Furtuna creată de politicile guvernamentale, de tendinţele de consum şi tehnologie accelerează tranziţia energetică, însă, în timp ce majoritatea dezbaterilor se concentrează asupra energiei regenerabile şi infrastructurii, clienţii sunt mai degrabă ignoraţi, potrivit raportului EY Navigating the Energy Transition Consumer Survey.
Studiul derulat în rândul a 34.000 de consumatori de energie din 17 ţări, care analizează schimbările privind nevoile, valorile şi aşteptările clienţilor, identifică şase tendinţe şi oportunităţi pentru furnizorii de energie care sunt dispuşi să îşi redefinească activitatea.
"Costul rămâne cel mai important factor în determinarea deciziilor de cumpărare pentru consumatorii actuali însă acest lucru nu este suficient pentru a avea succes pe termen lung. Cercetările noastre sugerează concentrarea pe şase imperative strategice, care pot ajuta furnizorii de energie să se remodeleze pentru a construi un business centrat pe client, bazat pe tehnologie, care să implice consumatorii şi să crească adoptarea de noi servicii şi să determine păstrarea acestora. Constatările sunt deosebit de relevante în contextul liberalizării integrale a preţurilor la energie din România", a declarat Mihai Drăghici, director Consultanţă, EY România.
Conform studiului, 92% dintre respondenţi beneficiază de cel puţin un produs sau serviciu nou din domeniul energiei în gospodărie, 86% sunt interesaţi de... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2021, ora 23:15
Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate.
Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE.
Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021.
Aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 10:57
In contextul planului de actiune BEPS, tarile au agreat sa implementeze anumite masuri care sa asigure rezolvarea disputelor internationale legate de aplicarea tratatelor de evitare a dublei impuneri intr-o maniera rapida, eficienta si adecvata.
Drept urmare, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a propus sa monitorizeze anual statusul procedurilor de acord amiabil de la nivelul fiecarei tari.
Publicat recent, raportul OCDE pentru anul 2018, care ne arata numarul de proceduri de acord amiabil initiate in fiecare tara precum si numarul de cazuri solutionate, plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa.
De ce se acorda atat de multa importanta procedurii de acord amiabil (pe scurt, "MAP", de la "mutual agreement procedure")? Pentru ca vizeaza rezolvarea disputelor internationale in materie de fiscalitate si, in contextul actual, in care tranzactiile si modelele de afaceri se globalizeaza, astfel de dispute sunt din ce in ce mai frecvente.
Un exemplu clasic este cel al disputelor legate de preturile de transfer. Daca avem o tranzactie intre doua societati afiliate din state diferite, iar autoritatile dintr-o tara ajusteaza/cresc pretul acestei tranzactii, in tara respectiva se va plati mai mult impozit pe profit.
In acelasi timp, pentru a nu avea dubla impozitare, autoritatile fiscale din celalalt stat ar trebui sa accepte aceasta ajustare de pret si sa permita celeilalte societati sa isi mareasca cheltuielile, diminuandu-si astfel... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 12:32
Ratele de adoptare a serviciilor FinTech au crescut la 64% in acest an, potrivit raportului EY Global FinTech Adoption Index 2019. Pe pietele emergente se inregistreaza cele mai mari rate de adoptare, care ating 87% in China si India.
Acestea sunt urmate indeaproape de Rusia si Africa de Sud, ambele cu o rata de adoptare de 82%. Dintre pietele dezvoltate, Tarile de Jos (73%), Regatul Unit (71%) si Irlanda (71%) au cele mai mari rate de adoptare, reflectate, in parte, de dezvoltarea platformelor de tip "open banking" in Europa.
A treia editie a raportului se bazeaza pe un studiu online derulat in randul a peste 27.000 de consumatori activi in mediul digital din 27 de piete. Anul acesta, studiul a inclus si 1.000 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) care utilizeaza servicii FinTech, provenind din China, SUA, Regatul Unit, Africa de Sud si Mexic.
"Industria FinTech a crescut si s-a maturizat. Rata de adoptare creste mai repede decat s-a anticipat. Unul dintre motivele de crestere puternica este faptul ca firmele de servicii financiare traditionale s-au angajat in competitie la scara larga", spune Gary Hwa, presedinte executiv EY Global Financial Services Markets si coordonator EY Asia-Pacific Financial Services.
Transferurile de bani si serviciile de plata amplifica familiarizarea cu serviciile FinTech
La nivel global, in medie, 89% dintre consumatori au cunostinta despre existenta in magazinele de aplicatii a platformelor de plata pentru telefoane mobile si... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 13:44
In sistemul fiscal actual din Romania nu se percepe o taxa pe avere. De altfel, sunt inca destul de putine state in lume care practica impozitarea "averii". In plus, nu exista niciun mod unitar de fiscalizare, asa cum arata ultimul studiu EY pe aceasta tema, " 2018 Worldwide Estate and Inheritance Tax Guide".
Cu titlu de exemplu, Italia are in prezent un sistem de taxare distinct al activelor financiare sau proprietatilor imobiliare detinute in strainatate de rezidenti, in timp ce Olanda are cote de impunere diferite in functie de dimensiunea valorii nete a averii.
