ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filiala a corporatiei Exxon Mobil, si OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa, inceperea forajului la sonda Domino-2 in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit sursei citate, datele colectate in timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea si viabilitatea comerciala a zacamantului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, in anul 2012.
Sonda Domino-2 este situata la aproximativ 200 kilometri de tarm si este forata cu platforma Ocean Endeavour in ape cu adancimea de aproximativ 800 de metri.
'O evolutie pozitiva a proiectului derulat in zona de mare adancime a blocului Neptun ar incuraja o serie de beneficii economice si sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunitati de angajare pentru forta de munca locala si aplicarea de tehnologii avansate', se noteaza in comunicatul ExxonMobil.
Zona de apa adanca a blocului Neptun se intinde pe o suprafata de aproximativ 7.500 kmp, iar adancimea apei variaza intre 100 si 1.700 metri.
In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a blocului.
In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui zacamant de gaze naturale cu sonda... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 11:12
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit unui comunicat transmis Bursei de catre Petrom, sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia.
Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.
Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire. Daca se va confirma o descoperire comerciala, dezvoltarea ulterioara a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social si economic pozitiv semnificativ asupra Romaniei.
"Impreuna cu partenerul nostru, ExxonMobil, dezvoltam un proiect unic pentru Romania. Explorarea in ape de mare adancime implica riscuri investitionale mari si necesita investitii de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic romanesc", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.
Perimetrul... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 11:08