Gustul laptelui adevarat, direct de la vacuta ingrijita cu mare atentie, pare sa fie mai degraba pe cale de disparitie, in ziua de astazi, cand toate produsele sunt ultraprocesate.
In toata aceasta abundenta de "bunatati" produse in serie, un brand 100% romanesc este singurul care vinde produse nestandardizate - Laptaria cu Caimac.
"Produsele noastre nu am nimic in plus. Au insa enorm de multe in minus: nu avem lapte praf, nu compusi de lapte praf, nu avem uleiuri vegetale, nu avem stabilizatori, nu avem E-uri, nu avem coloranti, nu avem zahar", explica Adrian Cocan, managerul Laptariei cu Caimac.
Pornind de la aceasta informatie, Business24 a aflat foarte multe detalii despre mica ferma, care in 2018 a devenit un brand de mare valoare pentru Romania.
Daca in iulie 2018 au vandut saptamanal 1.150 de sticle de lapte si 500 de borcane de iaurt, in februarie 2019, vanzarile au crescut la 16.000 de sticle de lapte, 13.250 de borcane de iaurt, 7.500 de sticle de sana si lapte batut, 2750 de borcane de smantana, 750 de cutii de cas zvantat si 150 de kg alte branzeturi.
"Ferma a pornit-o socrul meu, domnul Nicusor Serban, in 1994, cu un tractor cumparat cu bani imprumutati. A luat in arenda terenuri de la proprietari persoane fizice (model pastrat pana azi) . In 1998 a cumparat prima vaca, pentru uz gospodaresc", povesteste Adrian Cocan, intr-un interviu acordat Business24.
Apoi a mai cumparat vaci, pentru ca au cerut lapte prietenii si rudele. In 2005, numarul... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 12:30
Fabrica Lactate Bradet, inchisa la inceputul lunii martie, dupa ce in branza de vaci produsa a fost gasita bacteria E.coli, isi va relua activitatea saptamana aceasta, dupa ce a obtinut avizele de la Directia de Sanatate Publica (DSP) si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arges.
Lactate Bradet isi va relua activitatea "intr-o zi-doua", dupa ce a obtinut avizele necesare de la DSP si DSVSA Arges, a declarat, miercuri, administratorul fabricii, Marius Badea, conform News.ro.
El a precizat ca angajatilor fabricii li s-au facut analizele la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, iar rezultatele acestora au iesit conform normelor.
Directorul DSVSA Arges, Gelu Lupu, a declarat ca o echipa din institutie a mers, miercuri, la sediul Lactate Bradet si ca din punctul de vedere al inspectorilor din domeniul sigurantei alimentelor fabrica "nu are niciun fel de probleme".
De asemenea, administratorul fabricii a mai spus ca in decizia de a relua productia ...citeste mai departe despre "Lactate Bradet isi reia activitatea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 20:35
Patronul Lactate Bradet, Marius Badea, a demarat miercuri campania de strangere a capitalului social pentru noua companie pe care intentioneaza sa o creeze - Bradet Romanesc.
Campania, prin care Marius Badea intentioneaza sa stranga cel putin 10 milioane de lei, dureaza 60 de zile si se deruleaza pe platforma sprijina.ro.
"Astazi punem prima caramida la constructia companiei Bradet Romanesc SA. Incepem sa strangem capitalul social. A sosit momentul sa vedem cat de puternici suntem in fata celor care vor sa ingroape tot ce este produs autentic romanesc. Dupa strangerea capitalului, pe durata a 60 de zile, infiintam societatea pe actiuni si in functie de banii subscrisi decidem: fie construim o fabrica noua, fie extindem fabrica actuala.
Daca reusim sa construim o fabrica noua, actuala fabrica va intra in circuitul agroturistic. Suntem amplasati intr-o zona de vis, o zona de maxima relaxare la care toti actionarii vor avea acces gratuit dupa o regula stabilita impreuna", scria, ...citeste mai departe despre "Patronul Lactate Bradet strange bani de la cetateni sa infiinteze o noua companie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 14:47
Peste 50 de fabrici de lapte din Romania, reprezentand aproape o treime din total, s-au inchis anul trecut din cauza scaderii cererii pe piata interna si cresterii costurilor de productie, a declarat agentiei MEDIAFAX Dorin Cojocaru, presedintele patronatului APRIL din industria laptelui.
