Facebook va intensifica eforturile de combatere a dezinformarii pe reteaua sa de socializare, inainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, si va colabora cu agentia de presa germana DPA pentru verificarea informatiilor, a declarat luni un oficial al companiei.
Compania americana a fost presata la nivel mondial, dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite din 2016, sa impiedice utilizarea conturilor false si a altor forme de inselaciune pentru a influenta opinia publica.
Luna trecuta, Uniunea Europeana a acuzat Google, Facebook si Twitter sa nu isi respecta angajamentele de a combate stirile false inainte de alegerile europene, dupa ce au semnat in mod voluntar un cod de conduita pentru a evita adoptarea unor reglementari in domeniu.
Facebook a anuntat, luni, ca va infiinta un centru operational in care vor lucra 24 de ore din 24 ingineri, specialisti in date, cercetatori si experti in politici, a caror activitate se va coordona cu cea a unor organizatii externe.
"Vor incerca in mod proactiv sa identifice riscurile care apar, astfel incat sa poata interveni cat mai rapid posibil impotriva lor", a declarat la Berlin Tessa Lyons, director pentru integritatea news feed la Facebook.
Facebook a mai anuntat ca se asociaza cu agentia DPA pentru a ajuta la verificarea acuratetii postarilor, pe langa Correctiv, un grup de jurnalisti de investigatie care a semnalat companiei stirile false, incepand din ianuarie 2017.
Compania va instrui totodata... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 07:47
Facebook a luat decizia de a elimina 31 de pagini si conturi care raspandeau continut inselator si partizan, o retea care avea legaturi cu PSD. Este declaratia lui Nathaniel Gleicher, Head of Cybersecurity Policy in cadrul Facebook.
"Am inlaturat 31 de pagini, grupuri si conturi dintr-un grup coordonat care opera in ROmania si utiliza o combinatie de stiri false si continut autentic, pentru a induce in eroare.
Acestea postau de regula despre stiri locale si chestiuni politice, inclusiv stiri partizane si fictionale, in sprijinul Partidului Social Democrat", a scris aceasta pe blog.
Cum raspandea reteaua legata de PSD stiri false
Cum actiona reteaua de dezinformare: prin raspandirea de continut si scenarii care polarizeaza si prin promovarea unor continuturi manipulatoare de pe anumite domenii, care s eprezentau ca fiind "noi site-uri".
Facebook a publicat mostre de continut inselator, raspandit de conturi apropiate de PSD
"Desi persoanele aflate in spatele acestor activitati incercau sa isi ascunda identitatea, am descoperit ca sunt legate de apropiati ei PSD", arata Facebook.
In acelasi text, oficialul Facebook mentioneaza si eliminarea mai multor pagini si conturi de fake news din Marea Britanie. ...citeste mai departe despre "Facebook a sters 31 de pagini si conturi de stiri false, care manipulau in folosul PSD" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 20:22
Incepand de miercuri, utilizatorii Facebook din Romania vor vedea mai putine titluri de tip clickbait (inselatoare), dupa ce reteaua de socializare a extins politica de diminuare a acestora si in tara noastra, anunta compania intr-un comunicat.
Pe langa postarile in limba romana, noile practici vor fi valabile pentru continutul in alte 5 limbi, respectiv turca, rusa, bulgara, greaca si hindi.
Schimbarile anuntate de reteaua de socializare se aplica pentru:
titluri care distorsioneaza informatia, omitand intentionat detalii esentiale sau care induc in eroare utilizatorii, astfel incat acestia sa dea click pe un link pentru a afla raspunsul, de exemplu: "Cand s-a uitat sub pernele de pe canapea si a vazut ASTA..."
titluri care exagereaza detaliile unei povesti printr-un limbaj senzational, astfel incat povestea sa capete o greutate mai mare decat ar avea in mod normal, de exemplu: "WOW! Ceaiul de ghimbir este elixirul tineretii vesnice. TREBUIE sa vezi asta!"
Potrivit estimarilor Facebook, pe majoritatea paginilor nu se vor observa modificari semnificative ale modului in care postarile lor sunt afisate in News Feed, in urma implementarii acestei actualizari.
"Schimbarile vin ca urmare a feedback-ului primit de Facebook din partea utilizatorilor, care au spus ca nu apreciaza continutul eronat, care are un caracter senzational sau poate fi considerat spam. In aceasta categorie pot fi incluse si titlurile de tip clickbait, menite sa atraga atentia si sa indemne... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 17:41
Serviciul de mesagerie mobila WhatsApp a platit pagini intregi de publicitate in presa din India pentru a transmite "sfaturi simple" pentru identificarea "fake news", dupa un val de linsaje cauzate de stiri false virale distribuite pe platforma despre presupusi rapitori de copii, relateaza AFP.
