Producatorul chinez de vehicule electrice si baterii reincarcabile BYD a semnat un acord pentru deschiderea unei fabrici in Maroc, anul viitor.
BYD va angaja 2.500 de muncitori pentru a produce in statul african vehicule, autobuze si camioane electrice, precum si baterii pentru masini de pasageri, transmite Automotive News Europe.
Fabrica va fi in noul oras Mohamed VI Tangier Tech, parte a proiectului dintre China si Maroc ce vizeaza crearea unui asa-numit Silicon Valley in Africa de Nord. Marocul beneficiaza si de un modern port, Tanger Med, unde exista un terminal de mari dimensiuni pentru imbarcarea si debarcarea automobilelor.
In ultimii ani multi producatori auto si-au deschis fabrici de asamblare in Maroc. Companiile auto straine sunt stimulate sa faca investitii in statul african, care are o inflatie scazuta, costuri reduse cu forta de munca, acorda subventii generoase, dispune de o infrastructura de transport imbunatatita si ofera stabilitate economica si politica.
Salariul mediu lunar in Maroc este de sub 400 de euro, fata de 2.000 de euro dincolo de Marea Mediterana, in Spania.
Renault are cea mai mare fabrica din regiune, langa Tanger, unde anul trecut au fost produse 273.000 vehicule Dacia. Renault are si uzine mai mici in Casablanca (Maroc) si Oran (Algeria).
Grupul PSA va incepe in 2019 construirea unei fabrici langa orasul marocan Kenitra. Magneti Marelli, divizia de componente auto a Fiat, a anuntat recent ca va investi 37 de milioane de... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 13:40
1Uzina Dacia din Tanger, Maroc, a sarbatorit recent iesirea de pe linia de productie a autoturismului cu numarul un milion.
Dacia cu numarul 1.000.000 asamblata in Maroc a fost un model Lodgy de culoare Azurite Blue.
Potrivit celor de la AutoExpress, de la inaugurarea din 2012 si pana in prezent, la uzina Dacia din Tanger au fost produse 474.840 de modele Sandero, 320.078 de modele Dokker si 193.181 de modele Lodgy.
"Fabrica din Tanger este o parte integrala din povestea de succes a Dacia. De la inaugurarea ei, in 2012, a avut o crestere exceptionala a productiei si a atins nivelul asteptat de calitate intr-un timp record", a declarat Francois Mariotte, directorul de marketing si vanzari al Dacia.
Uzina din Tanger are o capacitate de 340 de mii de autoturisme pe an.
M.D. ...citeste mai departe despre "Dacia a construit 1.000.000 de masini in Maroc" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 13:54
Grupul francez Renault, care detine Dacia, ar putea pune lacat pe fabrica din Romania si ar urma sa-si mute operatiunile in Maroc, pe fondul escaladarii tensiunilor intre conducere si sindicate pe tema salariilor, scrie presa araba.
Muncitorii din tara noastra vor sa primeasca mai multi bani, insa sefii sustin ca, daca le-ar mari remuneratiile, atunci uzina si-ar pierde din competitivitate, mai ales ca angajatii din Tanger, Maroc, castiga de doua ori mai putin, arata Hespress.
Avand in vedere ca inca nu s-a ajuns la o intelegere, desi discutiile intre cele doua parti dureaza de ceva vreme, autoritatile de la Bucuresti privesc cu teama spre viitorul grupului Renault in Romania.
Exista doua posibilitati: fie va transfera o parte din operatiuni in Tanger, Maroc, fie va lua o decizie extrema si va renunta de tot la afacere, caz in care mii de muncitori ar ramane fara slujba, mai scrie sursa citata.
Exista si tensiuni intre companie si autoritatile romane, in conditiile in care ...citeste mai departe despre "Renault ar putea pune lacat pe fabrica Dacia din Romania - presa araba" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 10:32
Renault si-a ales, probabil, cel mai prost moment pentru a-si inaugura fabrica din Tanger, in Maroc, iritarea francezilor fiind la cote maxime deoarece, dupa relocarea in Romania, compania a mai dus o mare parte a productiei in afara Frantei.
Cu trei luni inainte de alegeri, cand punctul central al campaniilor electorale este expresia "Fabricat in Franta", Carlos Ghosn, directorul general al Renault, si regele Mohammed VI au inaugurat uzina contructorului in Melloussa, la vreo 30 de kilometri de Tanger, unde se vor fabrica 340.000 de masini, pana in 2013, potentialul maxim fiind de 400.000, relateaza Francezii, suparati pe marocani si romani pentru ca le fura joburile de la Renault pe mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 10:15
Uzinele de la Pitesti ar putea pierde productia Dacia, in favoarea celor din Maroc daca piata auto va scadea, a declarat vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, intr-un interviu acordat TVR Info. Nu este pentru prima oara cand oficialii companiei ameninta cu mutarea productiei in fabrica din Casablanca, directorul Renault deschizand aceasta discutie in urma cu cateva luni.