La inceputul anului trecut in Romania functionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numarul fabricilor scazuse la 152, iar la finele anului la 130, potrivit Mediafax.
"S-au inchis pentru ca nu le mai merg afacerile. Costurile de productie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput sa renunte la productia interna de lapte, pentru ca marcile proprii se produc in tari precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste tari vine lapte mai ieftin, pentru ca au ramas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru.
El a adaugat ca hypermarketurile au marit taxele de raft pentru producatorii romani si incearca sa sustina firmele din tarile in care isi au originile.
"INS spune ca a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune insa cu cat au crescut importurile in acest an. Multe ferme medii si mari din Romania s-au inchis, pentru ca din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Exista astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.
Dorin Cojocaru a amintit ca la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:16
Grupul agroalimentar francez Danone a anuntat miercuri ca intentioneaza sa inchida trei fabrici de produse lactate din Europa si sa reduca 325 de locuri de munca pentru a raspunde la scaderea cererii de produse lactate proaspete, transmite Reuters.
Danone, cel mai mare producator mondial de produse lactate proaspete cu marci precum Activia si Actimel, a precizat ca intentioneaza sa inchida fabricile de la Casale Cremasco (Italia), Hagenow (Germania) si Budapesta (Ungaria), urmand ca productia sa fie transferata treptat la uzinele din Belgia, Polania, Germania si Franta.
Masura va conduce la eliminare a 100 de locuri de munca in Italia, 70 de posturi in Germania si 155 de posturi in Ungaria.
"Incepand din 2010, degradarea conjuncturii economice si a cheltuielilor de consum din Europa au antrenat o scadere semnificativa a vanzarilor in aceasta regiune", a informat Danone intr-un comunicat. "Desi volumele de vanzari in Europa arata in prezent semne de imbunatatire, divizia de produse lactate proaspete inregistreaza cazuri de supracapacitati pe unele piete locale" se mai arata in comunicatul de presa.
Potrivit unui purtator de cuvant al grupului Danone, divizia europeana de produse lactate proaspete are aproximativ 9.000 de angajati la 19 fabrici. La nivel global, Danone are 104.000 de angajati si 190 de facilitati de productie.
Grupul Danone a demarat investitia in Romania, in 1996, prin achizitia fostei unitati Miorita Fundeni. Veniturile Danone Romania au... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 15:03
Reprezentantii Friesland dezmint informatiile potrivit carora ar inchida fabrica Napolact din Cluj si spun ca o decizie in privinta relocarii la Targu Mures nu a fost, inca, luata.
"Informatiile despre inchiderea fabricii FrieslandCampina din Cluj sunt speculatii. Fabrica nu a fost inchisa, este functionala ca si pana acum. O decizie privind relocarea productiei de la Baciu catre alta unitate de productie nu a fost luata.
Pentru a isi asigura o prezenta sustenabila pe termen lung in Romania, FrieslandCampina cauta continuu sa imbunatateasca productia, distributia, strategiile de marketing, vanzari si resurse umane, in conditiile de piata dificile din prezent. In acest sens, FrieslandCampina analizeaza in mod constant unde si cum este cel mai eficient sa produca marcile companiei", a declarat Cornel Caramizaru, director de vanzari al FrieslandCampina Romania, pentru Mediafax.
La randul sau, directorul Agentiei Judetene sentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a spus ca nu a primit nicio notificare privind o eventuala disponibilizare colectiva la fabrica Napolact din Baciu.
Fabrica Napolact s-ar putea inchide
Fabrica Napolact din Cluj, una dintre cele mai profitabile companii romanesti din domeniul productiei de lactate si branzeturi, pana acum sase ani, s-ar putea inchide, dupa ce olandezii de la Friesland, cei care au cumparat Napolact in 2004, ar fi decis sa mute operatiunile in Targu Mures, conform unor surse.
Grupul olandez... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:32
Radu Timis, patronul producatorului de mezeluri Cris-Tim, a renuntat intra pe piata lactatelor cu un nou brand - Mandruta, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro.
"Am demolat grajdurile pentru porci si am construit gradjuri pentru vaci, acum avem 500 de vaci cu lapte, o productie de 15.000 de litri si un efectiv de 20.000 de litri de lapte", a declarat Timis, pentru ZF Live.
