Secretarul american al Apararii, Mark Esper, a declarat oficialilor israelieni, in timpul unei vizite oficiale efectuate in Israel saptamana aceasta, ca administratia Donald Trump a aprobat vanzarea de avioane stealth F-22 catre statul evreu, potrivit unui raport publicat vineri.
Presedintele SUA, Donald Trump, a acceptat solicitarea pentru vanzarea de avioane F-22 Raptor catre Israel, in contextul in care oficialii israelieni din ministerul apararii, in frunte cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu, doresc mentinerea superioritatii militare in Orientul Mijlociu, precizeaza surse guvernamentale israeliene, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat din Londra si cotidianul Times of Israel, scrie publicatia DefenseRomania.ro.
Potrivit celor doua publicatii, secretarul american al Apararii, Mark Esper, a adus la cunostinta oficialilor israeliene, in cursul unei vizite efectuata joi in Israel, ca Statele Unite au aprobat vanzarea de avioane F-22 Raptor si rachete de ultima generatie.
Esper si ministrul israelian al Apararii, Benny Gantz, s-au intalnit de trei ori in putin de o luna, discutand despre respectarea angajamentului Statelor Unite de a mentine superioritatea militara a Israelului in Orientul Mijlociu, in contextul in care administratia Trump a dat unda verde vanzarii de avioane F-35 catre Emiratele Arabe Unite (EAU).
De asemenea, Esper s-a intalnit cu premierul Benjamin Netanyahu, cu directorul general al Ministerului Apararii, Amir Eshel, si cu seful... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 02:15
Grecii anunta ca aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vandute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, in contextul in care tensiunile dintre Occident si Turcia se adancesc tot mai mult. Iar achizitionarea aeronavelor de generatia a V-a nu va periclita programul Rafale.
Ziarul elen Estia precizeaza ca in timpul vizitei secretarul de stat american Mike Pompeo in Grecia, vizita care a avut loc la inceputul acestei luni, grecii au batut palma cu americanii pentru achizitionarea a 20 de aeronave de generatia a V-a - F-35 Lightning II, scrie publicatia DefenseRomania.ro.
Sursa citata subliniaza ca nu exista o confirmare oficiala din partea Atenei ori Wasingtonului, ci informatii prezentate de presa elena.
Despre planurile Atenei pentru modernizarea Fortelor Armate Elene si principalul obiectiv, achizitionarea de avioane F-35, publicatia noastra a scris inca din vara intr-o ampla analiza.
Astfel, Grecii precizeaza ca achizitionarea F-35 nu va afecta procesul de inzestrare cu avioane franceze Rafale. Amintim ca in contextul tensiunilor dintre Grecia si Turcia, Atena a solicitat achizitionarea a 18 aeronave Rafale, dintre care 12 vor fi second hand. Dorinta Greciei este ca primul avion Rafale sa ajunga la Fortele Aeriene Elene in decursul anului viitor.
Media din Grecia nu vorbeste despre suma pe care Atena o va plati pentru F-35, dar precizeaza ca achizitia se va face prin procedura G2G (n.a. - Guvern la Guvern). Se precizeaza totusi ca primele... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:49
Statele Unite intentioneaza sa extinda vanzarile de avioane de lupta F-35 produse de corporatia Lockheed Martin catre cinci noi state, inclusiv Romania, intr-un moment in care aliatii europeni isi consolideaza apararea in fata unei Rusii care se intareste militar, a declarat joi un oficial al Pentagonului.
Intr-o declaratie scrisa, adresata Camerei Reprezentantilor, vice-amiralul Mathias Winter, seful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirma ca printre "viitorii potentiali clienti in domeniul vanzarilor militare in strainatate se numara Singapore, Grecia, Romania, Spania si Polonia", transmite Reuters.
Alti aliati ai SUA care urmaresc achizitionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elvetia si Emiratele Arabe Saudite.
Conform declaratiilor oficialului american, SUA vor raspunde tuturor solicitarilor oficiale de informatii despre avionul F-35.
Anul trecut Belgia a anuntat ca a ales F-35 in defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-si innoi flota de avioane F-16, o afacere in valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).
SUA au lansat in 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumparati produse americane"), o strategie care relaxeaza restrictiile cu privire la vanzari si incurajeaza in acelasi timp o implicare sporita a oficialilor SUA in cresterea afacerilor in strainatate pentru industria americana de armament.
