Dupa cele doua zile de audieri, se poate spune ca Mark Zuckerberg si-a salvat creatia. La sfarsitul intalnirilor din Camera Reprezentantilor si din Senatul SUA, actiunile Facebook urcasera cu peste 5 procente pe bursa din New York, recuperand o parte din pierderea suferita ca urmare a scandalului Cambridge Analytica.
Facebook si, in general, platformele de social-media au adus o schimbare pozitiva, accelerand distribuirea informatiilor cu impact major asupra relatiilor inter-umane si asupra culturii. Dar in orice schimbare majora se ascunde si o mare capcana, aceasta conexiune realizata intre oameni prin intermediul computerului a generat si o mare vulnerabilitate care consta in pericolul pierderii controlului asupra vietii personale.
Mark Zuckerberg, 33 de ani, s-a prezentat in fata alesilor americani decis sa-si puna cenusa in cap si sa salveze tot ce se mai putea salva. A reusit mai mult decat se astepta, dar asta cu compromisuri serioase si cu, cel mai probabil, o reducere serioasa a veniturilor din publicitate.
Promisiunea ca utilizatorii vor prelua din nou controlul asupra propriilor vieti
Implementarea unor reguli mai stricte in ce priveste protectia datelor personale va insemna costuri mai mari pentru companii pentru a ajunge la potentialii clienti. In lipsa unor informatii precise despre acestia, oferite cu "generozitate" pana acum de platformele sociale, direct sau indirect, costurile de promovare a produselor vor creste.
"Compania a facut mai... mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 00:00
78 de romani se afla printre cei 87 de milioane de utilizatori ai Facebook afectati se scandalul furtului de date.
Mai exact, 78 de romani si-au instalat aplicatia "This is your digital life", conform datelor furnizate de Facebook catre Digi 24.
In plus, pe langa acestia, 112.343 de romani care erau in cercul de prieteni al celor 78 ar fi afectati de aceasta problema.
Vezi si Scandalul Cambridge Analytica: De la "Eu cu cine votez?" la "Eu stiu cu cine votezi si-ti voi schimba votul!"
Amintim ca Facebook se afla in mijlocul unui scandal dupa ce s-a descoperit ca datele a 87 de milioane de persoane - majoritatea din SUA - ar fi fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica.
Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanta precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate in numele unui partid politic, asa cum s-a intamplat in Statele Unite si pot influenta astfel electoratul.
Citeste si:
Scandalul Cambridge Analytica: Playboy si-a sters mai multe pagini oficiale de FacebookMozilla isi ajuta utilizatorii sa nu mai fie urmariti de FacebookAncheta federala din SUA impotriva Facebook a provocat o scadere abrupta pe bursa a actiunilorUE pune presiune pe Facebook sa ofere explicatii in scandalul Cambridge AnalyticaCel mai simplu ghid prin care afli tot ce stie Facebook despre tine ...citeste mai departe despre "Datele a peste 112.000 de romani ar fi fost colectate de Cambridge Analytica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 15:44
Comisia Europeana a cerut, luni, explicatii Facebook daca datele utilizatorilor de Internet din Uniunea Europeana (UE) figureaza printre cele colectate de Cambridge Analytica.
Biroul pentru Protectia Consumatorilor al Comisiei Federale pentru Comert a SUA (Federal Trade Commission /FTC/) a confirmat investigarea utilizarii informatiilor personale ale abonatilor grupului american.
"In acest scandal recent exista sau nu unele date ale cetatenilor UE?", se intreaba comisarul pentru Justitie, Vera Jourova, intr-o scrisoare consultata de Reuters, adresata directorului financiar al grupului, Sheryl Sandberg.
"Regret, dar comunicatele oficiale ale Facebook, inclusiv cele ale directorului general, Mark Zuckerberg, nu mi-au alungat temerile", mai scrie ea.
"Aceasta este deosebit de dezamagitor, avand in vedere eforturile noastre de a construi o relatie intre dvs. si noi pe baza increderii (...) Aceasta incredere este acum afectata", isi exprima regretul Vera Jourova, care o intreaba direct pe Sheryl Sandberg daca este sigura ca o situatie similara "nu se poate repeta astazi?"
Comisarul european a spus ca doreste un raspuns in doua saptamani.
Facebook face obiectul unor critici dupa ce saptamanalul britanic The Observer si ziarul american New York Times au dezvaluit ca biroul londonez al societatii Cambridge Analytica, foarte implicat in campania miliardarului Donald Trump in 2016, a colectat ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.
In pofida... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 09:55
Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, ii cere companiei Facebook sa clarifice in ce masura utilizatorii europeni au fost afectati de sustragerea si utilizarea ilegala a datelor.
"Cer companiei Facebook sa ofere mai multe clarificari si sa precizeze ce utilizatori europeni sunt afectati", a declarat Vera Jourova pentru publicatia "Bild am Sonntag".
Astfel, Jourva a anuntat ca ii va trimite o scrisoare directorului general al companiei Facebook, Sheryl Sandberg.
"Utilizarea frauduloasa a datelor a 50 de utilizatori este complet inacceptabila", a adaugat aceasta.
Vineri, Congresul Statelor Unite i-a cerut fondatorului si directorului general al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, sa depuna marturie in privinta situatiei generate de colectarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori de catre firma Cambridge Analytica.
Un purtator de cuvant al companiei Facebook a confirmat primirea documentului din partea Congresului american si analizarea acestuia, fara a preciza daca Zuckerberg va accepta sau nu sa depuna marturie.
Liderii Comisiei de Comert din Senatul SUA au cerut, de asemenea, audierea lui Mark Zuckerberg. Senatorul John Thune, presedintele comisiei, si Bill Nelson, liderul democratilor, au anuntat contactarea companiei Facebook "pentru a gasi o data potrivita pentru ca domnul Zuckerberg sa depuna marturie in urmatoarele saptamani".
Joi, Mark Zuckerberg a declarat ca este dispus sa fie audiat in Congresul SUA, daca in acest fel vor... mai mult
Duminica, 25 Martie 2018, ora 10:50
Commerzbank, a doua cea mai mare banca din Germania, si-a suspendat reclamele de pe Facebook pe o perioada nedeterminata in urma scurgerii masive de date, conform informatiilor furnizate de seful departamentului de strategie a brandului pentru cotidianul Handelsblatt.
"Vom face o pauza in privinta campaniilor noastre de pe Facebook. Siguranta brandurilor si a datelor este foarte importanta pentru noi", a spus Uwe Hellmann, adaugand ca banca va astepta clarificari inainte de a lua alte decizii.
Decizia celor de la Commerzbank vine dupa ce acelasi pas l-a facut si Mozilla, compania care detine browserul web Firefox.
Deciziile vin dupa ce datele personale a milioane de utilizatori au ajuns, fara consimtamantul lor, la firma de consultanta electorala Cambridge Analytica.
Un purtator de cuvant al bancii a confirmat comentariile facute de Hellman.
Citeste si:
Trump ar fi beneficiat in campanie de informatii stranse pe Facebook despre 50 de milioane de alegatori fara stirea acestoraFacebook s-a prabusit pe bursa dupa ce s-a aflat ca a folosit datele a 50 de milioane de utilizatoriCum sa folosesti Facebook fara sa-i dai acces la prea multe date personaleCe sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de dateE implicat si PSD in scandalul furtului de date al Cambridge Analytica? Prima reactie a lui DragneaZuckerberg, prima declaratie in scandalul Cambridge Analytica: Am facut si greseli ...citeste mai departe despre "Nume mari... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 23:07