Principalul furnizor din Asia al grupului american Apple a folosit liceeni care in mod ilegal au lucrat ore suplimentare pentru a asambla noul telefon iPhone X, pe masura ce Apple se straduieste sa tina pasul cu cererea pentru cel mai nou produs al sau, potrivit unui articol publicat marti in Financial Times.
Un numar de sase liceeni au declarat pentru cotidianul britanic ca in mod obisnuit lucreaza 11 ore pe zi pentru a asambla telefoane iPhone X la o uzina din Zhengzhou, China, ceea ce potrivit legislatiei chineze constitutie ore suplimentare ilegale pentru liceeni care fac practica la o companie.
Cei sase liceeni fac parte dintr-un grup de aproximativ 3.000 de liceeni de la Zhengzhou Urban Rail Transit School care in luna septembrie a acestui an au fost trimisi sa lucreze la o uzina locala gestionata de furnizorul Apple, firma taiwaneza Hon Hai Precision Industry, cunoscut sub denumirea de Foxconn.
Liceenilor, cu varsta intre 17 si 19 ani, li s-a spus ca practica de trei luni in fabrica este o "experienta de lucru" necesara pentru a putea absolvi.
"Suntem fortati de scoala noastra sa mergem sa lucram acolo. Munca nu are nimic de-a face cu studiile noastre", a declarat o liceeana de 18 ani care se pregateste pentru a deveni insotitor de tren si care sustine ca zilnic asambleaza pana la 1.200 de camere pentru iPhone X.
In replica, Apple si Foxconn au recunoscut ca au descoperit cazuri in care liceeni care sunt inclusi in programele de internship au lucrat... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 10:42
Presedintele american spune ca a reusit sa faca un pas important in a-i convinge pe gigantii IT sa-si aduca averile de peste hotare inapoi in SUA.
Intr-un interviu acordat Wall Street Journal, Trump sustine ca, in urma unei conversatii telefonice cu Tim Cook, a obtinut promisiunea acestui ca Apple va investi in trei noi fabrici pe teritoriul Statelor Unite, relateaza BBC.
"Am vorbit cu Cook si mi-a promis trei fabrici Apple mari, mari de tot", a precizat Trump in cadrul interviului.
Pentru moment, conducerea executiva a companiei a refuzat sa comenteze subiectul, dar Trump insista ca promisiunea a venit in urma unor discutii legate de reforma fiscala propusa de administratia sa, printre masuri numarandu-se si garantia unei amnistii fiscale pentru firmele care repartriaza profiturile tinute in conturi din afara granitelor.
Ideea a fost lansata de Trump inca din timpul campaniei prezidentiale, iar in momentul investirii sale la Casa Alba Trump anunta ca va face tot ce se poate pentru a convinge conducerea Apple sa isi fabrice produsele in SUA.
"O sa convingem Apple sa isi fabrice computerele si celelalte chestii in tara asta, nu in alta parte", anunta Donald Trump in luna ianuarie a acestui an.
Apple are linia principala de productie in China, dar foloseste si componente produse in Statele Unite, iar designerii si dezvoltatorii de programe sunt recrutati din randul rezidentilor americani.
De asemenea, cateva produse destinate consumatorilor interni sunt... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 06:30
Apple va fi testul suprem pentru politica presedintelui Donald Trump de a readuce in SUA operatiunile si slujbele mutate de marile corporatii in tari unde mana de lucru este mai ieftina, crede Jason Calcanis, directorul Inside.com.
Invitat in studiourile CNBC, Calcanis si-a exprimat indoiala ca actualele strategii de atragere a investitiilor in Statele Unite ar putea da rezultatul scontat, mai ales cand vine vorba despre gigantul IT Apple.
"In mod evident lui Trump ii place sa negocieze. Acum te enerveaza, apoi asteapta sa faci lobby, isi face o poza cu tine si raporteaza inca o victorie", a comentat Calcanis.
Cu toate acestea, directorul Inside crede ca actualele stimulente fiscale ar putea sa se dovedeasca insuficiente pentru a convinge conducerea Apple sa readuca productia inapoi in SUA.
O varianta ar fi insa acordarea amnistiei fiscale pentru gigantul IT, crede Calcanis, care considera ca, astfel, compania condusa de Tim Cook ar putea fi convinsa sa creeze noi locuri de munca in Statele Unite.
"Apple va fi testul suprem al acestor politici. Sub conducerea lui Steve Jobs, lucrurile au fost transate: nu vor mai fi create locuri de munca in SUA. Pot aparea din nou aceste locuri de munca? Ei bine, aceasta este marea intrebare", a explicat directorul Inside.
Pentru moment, Calcanis nu vede nicio sansa ca Apple sa renunte la operatiunile derulate pe piete unde costul fortei de munca este mult mai scazut. In schimb, o schema in care suprataxarea produselor... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 13:05
Un tanar chinez, care lucra la o fabrica unde se realizeaza componente pentru produsele Apple, a murit dupa ce a muncit 12 ore pe zi, 7 zile din 7.
In varsta de 26 de ani, el se numea Tian Fulei, informeaza Daily Mail.
Familia sa sustine ca tanarul a fost gasit mort, pe 3 februarie, intr-o locuinta in care statea impreuna cu alti muncitori ai fabricii Pegatron din Shanghai, care este unul dintre cei mai mari furnizori ai Apple. Acolo se realizeaza multe produse, inclusiv iPhone 6, cel mai recent smartphone al gigantului IT.
