Firma timisoreana Elba, care produce faruri pentru grupuri auto precum Dacia-Renault sau Skoda, a negociat vanzarea unui teren de aproximativ 56.000 mp din Timisoara pentru suma de 12,5 milioane de euro. Potrivit zf.ro, cumparator este un dezvoltator imobiliar care a vrut sa ramana anonim.
"Consiliul de Administratie al societatii a facut demersuri pentru vanzarea terenului din Strada Garii si am primit o oferta pe care o consideram acceptabila si pe care o supunem aprobarii actionarilor. Suprafata terenului este de aproximativ 56.000 mp, (...) si cuprinde inclusiv drumul de acces.
Pretul este de 12,5 milioane de euro si se va plati dupa obtinerea aprobarii PUZ-ului si a autorizatiei de construire pentru prima parte a constructiei. Ca timp, se estimeaza un interval de maximum un an si jumatate. Cumparatorul este un investitor imobiliar si doreste sa se mentina confidentialitatea privind denumirea sa pana la momentul intocmirii documentelor publice aferente procedurilor administrative", se arata intr-un document al Consiliului de Administratie al societatii Elba,citat de Ziarul Financiar.
Istoria Elba incepe in 1921, cand a fost infiintata firma Dura, care avea ca si obiect principal de activitate fabricarea reperelor destinate copurilor de iluminat. Aceasta firma a constituit punctul de plecare al existentei firmei ELBA de astazi.
In 1923, ia nastere o alta firma, al carei viitor o va apropia de ELBA. Este vorba de firma "Rudolf Kissling si Fiul"care in 1925 va... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 21:04
Publicatia britanica The Guardian a publicat miercuri un articol despre bicicletele Pegas, in care vorbeste despre transformarea "vestigiilor" din era comunista in vehicule de secol XXI, o marca reinviata in 2012, dar care pastreaza elemente ale anilor 1960.
In Romania comunista, aproape toti copiii aveau o bicicleta Pegas. "Intr-o tara rupta de lumea inconjuratoare, bicicletele fabricate de compania detinuta de stat reprezentau tot ceea ce stiau oamenii. Dupa sfarsitul violent al lui Nicolae Ceausescu, in 1989, lucrurile s-au schimbat".
Marci straine au invadat tara, iar romanii au uitat de Pegas, la fel si de alte "vestigii" ale erei comuniste. Compania si-a inchis linia de productie in 2001.
11 ani mai tarziu, patru tineri au luat decizia de a recrea bicicletele copilariei lor si au adaptat designul la secolul XXI. Ideea le-a venit dupa ce unul dintre ei cauta inlocuitor pentru bicicleta de import care ii fusese furata.
Prin aceste biciclete, spune unul dintre cofondatorii companiei, Andrei Botescu, sunt inviate amintiri din copilarie.
Echipa a pastrat anumite elemente de design ale bicicletelor din anii '60 si '70, inclusiv saua de tip "banana" si coarnele in stil chopper. Publicul tinta: persoane cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.
In primul an de la relansare, au fost vandute 500 de biciclete Pegas. Numarul s-a dublat in fiecare an. In 2016, compania a vandut 10.000 de unitati, lucru favorizat si de cumpararea de catre eMag a majoritatii... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 16:49
Un sopron improvizat intr-un sat din Maramures la inceputul anilor '90 s-a transformat in doar cativa ani in exportator de mobila pentru tari mari din Europa si chiar pentru Canada.
Povestea fabricii de mobila Mobserv incepe in 1993. Vasile Pop avea 53 de ani si o experienta de peste 20 de ani in fabricarea pieselor de mobilier pentru export cand s-a hotarat sa mearga pe propriul drum.
Despre experienta intinsa pe doua decenii a formarii, cresterii si supravietuirii afacerii ne-a vorbit nepotul de frate al mesterului, Calin Pop, absolvent al Universitatii Politehnica din Timisoara.
"A inceput intr-un sopron improvizat, cu scule putine, cu cativa oameni langa el, care, tot asa, au simtit la momentul respectiv ca fostele structuri si fabrici de pe vremea comunismului incet-incet incep sa se inchida.
