Ca urmare a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, deputatii europeni cer un audit complet al Facebook si noi masuri impotriva imixtiunii in alegeri.
Intr-o rezolutie adoptata joi, deputatii indeamna Facebook sa permita agentiilor UE sa realizeze un audit complet, pentru a evalua protectia si securitatea datelor personale ale utilizatorilor, ca urmare a scandalului provocat de accesarea ilegala si exploatarea abuziva a datelor personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook.
Deputatii europeni sunt de parere ca Facebook nu doar ca a inselat increderea cetatenilor UE, "dar a incalcat si legislatia UE". Ei recomanda Facebook sa faca schimbari platformei sale, care sa fie in concordanta cu legea protectiei datelor din UE.
Masuri impotriva manipularii alegerilor
Europarlamentarii considera ca datele obtinute de Cambridge Analytica ar fi putut fi folosite in scopuri politice atat in contextul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE, dar si pentru a viza electoratul american la alegerile prezidentiale din 2016.
Ei evidentiaza nevoia urgenta de a contracara orice tentativa de a manipula alegerile UE si de a adapta legile electorale pentru a reflecta noua realitate digitala.
Pentru a preveni imixtiunea electorala via retelele sociale, deputatii europeni propun:
aplicarea online a garantiilor electorale clasice "offline": reguli referitoare la transparenta si limitele cheltuielilor, la respectarea perioadelor de tacere si la tratarea egala a... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 16:54
Uniunea Europeana a aprobat neconditionat preluarea de catre Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, tranzactia putand sa fie incheiata in orice moment, in ciuda opozitiei companiilor din industria telecomunicatiilor din Europa, relateaza The Wall Street Journal.
Comisia Europeana, autoritatea antitrust din Europa, a decis ca Facebook Messenger si WhatsApp, aplicatiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor doua companii, nu sunt concurenti apropiati, astfel ca utilizatorii vor avea in continuare "o gama de optiuni" din care sa aleaga si in urma tranzactiei, transmite Mediafax.
"Am analizat cu atentie propunerea de achizitie si am ajuns la concluzia ca tranzactia nu va duce la impiedicarea competitiei pe aceata piata dinamica si in ascensiune", a declarat Joaquin Almunia, comisarul antitrust.
Operatorii din telecomunicatii din Europa au facut lobby impotriva acestei tranzactii, avertizand ca preluarea WhatsApp de catre Facebook ar putea oferi celor doua companii un control sporit asupra pietei si asupra datelor despre utilizatori.
Cu toate acestea, Comisia Europeana a decis ca acest control asupra datelor consumatorilor nu va afecta competitia de pe piata publicitatii din mediul online, iar ca pronuntarea asupa ingrijorarilor legate de confidentialitatea respectivelor informatii despre utilizatori nu intra in competenta sa.
Investigatia condusa de UE in acest caz a fost perceputa drept un test pentru modul in care... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:33
Companiile de Internet, precum Facebook sau Google, ar putea fi obligate sa obtina permisiunea utilizatorilor pentru informatiile personale postate. Oficialii europeni vor ca utilizatorii sa stie ce se intampla cu datele lor, mai ales daca ele sunt vandute in scop comercial.
Uniunea Europeana vrea sa adopte o legislatie care sa limiteze posibilitatea companiilor de a folosi sau vinde date privitoare la comportamentul de navigare pe Internet al utilizatorilor, mai ales in cazurile in care acestuia nu au cunostinta de aceasta practica, potrivit Reuters.
"Utilizatorii trebuie sa fie informati despre ceea ce se intampla cu informatiile lor personale", a spus Jan Philipp Albrecht, un membru al Parlamentului European, care a initiat reforma.
Facebook si Google, care sunt printre marile companii vizate, au facut lobby impotriva acestei intentii. Alte companii, care stocheaza informatii personale, precum cele din sectorul serviciilor de sanatate, au ridicat, de asemenea, semne de intrebare.
Parlamentul European si Comisia Europeana vor lua o decizia cu privire la acesta legislatie in lunile urmatoare. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:01
Facebook va suspenda optiunea de recunoastere faciala in Uniunea Europeana si va sterge datele colectate de pe profilurile utilizatorilor sai, au anuntat vineri reteaua de socializare online si autoritatea irlandeza pentru protectia datelor private (DPC).
Reteaua de socializare online a precizat intr-un comunicat ca "a acceptat sa suspende" in UE optiunea de recunoastere faciala ("Tag suggest") si "sa lucreze" cu autoritatile irlandeze pentru a gasi "mijlocul adecvat de a obtine consimtamantul utilizatorilor pentru acest tip de tehnologie in conformitate cu reglementarile europene".
Comisarul irlandez responsabil pentru protectia datelor, Billy Hawkes, a precizat ca datele utilizatorilor existenti vor fi sterse pana pe data de 15 octombrie. Optiunea a fost deja suspendata pentru noii utilizatori.
Hawkes a salutat decizia Facebook, care merge dincolo "de recomandarile initiale" ale autoritatii.
Aceasta optiune a Facebook foloseste un program de recunoastere faciala pentru a compara fotografii nou postate online cu fotografii vechi, pentru a sugera nume de persoane care apar in poze si pentru a le propune astfel utilizatorilor sa le identifice.
Facebook a lansat optiunea de recunoastere faciala in UE in anul 2011, iar organismele europene de protectie a datelor au tras de atunci un semnal de alarma privind pericolul incalcarii vietii private a utilizatorilor.
Anuntul acestei suspendari survine in cadrul publicarii de catre autoritatea irlandeza, care este... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 11:31