Care a fost cea mai profitabila investitie a deceniului? Bitcoin. Un dolar investit in urma cu 10 ani in aceasta moneda virtuala ar valora acum 90.000 de dolari.
Concluzia reiese dintr-un raport recent al Bank of America Securities, citat de CNN.
Un bitcoin costa acum aproximativ 7.000 de dolari. Desi valoarea este de aproape trei ori mai mica decat nivelul maxim atins acum doi ani (putin sub 20.000 de dolari), este uriasa comparativ cu cea de la inceputul deceniului, cand un bitcoin valora mai putin de un cent.
Da, bitcoin este in continuare o bula speculativa si o investitie cu grad mare de risc (din cauza volatilitatii ridicate), insa nimeni nu poate ignora cresterea exploziva inregistrata pe parcursul deceniului, devenind cea mai populara moneda virtuala din lume.
Deja retailerii au inceput sa accepte plata in bitcoin si se fac tranzactionari in aceasta moneda virtuala pe pietele la termen (future markets), lucruri care au contribuit la legitimizarea ei.
De asemenea, Facebook planuieste lansarea unei monede virtuale proprii, numita Libra - o alta miscare importanta pentru aceasta piata.
Investitii (mai) proaste
Poate ca bitcoin a fost starul investitiilor in anii 2010, insa cei care au ramas cu kyati in urma unei calatorii in Myanmar nu vor fi prea fericiti.
Cunoscuta si ca Birmania, natiunea asiatica a fost macinata in ultimii ani de conflicte etnice, violente de strada si instabilitate economica. Prin urmare, raportat la dolarul american, un... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 00:00
Seful Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat ca, in urmatorul deceniu, compania sa va investi in tehnologii de realitate virtuala peste 3 miliarde de dolari.
Mark Zuckerberg a spus de mai multe ori ca vede realitatea virtuala ca pe o platforma de viitor pentru Facebook si ca acelasi continut pe care care-l vedem in prezent in 2D - fotografii, clipuri video etc. - il vom experimenta in realitate virtuala.
In acest sens, Facebook va investi in realitatea virtuala. Acum stim cat si pe ce termen: peste 3 miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor 10 ani. Perioada de timp nu este aleasa la intamplare: atat crede seful Facebook ca va dura pana cand realitatea virtuala va fi accesibila maselor.
Declaratia a fost facuta intr-un proces in care Mark Zuckerberg a fost invitat sa depuna ...citeste mai departe despre "Facebook face pasul spre realitatea virtuala - investeste o suma uriasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 09:21
Facebook a decis sa inchida LiveRail, un serviciu fondat de doi romani care conecteaza continutul video cu reclame printr-un sistem automatizat.
Reteaua de socializare a cumparat serviciul in 2014 pentru 500 de milioane de dolari.
LiveRail a fost infiintat in 2007 de co-fondatorii Trilulilu Andrei Dunca si Sergiu Biris impreuna cu britanicul Mark Trefgarne. Investitia initiala pentru pornirea companiei s-a situat intre 20.000 si 30.000 de dolari, in primul an de activitate, potrivit Computer World.
In martie 2014, LiveRail era principalul furnizor de reclame video pe Internet pe piata din SUA, depasind competitorul AOL si atingand o audienta de 187,8 milioane de utilizatori care au vizionat reclamele furnizate prin sistemul companiei, conform site-ului clickz.com.
Achizitia Live Rail nu a adus insa Facebook castigul scontat.
In luna aprilie a acestui an, directorul pentru publicitate al Facebook, Brian Boland, ...citeste mai departe despre "Facebook inchide LiveRail, serviciul fondat de doi romani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 14:28
Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, a achizitionat un teren de 24 de hectare langa sediul companiei din Silicon Valley, pe care intentioneaza sa-l pastreze ca investitie imobiliara.
Compania isi extinde in prezent sediul prin construirea unui nou ansamblu de cladiri pe un lot alaturat de 9,3 hectare, langa care se afla terenul nou cumparat, potrivit Bloomberg.