Unchiul meu a ales sa tina langa el oameni care deja stiau meserie si isi doreau sa mearga mai departe si sa faca ce stiau cel mai bine: produse pentru ...citeste mai departe despre "Au reusit in afaceri Fabrica din Maramures: de la sopron la exportator de mobila in Germania si Canada" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 08:40
"Cand ucizi un monstru, trebuie sa aduni si oasele, iar asta poate lua ceva timp" - isi incepe o publicatie straina articolul in care trece in revista viata in Romania post-comunista, oglindita intr-o explozitie ajunsa si in SUA.
Fotograful Tamas Dezso imortalizeaza de ani buni "dezintegrarea infrastructurii comuniste" in Romania si incercarile acesteia de a se adapta, relateaza Wired.
"Cladiri simbolice si foste fabrici dispar, iar satele sunt parasite cu o viteza incredibila", explica fotograful realitatea din Romania. Inainte ca din acestea sa nu mai ramana nimic, jurnalistul le-a imortalizat: "Tinta mea cu aceste fotografii este sa redau o lume care poate disparea imperceptibil si foarte rapid".
Instantaneele redau izolarea, dezamagirea, pe de o parte, dar si rabdarea si speranta.
Desi a intrat in UE in 2007, castigandu-si un loc in lumea moderna, Romania ramane o tara cu multi someri, mai ales prin satele uitate de lume, care nu vor vedea beneficii imediate de pe ...citeste mai departe despre "Cum se vede Romania post-comunista din SUA: Timpul este perceput intr-un cu totul alt mod (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 15:28
Pe locul fostelor fabrici comuniste se afla in prezent fie complexe rezidentiale, fie hipermarketuri. In alte zone urmeaza sa fie construite centre comerciale. Cum arata azi terenurile pe care alta data tronau gigantii de fier, mandria erei ceausiste?
Multe fabrici deschise in timpul perioadei comuniste s-au inchis. Motivele variaza, de la lipsa de investitii, pana la absenta productivitatii si chiar a obiectului muncii. Activitati care in trecut erau facute de angajati au intrat in sarcina sistemelor automate.
Pe terenul fostei uzine Vulcan, din Bucuresti, va fi construit un centru comercial, Benevo Retail Park. La Vulcan se faceau echipamente industriale. Terenul apartine omului de afaceri Ovidiu Tender si are o suprafata de 77.000 de metri patrati.
Terenul fostei uzine Vulcan
Pozitia sa strategica a atras atentia grupului Benovo Capital, in conditiile in care terenul beneficiaza de deschidere catre bulverdale Sebastian si Progresului.
Centrul comercial care va fi deschis pe acest teren va include un hipermarket, un magazin de bricolaj si o galerie comerciala. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta public.
O alta fabrica din perioada comunista care s-a inchis este Suveica, locul in care se teseau pe vremuri haine si materiale. Pe terenul acesteia se afla acum un complex rezidential, dezvoltat de Global Trade Center, numit Rose Garden.
Ansamblul este format din 11 blocuri care totalizeaza mai mult de 900 de apartamente. Complexul rezidential... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:01
Capitalismul de opereta care a fost construit in ultimii douazeci de ani in Romania alimenteaza nostalgii/mitologii care in restul tarilor excomuniste au fost de mult uitate. Victime unor asemenea abordari pot sa cada lesne mai ales cei care nu au trait acele vremuri si isi hranesc cunostintele despre istoria recenta de la cite un nene care bate cimpii pe banca din fata blocului sau la televizor - fiecare dupa sansa. 1. Fiecare persoana activa avea un loc de munca sigur si garantat pe viata.
Absolventii de facultate, de exemplu, primeau intr-adevar ceea ce se numea "repartitie". In cele mai multe cazuri, asta echivala cu o "excursie" de cel putin trei ani undeva la capatul lumii, cu un salariu inferior celui unui muncitor calificat.
Transferul era aproape imposibil, deci sistemul echivala cu un soi de iobagie.
Avansarile se faceau "pe pile" in cele mai multe cazuri, inscrierea in partidul comunist era obligatorie pentru cea mai insignifianta functie.
Uzinele, mai ales, semanau cu lagarele de munca, neincalzite, populate cu muncitori care, intr-o proportie semnificativa, la prinz erau deja beti. Inginerii si economistii erau un fel de rau necesar.
Vertebrele economiei erau batrinul maistru cu basca-n cap si omenosul secretar de partid pe sectie/combinat, in general un politruc bun de gura care nu se pricepea la nimic. 2. Salariul era suficient pentru un trai decent.
Pentru conditii de munca speciale – mine, santiere, combinatele care presupuneau... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 23:15