Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagra, pentru ca in 2018 sa se ia decizia finala de investitie, iar acest lucru este inclus in calendar, a declarat miercuri directorul general al OMV, Rainer Seele, la o intalnire cu jurnalistii, transmite APA.
In opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece ii va imbunatati rezervele si ii va majora productia de gaze naturale.
Dificultatea acestui proiect este legata de vanzarea volumelor mari de gaze, care sunt atat de mari incat "nu pot fi consumate nici macar de piata romaneasca".
De aceea, directorul OMV sustine ca este necesar ca Guvernul roman sa acorde o licenta de export.
"Fara export, dezvoltarea zacamantului de gaze nu este posibila", subliniaza directorul OMV.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.
Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, productia anuala de gaze a Romaniei este de circa 11 miliarde de metri cubi.
La nivel general, Rainer Seele a subliniat ca strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atat de mult pe afacerile din Europa ci pe o mai mare internationalizare. Noua strategie urmeaza a fi prezentata actionarilor in... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 16:34
Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".
Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.
Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment
Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).
Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
ExxonMobil continua investitiile in programul de forare in Marea Neagra si a semnat noi contracte prin care a atribuit mai multor companii lucrari in valoare de circa 66 milioane de dolari.
Saptamana trecuta, ExxonMobil a mai atribuit patru contracte cu lucrari de peste 15 milioane de dolari, cheltuielile totale ale companiei americane depasind nivelul de 80 de milioane de dolari, pana in prezent.
Noi contracte de peste 60 milioane dolari, semnate de ExxonMobil
Cel mai mare contract, in valoare de 23,14 milioane de dolari, a fost atribuit romanilor de la Grupul Servicii Petroliere care va asigura servicii de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare adancime.
In acelasi timp, italienii de Fugro Oceansismica au semnat trei contracte cu ExxonMobil, in valoare de peste 26 milioane de dolari, prin care vor asigura prospectiune geofizica offshore in zona de coasta a Marii Negre, prospectiune geofizica 2D de inalta rezolutie in Marea Neagra si servicii de prospectiune geofizica pe fundul marii.
Forajul in Marea Neagra va genera deseuri care vor fi eliminate de compania romaneasca Oil Depol Service, care a castigat un contract de aproape 14,5 milioane de dolari.
Alte trei contracte, in valoare de aproape 2,4 milioane de dolari, au fost semnate de ExxonMobil cu Schlumberger Logelco, care va asigura, printre altele, servicii de testare, inspectare, prelucrare si fabricare, testarea si analizarea compozitiei si puritatii gazelor in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:55
OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce grupul austriac a anuntat esecul proiectului Nabucco.
In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce OMV a informat, miercuri, ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa.
Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.
OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Roiss, citat de agentia austriaca de presa APA.
Grupul austriac ar putea extrage pana la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimarilor realizate in urma forarii unei sonde, in timp ce consortiul Sah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual catre Europa Centrala, a afirmat el.
Conducta Nabucco Vest urma sa aiba o... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:54
Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.
ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.
In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.
"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.
Pe baza termenilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 17:21
Compania OMV Petrom (SNP) a incheiat acorduri-cadru in valoare de 95,3 milioane euro fara TVA, cu Dolphin Geophysical AS, din Norvegia, si CGGVeritas Services, din Franta, pentru servicii de prospectiune seismometrica offshore in Marea Neagra
Obiectivul acordului este asigurarea accesului la resursele identificate ca fiind necesare pentru realizarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune seismometrica offshore (marina) in Marea Neagra, se arata in anuntul de atribuire publicat de compania de petrol si gaze, controlata de grupul austriac OMV.
Serviciile au fost atribuite prin negociere, la inceputul lunii octombrie. Serviciile pot fi subcontractate.
"Autoritatea contractanta a aplicat procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare deoarece, in urma aplicarii licitatiei deschise (...) au fost prezentate numai oferte necorespunzatoare datorita faptului ca acestea erau complet irelevante in raport cu obiectul contractului. (...)
S-au incheiat acorduri-cadru cu fiecare operator economic invitat, urmand ca adjudecarea contractelor subsecvente sa se faca intre promitentii contractori", conform companiei. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 11:03
Divizia Exxon Mobil din Romania a lansat un apel de cereri de oferta pentru firmele interesate sa ofere servicii de forare in Marea Neagra. Valoarea estimata a contractelor este intre 250 si 750 milioane de dolari.
Contractul va avea o durata de 4 ani si prevede forarea a pana la sapte puturi in Marea Neagra, unde Exxon a demarat explorarile pentru gaze naturale impreuna cu OMV Petrom, transmite Bloomberg.
Ofertele pot fi depuse pana pe 7 ianuarie 2013, iar intregul contract va fi finantat de Exxon.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit in Marea Neagra, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Gaze naturale: Romania, tot mai interesanta pentru Europa, dupa descoperirea din Marea Neagra mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 10:37
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa si partenerul OMV Petrom in activitatile de explorare din Marea Neagra, a anuntat investitii anuale de 37 miliarde de dolari in urmatoarea perioada.
Suma care confirma estimarile anterioare si care se aliniaza trendului de cheltuieli masive al industriei. Potrivit noului raport Exxon, cheltuielile pentru investitii cresc de la 33 miliarde de dolari la 37 miliarde de dolari pe an. In 2011, capitalul si cheltuielile de explorare s-au ridicat la 36,8 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Tonul acestui trend de majorare a capitalului a venit de la competitorul de dimensiuni mai mici, Chevron, care a crescut bugetul la 32,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut si-a depasit cu 3 miliarde de dolari bugetul prevazut. De asemenea, si Royal Dutch Shell a majorat bugetul pentru investitii la 33 miliarde de dolari.
Costuri mai mari, resurse mai putine
In plus, costul fortei de munca ar putea creste cu 9% in acest an, iar companiile petroliere s-ar putea confrunta in Australia cu un deficit de muncitori.
"Activitatea de gasire a zacamintelor de titei va deveni mai costisitoare, iar companiile petroliere pariaza pe cresterea pretului petrolului pe termen lung, o recesiune la nivel mondial fiind putin probabila in acest moment", este de parere Michael Yoshikami, de la YCMNET Advisors.
Avantajul companiilor petroliere este faptul ca nu au nevoie sa isi fac griji pe termen scurt asupra fluctuatiilor... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 11:55