Facebook se asteapta sa termine lucrarile de extindere a sediului anul urmator.
Un purtator de cuvant al Facebook a refuzat sa dezvaluie valoarea terenului, achizitionat de la producatorul elevetian de cabluri USB TE Connectivity. Compania elvetiana va inchiria inapoi de la Facebook 10 cladiri aflate pe terenul vandut.
"Achizitia este o investitie in viitorul companiei", iar Facebook nu intentioneaza sa dezvolte proprietatea, a spus purtatorul de cuvant.
Un purtator de cuvant al TE Connectivity nu a raspuns cererilor pentru comentarii. mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 12:19
Facebook achizitioneaza firma finlandeza Pryte, care dezvolta servicii ce permit utilizarea de aplicatii wireless pentru internet de catre cetatenii din statele mai putin dezvoltate.
Termenii tranzactiei, care va fi finalizata luna viitoare, conform purtatorului de cuvant al companiei americane, Vanessa Chan, nu au fost dezvaluiti, informeaza Reuters.
Serviciile Pryte, care inca nu au fost lansate public, vor permite abonatilor la telefonie mobila care nu au incluse servicii de trasfer de date in abonament, sa aiba acces la aplicatii mobile, ca Facebook sau Foresquare.
Facebook are aproape 1,3 miliarde de utilizatori
Facebook, care are 1,28 miliarde de utilizatori in intreaga lume, este interesata, in primul rand, de echipa Pryte, condusa de directorul executiv Markku Makelainen, a adaugat Chan.
Compania finlandeza, infiintata in urma cu un an, are experienta si relatii foarte bune cu operatorii de servicii wireless, in special din pietele emergente, a aratat oficialul Facebook.
Pryte are circa 30 de angajati, insa nu a fost stabili in mod clar cati dintre acestia vor intra in echipa Facebook.
Tranzactia marcheaza eforturile Facebook de a conecta la internet persoanele din tarile slab dezvoltate. Facebook a incheiat parteneriate cu operatorii wireless in mai multe tari, prin care sa ofere acces gratuit la reteaua sa. In acelasi timp, compania investeste in drone si sateliti care sa asigure accesul la internet in mai multe regiuni ale lumii.... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 09:06
Facebook, in parteneriat cu compania imobiliara St. Anton Partners, va construi un "oras" in valoare de 120 de milioane de dolari unde vor locui angajatii sai.
Acest concept, care va cuprinde 394 de locuinte, este destul de neobisnuit, fiind caracteriza de The Wall Street Jurnal ca fiind "orasul companiei". Acest tip de orase au fost concepute la inceputul secolului 20, fiind prezente si in Romania, cum ar fi cartierul "Malaxa".
Proiectul de 120 milioane dolari se va numi Anton Menlo
Complexul Facebook este in Menlo Park
Proiectul Facebook, Anton Menlo, se va intinde pe patru hectare si este situat in Menlo Park, California, langa autostrada 101. Va cuprinde 35 de garsoniere, 308 apartamente cu cate un dormitor, 130 de apartamente cu cate doua dormitoare si, pentru angajati de top ai companiei, 12 apartamente cu cate doua camere.
In complexul rezidential vor fi de la garsoniere la apartamente cu 3 dormitoare
Santierul se va deschide luna aceasta, iar lucrarile vor fi finalizate in 24 de luni.
O prima vedere a complexului
Complexul rezidential al Facebook va avea incluse magazine, cafenele si pub-uri, magazine de bicliclete, unde acestea vor putea fi si reparate, sali de sport, complexe de spa (si pentru animalele de companie), parcuri, precum si o sala de yoga si servicii de menaj.
O alta vedere de sus a complexului Anton Menlo
O vedere de pe strada
Complexul FB va avea piscine
In complex vor fi locuri de parcare mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:28
Facebook ridica sau coboara o companie. Social media nu mai poate fi neglijata, iar companiile trebuie sa fie atente cum isi fac intrarea pe scena acestui mediu de comunicare.