Patronul Cris-Tim sustine ca anul trecut a fost unul foarte dificil, in care a reusit cu greu sa acopere cheltuielie. Din aceasta cauza, a renuntat la afacerea cu porci, de la ferma situata in Boldesti-Scaeni, judetul Prahova concentrandu-se catre fermele de vaci pentru lapte. Omul de afaceri nu a renuntat, insa, de tot la afacerea cu porci, care reprezinta 4% din valoarea afacerii grupului Cris-Tim.
"Anul trecut, in zona carnii, produsele s-au scumpit cu 22%, iar leul s-a devalorizat cu 8%. Piata nu a suportat, puterea de cumparare a fost mai mica, iar profitul nostru a disparut", explica Timis de ce a decis schimbarea planului de afaceri.
Pentru anul acesta, Timis mizeaza pe o crestere de 30%. De asemenea, una dintre tintele omului de afaceri este sa vanda lapte in propriile magazine. "Planul este sa ajungem sa vindem lapte in propriile magazine, la un pret de 2,5 lei/l".
Omul de afaceri a mai explicat ca diferenta mare dintre pretul laptului la producatori si cel vandut in magazine este data de mai multi factori: "O constanta este procesarea, apoi apar cheltuielil cu... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 11:22
Numai 20% din laptele produs in Romania ajunge in fabrici pentru procesare, in conditiile in care productia totala este de 4,4 miliarde litri, a declarat deputatul UNPR Valeriu Steriu, fost presedinte al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), potrivit NewsIn."Din cantitatea de 4,4 miliarde litri de lapte produs in 2010, doar 993 milioane de litri ajung la unitati specializate, circa 1,2 miliarde litri reprezinta vanzarile directe pe piata, 1,7 miliarde litri lapte raman in ferme pentru consum familial, iar 434 milioane litri reprezinta consum tehnologic, ceea ce ramane la vitei", a mentionat deputatul Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Valeriu Steriu.
Acesta a mentionat ca in Romania exista 290 de agenti economici in sectorul laptelui, cu o capacitate proiectata de 2,67 miliarde litri, dar numai 1,35 miliarde litri sunt capacitati in lucru acoperite.Steriu a mai spus ca, in Romania, consumul de produse lactate este intre 5 si 10 ori mai mic decat cel european, dupa unele statistici, ceea ce arata un potential de piata foarte mare.
Deputatul UNPR a mai spus ca importul de produse lactate a fost de circa 130-140 milioane euro in 2010, iar exportul a fost de circa 40 milioane euro, cu o tendinta de crestere."La branzeturi si casuri importam 2.000 de tone in valoare de 70 de milioane euro si exportam mai mult, circa 2.700 de tone, dar in valoare de doar 15 milioane euro, ceea ce arata ca se face export de materie prima, de casuri, dar... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 15:33
Societatea InterAgro SRL, din Grupul InterAgro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a inaugurat luni o fabrica de napolitane si biscuiti in orasul Zimnicea din judetul Teleorman, in urma unei investitii de 5 milioane de euro, fondurile necesare fiind asigurate din surse proprii, informeaza NewsIn."Fabrica beneficiaza de un proces de productie continuu, complet automatizat, care va realiza trei tipuri de produse: biscuiti, napolitane si rulade. Dulciurile sunt destinate pietei interne, urmand sa fie comercializate in supermarketuri si prin distribuitori", spun reprezentantii companiei.
Fabrica de biscuiti si napolitane face parte din programul investitional al companiei InterAgro SRL, parte a Grupului InterAgro, care are in vedere valorificarea superioara a resurselor obtinute in cadrul grupului.
"Biscuitii, napolitanele si ruladele sunt obtinute din diferite sortimente de faina produse in propria moara a companiei.
La randul ei, faina se obtine din grau cultivat pe terenurile firmei; chiar si unele materii auxiliare, precum unt si smantana, sunt produse in cadrul societatii InterAgro", au adaugat oficialii companiei.
Pentru 2011, acestia preconizeaza o cifra de afaceri de aproape 30 milioane de lei, la o productie obtinuta prin utilizarea a 80% din capacitatea fabricii si se estimeaza ca anul urmator productia va fi majorata.
Totodata, InterAgro SRL Zimnicea, una dintre principalele companii din cadul Grupului InterAgro, implineste 10 ani de la infiintare,... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 17:15