Klaus Iohannis considera ca informatia privind vanzarea participatiei Exxon din Marea Neagra nu este reala. Seful statului a afirmat ca Romania "va avea un cuvant greu de spus", iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru statul roman.
"Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru Romania, fiindca noi nu ne aprovizionam pe aceasta filiera. Si oricum aprovizionarea Romaniei nu este o problema, este o chestiune rezolvata si care functioneaza foarte bine. Pe de alta parte, sigur, vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra este o chestiune care ne preocupa.
Insa, dupa opinia mea, aceasta informatie, ca sa zic asa, care circula in ultimele zile nu este una reala. Nu cred ca putem sa vorbim despre o astfel de posibila tranzactie. Oricum, aici este vorba de o tranzactie care ne priveste, evident, si pe noi, si Romania va avea un cuvant greu de spus aici", a declarat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, la Palatul Cotroceni.
Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, intr-o postare pe Facebook, sa respecte legislatia pe care au folosit-o cand au intrat in proiectul din Marea Neagra, adica hotararea de guvern pentru transferul de licenta, precizand ca operatiunile sunt o chestiune de securitate nationala.
Premierul Ludovic Orban a precizat, marti la Digi 24, ca nu exista negocieri cu Lukoil, insa compania rusa a cerut niste informatii cu privire la exploatarea gazelor in Marea... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 20:03
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
Grup Servicii Petroliere SA, compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, a castigat un contract de 23 de milioane de dolari cu Exxon pentru prospectiuni la mare adancime cu submersibil in Marea Neagra.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, iar, potrivit anuntului de atribuire, obiectivul acordului cadru este "asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geofizica cu vehicul subacvatic autonom in apa de mare".
Gabriel Comanescu, in varsta de 46 de ani, are o avere de 480-500 milioane euro, potrivit topului Forbes din 2012. Actionarul majoritar al companiei Grup Servicii Petroliere, firma care a castigat contractul cu Exxon este Upertrom Group, controlata de omul de afaceri.
Contractul, "colac de salvare" pentru compania aproape de faliment
Contractul de 23 de milioane de dolari cu Exxon vine ca o "gura de oxigen" pentru compania afla cu un picior in prapastie. Infiintata in 2004, firma Grup Servicii Petroliere SA se afla intr-o situatie financiara instabila. Compania a raportat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 472 de milioane de lei (106 milioane de euro) si o pierdere de peste 103 milioane de lei (27,9 milioane de euro).
Totusi, anul trecut compania a iesit pe profit. In 2012, compania a declarat afaceri de peste 813 milioane de lei (182 milioane de euro) raportat la un profit net de 143,5 milioane... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:16
Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.
ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.
In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.
"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.
Pe baza termenilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 17:21
Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Ponta,anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
"Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand "gata, nu mai negociem". Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a spus Ponta la Realitatea TV.
El nu a prezentat detalii in acest sens.
Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.
Extractia de gaze in Marea Neagra este... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:30
Divizia Exxon Mobil din Romania a lansat un apel de cereri de oferta pentru firmele interesate sa ofere servicii de forare in Marea Neagra. Valoarea estimata a contractelor este intre 250 si 750 milioane de dolari.
Contractul va avea o durata de 4 ani si prevede forarea a pana la sapte puturi in Marea Neagra, unde Exxon a demarat explorarile pentru gaze naturale impreuna cu OMV Petrom, transmite Bloomberg.
Ofertele pot fi depuse pana pe 7 ianuarie 2013, iar intregul contract va fi finantat de Exxon.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit in Marea Neagra, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Gaze naturale: Romania, tot mai interesanta pentru Europa, dupa descoperirea din Marea Neagra mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 10:37
Romania va beneficia de pe urma exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra daca pretul de vanzare si de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare si Productie, la OMV European Media Summit.