Citeste si SUA suspenda livrarea in Turcia de echipamente pentru avioanele F-35 ...citeste mai departe despre "SUA vor sa extinda... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 09:52
O escadrila de avioane americane de lupta se antreneaza cu pilotii romani, in aceasta perioada, iar militarii din Statele Unite sunt impresionati de avioanele noastre MiG-21 LanceR.
Antrenamentele se desfasoara pentru a arata ca SUA sunt in continuare prezente militar in Europa, in contextul in care tensiunile cu Rusia continua sa creasca, noteaza NBC News.
Sursa citata a realizat un scurt material in care descrie cum pilotii americani fac exercitii pe cerul Romaniei, in avioane de lupta F-15.
"Avioanele americane de lupta F-15 au devenit o priveliste obisnuita aici. Romania, un aliat NATO, gazduieste o escadrila de avioane americane de lupta F-15, desfasurate printr-un program american al fortelor aeriene, menit sa arate puterea fortelor armate ale SUA, in contextul tensiunilor cu Rusia.
Armata americana si-a redus drastic bazele din Europa, de la sfarsitul Razboiului Rece, asa ca aceste detasari arata potentialilor dusmani ca SUA sunt in continuare active in regiune", este comentariul NBC.
"Ne antrenam cu aliatii nostri romani, astfel incat sa fim mai bine integrati cu ei in cazul unui viitor conflict", spune locotenent-colonelul George Downs.
La antrenamente participa si avioane de lupta romanesti MiG-21.
"Pentru pilotii americani, este o rara oportunitate sa zboare alaturi de avioane MiG-21, proiectate in fosta Uniune Sovietica. Aceste avioane romanesti supersonice sunt mult mai mici decat cele americane, deci sunt mai greu de detectat", adauga NBC... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 22:30
Statele Unite au anuntat, vineri seara, trimiterea unor avioane militare de tip F-35 in tari europene membre NATO, pentru misiuni de antrenament de rutina.
Anuntul vine insa in contextul tensiunilor cu Rusia dupa atacul american in Siria.
"Fortele Aeriene vor trimite zilele urmatoare un numar redus de avioane de vanatoare F-35A Lightning II in Europa, in cadrul unei misiuni de antrenament care era programata de mult timp", informeaza Departamentul american al Apararii intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
"Avioanele urmeaza sa participe la antrenamente alaturi de alte aeronave americane sau ale altor tari europene membre NATO, in cadrul Initiativei Europene de Reasigurare", precizeaza Pentagonul, fara a dezvalui in ce tari vor ajunge aparatele de vanatoare.
Initiativa Europeana de Reasigurare (European Reassurance Initiative) include Operatiunea Determinare Atlantica (Atlantic Resolve), care consta in masuri de reactie la presupusele ingerinte ruse in conflictul din estul Ucrainei.
Exercitiul militar la care vor participa avioanele F-35 intervine in contextul amplificarii tensiunilor intre SUA si NATO, pe de o parte, si Rusia, pe de alta, dupa atacul american care a vizat pe 7 aprilie o baza a armatei siriene. ...citeste mai departe despre "Statele Unite trimit avioane F-35 in tari membre NATO din Europa, pe fondul tensiunilor cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 21:06
Statele Unite vor desfasura, saptamana aceasta, exercitii militare de amploare la care va participa pentru prima data avionul de lupta F-35, fabricat de compania americana Lockheed Martin.
Este vorba despre cel mai costisitior program de inarmare al SUA, au declarat luni oficiali americani din cadrul Fortelor Aeriene, relateaza Business Insider.
Exercitii militare in Germania: Armata SUA, umar la umar cu cea din Romania si R.Moldova
Exercitiile militare se desfasoara sub numele de "Green Flag West" si isi propun sa testeze capacitatea armatei americane de a face fata conflictelor aer-sol, mai exact sa ajute trupele terestre care localizeaza potentiale lovituri aeriene sa se pregateasca de lupta.
La manevrele americane participa mai multe modele ale aeronavei de razboi F-35, respectiv A, B si C, care au fost fabricate de catre Lockheed Martin in uzina din Texas. Acestora li se vor alatura si alte avioane de lupta si tipuri de ...citeste mai departe despre "SUA isi arata muschii: Avioane de razboi F-35, in cel mai costisitor program de inarmare din istorie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:30
Japonia achizitioneaza 42 de avioane de lupta F-35 de la Lockheed Martin, intr-o investite initiala totala de 4,788 milioane de dolari, potrivit ministerului Apararii din Japonia. F-35 a concurat impotriva Boeing si BAE Systems, pentru a indeplini nevoile de securitate ale Japoniei, dupa moartea lui Kim Jong-iL.
