul studiu ce detaliaza acest proces, de la inceput si pana la final, a fost publicat recent in SUA. "Este pentru prima data cand am vazut toate punctele conectate intre ele", a spus Joanna Bryson, cercetatoare specializata in programe de inteligenta artificiala (AI) la Universitatea Bath din Marea Britanie.
In centrul dezbaterilor pe marginea acestui subiect se afla "directionarea psihografica" - directionarea campaniilor politice catre oameni, prin intermediul retelelor de socializare, pe baza personalitatii si simpatiilor lor politice, cu ajutorul unor cantitati uriase de date, filtrate de un program de inteligenta artificiala.
Desi Facebook nu furnizeaza in mod explicit instrumente pentru "tintirea" oamenilor in functie de opiniile lor politice, noul studiu arata modul in care aceasta retea de socializare poate fi exploatata.
Utilizand o combinatie alcatuita din interesele... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 12:02
Facebook interzice mesajele care vizeaza vanzarea de arme pe reteaua de socializare si Instagram, pentru a reduce astfel tranzactiile ilegale.
Facebook interzicea deja utilizatorilor sa ofere la vanzare medicamente si droguri (inclusiv marijuana), iar compania a anuntat, vineri, ca isi schimba politica pentru a include si armele in categoria restrictionata.
Interdictia se adreseaza persoanelor private. Dealerii autorizati si cluburile de arme pot avea in continuare conturi pe Facebook si Instagram, scrie New York Times.
Facebook inregistreaza venituri uriase si ajunge la un numar record de utilizatori
Cu toate ca Facebook nu este direct implicata in vanzarea de arme, a servit drept forum de negociere in astfel de tranzactii, fara ca persoanele care cumpara sa fie verificate ca atunci cand este vorba despre o vanzare obisnuita la magazin.
Reteaua de ...citeste mai departe despre "Facebook declara razboi vanzatorilor de arme" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 11:23