Mesageria, proprietate a companiei americane Facebook, este presata de autoritatile indiene sa puna capat propagarii acestor zvonuri care au provocat uciderea a peste 20 de persoane in ultimele doua luni in India. Victimele au cazut prada furiei maselor, dupa ce au fost acuzate pe nedrept ca ar rapi copii.
Potrivit Ministerului Tehnologiei Informatiei, guvernul "a indicat categoric ca WhatsApp trebuie sa actioneze imediat pentru a pune capat acestei amenintari". Serviciul de mesagerie s-a declarat "socat" de aceste linsaje, promitand sa actioneze rapid.
Materialul publicitar publicat in principalele ziare in engleza si in hindi are titlul: "Impreuna putem combate informatiile false". Acesta contine zece sfaturi catre utilizatori pentru a face deosebirea dintre zvonuri si fapte.
"Nu dati atentie de cate ori primiti un mesaj. Faptul ca un mesaj este redistribuit de multe ori nu il face adevarat", avertizeaza serviciul de mesagerie.
De asemenea, WhatsApp le sugereaza utilizatorilor sa verifice informatiile primite pe surse cu o reputatie certa si sa nu distribuie mesaje daca exista o indoiala privind autenticitatea lor.
WhatsApp va testa in India un dispozitiv care sa... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 22:12
In Joia mare, inainte de Pastele catolic, o stire spargea monotonia jurnalelor de stiri si agita Facebook-ul: "Papa Franscisc a spus ca iadul nu exista". O asemenea afirmatie a Suveranului Pontif ar fi modificat nu doar o paradigma teologica trecuta prin atatea Concilii ale Vaticanului, ci si felul in care omul isi gestioneaza o intreaga suita de relatii, cu lumea, cu moartea, cu propriile greseli. O minciuna sau fake news, de felul celor instrumentate politic, care impart lumea in bine si rau, pentru a fi mai usor de manipulat?
Seara, Vaticanul a trimis o dezmintire: Iadul exista, totul a fost o scorneala a jurnalistului italian Eugenio Scalfari, 93 de ani, ateu declarat, fondatorul publicatiei italiene de stanga La Repubblica. De fapt, spune Vaticanul, Pontiful a vorbit public despre existenta iadului, cand a spus ca membrii mafiei trebuie sa isi schimbe viata "cat mai este timp, pentru ca sa nu sfarsiti in iad."
Asadar, o minciuna, care continua sa se rostogoleasca in presa si in mediile de socializare. Ironic, Papa insusi a blamat in repetate randuri fenomenul stirilor false.
Este aceasta doar o minciuna sau este fake news? Ce ii lipseste pentru a deveni dintr-o barfa transformata in stire un fenomen de manipulare?
Am vorbit despre fenomenul de fake news, mecanismele si mizele lui, dar si despre cine poarta responsabilitatea mistificarilor si demistificarilor cu Alina Bargaoanu, expert in cadrul grupului la nivel inalt pentru combaterea stirilor false al... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:28
Compania americana Google a anuntat ca va investi 300 de milioane de dolari intr-o serie de proiecte destinate combaterii stirilor false de pe internet si sustinerii presei credibile, suma urmand sa fie alocata pe parcursul a trei ani.
In timpul unei prezentari care a avut loc marti, la New York, Google, mult timp criticat pentru ca a contribuit la raspandirea stirilor false si la declinul presei traditionale, a anuntat o serie de proiecte destinate "promovarii informatiilor fiabile si de calitate".
De asemenea, aceste proiecte vor ajuta presa credibila sa castige si mai multi abonati, potrivit Google.
Philipp Schindler, Chief Business Officer, a dat asigurari ca "viitorul Google si cel al companiilor media partenere sunt legate", transmite AFP.
Printre proiectele care vor fi sustinute de compania cu sediul in Mountain View, SUA, se numara crearea unui "laborator al dezinformarii", in partenariat cu Institutul Shorenstein din Harvard, o continuare a initiativei "CrossCheck" testata in Europa pentru a combate dezinformarea in timpul recentelor campanii electorale din Franta si Marea Britanie.
Este vorba de a "incerca codificarea a tot ce am aflat", "combinand instrumentele tehnice si expertiza editoriala", in ideea de a pune in practica acest lucru in timpul alegerilor americane din noiembrie, a spus Nicco Mele, director al Centrului Shorenstein.
