BlackBerry a dat in judecata Facebook, pretinzand ca aplicatiile sale de chat, Messenger si WhatsApp, precum si Instagram, ii incalca drepturile de proprietate intelectuala protejate de mai multe brevete inregistrate.
Functiile pe care BlackBerry pretinde ca Facebook le foloseste in aplicatiile sale fara a avea drept acopera partea de securitate, unele caracteristici ale interfetei grafice, dar si mai multe optiuni ce tin de functionalitatea propriu-zisa a acestora.
Generarea cheilor de criptare, afisarea pictogramelor numerice pentru a evidentia notificarile, etichetarea persoanelor in poze, autocompletarea textului in casuta de cautare si oprirea notificarilor pentru o conversatie sunt cateva dintre caracteristicile vizate de proces.
Cel mai probabil, cele doua companii vor ajunge la o intelegere. Fie Facebook va fi de acord sa plateasca pentru brevetele detinute de BlackBerry, fie va gasi niste brevete proprii pentru care sa initieze propriul proces pentru a anula actiunea celor de la BlackBerry.
Nu este neobisnuit ca o companie aflata pe o panta descendenta sau care incearca sa se reinventeze sa caute orice mijloace de finantare, inclusiv acest gen de procese. Au facut-o Yahoo! cu Facebook in 2012, Nokia cu Apple in 2016, iar exemplele ar putea continua.
Citeste si Sfarsitul unei ere: BlackBerry nu va mai face telefoane ...citeste mai departe despre "BlackBerry da in judecata Facebook pentru incalcarea mai multor brevete" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 08:33
Facebook, care stie deja foarte multe lucruri despre utilizatorii sai, ar putea in curand sa stie si cat castiga acestia.
Compania lui Mark Zuckerberg a depus o cerere de brevet pentru un sistem prin care urmareste sa determine statul socio-economic al ceror inscrisi pe reteaua sociala. In documentul citat de CBInsights este descris un algoritm care foloseste informatii pe care Facebook le colecteaza deja despre utilizatorii sai, cum ar fi ultima forma de invatamant absolvita, istoricul calatoriilor, numarul dispozitivelor cu acces la Internet pe care le detin, detinerea unei locuinte si zona in care locuiesc.
Sistemul foloseste metoda arborelui decizional. Astfel, pornind de la varsta utilizatorilor, se ramifica in intrebari specifice pentru diferite categorii de varsta. De exemplu, pentru cei cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani urmatoarea intrebare vizeaza numarul de dispozitive detinute, in timp ce in cazul celor de peste 30 de ani este relevant daca au sau nu propria casa.
Foto: via CBInsights
Raspunsuri diferite primesc punctaje diferite. De exemplu, absolventii de studii superioare primesc mai multe puncte decat absolventii de liceu. Aceeasi logica se aplica si pentru diferite zone rezidentiale.
La final, aceste punctaje sunt adunate pentru a estima statutul socio-economic al utilizatorului. Utilizatorii sunt grupati in trei clase: clasa muncitoare, clasa de mijloc si clasa superioara. In cererea de brevet se mentioneaza ca acest statut este un... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 10:18
Vrei sa mergi la un concert sau la un eveniment? In curand ti-ai putea organiza drumul pana acolo direct pe Facebook.
Cea mai mare retea sociala din lume, care are 1,59 de miliarde de utilizatori, a depus documentele necesare pentru obtinerea unui brevet in acest sens.
Potrivit Business Insider, functia Evenimente (Events) s-ar putea extinde.
Facebook inregistreaza venituri uriase si ajunge la un numar record de utilizatori
Astfel, atunci cand vei vedea un eveniment promovat prin reteaua sociala, in afara de optiunile clasice ("interesat", "merg", "ignora") ar putea aparea unele noi, prin care sa-ti anunti prietenii virtuali ca vei merge pana acolo cu masina personala sau daca esti interesat sa mergi, dar vrei sa fii pasager.