F-35, care se afla inca intr-un stadiu incipient de productie a concurat impotriva Boeing F/A-18 si Eurofighter Typhoon, produs de un consortiu de companii europene, inclusiv BAE Systems, potrivit Reuters.
Costul pe unitate ar putea creste de la 114 milioane de dolari, pana la 127 de milioane de dolari, daca sunt incluse si piesele de rezerva, a explicat ministrul japonez al Apararii, Yasu Ichikawa.
Japonia a ales F-35 de la Lockheed Martin in detrimentul altor avioane de lupta cu renume mai puternic, tocmai datorita caracteristicilor sale de a fi "invizibil" in fata radarelor. Achizitia vine in contextul in care ingrijorarile au crescut in Coreea de Nord, dar si dupa ce China a anuntat ca va introduce propriile avioane de lupta nedetectabile de radar.
Yasu Ichikawa sustine ca decizia de a achizitiona cele 42 de avioane de lupta ar putea ajuta Japonia sa se adapteze la un mediu schimbator de securitate dupa vestea de luni ca liderul coreean in varsta de 69 de ani, a murit.
"F-35 are caracteristicile necesare pentru a face fata schimbarii", a declarat el.
Lockheed Martin si Pentagonul sustin alegerea de F-35 spunand ca i-ar putea ajuta sa... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 14:00
Lokchheed Martin F-35 Lightning II este impresionant: un avion de vanatoare ajuns la a cincea generatie, dotat cu tehnologie "stealth", care-l face invizibil in fata radarelor inamice. In acelasi timp, este un simbol al cheltuielilor nemarginite facute de guvernul american, atunci cand vine vorba de dotarile armatei, potrivit The Atlantic.F-35 reprezinta baza flotei de avioane a armatei americane, avand trei versiuni diferite pentru Fortele Aeriene, Fortele Navale si Puscasi Marini.Fiecare avion costa aproximativ 90 de milioane de dolari. Washington-ul intentioneaza sa cumpere 2.443 de astfel de avioane, costurile ridicandu-se la 382 de miliarde de dolari. Daca se face adunarea cu cele 650 de miliarde de dolari, suma estimata pentru operarea si mentenanta flotei aeriene, costurile totale depasesc mia de miliarde de dolari.In alte cuvinte, America va plati pe avioanele F-35 mai mult decat PIB-ul Australiei, care este de 924 de miliarde de dolari.Dotarea cu F-35 reprezinta unul din cele mai scumpe programe de aparare din istorie. Programul de achizitionare, care este deja in intarziere, ar trebui sa se incheie in 2016. Potrivit oficialilor americani, in termen de 10 ani, SUA va avea de 15 ori mai multe avioane decat China si de 20 de ori mai multe, in comparatie cu Rusia. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:20
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca achizitionarea de avioane F-16 de catre Romania este "cel mai putin costisitor si cel mai eficient" demers in conditiile existentei unui consens in Armata romana privind necesitatea de a avea avioane noi, potrivit Mediafax."In primul rand, exista un consens clar la nivelul Armatei romane ca vreti sa fiti parte a programului F-35 . Este de asemenea un consens clar ca va doriti un avion care sa fie interoperabil cu aparatele NATO.
Pare de asemenea sa existe un consens clar ca va doriti sa schimbati actualele aparate", a explicat Gitenstein, intr-o discutie cu agentiile de presa, care a avut loc inainte de inceperea ceremoniei de 4 iulie.
El a adaugat ca "cel mai putin costisitor si cel mai eficient" demers este, potrivit expertilor, achizitionarea de aparate F-16. " Este mai putin scump, este mai interoperabil cu NATO si este singurul dintre avioane care a fost testat in lupta.
Dar, in cele din urma, cred ca cel mai important este ca acordul pe tema F-16 este unul intre fortele aeriene - intre fortele aeriene americane, cele mai bune din lume, si fortele romanesti. Cea mai mare parte a banilor se va duce pe pregatirea pilotilor, ceea ce e foarte bine.
Dar stiu ca sunt altii care nu gandesc ca mine", a spus Gitenstein. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz. Parlamentul urmeaza sa dezbata documentul.
Achizitionarea avioanelor F16... mai mult
Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:51