In timp ce Facebook este din nou tinta criticilor, pentru ca a permis companiei Cambridge Analytica sa... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:42
Amploarea cunoscuta in ultima vreme de fenomenul fake news in mediul online subliniaza stringenta dezvoltarii unor noi mecanisme de combatere a minciunii si a dezinformarii, se arata intr-un nou studiu.
In lucrarea intitulata "Stiinta stirilor false", publicata recent in revista Science, cativa cercetatori de la mai multe universitati americane definesc notiunea de "stire falsa" ca fiind o informatie fabricata, care imita continutul publicat de institutii media autentice in forma, nu insa si in ceea ce priveste procesul organizational sau intentia.
Dimpotriva, "fabricile" de stiri false nu sunt interesate de aplicarea normelor editoriale prin care organizatiile mass-media asigura acuratetea si credibilitatea informatiei.
Desi fenomenul a ajuns in atentia publicului in special intr-un context politic, el este intalnit si in cazul unor subiecte precum vaccinarea, nutritia sau investitiile la bursa.
Cum au invadat stirile false peisajul media?
Normele jurnalistice centrate in jurul principiului de obiectivitate au aparut ca reactie la propaganda folosita la scara larga in timpul Primului Razboi Mondial si la crearea departamentelor de relatii publice in cadrul companiilor in a doua decada a secolului al XX-lea.
Principalele tehnologii de distributie a informatiei din secolul trecut, tiparul si televiziunea, au favorizat crearea unor oligopoluri la nivel local si national, situatie care a avut ca efect prezervarea acestor norme, explica oamenii de stiinta.... mai mult
Sambata, 10 Martie 2018, ora 10:47
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, adica al doilea om in statul roman, continua sa sustina de cateva zile ca partenerii occidentali ai Romaniei au reactii negative la adresa Legilor Justitiei pentru ca si-au luat informatiile de pe Facebook si, practic, habar n-au despre ce vorbesc.
Iata ce a spus intr-un interviu acordat Mediafax, publicat sambata, seful ALDE despre criticile Departamentului american de Stat, ale GRECO si ale ambasadelor tarilor UE:
"Traim o epoca ce poate sa fie etichetata simplu de tot: perioada sau epoca fake news, a stirilor false.
Aceste informatii, cu ajutorul retelelor de socializare, capata o viteza de difuzare extraordinara care nu exista in trecut. (...) Constat cu regret ca exista o informare extrem, si subliniez extrem, de superficiala a celor care au luat pozitie din strainatate, bazandu-se probabil pe ceea ce au citit pe Facebook. Daca Facebook-ul este sursa informatiilor lor, suntem intr-o situatie as spune deplorabila din punctul meu de vedere".
Intrebat si despre criticile sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si ale procurorului general, Augustin Lazar, presedintele Senatului a sustinut ca cei doi sunt parte a statului paralel si vor sa isi apere pozitiile de forta.
"Ei fac parte din acest sistem de putere al statului paralel care isi da seama ca va pierde rolul discretionar asupra vietii, existentei si destinelor oamenilor de care si-au batut joc.
(...) Ei bine, intr-un stat de drept trebuie sa existe o... mai mult
Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 18:01
Facebook mai face un pas important pentru combaterea raspandirii stirilor false ("fake news"), prin implementarea unei functii de recomandari, care va afisa utilizatorului stiri pe aceeasi tema, dar prezentate dintr-o alta perspectiva.
In acest mod, cea mai mare retea sociala din lume incearca sa sparga eventuala "bula" ce se poate crea in jurul unui utilizator, astfel incat acesta sa aiba acces si la alt gen de stiri decat cele pe care prefera sa le citeasca, dar si sa aiba posibilitatea de a citi si alte pareri legate de temele de interes pentru el.
Potrivit TechCrunch, functia se numeste "Related Articles" si e disponibila deocamdata in SUA, Germania, Franta si Olanda.
Ea va afisa in timeline-ul utilizatorului articole similare cu ceea ce acesta vrea sa citeasca, dar care prezinta unghiuri de abordare diferite.
Astfel, daca va vedea ca exista abordri total opuse, atunci Facebook spera ca utilizatorul sa nu mai dea cu atata usurinta share la stirile false si sa identifice mai usor care sunt informatiile reale.
"Nu suntem si nici nu vrem sa fim arbitrul adevarului. Exista persoane si algoritmi care verifica informatiile (fact checkers), iar acestia pot sa atraga atentia daca o stire este adevarata sau falsa", spune Tessa Lyons, un reprezentant al retelei de socializare.
Pe langa aceasta functie, Facebook a mai anuntat de curand si alte masuri pentru combaterea stirilor false. Astfel, paginile ce promoveaza inselatoriile sau click bait-ul nu vor mai... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 12:12