Sursa: US Patent & Trade Office
In acest ...citeste mai departe despre "Cum schimba Facebook modul in care interactionam - socializarea online dusa-n offline" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:26
Nu mai e mult pana cand vom putea transfera bani prin retelele sociale, precum Facebook, Twitter, WhatsApp si LinkedIn, atat la nivel international cat si local. Operatiunea va fi posibila datorita unui parteneriat deja incheiat ce va fi prezentat saptamana viioare la Barcelona, in cadrul Mobile World Congress.
"Parteneriatul cu fastacash va permite transferul de bani catre prieteni prin retelele sociale", se arata intr-un comunicat al Visa Europe.
Mai exact, Visa Europe ofera bancilor membre posibilitatea de a-si extinde serviciile puse la dispozitia clientilor, care utilizeaza Visa Direct, cu functionalitatea de transfer de bani catre alte persoane prin retelele sociale, precum Facebook, Twitter, WhatsApp si LinkedIn.
Parteneriatul va impulsiona utilizarea serviciului Visa Direct pentru transferuri de bani intre persoane atat la nivel international cat si local, intrucat va sustine stabilirea conexiunii intre consumatorii care doresc sa foloseasca canalele de social media pentru a transfera bani pe de o parte, bancile si furnizorii de servicii de plati pe de alta parte.
Prin alaturarea tehnologiei fastacash si a serviciului Visa Direct, bancile vor putea facilita transferurile de bani catre orice card Visa, iar utilizatorii finali vor putea realiza aceste transferuri prin intermediul retelelor sociale preferate sau platformelor de mesagerie.
Visa Europe a incheiat parteneriatului cu fastacash pentru a oferi tehnologia securizata "fastalink", in curs de a... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 13:18
Compania Facebook este data in judecata de firma Rembrandt Social Media, care afirma ca detine brevetele pentru butonul "Like" si alte functii utilizate de cea mai mare retea de socializare din lume, potrivit BBC.
Rembrandt Social Media afirma ca succesul Facebook se datoreaza in mare masura utilizarii fara permisiune a doua patente inregistrate de programatorul olandez Joannes Jozef Everardus van Der Meer in 1998, cu cinci ani inaintea aparitiei Facebook.
Van Der Meer a decedat in 2004.
Facebook a afirmat ca nu comenteaza acuzele aduse de Rembrandt Social Media sau procesul, deschis intr-un tribunal din Virginia - SUA.
Rembrandt detine acum brevete folosite de Van Der Meer pentru dezvoltarea unei retele sociale numite Surfbook.
Surfbook a fost un jurnal social care permitea utilizatorilor sa imparta informatii cu prietenii si familia, precum si sa-si exprime aprobarea pentru unele date folosind un buton "like", potrivit documentelor transmise tribunalului de avocatii Rembrandt.
Potrivit acestora, Facebook cunoaste existenta brevetelor, intrucat le-a notat in propriile aplicatii pentru patentarea unor tehnologii pentru retele sociale. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 08:19
Primul brevet al lui Mark Zuckerberg, fondatorul retelei sociale Facebook, depus in urma cu sase ani la Biroul American pentru Brevete si Marci Inregistrate, a fost aprobat marti. Brevetul se intituleaza "Generare dinamica a continutului confidential".
Este vorba de un sistem si o metoda prin care se ofera o generare dinamica a continului privat. Aceasta inventie include crearea unui profil pentru utilizator, iar apoi se primesc cateva setari ale continutului confidential de la utilizatorul asociat cu profilul. Profilul asociat cu utilizatorul este updatat pentru a incorpora una sau mai multe setari legate de confidentialitate, conform Mashable.
Acest brevet protejeaza modul in care informatiile privind utilizatorul apar pe ecran, incluzand si tipul de vizualizare a setarilor de confidentialitate.
Expertii in IT spun ca acest brevet nu are o importanta ridicata, insa mentioneaza in acelasi timp ca Facebook are nevoie de cat mai multe patente, mai ales tina nd cont de recentele procese cu Yahoo.
Yahoo! ataca Facebook: Incepe un nou razboi al brevetelor mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 12:01
AOL si Microsoft au ajuns la o intelegere de 1,056 miliarde de dolari pentru transferul a peste 800 din brevetele de inventie ale AOL catre compania condusa de Steve Balmer.
