Ai un teren agricol de la bunici, situat în extravilan. Nu vrei sa te apuci nici de agricultură și nici nu se găsește într-o zonă de exploatare turistică, să zici că economisești niște bani și, în câțiva ani, iti faci o pensiune. Vrei să îl vinzi, pur și simplu.
Ziare.com iti explică în cadrul rubiricii Banii tăi care sunt procedurile clare, stipulate în lege.
Ca proprietar al terenului care urmează să fie vândut trebuie să soliciți la primăria în raza căruia se află lotul de pamânt afișarea ofertei de vânzare a terenului, precum și înștiințarea preemptorilor.
La 24 de ore de la primirea ofertei, primăria este obligată să o afișeze la sediul său sau pe site, timp de 45 de zile lucrătoare, potrivit specialistilor imobiliari de la storia.ro. Mai mult, autoritățile sunt obligate ca, în termen de trei zile, să transmită oferta mai departe la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și autorităților teritoriale.
Este important de menționat faptul că realizarea vânzării terenului asupra căruia a fost instituit un astfel de drept de preempțiune nu poate avea loc în lipsa obținerii unui aviz specific din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care atestă respectarea procedurii prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de preempțiune sau, în cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, aviz specific care atestă... mai mult
Marti, 28 Septembrie 2021, ora 08:30
Normele metodologice ale legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan, publicate recent in Monitorul Oficial, detaliaza regulile si procedurile ce trebuie respectate in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
Ordinul nr. 719/740/M.57/2.333 ("Normele metodologice") privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 68/2014 ("Legea 17") a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 401 din 30.05.2014.
Citeste mai multe despre Care sunt regulile de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 14:19
In situatia in care nu se respecta dreptul de preemptiune la comercializarea unui teren agricol extravilan, sanctiunea poate fi amendata cu sume intre 50.000 si 100.000 lei, conform celei de-a opta variante a proiectului de lege care reglementeaza conditiile in care pot fi tranzactionate aceste terenuri.
In data de 3 septembrie, pe site-ul MADR a aparut prima varianta a proiectului de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 11:15
Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pietei imobiliare. Pretul terenurilor extravilane din afara Bucurestiului a scazut si cu 94% fata de nivelul din 2008, pe cand terenurile intravilane s-au ieftinit cu aproape 80% in ultimii patru ani.
Cumparatorii cauta suprafete mici, cuprinse intre 250 si 500 mp, avand un pret ce variaza intre 15.000 si 50.000 euro, conform unui studiu al portalului imobiliar Imopedia.ro, citat de Agerpres.
Preferate sunt loturile situate in intravilan, in primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinte unifamiliale. Astfel, 77% dintre cei interesati de achizitia unui teren in Bucuresti sau in localitatile invecinate cauta loturi intravilane, restul alegand loturi extravilane.
Cei mai multi cumparatori sunt dispusi sa plateasca sume cuprinse intre 15.000 si 50.000 euro pentru un teren.
Pretul terenurilor extravilane din afara Capitalei a scazut si cu 94%, comparativ cu anul 2008. Conform studiului, valoarea terenurilor din Bucuresti a scazut anul acesta cu 48% pana la 77% fata de 2008.
Cele mai mari diferente de pret au fost inregistrate pentru terenurile aflate in apropierea Centurii de Vest si de Sud a Capitalei. In aceste zone, metrul patrat s-a ieftinit cu 77%, respectiv 75%, comparativ cu anul 2008.
Scaderi semnificative de pret s-au inregistrat si in alte zone ale Bucurestiului. Loturile din Bucurestii Noi se vand la jumatate de pret fata de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu pana la 65%,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:41