Platforma petroliera Gloria, care extrage gaze din Marea Neagra din 1976, isi va incheia activitatea la 1 mai, urmand sa fie dezafectata si taiata la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"In anii 70 au inceput primele explorari (petroliere - n.r.) in Marea Neagra. Prin anii 80 a inceput exploatarea in perimetrul Istria, la renumita platforma Gloria. Aici as vrea sa va dau un breaking news: pe 1 mai se incheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmand sa fie dezactivata, mutata la loc uscat si taiata la fier vechi. Platforma Gloria ne va parasi in acest an", a spus Gal.
Platforma de foraj marin Gloria este o platforma de tip autoridicatoare cu patru picioare cu zabrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din Romania si a inceput activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanta de 72 mile marine in largul Marii Negre, la o adancime maxima a apei de 90 de metri, in perimetrul Istria.
In prezent, Gloria este in proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din productia de gaze naturale a Romaniei din Marea Neagra. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:24
Black Sea Oil & Gas (BSOG) va extrage gaze din Marea Neagra chiar daca actuala legislatie din Romania nu va fi modificata, a declarat, joi, pentru platforma de informatii S&P Global Platts, directorul general al companiei, Marc Beacom.
"Am luat decizia finala de investitie si suntem hotarati sa mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase. Vom lucra in paralel pentru a obtine rezultate satisfacatoare ale acestor aspecte", a spus Beacom.
El a adaugat, pentru publicatia citata, ca intreaga infrastructura legata de acest proiect, insemnand toate facilitatile de pe mare si de pe uscat, va fi gata in primul trimestru din 2021, iar prima extractie de gaze este planificata pentru 1 februarie 2021.
Compania a anuntat, joi dimineata, ca a luat decizia finala de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat in zona romaneasca a Marii Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa ca BSOG si partenerii sai de concesiune vor reusi restabilirea tuturor drepturilor acestora, in sensul eliminarii oricaror taxe si contributii suplimentare recent introduse, precum si a oricaror restrictii privind libera circulatie a gaze lor pe o piata deplin liberalizata, conform legislatiei europene. Acestea sunt necesare, atat pentru a face proiectul MGD o investitie viabila, cat si pentru a incuraja viitoarele proiecte de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:12
Romania nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federatia Rusa, dupa ce va incepe extractia din Marea Neagra, iar tara noastra ar putea urca pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai mica dependenta de importurile de energie, a declarat, luni, Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, in cadrul unei conferinte de presa.
Compania de consultanta a lansat studiul "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
"Din ultimele date raportate de Eurostat, Romania este in acest moment pe locul trei in topul tarilor cu cea mai mica dependenta de importuri, iar, odata cu productia de gaze din Marea Neagra, avem toate sansele sa imbunatatim aceasta performanta. Aceasta inseamna ca putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred ca Romania este intr-o situatie privilegiata, avand sursa", a aratat Nicolescu.
El a explicat ca din perimetrele offshore s-ar putea extrage in total 170 de miliarde de metri cubi, adica 5 miliarde de metri cubi anual, in medie, din care 65% ar putea fi consumat in tara.
"Aceasta productie, in primul rand, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de gaze de la rusi", a continuat Nicolescu.
Acesta a aratat ca productia din Marea Neagra va suplini declinul... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:05
Premierul bulgar Boiko Borisov este de parere ca Marea Neagra ar trebui sa fie o zona demilitarizata, lucru care ar incuraja dezvoltarea afacerilor, turismului si industriei petrolului in regiune, potrivit site-ul The Sofia Globe.
"Toata viata mea am fost un luptator si stiu ca nu exista un conflict bun", a declarat Borisov, care a a adaugat ca "Este intotdeauna rau. Iar oameni, mult mai isteti, mult mai intelepti, cu secole inainte mea, au spus ca este mai buna o pace rea decat un razboi bun. As merge chiar la extreme in aceasta privinta. Marea Neagra ar trebui sa fie declarata zona demilitarizata."
"O zona fara forte militare, fara submarine, fara nave, pentru ca este o zona in care ne asteptam sa extragem gaze naturale, unde toate tarile au turism, si unde este posibil un comertl mai intens", a mai precizat oficialul bulgar.
Borisov a facut aceste comentarii in cursul unei vizite la intr-un sat bulgar, in timp ce o delegatie oficiala condusa de presedintele ...citeste mai departe despre "Premierul bulgar: Marea Neagra ar trebui sa fie demilitarizata. Pierdem o gramada de bani din sanctiunile impuse Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Iulie 2016, ora 23:46
Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a spus premierul Ponta,anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.
"Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand "gata, nu mai negociem". Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman", a spus Ponta la Realitatea TV.
El nu a prezentat detalii in acest sens.
Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.
Extractia de gaze in Marea Neagra este... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:30
Compania Sterling Resources vinde companiilor ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom un segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagra.
Valoarea tranzactiei este cuprinsa intre 29,5 milioane dolari si 79 milioane dolari, in functie de indeplinirea unor conditii.
Portiunea de perimetru are o suprafata de 125.000 de acri (46.539 hectare), sau 11% din suprafata totala a concesiunii Midia si Pelican.
Portiunea de perimetru vizata de tranzactie se invecineaza cu blocul Neptun al Exxon si OMV Petrom.
Sterling detine 65% din consortiul care opereaza blocul 15 Midia.
Partenerul Sterling in consortiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participatie de 20%, ia parte de asemenea la tranzactia cu Exxon si OMV Petrom.
Sterling va primi de la Exxon si OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzactiei, inca 29,5 milioane de dolari la indeplinirea unor conditii legate de o descoperire de hidrocarburi in portiunea de perimetru tranzactionata si o alta suma, de 19,5 milioane de dolari, la inceperea productiei comerciale.
Finalizarea acordului depinde de aprobari din partea autoritatilor.
Pe langa perimetrele din Marea Neagra, Sterling are operatiuni in Marea Britanie, Olanda si Franta. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:02
Autoritatile intentioneaza sa rezilieze contractul incheiat cu Sterling Resources pentru explorarea si exploatarea a doua perimetre din Marea Neagra, astfel incat sa se revina la prevederile unui acord din 1992, care stabilea ca statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasa."Agentia Nationala petru Resurse Minerale (ANRM) a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificarile sunt dublate de o ancheta a Corpului de Control al premierului. Concluziile de pana acum indica posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului initial, din 1992", a declarat agentiei Mediafax presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.
El a adaugat ca statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea sa rezilieze unilateral acordul cu compania canadiana, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM si Corpul de Control al premierului vor fi coroborate."Ulterior, concluziile vor fi prezentate reprezentantilor Sterling, cu care nu am discutat pana acum despre intentia de a rezilia contractul", a mentionat Maracineanu, precizeaza Mediafax.Intrebat daca au fost constatate pana in prezent neregului privind derularea contractului, seful ANRM nu a dorit sa se pronunte, afirmand ca anchetele sunt in derulare.
Sterling extrage petrol si gaze din perimetrele Pelican si Midia din platoul continental al Marii Negre. In 1992, compania Rompetrol, detinuta de stat la acea vreme, si firmele Enterprise Oil si... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2009, ora 10:37