Ce trebuie sa stie antreprenorii despre Facebook, cand sa investeasca, cum sa investeasca si, mai ales, cat sa investeasca, intr-un interviu cu Alexandru Negrea, seful departamentului de Facebook din cadrul agentiei digitale Spada.
Alexandru Negrea sustine prezentari si workshop-uri practice despre marketing si comunicare in social media de peste doi ani. Activeaza in social media de peste sase ani si a fost social media manager la cea mai mare banca din Romania, Banca Comerciala.
Din experienta pe care ai acumulat-o pana acum, cam cat la suta dintre companiile din Romania, care au o prezenta online (website macar) acorda o importanta sporita comunicarii prin social media, in special prin Facebook?
Daca ne raportam la toate firmele care au un site pe Internet, probabil ca mai putin de 15% dintre acestea folosesc social media pentru a comunica online. Sunt vreo 20.000 de pagini romanesti de Facebook in momentul asta si nu toate sunt asociate unei firme, deci e posibil sa exagerez cand zic 15%. Daca vorbim de atentie sporita atunci procentul e mult mai mic, pentru ca atentie sporita ar insemna comunicare constanta si campanii pe termen lung, iar firmele romanesti nu sunt inca acolo. Procentul asta creste, insa, iar cand spun asta ma bazez pe prezenta tot mai mare a oamenilor din... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:45
Facebook a investit 250 de milioane de dolari pentru noul sediu central, amplasat in Menlo Parl, California. Cladirea a apartinut, initial, companiei Sun Microsystems.
Unul dintre managerii companiei, John Tenanes, a adaugat intr-un post pe pagina sa personala de Facebook ca noul sediu stimuleaza creativitatea si socializarea, tinand cont de faptul ca toate birourile sunt deschise, scrie Bloomberg.
"Am vrut sa pastram o ambianta onesta si materialele industriale, clasice, pentru ca vrem sa dam locului un look electric", a declarat Everett Katigbak, designerul Facebook. Mai mult de 2.000 de angajati s-au mutat la noul sediul al companiei, din apropiere de Paolo Alto.
Toate proprietatile care pot fi achizitionate, pentru a putea constitui sediu de firma pentru companiile de internet inregistreaza o cerere in continua crestere, din partea investitorilor, mai scrie Bloomberg.
Planul mutarii sediului a fost facut public in februarie, cand oficialii companiei au declarat ca doresc sa se mute in fostul sediu al Sun MicroSystems, de pe Network Drive, transformat, odata cu venirea Facebook, in Hacker Way. mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 20:03
Facebook ia in calcul derularea unei oferte publice initiale anul viitor, pentru a atrage 10 miliarde de dolari, valoarea de piata a retelei de socializare fiind estimata la 100 miliarde de dolari.
Facebook ar putea deveni cea mai mare companie din sectorul IT daca reuseste sa obtina oferta publica de 10 miliarde de dolari. Recordul actual este listarea din 1999 al producatorului german de chip-uri de memorie Infineon Technologies, care a atras 5,23 miliarde de dolari.
La inceputul acestui an, Facebook a atras o investitie de 1,5 miliarde de dolari de la Goldman Sachs si alti investitori, compania fiind evaluata atunci, conform preturilor platite de acestia, la aproximativ 50 de miliarde de dolari.
Documentatia necesara ar putea fi depusa de companie inca de la sfarsitul acestui an, fara a fi insa cunoscute datele exacte, a declarat o sursa apropiata discutiilor, citata de Bloomberg.
"Evident este o evaluare foarte ridicata. Si-au dat seama ca au o oportunitate si vor sa profite de ea cat mai curand", comenteaza un analist american.
Google a atras 1,67 miliarde de dolari la listare, in 2004, fiind evaluata atunci la peste 23 miliarde de dolari. In prezent, capitalizarea Google este de 190,4 miliarde de dolari.
Facebook are peste 800 de milioane de utilizatori. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:18