AOL detinea in jur de 1.100 de brevete de inventie. Microsoft va folosi noua proprietate intelectuala impreuna cu Facebook, folosindu-se de o serie de inventie din domeniul retelelor sociale puse la punct de AOL pe vremea cand era o simpla platforma web.
Alte brevete vandute de AOL tin de publicitate, cautare, localizare, securitate si transmisie de continut media, scrie VentureBeat.
AOL, pe de alta parte, vrea sa-si creasca valoarea pentru actionari.
"Incheierea acestei tranzactii reprezinta un pas major pe care AOL il face pentru a creste valoarea companiei pentru actionari", au declarat reprezentantii companiei intr-un comunicat de presa.
Anul trecut, in aprilie, cand AOL si-a anuntat intentia, actiunile companiei au crescut cu 43%, aratand ca investitorii erau pe deplin acord cu strategia AOL.
Luna trecuta, Startboard Value LP, care detine 5% din actiunile AOL, a prezentat un document de 96 de pagini cu greselile pe care le-a facut AOL in business-ul media.
AOL a cheltuit in perioada 2009-2011 peste 667 milioane de dolari pe achizitii. Printre companiile cumparate de gigantul online se numara Emurse, Patch Media, Going, 5min Media, TechCrunch si Huffington Post. Pentru TechCrunch, AOL a platit 32 de milioane de dolari, in timp ce pe Huffington Post a dat 315 milioane de dolari.... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 17:44
Facebook a dat in judecata Yahoo!, acuzand portalul de Internet ca a incalcat mai multe brevete ale sale, la mai putin o luna de cand Yahoo! a dat in judecata Facebook.
Yahoo! a depus, la un tribunal din California, o plangere impotriva Facebook, acuzand compania ca a violat 10 dintre brevetele sale, potrivit Mashable.
Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, a lansat un contra-atac, depunand, la randul sau, plangere impotriva Yahoo! pentru violarea brevetelor.
"Am precizat de la inceput ca ne vom apara viguros impotriva plangerii Yahoo!, iar astazi am raspuns, demarand o procedura care acuza Yahoo! de violarea a 10 dintre brevetele noastre", a afirmat directorul juridic al retelei sociale, Ted Ullyot.
Facebook a depus plangere ca raspuns la "decizia Yahoo! de a ataca unul dintre partenerii sai si de a acorda prioritate proceselor in instanta in defavoarea inovatiilor", a adaugat el.
Creata in 1995, cu noua ani inainte ca retelele sociale sa se impuna, compania Yahoo! sustine, in plangerea sa, ca o parte din tehnologia care sta la baza Facebook fusese deja utilizata Yahoo!. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 10:31
Facebook a anuntat miercuri ca un litigiu cu Yahoo! privind drepturi de proprietate intelectuala ar putea avea un impact financiar asupra companiei, cea mai populara retea de socializare la nivel mondial fiind acuzata ca a folosit ilegal mai multe patente.
Yahoo! a dat in judecata Facebook in aceasta luna, cu acuzatia ca incalca patentele sale in domeniul publicitatii, retelei de socializare, confidentialitatii si mesageriei, relateaza Bloomberg.
Facebook nu a dat inca un raspuns oficial la aceasta actiune in justitie.
"Acest litigiu este inca in faza preliminara. Daca va avea loc un deznodamant nefavorabil, poate exista un impact material asupra afacerilor companiei, a situatiei financiare si a rezultatelor operationale", se arata intr-un comunicat al Facebook.
Operatorul retelei de socializare se confrunta cu mai multe procese legate de drepturile de proprietate intelectuala.
Facebook a cumparat circa 60 de patente in SUA, la sfarsitul anului trecut, si vrea sa se protejeze prin cresterea portofoliului.
La inceputul lunii martie, Facebook a cumparat 750 de patente de la International Business Machines, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Yahoo!, cel mai mare portal web din SUA, a cerut Facebook sa cumpere licente pentru tehnologie, asa cum au facut alte companii.
In documentele inaintate justitiei, Yahoo! sustine ca Facebook incalca 10 patente si a solicitat despagubiri.
Facebook vrea sa obtina 5 miliarde de euro prin intermediul unei... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 19:17