Cercetatorii Kaspersky au identificat o aplicatie falsa, care este conceputa pentru a pacali utilizatorii sa creada ca este versiunea certificata de FaceApp, dar infecteaza dispozitivele victimelor cu un modul adware numit MobiDash.
Odata ce aplicatia este descarcata din surse neoficiale si instalata, aceasta simuleaza o eroare si este eliminata. Apoi, un modul malware din aplicatie ramane, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afisand reclame.
Potrivit datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au intampinat aceasta problema numai in ultimele doua zile, primele detectii aparand pe 7 iulie. Au fost identificate aproape 800 de module diferite.
"Persoanele din spatele MobiDash isi ascund adesea modulul adware in aplicatii si servicii populare", explica Igor Golovin, security researcher la Kaspersky. "Aceasta inseamna ca actiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales daca luam in considerare sutele de tinte, in doar cateva zile. Le recomandam utilizatorilor sa nu descarce aplicatii din surse neoficiale si sa instaleze solutii de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme."
Produsele Kaspersky detecteaza si blocheaza amenintarea ca non-virus: HEUR: AdWare.AndroidOS.Mobidash. mai mult
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 11:37
Feed-urile noastre de Facebook, Instagram si Twitter au fost invadate in ultima vreme de poze "imbatranite" cu ajutorul filtrului folosit de aplicatia FaceApp. Nu numai ca a devenit viral, ci s-a transformat intr-un challenge, adica oamenii se indeamna sa faca aceasta transformare digitala. Dar de ce a devenit atat de populara si care sunt pericolele ascunse?
FaceApp foloseste o tehnologie numita "retea neurala", bazata pe Inteligenta Artificiala, prin care modifica digital fotografiile.
Ea contine si alte filtre, in afara de cel de imbatranire. Iti poate pune breton sau un zambet pe fata ori te poate "transforma" intr-o persoana de sex opus.
Pozele "imbatranite" au devenit de curand un fenomen in social media (doar pe Instagram, hashtagul #faceapp a fost folosit pana acum de peste 370.000 de ori) din trei motive principale:
E amuzant sa te vezi imbatranit/a;Modul in care se realizeaza imbatranirea e realist - adica iti pastreaza destule trasaturi faciale incat sa fii recognoscibil/a;E cool sa fii #trending si sa faci ce fac si altii.
Dar, ca orice aplicatie, FaceApp are termeni si conditii, respectiv o politica de confidentialitate, la care bine sa fim atenti putin, inainte sa decidem daca merita sa facem parte din aceasta distractie de moment.
Insa inainte de a trece la aceste detalii, mentionam ca Wireless Lab este compania care a creat-o, care are sediul in Rusia si este condusa de Yaroslav Goncharov.
Partajarea datelor utilizatorilor FaceApp... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 08:36