"Primul pas pe care o sa il facem dupa ce vom descoperi hidrocarburi in Marea Neagra va fi sa ne indreptam spre piata locala, spre piata domestica. Vorbim despre inlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care pretul este foarte ridicat.
Statul roman doreste sa vindem gazele din Marea Neagra pe piata locala si noi intentionam la fel, dar depinde de sistemul de taxare si de pret. Sunt doua componente importante in orice afacere. Nu putem sa facem investitii daca ele nu sunt profitabile", a afirmat Jaap Huijskes, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca eventuale schimbari ale sistemului de taxare din Romania vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua in privinta dezvoltarii proiectelor din Marea Neagra.
"Deocamdata nu cunoastem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbari vorbim. Daca sunt minore, impactul va fi minor. Daca sunt dramatice, la fel si impactul", a mentionat acesta.
Oficialul OMV a adaugat ca infrastructura necesara pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra va fi asigurata de Exxon, companie partenera cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:31
Miza descoperirii de gaze naturale in Marea Neagra nu este neaparat independenta energetica a Romaniei, ci modul in care exploatarea resurselor minerale duce la dezvoltarea societatii romanesti.
Vestea ca Petrom si Exxon au explorat si au confirmat existenta unor zacaminte de gaze naturale in Marea Neagra a aprins imaginatia si a starnit un val de entuziasm. Gazele naturale sunt deja vazute ca un urias potential de crestere a economiei romanesti. Dar, avem gaze, avem si probleme. Pentru ca o intrebare legitima este: ce facem cu ele? Evident, sunt mai multe solutii posibile.
Prima dintre ele, cea mai simpla, este incasarea redeventei. Acest lucru il face Romania si acum. Incaseaza redevente din exploatarea titeiului, a apelor minerale sau a sarii. Cu ce rezultate pentru economia romaneasca? Aproape de zero. Banii obtinuti au fost incasati la buget; bugetul a facut, in ultimii ani, investitii semnificative din punctul de vedere al procentajului din produsul intern brut (chiar si in anii de criza) in comparatie cu alte state europene. Nimic relevant nu s-a intamplat in economie.
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei
Investitiile publice nu au creat efecte de antrenare ale economiei, taxele si impozitele nu au scazut (ba dimpotriva), asistenta medicala nu s-a imbunatatit, bugetul educatiei a ramas modest, iar cheltuielile cu asistenta sociala au fost perpetuu insuficiente.
Banii din redevente au fost utilizati pentru cheltuielile... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:02
Premierul Emil Boc a avut, luni, o intrevedere cu reprezentantii companiei ExxonMobil cu care a discutat despre stadiul programului de explorare in perimetrul Neptun din Marea Neagra.
Reprezentantii companiei ExxonMobil au prezentat sefului Executivului stadiul programului de explorare in ape de mare adancime in perimetrul Neptun din Marea Neagra, derulat impreuna cu Petrom.
In acest sens, acestia au mentionat ca pentru acest program si pentru forarea primei sonde de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre - Domino - 1, ExxonMobil a adus in Romania tehnica de ultima generatie. Acest program de forare la sonda Domino - 1 este estimat sa dureze pana la 90 de zile, la care se adauga o perioada de analiza si interpretare a datelor colectate.
In cadrul intrevederii, primul-ministru Emil Boc a subliniat sprijinul pe care il acorda Guvernul investitorilor romani si straini, in conditiile in care prioritatile sunt legate de sustinerea mediului de afaceri si crearea locurilor de munca.
Totodata, premierul a mentionat importanta dezvoltarii proiectelor de explorare in sectorul energetic, in scopul sustinerii eforturilor Romaniei de diversifica sursele de energie si de a reduce dependenta de importuri in acest domeniu.
In vara anului trecut, Guvernul a decis prelungirea cu cinci ani a perioadei de explorare in cadrul Acordului de concesiune incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, pe de o parte, si companiile OMV Petrom si Exxon Mobil, pe... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 20:44