Legatura dintre Boeing si China incepe sa fie privita cu ingrijoare de analistii din Statele Unite.
Prin dimensiunea sa, China ramane o piata tentanta pentru orice companie americana, dar expertii se tem de faptul ca partenerii asiatici nu fac decat sa devina mai puternici prin aceste colaborari.
Un articol din Washington Post scoate in evidenta vulnerabilitatile marilor companii americane care au acceptat sa coopereze in diverse domenii cu partenerii chinezi impusi de Beijing.
Costuri ascunse
Boeing a anuntat la mijlocul acestei saptamani incheierea unui contract de 38 de miliarde de dolari pentru livrarea de aeronave catre companiile aeriene din China, dublat de planul de a deschide o fabrica de asamblare in tara comunista.
Centrul de asamblare si finisaje pe care firma americana din domeniul aerospatial ar urma sa il deschida in China urmeaza sa reprezinte pilonul cooperarii intre Boeing si Comac, o corporatie locala impusa de oficialii de la Beijing.
Industria aeronautica din Statele Unite este un simbol al economiei acestei tari, asigurand o cota importanta din exporturile americane si intretinand un numar semnificativ de locuri de munca.
Cu toate acestea, in ultimele decenii, o multime de joburi au fost exportate de pe piata americana in China, ca urmare a avantajului reprezentat de forta de munca ieftina, dar si de atractia de a intari pozitia firmelor pe o piata in continua dezvoltare.
Din acest punct de vedere, atractia este sporita de... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 13:42
1Vizita presedintelui Chinei la Washington a inregistrat un prim succes, compania americana Boeing anuntand ca va construi o fabrica in China. Anuntul a fost facut exact in timpul vizitei facuta de Xi la fabrica principala a gigantului aeronautic.
Decizia vine dupa ce Beijingul a inaintat o comanda de 38 de miliarde de dolari pentru aparate de zbor Boeing.
Afacerea satisface interesele ambelor parti, Boeing detinand suprematia in domeniu, in timp ce China se apropie usor de statutul de cea mai mare piata aviatica de pe glob, relateaza Bloomberg.
Afacere invaluita in ceata
Boeing intretine relatii cu companiile de zbor din China inca de la inceputul anilor '70, cand o vizita a presedintelui Richard Nixon la Beijing a pavat drumul de intrare al companiei americane in tara comunista.
In acest moment, China este cea mai mare piata internationala pentru Boeing, potentialul acesteia fiind subiect de disputa intre firma americana si compania europeana Airbus.
Detaliile noii afaceri Boeing-Beijing raman vagi. Termenii generali ai contractului prevad o comanda pentru 190 de aparate de zbor 737 si alte 50 de aeronave mari.
Nu sunt specificate modelele acestora si nici beneficiarii contractului. Alte 60 de aparate 737 vor fi preluate de companiile Lessors ICBC Financial Leasing si CDB Leasing.
Neclar ramane si numarul de aeronave deja livrate de Boeing catre necunoscutii clienti din China.
Dezvoltare rapida
Piata aviatica din China o va depasi pe cea din... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 13:50