"Uzina din Maroc va incepe sa functioneze din 2012. Aceasta situatie a creat un pic de teama in randul salariatilor de la Pitesti. Sper ca vor avea un plus de intelepciune sa priceapa ca, in cazul in care piata auto cade, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru productia automobilelor Dacia", a spus Stroe, ale carui declaratii suna a amenintare.
Motivul pentru care s-ar dori mutarea in Maroc? Mana de lucru mai ieftina, bineinteles. In conditiile in care numeroase companii straine aleg Romania in detrimentul altor state tocmai pentru pretul redus al orei de munca, Dacia doreste sa se mute in Maroc. "Costul orei de munca e mai mic cu 18%," declara Stroe, incercand astfel de motiveze mutarea productiei brandului de tara in strainatate.
De asemenea, vicepresedintele Automobile Dacia sustine ca aceasta mutare ar facilita si alimentarea pietei auto prin Gibraltar.
Mutarea, dorita de Renault
"Am decis mutarea unei parti a productiei Sandero in Maroc datorita cresterii cererii pentru Duster, astfel ca trebuie sa marim cadenta de productie. Cum suntem aproape de capacitatea... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 18:11
Automobile Dacia va muta o parte din productia modelului Sandero de la Mioveni la fabrica Renault din Casablanca, Maroc, pentru a extinde capacitatea de productie a Duster, a declarat Jacques Chauvet, directorul Renault pentru regiunea Euromed si totodata presedintele CA al Dacia, potrivit Mediafax."Am decis mutarea unei parti a productiei Sandero in Maroc datorita cresterii cererii pentru Duster, astfel ca trebuie sa marim cadenta de productie. Cum suntem aproape de capacitatea maxima de productie a uzinei de la Mioveni, vom muta o parte din productia Sandero ca sa facem loc modelului Duster", a spus Chauvet, prezent la Salonul Auto de la Frankfurt.Totodata, el a afirmat ca cele doua noi modele Dacia pe care Renault le va fabrica la uzina de la Tanger, Maroc, respectiv modelul de familie si cel comercial, vor intra in productie la inceputul anului viitor.Chauvet a adaugat ca o mare parte din componentele necesare fabricarii celor doua modele vor proveni de la furnizorii din Romania.El a mai spus ca Renault nu are in plan, in prezent, constructia unui automobil Dacia electric sau hibrid, insa nu exclude un astfel de proiect in viitor.
Renault a anuntat, in iulie, ca vanzarile Dacia de autoturisme si vehicule comerciale usoare au scazut in primul semestru al acestui an cu 2,9%, la 176.956 de unitati, de la 182.153 in aceeasi perioada a anului trecut.Conform Dacia a inregistrat o crestere de 2,5% a vanzarilor pe pietele europene, conservandu-si cota de piata de 1,6%, iar... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 18:27
Compania a produs, saptamana trecuta, motorul pe benzina cu numarul 1,5 milioane, primul fiind fabricat in anul 2004, conform NewsIn.Printre clientii carora Uzina Mecanica Dacia le furnizeaza motoare se numara Uzina Vehicule Dacia (pentru gama Logan si Sandero) si uzine Renault din Franta, Rusia, Maroc, Africa de Sud, Columbia.
"Cele doua varietati de motoare asamblate la UMCD, K7J (1,4 litri) si K7M (1,6 litri), au inceput sa fie fabricate la Mioveni odata cu lansarea gamei Logan, in 2004. In prezent, linia de fabricatie are o capacitate instalata zilnica de 1.567 motoare", se arata in comunicat.
UMCD este cea de-a doua uzina mecanica din grupul Renault la nivel mondial, fiind organizata in sase departamente de fabricatie (Motoare, Cutii de viteze J, Cutii de viteze TL, Aluminiu, Sudura/Presaj, Asamblaj/Cataforeza/Uzinaj).
In 2010, in uzina au fost inregistrate mai multe cifre importante de productie, printre care: cutia de viteze J cu numarul 1,5 milioane, cutia de viteze TL cu numarul 300.000, motorul K7 cu numarul 1,25 milioane.
In 2010, UMCD a asamblat peste 247.780 de motoare. Cei 3.785 de angajati ai Uzinei Mecanice produc si asambleaza doua tipuri de cutii de viteze, module de transfer (organ specific versiunilor 4x4 ale modelului Dacia Duster), punti fata si spate, cadre fata si spate, osii spate si brate inferioare. mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:47