In Spania, impozitul pe averea neta reprezinta o taxa anuala perceputa persoanelor fizice la data de 31 decembrie a fiecarui an. Averea supusa acestei taxe este definita ca fiind compusa din toate activele si drepturile care pot fi evaluate din punct de vedere economic, mai putin toate sarcinile sau datoriile pe care le poate avea persoana si care reduc practic averea. Daca persoana fizica este rezidenta in Spania, impozitul este perceput pe averea globala detinuta, in timp ce persoanele nerezidente sunt impozitate doar pentru activele situate in Spania. Mai jos, am inserat un exemplu numeric pentru a ilustra sistemul spaniol:
In Norvegia, mostenirea si darurile sunt adaugate la averea neta a contribuabilului, iar baza impozitului pe avere o reprezinta valoarea de piata a activelor acestuia minus datoriile. Averea neta astfel calculata este impozitata doar daca depaseste un plafon, si anume... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 11:33
Anul 2018 a inceput cu un nou set de reguli privind plata TVA, prin intrarea in vigoare a mecanismului TVA split. Chiar daca acesta vizeaza doar companiile aflate in insolventa sau care au datorii la plata TVA, in realitate, obligatiile tuturor platitorilor de TVA au devenit mai complexe incepand cu 1 ianuarie.
Astfel, pe langa obligatia de a verifica daca furnizorii lor au un cod valid de TVA, daca acest cod a fost declarat inactiv si daca aplica TVA la incasare, companiile trebuie, incepand de anul acesta, sa verifice si daca acesti furnizori aplica plata defalcata a TVA.
Indeplinirea tuturor acestor obligatii atrage costuri si resurse suplimentare, care sunt uneori ignorate de contribuabili, fiind mari consumatoare de timp si o povara pentru angajati.
Nerespectarea obligatiilor atrage insa sanctiuni considerabile, care pot ajunge pana la 100% din valoarea TVA, asa cum s-a dovedit in nenumarate inspectii fiscale.
Exista totusi solutii care, prin utilizarea tehnologiei, pot simplifica semnificativ efortul companiilor si pot reduce timpul alocat acestor operatiuni de verificare.
"Incurajam companiile sa descopere solutii personalizate pentru business-urile in care sunt implicate, astfel incat acestea sa ajute la optimizarea anumitor procese cat si la reducerea timpului petrecut in activitati de rutina. De asemenea, consideram ca utilizarea unor solutii smart, create special pentru nevoile companiei conduc la dezvoltarea afacerii, dar ajuta totodata si in... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 12:56
EY Romania si TotalSoft lanseaza studiu "Social media si mediul de afaceri romanesc 2014", in cadrul unui eveniment dedicat specialistilor in social media, comunicare si marketing, care isi propune crearea unui mediu profesionist de discutii asupra modului in care marketingul prin retelele de socializare ne poate ajuta in dezvoltarea de business.
Patru din cinci companii din Romania (78%) folosesc retelele de socializare pentru promovare. Facebook este in top, urmat de Youtube si Linkedin, conform studiului realizat de EY Romania anul trecut.
Conferinta va dezbate subiecte precum construirea de strategii de social media potrivite pentru compania administrata, rolul social media in generarea de leaduri, identificarea nevoilor clientilor si intampinarea acestora prin social media.
Rezultatele studiului "Social media si mediul de afaceri romanesc 2014" vor fi prezentate si discutate de Daniel Ionescu, Sales & Marketing Director, TotalSoft si Constantin Magdalina, Strategic Development, EY Romania & IAB expert.
Printre speakerii evenimentului se mai numara si:
Elena Badea, Head of Marketing Enablement, EY Romania
Corina Vasile, Communication and PR Director, Raiffeisen Bank
Teodora Juravle, Marketing Communications Manager, Carrefour Romania
Gabriel Traistaru, Resposible with Internal and External Media, Enel Romania
Mirela Nemtanu, Corporate Communication & Public Affairs Manager, L'Oreal Romania
Alexandru Negrea, Head of Facebook Department,... mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:50
Daca la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, dar distribuite mai ales intr-o zona prudenta, in segmentele 1-5% si 5-10%, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi.
Conform studiului O noua viziune a cresterii, publicat de EY Romania, pe zona cu asteptari de scadere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenti, fata de doar 2% la editia precendenta a studiului, realizata la inceputul anului 2014.
In acelasi timp, zona de crestere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales in zona de asteptari negative la aceasta editie a studiului.
Studiul EY are la baza raspunsurile a 305 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2014. Raspunsurile au fost colectate in perioada 28 iulie - 8 august 2014.
Majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane euro, iar 54% dintre acestia detin functia de CEO/Presedinte de companie.
Oamenii de afaceri care au raspuns chestionarului EY asteapta intr-o masura mai mare decat la inceputul anului ca numarul angajatilor din compania lor sa creasca in 2014. Odata cu clarificarea directiei pietelor in care activeaza si a tendintei... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:15
Programul Entrepreneur Of The Year (EOY), singura competitie antreprenoriala care se organizeaza la nivel global, s-a lansat astazi si in Romania. EY Entrepreneur Of The Year se desfasoara in acest an in 145 de orase din 60 de tari, acoperind mai mult de 94% din economia globala.
La finalul desfasurarii competitiei la nivel local, va fi acordat titlul Entrepreneur Of The Year in Romania, urmand ca antreprenorul premiat sa participe la finala mondiala a competitiei ce are loc in fiecare an la Monte Carlo, in cadrul careia va fi ales World Entrepreneur Of The Year.
"Prin lansarea in Romania a programului Entrepreneur Of The Year (EOY), EY Romania recunoaste eforturile si realizarile extraordinare ale antreprenorilor romani si ofera astfel acestora oportunitatea de a intra in competitie alaturi de antreprenori din intreaga lume pentru titlul de World Entrepreneur Of The Year, in cel mai amplu si mai prestigios proiect global de business adresat antreprenorilor" a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
EY isi propune prin lansarea in Romania a programului sa puna in valoare povestile de succes ale antreprenorilor romani si capacitatea acestora de a depasi dificultatile pentru a atinge succesul, incurajand astfel dezvoltarea activitatii antreprenoriale din Romania si a unui mediu antreprenorial dinamic.
Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young in 1986, in Statele Unite. Incepand cu anul 1993, se organizeaza si in alte... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 12:05