Grupul american Chevron a redus, joi, cu miliarde de dolari investitiile pe termen lung si bugetul alocat activitatilor de explorare, chiar si dupa o restructurare majora a operatiunilor sale, pentru a compensa prabusirea preturilor petrolului si a proteja dividendele, transmite Reuters.
In acest an, marii producatori de petrol si-au revizuit in scadere valoarea activelor cu circa 80 de miliarde de dolari, au redus productia si au concediat mii de angajati, pentru a economisi bani pe fondul declinului accentuat al cererii de petrol si al veniturilor.
Chevron a anuntat ca se asteapta la un buget pentru investitii si activitati de explorare de 14-16 miliarde de dolari pe an, pana in 2025, cu mult sub nivelul anticipat anterior, de pana la 22 de miliarde de dolari.
Decizia de a reduce cheltuielile pentru noi proiecte petroliere est un semn ca Chevron se asteapta ca preturile energiei sa ramana scazute timp de ani de zile.
Reducerile vor avea loc chiar daca a adaugat proiecte uriase in Statele Unite, Orientul Mijlociu si Africa, cumparate de Chevron in cadrul preluarii Noble Energy, pentru 4,1 miliarde de dolari.
In pofida reducerii bugetului, compania a anuntat ca incepand din 2022 probabil va creste investitiile in bazinul Permian si Golful Mexic, in urma scaderii capitalului necesat unui proiect din Kazahstan.
Spre deosebire de Chevron, compania concurenta Exxon Mobil a anuntat luni ca pana in 2024 va mari cheltuielile peste nivelul din acest an, de 23 de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 08:29
Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp a anuntat vineri ca in primul trimestru al acestui an a inregistrat pierderi de 610 milioane de dolari, acestea fiind primele sale pierderi trimestriale de dupa 1988, ca urmare a prabusirii cererii si a preturilor petrolului.
Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, Exxon Mobil a realizat un profit net de 2,35 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Veniturile realizate in primul trimestru de Exxon Mobil au scazut si ele cu 12% pana la 56,2 miliarde de dolari, chiar daca productia de hidrocarburi a companiei a crescut usor pana la patru milioane barili echivalent petrol pe zi.
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera americana, se alatura astfel altor mari companii petroliere internationale care au raportat rezultate sub asteptari din cauza unei prabusiri istorice a cererii de petrol, in conditiile in care populatia este in carantina iar activitatea companiilor a fost suspendata din cauza pandemiei de coronavirus. In plus, industria petrolului sufera si de pe urma unui excedent de oferta provocat de un razboi al preturilor intre marii producatori mondiali Arabia Saudita si Rusia.
"Pandemia de Covid-19 a afectat in mod semnificativ cererea pe termen scurt, ceea ce a condus la piete supra-aprovizionate si presiuni fara precedent asupra preturilor si marjelor materiilor prime" a declarat directorul general de la Exxon Mobil, Darren Woods.
Ca raspuns la conditiile de pe piata, Exxon a anuntat ca in 2020... mai mult
Sambata, 02 Mai 2020, ora 14:25
Ministerul Petrolului din Egipt a anuntat marti ca a semnat doua acorduri cu grupul american Exxon Mobil Corp pentru efectuarea de explorare pentru petrol si gaze naturale in Marea Mediterana, informeaza Reuters.
Cele doua acorduri includ o investitie de minim 332 milioane de dolari, a precizat Ministerul Petrolului din Egipt. Primul acord este pentru efectuarea de lucrari de explorare in perimetrul North East Amriya si prevede o investitie de minimum 220 milioane de dolari. Cel de-al doilea este pentru perimetrul North Marakia si prevede o investitie de minim 112 milioane de dolari.
Luna trecuta, Exxon Mobil a anuntat ca a achizitionat doua perimetre cu o suprafata combinata de 1,7 milioane acri in zona de coasta a Egiptului, consolidandu-si portofoliul in zona de est a Mediteranei.
Descoperirea campului Zohr, cea mai mare descoperire de gaze facuta vreodata in Egipt si in Marea Mediterana, in anul 2015 de catre grupul italian Eni a declansat un interes crescut in sectorul energetic din Egipt. Tara incearca sa se pozitioneze ca un hub energetic in zona de est a Mediteranei, importand gaze din Israel si exportand spre Iordania si posibil spre Europa si Asia.
Ministerul Petrolului din Egipt a precizat ca tranzactia cu Exxon Mobil duce numarul total de acorduri semnate cu investitorii dupa 2014 la 82 iar investitiile minime totale au ajuns la aproximativ 16 miliarde de dolari.
La inceputul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat ca analizeaza o posibila iesire... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 12:41
Klaus Iohannis considera ca informatia privind vanzarea participatiei Exxon din Marea Neagra nu este reala. Seful statului a afirmat ca Romania "va avea un cuvant greu de spus", iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru statul roman.
"Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru Romania, fiindca noi nu ne aprovizionam pe aceasta filiera. Si oricum aprovizionarea Romaniei nu este o problema, este o chestiune rezolvata si care functioneaza foarte bine. Pe de alta parte, sigur, vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra este o chestiune care ne preocupa.
Insa, dupa opinia mea, aceasta informatie, ca sa zic asa, care circula in ultimele zile nu este una reala. Nu cred ca putem sa vorbim despre o astfel de posibila tranzactie. Oricum, aici este vorba de o tranzactie care ne priveste, evident, si pe noi, si Romania va avea un cuvant greu de spus aici", a declarat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, la Palatul Cotroceni.
Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, intr-o postare pe Facebook, sa respecte legislatia pe care au folosit-o cand au intrat in proiectul din Marea Neagra, adica hotararea de guvern pentru transferul de licenta, precizand ca operatiunile sunt o chestiune de securitate nationala.
Premierul Ludovic Orban a precizat, marti la Digi 24, ca nu exista negocieri cu Lukoil, insa compania rusa a cerut niste informatii cu privire la exploatarea gazelor in Marea... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 20:03
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Statele Unite ale Americii asteapta ca legislatia din Romania in domeniul energiei sa fie ameliorata.
"Exista aceasta preocupare si ea a fost adusa in discutie, insa intr-o nota optimista. Presedintele Trump si ceilalti prezenti au exprimat asteptarea ca aceasta legislatie sa fie ameliorata pentru a creste atractivitatea Romaniei pentru investitorii americani si sunt convins ca aceste lucruri se pot realiza", a spus Iohannis, in declaratia sustinuta la Ambasada Romaniei din SUA, cu referire la legea offshore si OUG 114.
El a fost intrebat si daca anuntul Exxon privind retragerea din Romania ar avea legatura cu modificarile aduse legislatiei.
"Nu vreau sa fac speculatii, insa aceasta chestiune a fost adusa in discutie si eu cred ca vom primi clarificari in perioada imediat urmatoare", a aratat Iohannis.
Seful statului a mentionat ca presedintele Trump este foarte interesat sa fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagra.
Citeste si: Plafonarea pretului la gaze si minciunile din solutia statului, care-i va trimite acasa pe petrolistii din Marea Neagra
"Si tehnologia nucleara civila este in atentia noastra comuna si speram sa se gaseasca solutii bune, importante pentru Romania, care cu siguranta este capabila sa fie furnizor de energie in regiune", a spus Iohannis.
El a indicat ca atractivitatea Romaniei trebuie crescuta printr-o legislatie cinstita si a mentionat ca exista o... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 07:39
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".
Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.
Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment
Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).
Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
ExxonMobil continua investitiile in programul de forare in Marea Neagra si a semnat noi contracte prin care a atribuit mai multor companii lucrari in valoare de circa 66 milioane de dolari.
Saptamana trecuta, ExxonMobil a mai atribuit patru contracte cu lucrari de peste 15 milioane de dolari, cheltuielile totale ale companiei americane depasind nivelul de 80 de milioane de dolari, pana in prezent.
Noi contracte de peste 60 milioane dolari, semnate de ExxonMobil
Cel mai mare contract, in valoare de 23,14 milioane de dolari, a fost atribuit romanilor de la Grupul Servicii Petroliere care va asigura servicii de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare adancime.
In acelasi timp, italienii de Fugro Oceansismica au semnat trei contracte cu ExxonMobil, in valoare de peste 26 milioane de dolari, prin care vor asigura prospectiune geofizica offshore in zona de coasta a Marii Negre, prospectiune geofizica 2D de inalta rezolutie in Marea Neagra si servicii de prospectiune geofizica pe fundul marii.
Forajul in Marea Neagra va genera deseuri care vor fi eliminate de compania romaneasca Oil Depol Service, care a castigat un contract de aproape 14,5 milioane de dolari.
Alte trei contracte, in valoare de aproape 2,4 milioane de dolari, au fost semnate de ExxonMobil cu Schlumberger Logelco, care va asigura, printre altele, servicii de testare, inspectare, prelucrare si fabricare, testarea si analizarea compozitiei si puritatii gazelor in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:55
Premierul Victor Ponta a anuntat marti, la inceputul sedintei de Guvern, ca va vizita, in timpul sarbatorilor pascale, una din platformele companiilor OMV Petrom si ExxonMobil.
"Vreau de fiecare data sa reiau investitia extrem de mare pe care ExxonMobil, Petrom si Romgaz o fac in exploatarile offshore si, de altfel, in timp ce restul veti sarbatori Pastele, eu sarbatoresc prin munca. Voi vizita una din platforme.
E important sa dam semnul ca Guvernul Romaniei sprijina in totalitate toate eforturile de a identifica noi resurse de energie si in special de gaz, pentru industria romaneasca - preturi mai mici la gaze si productie interna reprezinta singura sansa de supravietuire in competitia extrem de dura si vreau sa ma gandesc si la preturile pentru populatie iarna, dar mai ales la preturile pentru marii producatori", a afirmat Ponta, la Palatul Victoria.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie 2012 o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 17:40