Un tribunal chinez a hotarat ca moartea tanarului a fost una subita, dar nu s-a facut o autopsie, deoarece familia acestuia nu a avut banii necesari.
BBC: Conditii inumane in fabricile care realizeaza produsele Apple (Video)
Pe de alta ...citeste mai departe despre "Un muncitor dintr-o fabrica Apple a murit: Ar fi lucrat 12 ore pe zi, 7 zile din 7" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 16:47
Conditiile proaste de munca din fabricile chineze unde se realizeaza produsele Apple au fost dezvaluite de o investigatie derulata de BBC.
Cativa jurnalisti britanici s-au angajat la una dintre aceste uzine.
Echipa a filmat in secret situatia muncitorilor de la linia de asamblare a iPhone-urilor.
Unul dintre jurnalisti a muncit 18 zile, fara a avea liber, iar alti angajati adormeau pur si simplu la locul de munca, arata BBC.
Cei de la Apple au precizat ca vor investiga orice problema li se va aduce la cunostinta.
Nu este pentru prima data cand astfel de situatii sunt scoase la lumina.
In septembrie, autoritatile au deschis o investigatie dupa ce 13 persoane cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani, care au lucrat la fabrica din China unde a fost realizat iPhone 6, s-au imbolnavit ...citeste mai departe despre "BBC: Conditii inumane in fabricile care realizeaza produsele Apple (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:03
Gigantul chinez Foxconn, lider mondial in domeniul echipamentelor tehnice, studiaza posibilitatea de a deschide o fabrica in orasul bulgar Turtucaia.
Compania chineza asambleaza produsele iPhone si iPad si are peste 1,2 milioane de angajati in intreaga lume. O delegatie de reprezentanti Foxconn a vizitat saptamana trecuta Bulgaria, intalnindu-se cu primarul orasului dunarean Dimitar Stefanov, se precizeaza intr-un comunicat de presa al agentiei New World Communication Agency, conform Agerpres.
Chinezii s-au declarat impresionati de faptul ca orasul are o locatie excelenta, fiind situat pe Dunare, la granita cu Romania, ceea ce permite sa fie folosit transportul pe apa si ofera un acces rapid pana la teritoriul roman.
Daca Foxconn va finaliza proiectul, Bulgaria va deveni prima tara din UE unde se vor asambla produse Apple, se subliniaza in comunicat. O eventuala investitie chineza va stimula in mod decisiv economia locala si va solutiona problema somajului din zona pe termen lung.
Se asteapta ca deschiderea unei fabrici Foxconn sa atraga si alti investitori straini in zona, comenteaza consultantul bulgar al companiei chineze.
Producatorul de componente pentru societati precum Apple, Hewlett Packard, Nokia sau Dell Inc a anuntat vara trecuta ca va construi o fabrica in Indonezia. Proiectul are o valoare totala de 1 miliard de dolari si se asteapta sa asigure circa 1 milion de locuri de munca noi in aceasta tara. In urma cu cateva luni s-a deschis cea mai... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 16:20
Tim Cook, CEO-ul Apple, a anuntat ieri ca Apple va incepe sa produca propriile produse in Statele Unite.
Anuntul este menit sa redea increderea consumatorilor in calitatea device-urilor companiei americane si, bineinteles, sa mai domoleasca scaderea companiei pe bursa. Tim Cook a omis insa sa spuna ceva esential. Ce anume?
La doar o zi dupa anuntul lui Tim Cook legat de viitoarele produse Apple fabricate in State, un alt CEO, cel al Foxconn, partenerul Apple, anunta si el ceva si mai interesant.
Foxconn, compania "vinovata" pentru asamblarea device-urilor Apple in China, isi va extinde business-ul in ...Statele Unite. "Putem confirma, ca si parte din strategia noastra de expansiune globala pe termen lung, ca Foxconn evalueaza oportunitatea de a-si extinde operatiunile in Statele Unite, pentru a acoperi cerintele partenerilor nostri (...)," se arata in anuntul Foxconn.
Citeste mai multe despre Apple promite produse "made in USA", dar omite ceva... pe Business24 mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 15:29
Conditiile de munca in fabricile chinezesti unde se produc iPad-uri si iPhone-uri sunt mult mai bune decat cele din unitatile din alte domenii din aceasta tara, conform unei agentii non-profit.
Asociatia pentru Munca Dreapta (FLA) a inceput un studiu asupra conditiilor din lucru oferite de cei opt furnizori ai Apple din China, relteaza mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 23:00
iPhone-ul, iPod-ul si iPad-ul sunt cele mai puternice obiecte cult din lume, Apple reusind sa castige zilnic mii si mii de noi fani. Compania se lauda cu profiturile uriase, preturile produselor sunt accesibile, iar toata lumea este fericita. Insa situatia nu este chiar asa.
Profitul companiei si pretul produsului are la baza un proces de fabricatie care ar fi ilegal in SUA sau Europa.
Adevarul despre modul in care sunt produse iubitele gadget-uri a iesit la iveala in emisiunea radio "This American Life", transmisa recent in SUA. Iata care au fost cele mai importante descoperiri, conform mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:24